• No results found

4 Verksamhetens ekonomi

4.5 Psykiatri

Psykiatrins andel av budgeten är cirka 11 procent.

■ Det ackumulerade resultatet för perioden uppgår till -25 miljoner kronor, jämfört med -19 miljoner kronor 2012.

■ För 2013 prognostiseras ett resultat i nivå med budget att jämföra med ett under-skott om 16 miljoner kronor 2012.

■ Vårdtillfällena inom psykiatrin ökar med 3,3 procent jämfört med motsvarande period 2012. Prognosen är i nivå med budget.

■ Läkarbesöken inom psykiatrin ökar med 0,7 procent jämfört med motsvarande period 2012. Prognosen är 4,3 procent lägre än budget.

Vårdkonsumtion och verksamhetsstatistik

Tabellen nedan sammanfattar vårdkonsumtionen inom psykiatrins verksam-hetsområden under perioden januari till och med april 2013 jämfört med samma period 2012 samt avvikelse mot budgeterad vårdkonsumtion 2013 och bokslut 2012.

Vårdkonsumtion: periodens utfall och årsprognos

Utfall per

2013 Avvikelse

pro-gnos/budget Bokslut 2012

ARV= arvodering enligt nationella läkarvårdstaxan

Allmänpsykiatri, Basåtagande

Antalet läkarbesök inom psykiatrin har minskat med 5 procent jämfört med motsvarande period 2012. Även antalet övriga besök inklusive telefonkontakter har minskat med 4 procent och förklaras till största delen av minskning av antal telefonkontakter inom basåtagandet. Samtliga landstingsdrivna kliniker har gått över till den nya ersättningsmodellen och besökstyper och volymer kommer att följas och analyseras vidare.

Antalet vårdtillfällen har ökat 2,9 procent jämfört med motsvarande period 2012. Prognosen bedöms vara i nivå med budget.

Beroendevård

Inom beroendevården har läkarbesöken inklusive telefonkontakter ökat med 2,5 procent medan antalet övriga besök inklusive telefonkontakter har ökat med 6,4 procent i jämförelse med motsvarande period 2012. Antalet vårdtillfällen har ökat med 3,2 procent jämfört med motsvarande period 2012. Helårsprognosen bedöms vara i nivå med budget.

BUP Inom barn och ungdomspsykiatrin har läkarbesöken inklusive telefonkontakter minskat med cirka 1 procent jämfört med motsvarande period 2012. Antalet övriga besök inklusive telefonkontakter har ökat med cirka 3 procent i jämfö-relse med 2012. Prognosen för antal läkarbesök beräknas vara cirka 12 procent lägre budget. Antalet övriga besök beräknas överstiga budget med cirka 1,5 pro-cent.

Privata specialister

Antalet läkarbesök hos privata specialister har minskat med 4 procent jämfört med motsvarande period 2012. Prognosen bedöms vara cirka 12 procent lägre än budget.

Tabellen nedan ger en sammanfattande bild över vårdkonsumtionen inom psy-kiatrin.

Verksamhetsstatistik

Prognos

2013 Budget

2013 Avvikelse Bokslut

2012 Förändring 2013/2012

Antal % Antal %

ARV= arvodering enligt nationella taxan

Ekonomiskt utfall

Psykiatri Bokfört resultat per 2013-04

Verksamheten för psykiatri visar ett underskott på 25 miljoner kronor till och med april 2013. Hittillsvarande kostnadsökningstakt ligger på 3,6 procent. Pro-gnosen är i nivå med budget. ProPro-gnosen bygger på en förväntad kostnadsök-ningstakt med 3,0 procent. Nedan kommenteras större avvikelser från budget.

Beroendevård och privata specialister visar upp större prognostiserade över-skott, medan allmänpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri (BUP) redovisar beräknade underskott.

Allmänpsykiatri

Den allmänpsykiatriska vården visar ett underskott om 32,8 miljoner kronor per april. Underskottet förklaras bland annat av en teknisk justering mellan allmänpsykiatri och beroendevård hänförlig till upphandlingen av nya mottag-ningar. Motsvarande överskott redovisas därför inom beroendevård.

Helårsprognosen beräknas till ett underskott om 10,5 miljoner kronor och för-klaras av den tekniska justeringen mellan allmänpsykiatrin och beroendevår-den. Detta motsvarar 9 miljoner kronor och motsvarande belopp redovisas som överskott inom beroendevård vuxna.

Ett tilläggsavtal har tecknats med WeMind för att möta behovet av vård för pati-enter med komplicerade tillstånd av depression och ångest. Avtalet motsvarar 2 600 besök till en kostnad av 3 miljoner kronor.

Den nya ersättningsmodellen innehåller en del osäkerhetsmoment. Den kom-mer att följas upp kontinuerligt under 2013.

Barn- och ungdomspsykiatri (BUP)

Barn- och ungdomspsykiatrin redovisar ett överskott om 2,1 miljoner kronor

till ett underskott om 8,5 miljoner kronor och beror på att beställningen av bland annat neuropsykiatriska utredningar utökats.

Beroendevård

Beroendevården redovisar ett överskott om 4,9 miljoner kronor. Överskottet förklaras dels av att sprututbytesprogrammet inte kommit igång som planerat utan förskjutits till april och dels av att upphandlade mottagningar överförts och inkluderats i allmänpsykiatrin. Helårsprognosen beräknas till ett överskott om 20,9 miljoner kronor.

Rättspsykiatri

Rättspsykiatrin redovisar ett underskott med 0,1 miljoner kronor. Helårprogno-sen beräknas till ett underskott om 5,2 miljoner kronor och beror på högre lo-kalkostnader för öppenvården än vad som budgeterats. Öppenvården har flyttat in sin verksamhet i nya lokaler i Flemingsberg.

Avtalskonstruktionen med rättspsykiatri Stockholm har setts över. Avtalet om-fattar utökat antal vårddygn, ökade lokalkostnader för de nya lokalerna i Fle-mingsberg samt att resultatfördelning mellan beställare och vårdgivare har in-förts. För första gången redovisas den klinikspecifika självkostnaden i överens-kommen regionprislista, vilket innebär att andra landsting får betala efter den och att rättspsykiatri Stockholm får en korrekt ersättning. Ett nytt och flerårigt avtal har slutits med Karsudden.

Privata specialister

Privata specialister redovisar ett underskott för perioden med 0,1 miljoner kro-nor men på helåret beräknas verksamheten visa överskott. Det förklaras av färre besök än förväntat då nyetablering vid pensionsavgångar inte har skett i den takt som planerats. Helårsprognosen beräknas till ett överskott med 16,8 miljo-ner kronor.

Övrig verksamhet

Övrig verksamhet omfattar riksavtal, ST- läkare, psykoterapi samt sexualmedi-cin. De redovisar sammantaget ett underskott om 0,4 miljoner kronor vilket är hänförligt till fler vårddygn inom riksavtalet.

Helårsprognosen beräknas till ett underskott om 12,8 miljoner kronor. Riksav-talet svarar för merparten av detta. AnRiksav-talet öppenvårdsbesök har minskat me-dan antalet slutenvårdsdygn ökar kraftigt. Ökningen av slutenvårdsdygn beror till största delen på sju placeringar vid rättspsykiatrin i Sundsvall och diskuss-ioner förs för att utreda om det finns bättre lösningar för dessa patienter, såväl

Related documents