• No results found

4 Empiriskt resultat

4.6 Möjligheter och utmaningar

Sociala medier som ett kommunikationsverktyg menar Bengtsson6 spelar en viktig roll i utvecklingen av företagets varumärkesbild. Hon förklarar att sociala medier skapat möjligheter för företaget att informera potentiella kunder om vad varumärket erbjuder.

På detta sätt belyser hon att restaurangen har nått en bredare målgrupp. I linje med Bengtssons uttalande framför Maddadi5 att syftet i restaurangens kommunikation på sociala medier är att förmedla varumärkets existens. Elvingsson Rasmussen2 betonar att sociala medier har en positiv inverkan på företagets varumärkes bild i den kontext att det tillåter företag att sprida budskap på ett snabbt och smidigt sätt.

Bergman3, Bengtsson och Demir4 lyfter sociala medier som en möjlighet till effektiv informationsspridning under spridningen av coronaviruset. Vidare framför Bergman sociala medier som ett verkningsfullt kommunikationsverktyg. Han beskriver att är ett effektivt sätt att informera, påminna och uppmana kunder om att fortsätta handla från restauranger. Detta går i linje med vad Isberg7 och Lyxell1 nämner, där de påpekar att det framförallt bidragit till att effektivt kunna förmedla de verksamhetsförändringar som tillfogats. Bengtsson och Demir finner samstämmighet i att sociala medier ger kunder möjlighet att interagera med andra kunder, där de kan dela och sprida information om restauranger till varandra.

Till följd av coronavirusets spridning understryker Isberg utmaningen kring sociala medier. Hon påpekar att många restauranger aktivt använder den digitala plattformen för att förmedla sina problemlösningar. Vidare förtydligar Isberg att det medfört ökad konkurrens på marknaden, då allt fler restauranger vill påvisa sin flexibilitet i den utsatta situationen. Bengtsson, Bergman och Demir framför utmaningarna kring de budskap som ska publiceras, där de menar på att det är en svår balansgång mellan vad som bör och inte bör kommuniceras. Demir presenterar att effekterna av coronavirusets

6 Bengtsson Emelie, Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Telefonintervju, 2020-05-06

5 Maddadi Jangir, Ägare av Magasinet, Telefonintervju, 2020-04-30

2 Elvingsson Rasmussen Helén, Ägare av Kalmar Kött & Bar, Telefonintervju, 2020-05-01

3 Bergman Johan, Ägare av Cosa Table, Telefonintervju, 2020-04-27

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

7 Isberg Sofia, Marknadsansvarig på Matverket, Telefonintervju, 2020-04-28

1 Lyxell Ingrid, Restaurantör på Lyxells, Telefonintervju, 2020-04-27

- 37 -

spridning medfört att de restauranger hon ansvarar för inte alltid har en tydlig ståndpunkt i vad de vill förmedla.

4.7 Word of mouth

Maddadi5 framför att word of mouth (WOM) varit “A och O” för varumärkets utveckling, han menar att kommunikation mellan människor rörande restaurangen har resulterat i en tillströmning av nya kunder. Han förklarar att restaurangens sociala medier har genom “organisk tillväxt” fått de följare de har på Instagram idag. Vidare belyser han WOM som en frivillig kommunikationskanal som framhäver opartiska rekommendationer och åsikter. Dessa tenderar att anses mer pålitliga och trovärdiga än sponsrade inlägg från varumärket själva. Detta rimmar med Elvingsson Rasmussens2 såväl som Lyxells1 uttalande, där de nämner WOM som en marknadsföringskanal av effektiv karaktär för att sprida budskap. Lyxell presenterar det som ett resultat av att folk delar information med varandra om sina upplevelser, vilket kan stimulera nya kunder till att besöka restaurangen. Bergman3 instämmer och exemplifierar detta genom att förklara att vissa inlägg på sociala medier mottagits av äldre generationer, som senare tipsat till barn och barnbarn vilka senare setts besöka restaurangen.

Vi har fått jättemycket hjälp med att ordet sprids genom människor. [...] folk talar om det för varandra samt att de kommer till oss och säger att de hört att det ska vara så bra

hos oss. Det är den bästa kanalen[…]

- Maddadi5

5 Maddadi Jangir, Ägare av Magasinet, Telefonintervju, 2020-04-30

2 Elvingsson Rasmussen Helén, Ägare av Kalmar Kött & Bar, Telefonintervju, 2020-05-01

1 Lyxell Ingrid, Restaurantör på Lyxells, Telefonintervju, 2020-04-27

3 Bergman Johan, Ägare av Cosa Table, Telefonintervju, 2020-04-27

5 Maddadi Jangir, Ägare av Magasinet, Telefonintervju, 2020-04-30

- 38 -

Elvingsson Rasmussen samt Isberg7 framför att information och rekommendationer från en kund till en annan är av stor betydelse, de belyser WOM som ett effektivt sätt att sprida reklam. Vidare lyfter även Elvingsson Rasmussen de negativa effekter som marknadsföringskanalen kan orsaka varumärket. Hon påpekar att budskap tenderar att få snabbare spridning genom WOM vid negativa nyheter rörande varumärket, kontra positiva. Elvingsson Rasmussen framför att hon upplever spridningen av negativ word of mouth mer kraftfull på sociala medier.

Avseende coronvirusets spridning i samhället beskriver Bengtsson6 resulterat i en spridning av kommunikation som belyser vikten av att stödja sina lokala restauranger.

Detta bekräftas av Demir4 som belyser spridningen av hashtaggen

“#SupportYourLocal” som cirkulerar på sociala medier. Hon menar att spridningen, som initierats och drivs av privatpersoner, gjorts i syfte att påminna varandra om att gå till diverse restauranger för att stödja deras verksamhet.

Demir förklarar vidare att grunden till människors vilja av att sprida ordet till andra gäster ligger i den upplevelse som erbjuds på restaurangerna. Hon menar att om kunder lämnar restaurangen nöjda stimulerar det till ökat engagemang via sociala medier, där de tenderar att publicera fler inlägg om restaurangen i stil med “köp från de här”. Hon förtydligar detta genom hennes notering av gästernas önskan att värna om de restauranger de själva föredrar: [...]kunderna blir nöjda på plats och känner då att ”de här restaurangerna vill vi ha kvar” och det boostar till att de vill gärna lägga upp inlägg[…]. Demir förklarar att detta engagemang har haft stor betydelse för restaurangernas fortsatta verksamhet i den utsatta situationen.

7 Isberg Sofia, Marknadsansvarig på Matverket, Telefonintervju, 2020-04-28

6 Bengtsson Emelie, Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Telefonintervju, 2020-05-06

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

- 39 -