• No results found

4 Empiriskt resultat

4.1 Studiens empiriska röster

Emelie Bengtsson - Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Kungsbacka - Det finns något för alla. Husman för dem som gillar det, och sallader för dem som vill äta fräscht och sen har vi soppa och hamburgare. Det är vårt mål, man ska kunna komma hit tillsammans även om alla inte vill äta husmanskost. Det finns något som passar all.

Helén Elvingsson Rasmussen - Krögare och ägare av Kalmar Kött & Bar, Kalmar - ...när vi valde namnet Kött och Bar var det för att vi ville profilera oss som en köttrestaurang. Det är syftet bakom namnet.

Ingrid Lyxell - Restauratör på Lyxells, Kungsbacka - Vi är en lunchrestaurang. Restaurangen, som är belägen på Vallda Golf och Country Club i Kungsbacka, erbjuder lunchbuffé, catering samt matlösningar för events (Valldagolf.se, 2020).

➢ Jangir Maddadi - Grundare och ägare av Magasinet, Kalmar - Vi är en restaurang från olika kulturer och kök. Vi jobbar med transparent mat, fantastisk service och vacker lokal med utsikt.

➢ Johan Bergman - Grundare och ägare av Cosa Table, Kungsbacka - Vi är en personlig restaurang som jobbar med det nordiska och försöker, i den mån det går, att inte göra det alltför krångligt eller svårjobbat med lokala råvaror, där det lokala är från Halland och även från Kungsbacka.

- 28 -

➢ Johanna Demir - Marknadskommunikatör, Linköping - Det innefattar sociala medie-hantering åt olika företag, då är det både strategiplanering för hur man ska kommunicera via sociala medier, men är även den som utför det med bilder, skriver all content osv. Så allt från strategi, till foto, till redigering och uppladning. Johanna ansvarar för tre olika restaurangers kommunikation via sociala medier, hon önskar att dessa förblir anonyma och kommer därför benämnas under pseudonymerna X, Y och Z.

➢ Sofia Isberg - Marknadsansvarig på Matverket, Kungsbacka - Jag känner väl att vi är flexibla och lyssnar på vad kunderna vill ha, och det är vår uppgift att lösa det kunderna vill ha. Restaurangen citerar på sin hemsida: Vällagad mat från grunden med filosofin att arbeta med säsongens råvaror och kvalité (Restaurangmatverket.se. 2020)

4.2 Kommunikationskanal

Vid utveckling av kommunikationsstrategi belyser samtliga respondenter vikten av att använda en passande kommunikationskanal. Sociala medier anges av samtliga respondenter som en dominerande plattform i deras digitala kommunikationsplan.

Lyxell1 samt Elvingsson Rasmussen2 påpekar dock att användandet av traditionell media i form av tidningsannonser har funnits som tidigare kommunikationsmetod, men att de har frångått denna modell i takt med utvecklingen av sociala medier. Bergman3 belyser en potentiell användning av traditionell media: Det har varit i planering från min affärsplan att även utnyttja ”gammelmedia”, men det har vi inte fått ihop av att använda än. Demir4 tillägger även att restaurang X, som har en äldre målgrupp, använder sig i minimal utsträckning av tidningsannonser, men att de till största delen har frångått det. Maddadi5 påvisar sitt avståndstagande från tidningsannonsering: Det är

1Lyxell Ingrid, Restaurantör på Lyxells, Telefonintervju, 2020-04-27

2 Elvingsson Rasmussen Helén, Ägare av Kalmar Kött & Bar, Telefonintervju, 2020-05-01 3Bergman Johan, Ägare av Cosa Table, Telefonintervju, 2020-04-27

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

5 Maddadi Jangir, Ägare av Magasinet, Telefonintervju, 2020-04-30

- 29 -

inte ens att tänka på, det är helt ute. Jag skulle aldrig lägga en krona på tidningsannonser.

Traditionell media är dock inte den enda kanal som innefattar betalning för exponering.

Demir presenterar att tillämpande av sponsrade inlägg på sociala medier har använts av restaurang X, Y och Z. Hon förklarar detta som att restaurangerna använder sig av sponsrade inlägg för att nå ut till potentiella kunder som inte följer restaurangernas sociala mediekanaler. Denna modell har inte applicerats hos någon av de övriga respondenterna.

Bergman och Lyxell belyser användandet av företagens mailadress som ett kommunikationsverktyg för deras verksamheter. Lyxell beskriver användandet av mailen som en stående plattform för interaktion med kunder då de valt att inte besvara frågor och funderingar via deras sociala mediekanaler. Bergman förklarar att han återupptagit användandet av massutskick via mail till sina gäster, detta till följd av coronavirusets spridning i samhället. Han beskriver att massutskicken har fått önskad effekt: Nu har vi även använt oss av det simplaste – maillista […] och det fick ju en positiv effekt det också.

Bergman beskriver användandet av Facebook-grupper, i synnerhet gruppen “Händer i innerstaden i Kungsbacka”som är tillgänglig för samtliga invånare i Kungsbacka, där han som privatperson har möjlighet att dela restaurangens nyheter och budskap. I dessa forum förklarar han att en bredare målgrupp kan nås, samt att medlemmarna i gruppen har intresse för aktuella händelser. Han beskriver detta som en gratis väg till spridande av marknadsföring som når folk som inte följer deras sociala mediekanaler.

Samtliga restauranger framför att de begränsat sig till att använda de mest populära sociala medierna; Facebook och Instagram. Respondenterna tydliggör att verksamheternas publicerade budskap sker genom bilder och text. Bengtsson6,

6 Bengtsson Emelie, Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Telefonintervju, 2020-05-06

- 30 -

Elvingsson Rasmussen och Isberg7 förklarar att de främst publicerar bilder på de maträtter som restaurangerna erbjuder sina kunder.

Alla respondenter uppger att de inte har någon fysiskt nedskriven kommunikationsstrategi, men talar för att de har tydliga tankar kring vad de vill uppnå med sina aktiviteter på sociala medier. Isberg benämner att Facebook används som en plattform för informationsflöde, tävlingar och aktiviteter. Vidare framför hon att de använder Instagram för att inspirera sina kunder att besöka restaurangen, detta genom att locka med bilder. Demir poängterar att många kunder anser det mer intressant att följa restaurangers sociala medier om de publicerar bilder av hög kvalitet samt förmedlar väl genomtänkta budskap. Sociala medier förutsätter, enligt Demir, en möjlighet för full interaktion med majoriteten av ett företags målgrupp och kan också leda till minskade marknadsföringskostnader.

Instagram och Facebook ligger i fokus, ingen annan plattform. Detta då majoriteten av deras målgrupp är på Instagram och Facebook. Därför blir det även mest

kostnadseffektivt att fokusera på de stora kanalerna - Demir4

Avseende hur restaurangerna svarar på kommentarer och meddelanden från sina kunder på sociala medier framkom att skilja sig avsevärt. Lyxell belyser att de endast förmedlar budskap till sina kunder och besvarar varken kommentarer eller meddelanden. Hon berättar, som tidigare nämnt, att kunder hänvisas till företagets mailadress. Däremot redogör Bengtsson att de försöker svara på kommentarer och meddelanden från sina kunder så ofta som möjligt. Detta går i linje med vad Bergman benämner i sin intervju, där han redogör att de arbetar generöst med mottagande och besvarande av frågor och feedback. Han förtydligar att avsikten är inte för att maximera ekonomisk lönsamhet, utan för att bevara kundrelationer.

7 Isberg Sofia, Marknadsansvarig på Matverket, Telefonintervju, 2020-04-28

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

- 31 -