• No results found

5 Analys - Diskussion

5.2 Val av kommunikationskanal

5.2.1 Betald marknadsföring

Både Maddadi5 och Elvingsson Rasmussen2 belyser att de frångått marknadsföring i form av betalda tidningsannonser, vilket Macnamara et al. (2016) exemplifierar som en form av traditionell marknadsföring. Den traditionella marknadsföringsmetoden förklaras som föråldrad av Michaelidou et al. (2012) då människor idag rör sig mot ett allt mer digitaliserat och mobilt samhälle. Maddadi instämmer i denna syn och understryker användningen av tidningsannonser som en ineffektiv och daterad kommunikationsmetod.

Betalda marknadsföringsmetoder är dock inte endast bundna till den traditionella marknadsföringen. Lamb et al. (2013) förklarar “paid media” som tillgänglig i både digital och traditionell form, där företag betalar för exponering av varumärket på externa plattformar. Det traditionella formatet finner praktisk koppling hos Demir4 som framlyfter att restaurang X, som till följd av deras äldre målgrupp, använder sig av tidningsannonser för att marknadsföra sin verksamhet. Hon förtydligar dock att det tillhör ovanligheten, och lyfter fram sociala medier som restaurangens primära marknadsföringsverktyg. Utifrån detta kan ett samband utläsas i att ett avståndstagande från traditionella medier har gjorts hos majoriteten av respondenterna. Anledningen förklaras vara sociala mediers modernitet och kostnadseffektivitet, samt synen på traditionell marknadsföring som en förlegad metod. Lamb et al. (2013) förklarar att betalda traditionella marknadsföringsaktiviteter kan bidra till en vidare spridning av budskap. Majoriteten av respondenterna tycks dock inte finna spridningen av traditionell marknadsföring tillräckligt lönsam och därmed valt att ta avstånd till denna metod. Michaelidou (2012) uttalande om sociala mediers framfart i samhället finner likhet till samtliga respondenternas uttalande, då sociala medier framställs som primär marknadsföringsplattform.

5 Maddadi Jangir, Ägare av Magasinet, Telefonintervju, 2020-04-30

2 Elvingsson Rasmussen Helén, Ägare av Kalmar Kött & Bar, Telefonintervju, 2020-05-01

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

- 45 -

Till skillnad från den analoga traditionella marknadsföringsmodellen ger den digitala varianten av “paid media” mer utrymme för företag att interagera med sina kunder (Lamb et al., 2013). Modellen kräver dock ekonomiska allokerade resurser vilket, enligt Tomse och Snoj (2014) som refererar till Mitran och Bebeselia (2011), är nödvändigt.

Detta då kommunikation i en krisartad situation bör vara prioriterad för att säkra en fortsatt verksamhet.

Eftersom coronaviruset satt restaurangbranschen under hård press kan det därför anses vara viktigt att de allokerar mer resurser till kommunikation och marknadsföring.

Restaurang X, Y och Z är de enda av respondenterna som använder sig av digitalt sponsrade inlägg. Detta för att få vidare exponering av diverse nyheter och kommunikation. Dessa restauranger skiljer sig från övriga intervjuobjekt då de har valt att anlita en extern aktör för att strukturera och styra deras kommunikation via sociala medier. Detta ger uppfattningen att dessa restauranger har en annorlunda syn på hur likvida medel bör allokeras inom marknadsföring. Maddadi kommenterar att den naturliga tillväxten av företagets sociala mediekonton medfört att implementering av sponsrade inlägg inte varit aktuellt.

5.2.2 Sociala medier ger ökad medvetenhet

Page (1984) förklarar kommunikation som människors process att interagera med varandra på olika sätt för att kunna utbyta information, vilket finner en stark association till sociala mediers interaktiva struktur. Då företag själva kontrollerar de budskap som publiceras och kommuniceras via sociala medier klassas det som företagens “owned media”. Budskapen kan användas för att skapa, distribuera och dela relevant, övertygande och snabbt innehåll för att engagera kunder (Fuchs & Sandoval, 2014).

Samtliga respondenter har klargjort att de använder sociala medier för att föra en visuell eller textbaserad kommunikation. Isberg7 presenterar en skillnad i tillämpning av sociala medier beroende på vad som ska publiceras.. Hon framför att Instagram används som en visuell plattform för att locka kunder, samtidigt som Facebook presenteras som en informationsplattform. Det Isberg påpekar finner praktiskt stöd i vad Nyberg och Wiberg (2014) påstår, vilka menar att det finns en skildring mellan diverse digitala

7 Isberg Sofia, Marknadsansvarig på Matverket, Telefonintervju, 2020-04-28

- 46 -

plattformar avseende vilken kommunikation som ska presenteras. I linje med Isbergs yttrande menar de att kommunikation via Instagram tenderar att styras av bilder, samtidigt som Facebook främst erhåller textbaserad kommunikation.

Bilder av hög kvalitet beskriver Demir4 är av stor betydelse. Hon påpekar att ett ökat engagemang och trafik via de sociala mediekanalerna tillkommer vid publicering av mer visuellt tilltalande bilder. Detta går i linje med Gamble (2016) uttalande som belyser att en visuell koppling ökar förmågan att minnas det förmedlade budskapet med 80%. Även Bengtsson6 understryker användningen av bilder och påpekar att det medfört en ökad medvetenhet hos restaurangens kunder. Hon menar att korrekt val av publicerade bilder har hjälpt restaurangen nå nya målgrupper. Även Kapferer (2012) samt Bîja och Balaş (2014) beskriver att ett korrekt användande av sociala medier kan bidra till en ökad varumärkeskännedom, vilket kan hjälpa företag att få ytterligare spridning till en bredare målgrupp. Detta grundar sig i att varumärket etablerat sig hos kundens och medfört en ökad varumärkeskännedom (Hoeffler & Keller, 2002).

Samtliga respondenter beskriver sociala medier som en stående och frekvent använd kanal för kommunikation med kunder. Respondenterna finner gemenskap i att ha avgränsat sitt användande av sociala medier till plattformarna Facebook och Instagram.

Demir påpekar att dessa plattformar används för att smidigt sprida de budskap som önskas nå ut till en större publik. Hennes uttalande kan kopplas till vad Kia-Keating et al. (2017) framför, där författarna belyser plattformarna som två effektiva kommunikationskanaler för informationsspridning. De digitala plattformarnas effektivitet och tillgänglighet ligger därför som grund till val av kommunikationsval.

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

6 Bengtsson Emelie, Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Telefonintervju, 2020-05-06

- 47 -