• No results found

4 Empiriskt resultat

4.3 Strategisk påverkan

För att få större inblick i företagens tillväxt och planering av framtida aktiviteter på sociala medier påpekar Demir4 att hon kontinuerligt mäter statistik. Hon förklarar att det finns en korrelation mellan antal följare på ett konto på sociala medier och dess kvalitet på bilder och text. Maddadi5 påpekar att de också analyserar statistik från sina inlägg, där de observerar kommentarer, visningar, gillningar och delningar. Han säger det finns en koppling mellan ökad trafik på ett inlägg och antal besökare i restaurangen. Även Elvingsson Rasmussen2 intygar en liknande korrelation. Hon framför att om det publicerats ett inlägg på en måltid tenderar det till fler beställningar. Demir återspeglar vikten av digital respons: [...] om ett inlägg får mycket respons ganska så snabbt så anses det vara ett ”viktigt inlägg” vilket gör att det visas mer för de följare man har.

Hon påpekar att skiftningar i algoritmer på Instagram och Facebook komplicerat processen i att tolka värdet av “gillningar” och “antal följare”. Elvingsson Rasmussen instämmer och menar “ gillningar” blivit svårare att värdera till följd av uppdateringar på Facebook. Bergman håller med Demir och menar att de mäter “delningar” och

“gillningar” för att effektivisera användandet av sociala medier. Övriga respondenter utför inte några ingående analyser av digitala mätverktyg.

En frekvent uppdatering för att påminna och informera kunder är en grundprincip för att erhålla kunder enligt Maddadi. Han belyser att grunden ligger i att beakta att de kunder som följer restaurangens sociala medier är intresserade av att hålla sig underrättade om vad som sker inom verksamheten.

Avseende den samhällskris som härstammat ur spridningen av coronaviruset menar Maddadi inte har bidragit till några förändringar i restaurangens uppdateringsfrekvens.

Han förklarar att publicering sker till samma aktivitetsnivå som tidigare. Maddadi benämner användandet av sociala medier endast som en informationsplattform för restaurangens verksamhet, och att säljinriktad marknadsföring inte ligger i fokus. Han menar att det finns en struktur för när kommunikation bör publiceras, vilket även

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

5 Maddadi Jangir, Ägare av Magasinet, Telefonintervju, 2020-04-30

2 Elvingsson Rasmussen Helén, Ägare av Kalmar Kött & Bar, Telefonintervju, 2020-05-01

- 32 -

Bergman3 och Demir påpekar. Frekvensen av restaurangernas publicerade inlägg har påverkats i olika grad. Demir förklarar restaurang Z:s aktivitet på sociala medier har bromsats, detta beror på att de inte lyckats finna en hållbar anpassning av verksamheten under omständigheterna kring coronavirusets spridning. Hon förklarar att deras meny som har en upplevelsebaserad karaktär inte kan serveras i matlåda. Vidare förklarar Demir att restaurang Y, vars ursprungliga koncept innefattar “take-away”, inte påverkat sin uppdateringsfrekvens på sociala medier.

Demir och Bergman finner samstämmighet i att restaurang X och Cosa Table båda har ökat frekvensen av uppdaterade inlägg. Demir förklarar situationen hos restaurang X enligt följande: Restaurang X, som har haft ganska lätt att göra en omställning i sitt koncept, har ökat frekvensen av publicerade budskap[…]. Bergman påpekar att deras aktivitet på sociala medier har ökat i takt med coronavirusets spridning i samhället.

Bergman belyser att restaurangens ökade frekvens frambringat positiva resultat: Det som dock blir kontentan av allt är att allt vi gör har en positiv effekt. Hittills spelar det ingen roll vad vi har gjort, det har haft positiv effekt.

Maddadi och Lyxell1 är samstämmiga i synen om sociala medier som en informationsplattform och inte en plattform där ständig dialog sker med kunder. De finner samstämmighet i att frekvens av publicerade inlägg inte har påverkats under av utvecklingen av corona-utbrottet. De menar att publicering sker i vanlig takt, men påpekar att budskapen som publicerats har förändrats.

Demir presenterar sin situation som extern aktör att frekvens av inlägg utformas efter restaurangernas efterfrågan, men att det i synnerhet handlar om tema-inlägg. Genom variation mellan 2-4 inlägg i veckan med tillägg av “stories” på Instagram menar hon att de varvar flödet med olika teman i syfte att skapa ett mer varierat flöde. Med återspegling mot Demirs modell av inlägg i tema-format, sprider även Elvingsson Rasmussen inlägg som “månadens burgare”, “månadens drink” och “dagens lunchrätt”.

Även Maddadi såväl som Bengtsson6 belyser vikten av publicering på måltider för att stimulera intresse hos kunderna. Maddadi framhåller vikten i frekvens av publicerade

3 Bergman Johan, Ägare av Cosa Table, Telefonintervju, 2020-04-27

1 Lyxell Ingrid, Restaurantör på Lyxells, Telefonintervju, 2020-04-27

6 Bengtsson Emelie, Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Telefonintervju, 2020-05-06

- 33 -

inlägg i syfte om att påminna kunden om verksamhetens existens: Innan klockan 10 varje dag ska vi påminna folk om att vi existerar och att vi har öppet. Restaurangerna, som alla använder sig av Instagram och Facebook som kommunikationskanal, skiljer sig i strategin vad gäller frekvens i publicerade budskap.

4.4 Budskap

I diskussion kring coronavirusets spridning i samhället påverkat restaurangernas val av budskap, har det framkommit skillnader mellan respondenterna. Isberg7 kommenterar förändringen av deras kommunikationsplan som presentation av verksamhetsåtgärder för att anpassa sig efter den förändrade samhällssituationen. Detta rimmar med samtliga respondenter som framför att förändringar i verksamheten stått i centrum vid skiftande av budskap. Bergman3, Elvingsson Rasmussen2 och Lyxell1 lyfter fram sociala medier medför en möjlighet att förmedla vad som sker i verksamheten.

Elvingsson Rasmussen presenterar deras publicering av inlägg rörande den nya tjänsten

“take-away”, som även applicerats av andra respondenter. Demir4 förklarar situationen hos restaurang X som liknande, där de introducerat “take-away” till deras koncept.

Vilket har legat till grund för deras kommunikation via sociala medier. Ett viktigt steg i restaurangens kommunikationsplan menar Isberg är att framhäva de kreativa problemlösningar och idéer, vilka framkommit till följd av konsekvenserna från coronavirusets spridning. Detta presenterar hon med det nya konceptet “drive thru”, där kunder erbjuds möjlighet att hämta mat utan att behöva lämna bilen. Detta är även något som Lyxell såväl som Bengtsson6 också nämner i sina intervjuer, där de framför att de numera också har implementerat ett “drive-thru”-koncept. Isberg sammanfattar att det ger ett budskap om att som kunderna inte påverkas, utan att verksamheten fortsätter som vanligt, med några modifieringar.

7 Isberg Sofia, Marknadsansvarig på Matverket, Telefonintervju, 2020-04-28

3 Bergman Johan, Ägare av Cosa Table, Telefonintervju, 2020-04-27

2 Elvingsson Rasmussen Helén, Ägare av Kalmar Kött & Bar, Telefonintervju, 2020-05-01

1 Lyxell Ingrid, Restaurantör på Lyxells, Telefonintervju, 2020-04-27

4 Demir Johanna, Extern marknadskommunikatör, Telefonintervju, 2020-05-06

6 Bengtsson Emelie, Restaurangansvarig på Café Trubaduren, Telefonintervju, 2020-05-06

- 34 -

Vi har försökt att marknadsföra det på det sättet att du som kund inte påverkas över vad som händer och att förhållandet här inne som driver det är samma

idag som då. Och allt är detsamma, att du som kund påverkas inte - Isberg7

Bengtsson framför att de lagt stort fokus på informationsspridning och publicerade därför tidigt upplysningar till kunder om ansvarstagande och uppmaningar. Hon framhåller att restaurangen uppmanat folk att hålla avstånd och vädjat till kunder att stanna hemma om de känner sig sjuka. Med hänsyn till Folkhälsomyndighetens föreskrifter rörande åtgärder för minskad smittorisk, framför Maddadi5 att de meddelat sina kunder att restaurangen är extra noga med att rengöra ytor och utrustning. Han menar att detta har gjorts i syfte att förmedla att de gör allt de kan för kundens säkerhet och trygghet. Detta stämmer med såväl Bengtsson, Bergman, Elvingsson Rasmussen och Demirs uttalande om att de framfört trygghetsskapande budskap som går i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Samtliga respondenter belyser att de underrättat sina kunder om ökat avstånd mellan bord i sina restauranglokaler.