• No results found

MARCUS OSCARSSON

In document Slaget om Vita huset (Page 71-76)

72 Bilaga 4: Gingrich vann slaget – men inte kriget

Svenska Dagbladet 2012-01-23 - Sida: 4 - Sektion: Ledare - Del: 1

Författare: Mikael Granzell - E-post: mikael.granzell@svd.se

När krutröken hade lagt sig och rösterna i lördagens primärval i South Carolina räknats stod Newt Gingrich som stor segrare.

Stödet från nyligen avhoppade Rick Perry kan ha gjort sitt till, men att Gingrich vann med 40 procent av rösterna mot Mitt Romneys 27 är imponerande.

Själv ser sig Gingrich nu som partiets självklara kandidat, men det är att ta ut väl mycket i förskott. Att den förre talmannen vann är bara ett sätt att se det på. Ett annat är att Romney förlorade. Vallokalsundersökningar från gårdagens val visar att väljarna där inte tror att Romney kan slå Obama. Just valbarheten i bredare kretsar har varit Romneys enda riktigt starka kort.

Romneys bakgrund som framgångsrik företagare har på senare tid blivit till en belastning. Påståenden om att han har plundrat företag och lämnat människor utblottade samt det faktum att han betalat lägre skatt än hans genomsnittlige väljare har skadat honom i opinionen. Att Gingrich vann kan bero på att han med fru Fortunas goda minne fick ett uppsving i opinionen samtidigt som Romney drabbades av en nedgång.

Kampanjtaktiken hittills från Gingrichs läger har till stor del bestått av påhopp på

motståndarna. Det torde knappast förvåna någon. Gingrich är känd för att vara en högljudd bråkstake. Med sina otrohetsaffärer och ex-fruar finns det ett stort utrymme för negativa kampanjer riktade även mot honom och det kan komma att känneteckna resten av valrörelsen. Gingrich har aldrig försökt framstå som någon mysputte, men folk respekterar honom ändå. Det samma kommer dock inte med nödvändighet att gälla för de kandidater som satt sig på

högre hästar.

I Florida kommer det inte att gå lika lätt för Gingrich. Där är man inte i närheten lika religiöst brydda som i South Carolina och den ekonomiska trovärdigheten kommer att bli avgörande. Romney bör vinna och för Gingrich handlar det om att komma tvåa med stor marginal. Ska han ha en chans måste han så snabbt som möjligt få Rick Santorum och Ron Paul att kasta in handdukarna. Det är dock lättare sagt än gjort.

Samtidigt som fler republikaner flockas kring Gingrich minskar stödet för Rick Santorum och Ron Paul. Det är inget sammanträffande. Anti-Romney-kandidaterna har avverkats på

löpande band, men Romney själv står kvar. Det säger en hel del. Gingrich kommer sannolikt att bli den som duellerar mot Romney om nomineringen. När den insikten sätter sig kommer nog många republikaner att knyta näven i fickan och samlas kring Romney. Han har en faktisk chans att slå Obama i valet, det har inte Gingrich, och i slutändan är det viktigast.

73 Bilaga 5: Santorums telefonterror slog tillbaka

Svenska Dagbladet 2012-03-01 - Sida: 4 - Sektion: Ledare - Del: 1

Författare: Daniel Persson - E-post: daniel.persson@svd.se

Republikanernas process för att vaska fram en presidentkandidat går långsamt men pekar alltjämt i samma riktning. Mitt Romneys segrar i Arizona och Michigan i tisdags var varken storslagna eller bekväma men den som funderar på att satsa pengar på någon annan kandidat bör tänka om.

Rick Santorum, som är Romneys enda egentliga återstående rival, lyckades visserligen knipa 38 procent av rösterna i Romneys hemstat Michigan, men det ändrar inte det faktum att han inte vann. Detta trots det tveksamma draget att genom så kallad robocalling, automatiserad uppringning och meddelandeuppspelning, uppmana demokrater att gå och rösta på Santorum för att försämra Romneys chanser att bli vald.

Vallokalsundersökningarna visade också att Santorum ledde stort bland de demokrater som gick och röstade. Romney vann dock med tio procentenheter bland de republikanska väljarna, som i stor utsträckning var rasande över Santorums tilltag.

I takt med att Santorum har fått mer uppmärksamhet har det blivit tydligt att han är minst lika skicklig som Romney när det gäller att trampa i klaveret. Där den senare framför allt är klumpig och ogenomtänkt är Santorum om vartannat plump och rent ut sagt korkad. Bara den senaste veckan har han sagt att blotta tanken på John F. Kennedys tal om behovet av att separera kyrka och stat får honom att vilja vomera, att Obama är en snobb eftersom han uppmuntrar ungdomar att gå på college, att man blir hjärntvättad av högre studier (Santorum har själv tre examina) samt att liberaler är att jämföra med de brittiska rödrockarna.

Andelen republikaner som anser att det viktigaste är en kandidat som kan slå Obama ökar ständigt och de föredrar i stor utsträckning Romney framför de mer utsvävade kandidaterna. Denna grupp kommer att fortsätta växa ju längre processen fortgår vilket ytterligare kommer att gagna Romney.

Pengarna börjar tryta hos de andra kandidaterna medan Romneys stora resurser tillåter honom att satsa stort inför supertisdagen, sjätte mars, då tio stater håller val. En stor seger där är nödvändig.

Alla vägar bär till Romney, men bara några få leder ända till Vita Huset. Om kampanjerna och smutskastningen fortsätter länge till kommer inte ens Romney att kunna slå Barack Obama.

74 Bilaga 6: Republikaner utan elfte budordet

Svenska Dagbladet 2012-03-06 - Sida: 4 - Sektion: Ledare - Del: 1

Författare: Daniel Persson - E-post: daniel.persson@svd.se

I dag är det dags, äntligen Supertisdag! Visserligen är årets upp-laga en aning urvattnad men det är fortfarande mycket som står på spel.

En av anledningarna till att Supertisdagen är så intressant är att det är då strategernas arbete börjar märkas ordentligt. Tidigare i kampanjen har det handlat om en eller några få stater i taget, nu är det tio som står på spel, även om det bara är sju av dem som håller riktiga primärval.

Newt Gingrich står och faller med resultatet i Georgia. Han väntas vinna, men skulle han mot förmodan förlora är det svårt att tro att den förre talmannen klarar av att fortsätta.

Det skulle vara synnerligen goda nyheter för Rick Santorum som äntligen skulle kunna samla partiets hårdkokt socialkonservativa falang bakom sig. Både Gingrich och Santorum lider dock av att de har dåliga organisationer och båda saknas på valsedlarna i Virginia där Mitt Romney lär sopa mattan med Ron Paul.

Den stora striden står i Ohio. Det är en utpräglad swing state och en vinst där innebär mycket för det allmänna förtroendet för kandidaterna. Santorums ledning har minskat kraftigt och i de senaste mätningarna är det statistiskt omöjligt att kora en vinnare. Det är ett gott tecken för Romney som har knappat in åtskilliga procentenheter sedan vinsterna i Michigan och Arizona förra veckan.

I RealClearPolitics nationella opinionssammanställning leder Romney med 38 procent av de republikanska väljarna, närmast bakom ligger Santorum med 25 procent. Det gapet fortsätter att växa. Under helgen gick bland andra Eric Cantor, majoritetsledare i representanthuset, ut med sitt formella stöd för Romney. Cantor är populär i partiet, inte minst hos tea party- rörelsen, något som ytterligare kan hjälpa Romney att vinna över tveksamma väljare.

Det är inte första gången som Romney kommer in i en stat med ett underläge och går därifrån som segrare. Han kommer att göra det igen under Supertisdagen och bör vinna Ohio, om än med knapp marginal. Det spelar ingen större roll för antalet delegater men i årets valrörelse har det varit oerhört svårt för kandidaterna att skapa momentum och därför blir det än viktigare för den som ska knipa nomineringen att komma in en millimeter framför motståndarna. Löpsedlar rymmer bara ett namn.

Frågan är dock om det kommer att spela någon roll längre. Kampanjandet kommer att fortgå länge än och kandidaterna är redan alla hårt åtgångna. Ronald Reagan, den republikanske

75

husguden som alla försöker framställa sig som, beskrev 1966 vad han kallade det elfte budordet: Thou shalt not speak ill of any fellow Republican.

Det är en del av arvet från Reagan som onekligen har gått dagens kandidater förbi. I stället har förtal blivit kampanjens enda genomgående tema. John McCain har beskrivit det som att bevittna en grekisk tragedi. Än så länge bör dock tragedin gå att omvandla till en triumf. Mitt Romney är den klart bästa kandidaten och kommer att få nomineringen. Ju tidigare han får den, desto större blir hans chanser att slå Obama i höst.

76 Artiklar från Sydsvenskan

In document Slaget om Vita huset (Page 71-76)