• No results found

4 Resultat

4.1 Markanvisningsmetod

4.1.1 Enkätstudie

Enkäten besvarades av 115 kommuner varav 104 slutförde den, vilket motsvarar en svarsfrekvens på cirka 35 procent. Svaren har filtrerats på endast slutförda enkätsvar. En del frågor var inte obligatoriska vilket resulterar i att antalet svar per fråga kan variera.

Av svaren på enkätens femte fråga (se figur 5 nedan) framgår att det är 72 kommuner (70 procent) som har antagna riktlinjer för markanvisning i form av en markanvisningspolicy.

Har er kommun antagna riktlinjer för markanvisning i form av markanvisningspolicy?

Figur 5. Sammanställning av svaren på fråga 5 i enkäten.

Av svaren på enkätens sjätte fråga (se figur 6 nedan) framgår att endast 6 kommuner (6 procent) i deras markanvisningspolicy i något avseende preciserar markanvisning av kommunal service.

Preciserar er kommuns markanvisningspolicy i något avseende markanvisningar för kommunal service?

Figur 6. Sammanställning av svaren på fråga 6 i enkäten

Det är totalt 17 kommuner motsvarande 16 procent av alla svarande kommuner som har erfarenheter av markanvisningar för förskolor. Av dessa 17 kommuner är det 10 kommuner som anger i enkäten att markanvisningarna primärt avsett friliggande förskolor (se figur 7 nedan). 7 kommuner anger att markanvisningarna primärt avsett bostäder med förskolor i bottenvåningarna.

Har markanvisningarna primärt avsett friliggande förskolor eller bostadsbebyggelse med förskola i bottenvåningarna?

Av de 17 kommuner som har erfarenheter av markanvisningar av friliggande förskolor, är det 13 kommuner som angett att de genomfört markanvisning till annan aktör än kommunalt bolag. Det är tre kommuner som angett att de inte gjort detta och en kommun vet inte (se figur 8 nedan).

Har er kommun genomfört markanvisning för friliggande förskola till annan aktör än kommunalt bolag?

Figur 8. Sammanställning av svaren på fråga 15 i enkäten

Av enkäten har det framkommit att den metod som primärt används för markanvisning av friliggande förskolor till privata aktörer är direktanvisning (se figur 9 nedan). Det är totalt 8 kommuner som anger att kommunen primärt använder sig av direktanvisning för detta ändamål, vilket motsvarar nästan 54 procent. Det är totalt 3 kommuner (21 procent) som primärt använder sig av markanvisningstävlingar och 2 kommuner som primärt använder anbud med jämförelseförfarande (14 procent). Det är ingen kommun som anger att de primärt använder sig av ett renodlat anbudsförfarande. I svarsalternativet ”annat” har en kommun angett att de inte har markanvisat till annat än kommunalt bolag och en annan kommun har angett att de inte har markanvisat för friliggande förskola och frågan blir därmed inaktuell för dessa kommuner.

Vilken markanvisningsmetod har i första hand använts vid markanvsning för friliggande förskolor?

Figur 9. Sammanställning av svaren på fråga 16 i enkäten

Kommunerna markanvisar i största utsträckning i dessa sammanhang efter antagen detaljplan, vilket framgår av figur 10 nedan. Elva kommuner (70 procent) med erfarenhet anger att de i första hand genomfört markanvisning för friliggande förskolor efter antagen detaljplan. Medan det endast är en kommun (6 procent) som anger att de i första hand markanvisar efter samråd och en annan kommun anger att de i första hand markanvisar innan planuppdrag. Två av de kommunerna som valt alternativet ”annat” gör det för att kommunen aldrig markanvisat för friliggande förskolor. Den tredje kommun som valt alternativet ”annat” har angett att kommunen genomfört en markanvisning för friliggande förskolor utan antagen detaljplan, det vill sägen en utomplansprövning.

I vilket skede har er kommun i första hand genomfört markanvisningar för friliggande förskolor?

Figur 10. Sammanställning av svaren på fråga 17 i enkäten

En majoritet (58 procent) av kommunerna, motsvarande 10 kommuner, har angett att de främst tilldelat markanvisningen till byggaktörer (se figur 11 nedan). Det är 3 kommuner (18 procent) som angett att de främst tilldelat markanvisningen till verksamhetsutövare. Två kommuner (12 procent) angett att det inte spelar någon roll till vilken aktör som markanvisningen sker till.

Önskar er kommun att i första hand markanvisa till byggaktör eller verksamhetsutövare?

Markanvisningarna av friliggande förskolor till privata aktörer har i huvudsak resulterat i att marken överlåtits med äganderätt (se figur 12 nedan). Det är 12 kommuner (70 procent) som angett att markanvisningarna i huvudsak överlåtits med äganderätt och 2 kommuner (12 procent) som angett att marken i huvudsak upplåtits med tomträtt. En kommun har valt alternativet ”annat” och uppger att de aldrig har markanvisat för friliggande förskola och frågan blir därmed oaktuell.

Har markanvisningen av friliggande förskola i huvudsak resulterat i att marken överlåtits med äganderätt eller upplåtits med tomträtt?

Figur 12. Sammanställning av svaren på fråga 21 i enkäten

4.1.2 Intervjustudie

Från intervjun med exploateringsingenjör från Härryda kommun framgår det att kommunen genomfört en markanvisning av en friliggande förskola tilldelat marken genom en direktanvisning. Enligt exploateringsingenjören fanns en planlagd obebyggd skoltomt, direktanvisning tillämpades för att en verksamhetsaktör initierat processen. Politiken i Härryda kommun är för privata aktörer och hade goda referenser och erfarenheter av verksamhetsaktören som initierade processen. Markanvisningen skedde därefter till en byggaktör som verksamhetaktören hade anknytning till. I Trelleborgs kommun vid den senaste markanvisningen av friliggande förskolor tillämpades anbud med jämförelse för marktilldelning. Enligt exploateringsingenjören på Trelleborgs kommun var kommunen intresserad av att prova marknaden och få in flera olika förslag från olika aktörer. I dagsläget är det många privata aktörer som är intresserade av kommunen och därför var kommunen intresserade av att testa marknaden. Kommunen förespråkar ofta någon form av jämförelseförfarande dels

mot bakgrunden av intresset för kommunen och dels för att kommunen vill uppmuntra byggaktörer som inte är etablerade i kommunen att göra det.

I Helsingborgs kommun vid den senaste markanvisningen av friliggande förskolor tillämpades anbud med jämförelseförfarande för marktilldelning. Kommunen har ett mark- och boendeprogram som är relativt styrande när det gäller hur kommunen ska arbeta med markanvisningar för bostäder och näringsliv. Det ställs däremot inte samma krav i dessa sammanhang. Enligt exploateringschef för Helsingborgs kommun tillämpades den valda metoden för att kommunen ville göra motsvarande mot vad som hade gjorts om det varit markanvisning för bostäder.

Växjö kommun genomförde en markanvisningstävling vid den senaste markanvisningen för friliggande förskolor. Vid markförsäljning har kommunen som regel att tillämpa markanvisningstävling om det inte blir andra politiska beslut som resulterar i att kommunen tillämpar direktanvisning.

Related documents