• No results found

4 Resultat

4.4 Säkerställande

Kommunen kan säkerställa vad byggherren utlovat i markanvisningen i det slutgiltiga avtalet om antingen marköverlåtelse eller markupplåtelse. I avtalet kan kommunen utforma villkor som resulterar i att kommunen har kontroll över projektets utformning och resultat. Avtalskraven som presenteras nedan är de krav som de intervjuade kommunerna tillämpat i de ingående avtalen. Sedvanliga avtalskrav presenteras inte. I enkäten ställdes ingen fråga som berör säkerställande och därmed presenteras endast resultatet av intervjustudien.

4.4.1 Intervjustudie med Härryda kommun

Härryda kommun har tecknat ett marköverlåtelseavtal med en byggaktör om överlåtelse av en fastighet. Kommunen har i avtalet ställt som krav att inom fastigheten skulle byggaktören uppföra en förskola om minst 800 kvadratmeter. För att säkerställa att byggnationen påbörjas och att förskoleplatser tillskapas, har kommunen utformat en skrivelse om att grundläggningen för bebyggelsen ska utföras senast två år efter tillträdesdagen, om inte, har kommunen rätt att utkräva vite. I marköverlåtelseavtalet finns ingen skrivelse som reglerar gestaltning utöver detaljplanens bestämmelser, vilket har och göra med att kommunen i direktanvisningen inte hade några utvärderingskriterier och lade därmed ingen vikt

vid gestaltning av förskolan. I avtalet ställdes krav på miljö och hållbarhet genom krav på källsortering och sophantering samt reglering av att dagvattnet ska omhändertas lokalt.

För att säkerställa driften och huvudmannaskapet av förskolan ställde kommunen ett krav på att den verksamhetsaktör som var med från början i direktanvisningen var den aktör som skulle driva verksamheten. Detta aktualiserades och säkerställdes i avtalet där kommunen utformade ett juridiskt bindande villkor på att verksamhetsaktören och byggaktören ska ha ett giltigt hyresavtal i minst 10 år. Villkoret resulterar i att avtalet mellan kommunen och byggaktören endast är giltigt under förutsättningen att hyresavtalet gäller. I avtalet finns ytterligare en skrivelse om att marköverlåtelseavtalet är giltigt under förutsättningen att byggaktören har beviljats bygglov för förskoleverksamhet.

4.4.2 Intervjustudie med Helsingborg kommun

I marköverlåtelseavtalet mellan kommunen och byggaktören ställs ett krav på att byggaktören ska tillse fastigheten med en väl fungerande tomt för förskola. Av avtalet framgår att kvartersmarken ska utformas enligt den gestaltning och utformning som redovisats i markanvisningen. Gestaltningen av byggnaden och omkringliggande markanläggningar m.m. ska ske i samråd med kommunen. Vidare framgår det av avtalet att om det skulle uppkomma eventuella avvikelser i utformning och gestaltning jämfört med den gestaltning som redovisats i markanvisningen skulle dessa godkännas av kommunens mark- och exploateringsenhet, för att tillträde skulle få kunna ske. Kommunen ställer även krav på att gällande parkeringsnorm ska uppfyllas. Om utbyggnaden av fastigheten inte färdigställs enligt kraven om gestaltning utgår vite från kommunen.

I Helsingborg arbetade kommunen i markanvisningen med tillit mellan aktörerna och kommunen. Enligt exploateringschefen för exploateringssektionen är det svårt att ställa för höga krav eftersom det kan hända mycket under markanvisningsprocessens gång. För att säkerställa verksamhetsaktörens hållbarhet ställer kommunen ett villkor på att verksamhetsaktören ska lämna in ansökan och bli godkänd som huvudman för att driva förskolan. I marköverlåtelseavtalet realiserades detta genom att avtalet endast är giltigt under förutsättningen att förskolans verksamhet godkändes av Helsingborgs skol- och utbildningsnämnd.

4.4.3 Intervjustudie med Trelleborg kommun

Markanvisningen i Trelleborg är i ett pågående skede och har därmed inte tecknat några avtal. Enligt exploateringsingenjören från kommunen har de valt att, utöver sedvanliga avtalskrav, lägga till ett extra krav gällande verksamhetsutövaren. Villkoret innebär att innan parterna ingår ett avtal om överlåtelse eller upplåtelse ska

verksamhetsaktören blivit godkänd som enskild huvudman för att få driva fristående förskolan i Trelleborgs kommun. Verksamhetsaktören prövas enigt Skollagens krav på erfarenhet, lämplighet och kompetens.

4.4.4 Intervjustudie med Växjö kommun

Växjö kommun och en byggaktör har ingått både ett markanvisningsavtal och ett avtal om marköverlåtelse. I markanvisningsavtalet mellan kommunen och byggaktören framgår att aktören förbinder sig att planera och bygga en förskola med grundförutsättningarna som anges i markanvisningstävlingen och i samråd med kommunen. Innan ett köpekontrakt tecknas ska byggaktören till kommunen uppvisa avtal med den part som ska driva förskoleverksamheten. I markanvisningsavtalet framgår även att byggaktören inte äger rätt, utan kommunens skriftliga medgivande, överlåta rättigheter, eller skyldigheter enligt avtalet.

I marköverlåtelseavtalet ställs ett villkor på att bebyggelsen och den yttre miljön inom fastigheten är upprättad enligt detaljplan, tillhörande gestaltningsprinciper, kvalitetsprogram samt den projektidé som överenskommits i markanvisningsavtalet. När kraven om kvalitén uppfylls och bygglov erhållits får tillträde ske. Kvalitetskraven anses uppfyllda när bygglov beviljats. För att säkerställa att förskolan påbörjas, och således förskoleplatserna tillskapas, har kommunen i maktöverlåtelseavtalet ställt som krav att om inte byggaktören inom sex månader efter beviljat bygglov påbörjat bebyggelsen kommer kommunen att utge en vitesbeläggning.

4.4.5 Sammanställning

I föregående avsnitt redogörs de villkor som kommunerna utformat i avtalen mellan bygg- och verksamhetsaktörerna för att säkerställa att förskolan byggs enligt vad som kommit överens under markanvisningsprocessens gång. I tabell 6 nedan sammanställs de villkor som kommunerna ställt på delaktiga aktörer i markanvisningsavtalet och marköverlåtelseavtalen. Syftet med tabellen är att ge en översiktlig bild av vilka krav som kommunerna ställt på aktörerna.

Tabell 6: Sammanställning av kraven från respektive markanvisning

Säkerställande Helsingborg Härryda Trelleborg Växjö

Gestaltning X X Bebyggelsestorlek X X X Verksamhet X X X X Hållbarhet X X Vitesbeläggning X X X

Related documents