• No results found

4.4 Studiens analysmodell

5.1.2 Mervärdet

I de stora företagen är det enligt respondenterna själva revisionen som en revisor utför åt kunden och dess intressenter som tillför värde. Detta då ägare, VD och styrelse är olika personer i dessa bolag. I dessa företag måste revisorerna bevisa för ägare och andra intressenter som till exempel leverantörer att företaget sköts på ett bra sätt. Förutom kvalitetssäkrandet för tredje part hjälper revisionen de små och medelstora ägarledda bolagen med att ge en trygghet för att de siffror de har är korrekta och ge hjälp med eventuella ekonomiska problem. På detta sätt skulle revisionen kvalitetssäkra företaget åt ägaren själv, då företagaren i många fall inte kan särskilt mycket om företagsekonomi.

I de små och medelstora ägarledda företagen ansåg revisorn att denne är, förutom säkerställare av revisionen, även ett bollplank för svåra frågor, vilka de inte har anställda inom företaget som kan svara på. Kunderna vänder sig då till revisorn för att få hjälp med alla möjliga typer av frågor. En revisor förtydligade närheten till kund genom ett exempel. Revisorn fick en dag ett samtal från en kund som frågade: ”Jag ska måla om. Vilken färg tycker du är bäst här inne i lokalen?”(Revisor G) Men där tyckte revisorn att gränsen gick för hur mycket råd denne skall ge som revisor. Det är alltså inte själva revisionen som tillför värde till kunderna i dessa företag utan: ”…revisionen ger ju bara en grund för en total relation”(Revisor A). I denna totala relation ingår det dessutom att revisor skall få kunden att förstå hur redovisningen fungerar och hur de skall läsa rapporter. Samtidigt ansåg en revisor, som jobbat på både små och stora revisionsbyråer, att mervärdet som kunden får beror på om det är en stor eller en liten revisionsbyrå som reviderar företaget. Revisorn menade att revisorer på de små revisionsbyråerna har en mycket mer proaktiv syn och mer engagemang.

5.1.3 Medverkare

När revision genomförs av en mindre revisionsbyrå är det ofta revisorn själv som reviderar företaget. I de större revisionsbyråerna finns det för varje uppdrag minst en till medarbetare. Denne är ofta revisorsassistent och sköter därmed de enklare uppgifterna. Arbetet genomgår sedan ett kvalitetsförfarande genom att den seniora revisorn granskar den yngres arbete. Då revisionsbyråerna i Linköping mest har små och medelstora ägarledda bolag är det på de största uppdragen oftast inte mer än fyra till fem personer. En revisor sa dock att det kan finnas ett bolag i Linköping där de kan vara ända upp till femton till tjugo personer från revisionsbyrån. Att det är flera delaktiga i de större byråerna beror, som en revisor sa, på att: ”Ett stort företag kräver ju att man är många eftersom vår revision ska ju gå ganska snabbt och effektivt och då är det bra att dela upp uppgifterna på flera medarbetare.”(Revisor H)

En av revisorerna på en stor revisionsbyrå sa likaså att teamen oftast består av olika konstellationer av medarbetare beroende på vilken kompetens som behövs för att kunna revidera företaget.

På kundens sida beror antalet personer som är inblandade i revisionen på hur stort bolaget är. I de små och medelstora ägarledda bolagen är det oftast ägaren själv som är den enda kontakten som revisorn har. I de större bolagen har dock revisorerna kontakt med flera olika personer på företaget. Det kan vara VD, ekonomichef, kvalitetschefer, lagerchefer, personalchefer, marknadschefer och personal på ekonomiavdelningen som har hand om till exempel leverantör- och kundreskontra. Precis som sagts ovan finns det i Linköping mest små och medelstora ägarledda bolag, vilket gör att det inte heller på kundens sida är många individer som är inblandade i revisionen.

5.1.4 Konkurrensen

Alla revisorer var överens om att det finns en viss konkurrens mellan revisionsbyråerna i Linköping. Men samtidigt sa en revisor att det finns tillräckligt med företag och att revisorerna samarbetar med varandra om de själva inte kan utföra både revision och bokslut på grund av jävsreglerna. Därtill uttalade en revisor: ”…en del av revisorskåren som bara gör

kunderna är ganska enkla att få över.”(Revisor A) Enligt denna revisor är det inte svårt att få kunder av andra revisorer som inte tillför ett mervärde till kunden.

Alla revisorer förutom två ansåg att det inte är svårt att få nya kunder. Det var dock bara en av revisorerna som sa att de vanligtvis arbetar aktivt med att få nya kunder. Flera revisorer har inte ens plats för fler kunder. En revisor sa att det ringer nya kunder minst varannan vecka trots att de inte marknadsför sig på något sätt. En del av de större byråerna har dock börjat med marknadsföring, då de är på väg in på en ny marknad med redovisning som en stor del av sitt tjänsteutbud.

En annan revisor förklarade konkurrensläget i Linköping genom att säga: ”Revisionsbranschen är ett oligopol. Det styrs ju av de stora byråerna.”(Revisor C) Förutom dessa stora bolag finns de medelstora revisionsbyråerna som är väldigt få. Därtill finns de små revisionsbyråerna, där revisorn oftast själv är ägare och tidigare har arbetat på en stor revisionsbyrå. En revisor på en stor revisionsbyrå uttalade att det oftast bara är konkurrens mellan de fyra största revisionsbyråerna, som de pratar om när de diskuterar konkurrensen på marknaden.

En revisor på en stor revisionsbyrå menade att de mindre revisionsbyråerna oftast är mer nischade mot olika typer av uppdrag samtidigt som de är färre anställda. Detta gör att de mindre revisionsbyråerna kan ta lägre priser än de större. Samtidigt ansåg en revisor på en mindre revisionsbyrå att de större revisionsbyråerna i Linköping vill åt dennes kunder. Några av revisorerna uttryckte dock att revisorerna känner varandra ganska bra och att de umgås även privat med varandra. Då Linköping inte är en särskilt stor stad uttryckte dessa revisorer att de både är kollegor och konkurrenter med de andra revisorerna. Vissa har dessutom pluggat på Linköpings universitet tillsammans, vilket gör att de drar sig för att ta kunder från varandra. En av respondenterna sa dock att denne visst skulle kunna plocka över kunder från konkurrenter. Denna revisor skulle aldrig försöka ta kunder av de duktiga revisorerna, medan revisorn däremot inte skulle tveka att försöka ta kunder från de mindre duktiga. Det framkom dock att de stora företagen ofta har ett offertförfarande vid val av revisor. I detta offertförfarande är ofta flera revisorer med och priset är ofta en avgörande faktor, vilket gör att konkurrensen är högre här än i de små och medelstora ägarledda företagen där kunderna är relativt trogna sina revisorer och därmed svåra att få över till en annan revisor.