• No results found

Teori Intervju

Satte oss in i verksamheten

Planering Miljö- utbildning

Miljö- utredning

Identifiering &

värdering av miljöaspekter

Handlings-planer

Miljöpolicy

Satte oss in i VÄO:s verksamhet

Examensarbetet inleddes med att sätta sig in i hela organisationen genom att bli informerad av områdeschefer för äldre- och handikappomsorgen. Samordningsgruppen redogjorde för den uppdelning som finns i VÄO. Detta gav oss en uppfattning om hur strukturen såg ut samt vilka verksamheter som finns och deras omfattning. Under arbetets gång har vi haft en kontinuerlig kontakt med anställda inom VÄO.

Teori

Vi har under hela vårt examensarbete haft bra kontakt med våra handledare på

miljöförvaltningen, som har kunnat informera om tidigare beslut samt miljöarbete både inom kommunen och VÄO. Vetenskapliga artiklar och rapporter inom ämnet MLS i kommuner har granskats. Litteratur som behandlar Agenda 21, lokal kravstandard och Landskrona kommuns utbildningsmaterial har också studerats.

Planering av miljöutredningen och miljöutbildning

Kommunala MLS anpassas och modifieras i regel för att passa kommunernas behov, även Landskrona kommun har antagit en egen kravstandard. VÄO har utsett en samordningsgrupp där vi och våra handledare ingick för att fatta beslut om det fortsatt miljöarbetet. För att kunna genomföra ett miljöarbete inom VÄO så delades förvaltningen in i fyra block. Vi hjälpte TH och RW vid uppstarten av miljöarbetet i de olika blocken genom ett antal utbildningsträffar (fyra utbildningsträffar per block) om tre timmar per gång.

23

Miljöutbildning

TH och RW har arbetat fram olika hjälpmedel avsedda för självstudier till handledare, ombud och annan personal. Vi använde oss av ett utbildningsmaterial (CD och broschyr) som bygger på kommunens kravstandard. Multimediaprogrammet förklarar steg för steg hur ett MLS är uppbyggt på ett överskådligt sätt. I materialet ingår blanketter för statistikunderlag,

checklistor och en värderingsmodell för miljöaspekter. CD:n kommer att användas vid internutbildning under ledning av TH och RW. Broschyrer har tryckts upp som en introduktion till miljöledningsarbetet. Mycket av materialet från CD-romskivan och

broschyren finns även utlagt på Landskronas intranätssida. Vid utbildningstillfällena delades uppgifter ut till nästkommande träff. Mellan träffarna fungerade vi som handledare då enheterna kunde nå oss på telefon, e-post eller så kom vi ut på plats och hjälpte till.

Miljöutredning

Vi har sammanställt en miljöutredning utifrån de uppgifter som vi har tagit del av. De inskickade uppgifterna har granskats av oss och kompletteringar har gjorts vid behov. Under utredningens gång har vi väglett enheter och hjälpt dem att ta fram information samt fyllt i checklista och statistikunderlag.

Identifiering och värdering av miljöaspekter

Genom checklistan och statistikunderlaget har enheterna identifierat sina miljöaspekter.

Det huvudskaliga målet med miljöutredningen är att belysa organisationens betydande miljöaspekter. Värderingsmodellen för miljöaspekter bygger på ett poängsystem, där en stor miljöpåverkan leder till ett ökat antal poäng. Modellen är uppdelad i två delar miljömässig värdering och icke miljömässig värdering. Ett antal bedömningsgrunder för miljömässig värdering så som, absoluta och relativa mängder, miljöpåverkan och miljörelaterad hantering ska tillämpas. Bedömningsgrunderna för icke miljömässig värdering är tekniska möjligheter, intressenter/förebilder och ekonomi. Dessa bedömningsgrunder ska vägas mot varandra.

Miljömässiga grunder väger tyngre i förhållande till ekonomiska, tekniska och andra grunder.

Modellen tar även hänsyn till de nationella miljömålen som berörs av miljöaspekterna.

Värderingen har gjorts genom att varje miljöaspekt diskuterats och tilldelats ett värde för alla bedömningsgrunder. Bedömningen sker efter en tregradig skala, där en låg siffra eftersträvas.

Då man exempelvis bedömer miljöaspektens relativa mängd i verksamheten, ges en 1:a om aspektens mängd är relativt liten i verksamheten. Om aspekten bedöms vara en medelstor mängd av verksamheten ges en 2:a och en 3:a sätts om aspekten anses utgöra en relativt stor mängd. Parametrarna för miljömässig värdering och icke miljömässig värdering summeras med varandra och ger det slutgiltiga värdet av aspekten.

Det är mycket viktigt att komma ihåg att samtliga miljöaspekter bör bedömas vid samma tidpunkt och av samma bedömningsgrupp, för att resultatet ska bli rättvisande. När alla miljöaspekter är bedömda ser man tydligt vilka som fått flest poäng. Dessa miljöaspekter kallas betydande miljöaspekter och blir de som miljöarbetet inriktas på i första hand. Skulle ett stort antal miljöaspekter bli betydande får man prioritera vilka man först tar itu med och vilka som sparas till ett senare tillfälle.

24

Handlingsplaner

Förslag på åtgärder för de betydande miljöaspekterna har tagits fram i form av

handlingsplaner. Dessa planer har förvaltningsledningen möjlighet att anta förutsatt att ansvarsfördelning och tidsramar upprättas.

Intervju

För att få en verklighetsförankring av miljöarbetet har vi intervjuat några som sitter med i ledningsgruppen och enhetschefer, miljöombud samt personal som inte är insatt i miljöarbetet.

Det finns öppna och strukturerade intervjumetoder. Vid öppna intervjuer söks

sammanhangsbestämd kunskap om ett fenomens kvaliteter medan man vid strukturerad intervju söker kunskap om relationen mellan begrepp [Lantz, 1993]. Vi använde oss av en strukturerad intervjuform som bygger på att alla svarar på samma frågor i en bestämd följd (bilaga 7.3). Intervjuerna har sammanställts och belyser bl.a. vad som har varit bra/mindre bra i hela organisationen för att driva fram miljöarbetet och hur man uppfattar

miljöledningsarbetet.

Miljöpolicy

Ett av kraven för att införa ett miljöledningssystem är att upprätta en förvaltningsspecifik miljöpolicy. Vi har i enighet med kommunens miljöpolicy tagit fram ett förslag som visar förvaltningen miljöstrategi. Policyn bygger på förvaltningens betydande miljöaspekter och är relevant för verksamhetens aktiviteter.

25

Related documents