• No results found

Syftet med projektet var 1, att få lärdom i hur man kan gå till väga då ett ledningssystem ska införas i en kommunal förvaltning och vad man ska tänka på för att underlätta arbetet.

Eftersom Landskorna ingår i ett nätverk med andra kommuner i Skåne hade det varit intressant att veta var Landskrona ligger i förhållande till de andra nätverkskommunerna.

Är miljöledningssystem något för kommuner att satsa på?

Vi anser att kommunerna har en stor kapacitet att lyckas med sitt ledningssystemsarbete förutsatt att

• det finns organisatoriska förutsättningar som en väl fungerande kommunikation internt och externt.

• man inte ser MLS som en universallösning utan ett verktyg som måste kombineras med andra system, exempelvis Agenda 21, ekonomi samt arbetsmiljö, för att uppnå ett komplett miljöarbete.

• fokus läggs på kärnverksamheten som i vårt fall är vård och omsorg av människor.

• uppföljningsrutiner finns i form av ledningens genomgång av resultatet.

• man inte lägger för mycket kraft på strukturen av ledningssystemet och glömmer bort miljön.

Om kommunen föregår med gott exempel kan det lokala näringslivet inspireras till att införa MLS och på så sätt höjer sin kompetens och konkurrenskraft.

Att införa ett MLS är en omfattande process som kan ge både ekonomiska och miljömässiga fördelar. En miljöutredning måste planeras och struktureras i god tid. Det är viktigt att tid och resurser avsätts för miljöarbete. En klar strategi för tillvägagångssätt bör upprättas. Alla anställda måste få kunskap och engageras från början i miljöledningsarbetet för att uppnå bästa resultat. Att miljöutredningen förankras i hela organisationen är en förutsättning för att nå framgång. Ledningens engagemang är mycket viktigt om man vill uppnå ett effektivt miljöarbete.

Kommunerna som ingår i nätverket varierar i storlek och har olika struktur i organisationen.

Det är därför svårt att få en uppfattning om hur långt Landskrona har kommit i sitt miljöarbete i förhållande till de andra kommunerna. Införandet av ledningssystemet skiljer sig åt då en del kommuner har valt att driva pilotprojekt på utvalda förvaltningar. Andra implementerar ledningssystemet på bred front där alla påbörjar sitt arbete samtidigt. Tillgången av resurser i kommunerna skiftar. Många projektanställer Agenda 21-samordnare för att driva miljöarbetet under en begränsad tid, vilket kan leda till att miljöarbetet får startas upp flera gånger.

Genom intervjuer med fyra personer från ledningen, tre enhetschefer, tre miljöombud och tre i personalen som inte är insatta i miljöarbetet, har vi fått en verklighetsförankring av hur

VÄO:s miljöledningsarbete har upplevts ute i verksamheten. Många förknippar miljöarbetet med att vi ska skapa en bra miljö för våra barn och barnbarn att växa upp i samt sopsortering.

Vi tror att denna uppfattning beror på att sopsortering är en del av vardagen och något

handfast för alla. Vid intervjuerna bekräftades att miljöarbetet redan har smittat av sig hemma.

Flera ser fördelar med ett enhetligt ledningssystem i kommunen då ett kretsloppssamhälle skall eftersträvas, vilket också är ett övergripande mål i kommunens miljöpolicy. Införandet av miljöledningssystemet anses vara positivt förutsatt att bra verktyg finns tillgängliga.

34

Många är dock oroliga för den ökade arbetsbelastningen som ledningssystemet förväntas medföra. Samtliga tycker att arbetet har bedrivits på ett bra sätt och att utbildningsträffarna har varit strukturerade. Däremot hade datorkunskap och flera datorer underlättat

arbetsgången. Alla är överens om att handledningen har varit till stor hjälp och att

organisationen med inlämningsuppgifterna fungerat bra. De som har haft tillgång till VÄO:s intranätssida tycker att den har varit mycket användbar. Många känner uppmuntran från ledningen i miljöarbetet, men tycker det är synd att de inte har deltagit i utbildningen.

Samarbetet mellan personerna som sammanställt enhetens miljöutredning har fungerat bra.

Flera skulle vilja vara mer engagerade och tycker det är stimulerande att arbeta med miljöfrågor. Alla är mycket positiva till att en samordningsgrupp funnits tillgänglig för att underlätta arbetet genom stöd och vägledning. Trots ett intensivt arbete med miljöutredningen ser de positivt på det fortsatta miljöarbetet inom förvaltningen. Vi har märkt av en skillnad i hur de anställda uppfattar miljöarbete beroende på vilken position de har inom förvaltningen.

Vi uppfattar att enhetscheferna tycker det är viktigt med miljöfrågor på arbetet, eftersom de har så många anställda som de kan påverka där. Under intervjuerna fick vi intrycket att ledningen är väldigt positiva till miljöarbetet, men deras engagemang anser vi kunde ha varit bättre vid implementeringen av ledningssystemet. En positivt inställd enhetschef smittar av sig på enheten, vilket medför att miljöarbetet blir lättare att genomföra. Därför anser vi att enhetschefen har en betydande roll i att förmedla kunskapen om ledningssystemet utåt i verksamheten.

Syftet med projektet var 2, att genomföra en miljöutredning både praktiskt och teoretiskt inom Block 2. Genom utredningen klarläggs de miljöaspekter som finns och vilka av dessa som är betydande. En del uppgifter som behövts för värderingen har inte gått att få fram av olika skäl och därmed har inte alla aspekter kunnat värderas.

Resultatet visade att det var transporter som innebar den största miljöpåverkan. Det var dock inte oväntat eftersom både Rehabgruppen och Daglig verksamhet använder fordon dagligen.

Det finns förbättringspotential för att minska antalet transporter men inte i någon större utsträckning. Däremot skulle förslag på åtgärder kunna vara en kurs i eco driving11 för alla anställda och bättre samordning av transporterna samt inköp av eldrivna fordon. För att uppnå kraven om transporter i kommunens miljöpolicy bör transportarbetet ha minskat med 25 % jämfört med 1998. Alla kommunägda fordon bör drivas med biobränsle eller el. Transporter påverkar tolv av de femton nationella miljömålen negativt (bilaga 7.1) och bidrar till utsläpp av koldioxid (CO2), kväveoxider (NOx), kolväten (CH), stoft.

Genom värderingen angavs ytterligare två betydande miljöaspekter för block 2,

energiförbrukning och kompetens/miljöutbildning. Kompetens/miljöutbildning är en indirekt miljöpåverkan. Den positiva påverkan miljön får från anställda som använder den kunskap och de värderingar han/hon fått vid utbildning. Enligt Landskornas miljöpolicy ska all personal ha grundläggande miljökunskaper. Kommunen skall underlätta och stimulera att andra deltar i miljöarbetet för att nå en hållbar utveckling. Vi tycker det har varit för få centrala miljöutbildningar (1994) då många nyanställningar sker varje år. VÄO bör upprätta en utbildningsplan för att höja andelen anställda med miljökompetens. Denna aspekt medför positiv påverkan av de femton nationella miljömålen eftersom kunskap ökar medvetandet. Vi tror att VÄO kan ha en positiv indirekt miljöpåverkan genom miljökompetens då många är anställda inom förvaltningen. Detta leder till ”snöbollseffekten”; snöbollen blir bara större och

11 Utbildning i miljöanpassad bilkörning.

35

större. Miljökunskapen sprids inte bara internt utan även externt ut till anhöriga som i sin tur sprider det vidare. Miljöpolicyn för Landskorna kommun strävar efter att all verksamhet bör vara fossilfri. Det innebär att olja, kol och naturgas inte ska används för uppvärmning eller produktion av el. Elförbrukningen bör minskas med minst 20 % och värmeförbrukningen med motsvarande 20 % inom den kommunala verksamheten jämfört med 1998. I många fall har det varit svårt att ta reda på vilken energi som används och få fram exakta uppgifter om energiförbrukning ute på enheterna. Uppgifterna har då fått uppskattas vilket har medfört att man fått något högre siffror än verkligheten. Några förslag på åtgärder för att minska

energiförbrukningen kan vara att undersöka möjligheten att sänka inomhustemperaturen både dagtid och kväll/helger. Kontrollera om det är möjligt att installera en egen energimätare på enheterna är en annan åtgärd liksom att införa rutiner för att släcka belysningen då rummen står tomma. Man bör även se över ventilationssystemets funktion. Energiförbrukning påverkar tre av de nationella miljömålen negativt (bilaga 7.1) och bidrar till utsläpp av svaveldioxid (SO2),CO2 och NOx. Hur påverkar de betydande aspekterna människors hälsa och miljön?

NO och SO2 bidrar till försurning och övergödning av mark, skog och vatten vilket kan medföra allvarliga störningar i våra ekosystem [Naturvårdsverket, 2005]. CH och CO2 bidrar till växthuseffekten som rubbar det globala ekosystemet. Människans hälsa påverkas av stoft, SO2 och NOx då andningsorganen får nedsatt funktion [Vägverket, 2005].

VÄO har stora möjligheter att förbättra sitt arbete för att minska miljöpåverkan. Vi hoppas miljöutredningen ska ligga till grund för ett fortsatt framgångsrikt miljöarbete. För att inte arbetsbelastningen ska bli för stor för MLS-handledarna anser vi att VÄO borde anställa en miljösamordnare som kan ha ett övergripande ansvar för att miljöarbetet hålls levande inom förvaltningen.

36

Related documents