• No results found

Lagernivå 20200401 20200402 20200403 20200404

art.nr 1 2 8 6 6

art.nr 2 0 0 10 8

Tabell 1: Exempel på indata för lagernivåer.

Försäljningsnivå 20200401 20200402 20200403 20200404

art.nr 1 0 6 0 0

art.nr 2 0 0 2 10

Tabell 2: Exempel på indata för försäljning på e-handeln.

7.3

Modellens innehåll

Under detta avsnitt besvaras underfråga 2c Vilken omfattning och detaljnivå ska beräknings- modellen ha, samt vilka antaganden och förenklingar behöver göras? Först tas det som är ge- mensamt upp för båda modellerna för att senare gå in på de enskilda modellerna.

Med utgångspunkt i försäljningsdata på orderradsnivå för perioden april 2020 - mars 2021 beräknas ett medianantal på hur många varor per orderrad som varje artikel beställs i vilket är unikt för alla artikelnummer. Denna median används för att representera en typisk orderrad för respektive artikel, median används framför medelvärdet då påverkan från extremvärdena minimeras, detta bestämdes i samråd med uppdragsgivaren. Att titta på en median istället för enskild artikel görs för att det finns många artiklar som nästan enbart beställs i större kvantiteter som exempelvis mattallrikar. Det blir då mer representativt för kostnader samt vid vad som räknas som lagertillgänglighet. Då försäljningsdata på orderradsnivå inte finns för alla artiklar som inkluderas i modellen används talet ett istället för ett mediantal då det inte går att ta fram för alla artiklar. Osäkerheten kring detta antagande tas upp i avsnitt 10.2 Kritisk granskning.

Baserat på samma försäljningsdata som ovan tas även ett snittförsäljningspris per artikel fram. Detta görs enligt instruktion från Cervera då försäljningspriset kan variera under reor och kam- panjer och det historiska försäljningspriset anses vara mer representativt för de faktiska intäkterna för en artikel .

De artiklarna som studeras i studien utgörs av en ögonblicksbild över vilka artiklar som är tillgäng- liga på Cerveras e-handel den 14 april 2021. Båda modellerna är anpassade för att kunna ändra dessa artiklar till de som finns tillgängliga för det aktuella datumet. Anledningen till att datumet valdes var att uppdragsgivaren endast bryr sig om de artiklarna som finns på e-handeln i dagsläget och inte utgångna artiklar, specifikt 14 april valdes i samråd med uppdragsgivaren.

7.3.1

Kostnadsmodellen

Med utgångspunkt i den utdata som bestämts och den indata som används för kostnadsmodellen formuleras vilken omfattning, detaljnivå, samt ett antal antaganden och förenklingar som görs för kostnadsmodellen.

Omfattningen av modellen bestäms i samråd med e-handelschef på Cervera. Vid inledande samtal med uppdragsgivaren fördes diskussioner om hur SFS skulle kunna möjliggöra att utöka butikernas sortiment. Detta genom att dyrare varor då motiveras att ha i butik eftersom de kan säljas via e-handeln samt i butiken, vilket kan leda till högre lageromsättningshastighet. Modellen är dock inte anpassad för att ta hänsyn till sådan sortimentsökning och behandlar inte hur kostnader kan komma att påverkas vid en sådan förändring.

Med detaljnivå i denna kontext avses på vilken nivå beräkningar utförs och när snittvärden används respektive när värden specifika för respektive artikel används. För kostnadsmodellen inkluderas övriga kostnader som inte antas påverkas direkt av SFS, dessa antas istället lika fördelade mellan artiklarna och innehar således låg detaljnivå, men används för att sätta i relation till intäkterna för en order. De kostnader som är föremål för hög detaljnivå där beräkningar utförs med avseende på

7. Konstruering av beräkningsmodellen 7.3. Modellens innehåll specifik karaktäristik hos respektive artikel är hanteringskostnader och transportkostnader. Mer utförligt vilka beräkningar som utförts för respektive kostnadspost presenteras vid utformandet under avsnitt 7.4.1 Kostnadsmodellen.

För att hantera vissa osäkerheter samt reducera komplexiteten av kostnadsmodellen görs ett antal antaganden och förenklingar som presenteras nedan.

• För att räkna ut den specifika lagerföringskostnaden för alla artiklar både i CL och i butiker behövs den totala efterfrågan i CL och i butiker vilket i dagsläget inte går att få fram. Utöver detta använder inte Cervera lagerföringskostnader som en del av totalkostnaden. Tillsammans med uppdragsgivare antas alltså lagerföringskostnader inte vara en del av den totala kostnaden för enskilda artiklar och exkluderas från modellen.

• En genomsnittlig order till slutkund innehåller 1,7 orderrader och en genomsnittlig leverans till butik innehåller 150 orderrader. Utöver det antas ett medelantal artiklar per orderrad för leverans mellan CL och butiker vara 6 samt antas butiksleveransen utgöras av i genomsnitt 2,5 helpall. Dessa förenklingar och antaganden togs fram i samråd med supply chain manager på Cervera.

• För en SFS-order bestående av i genomsnitt 1,7 orderrader antas hela ordern skickas från samma butik, uppdelade ordrar tas upp som en del av känslighetsanalysen för kostnads- modellen.

• Transportkostnader förenklas att alltid beräknas utifrån volymvikt, vilket antogs som di- rektiv från supply chain manager på Cervera då detta är det vanligaste och underlättar beräkningsmässigt. Skillnaden mellan volymvikt och verklig vikt antas heller inte påverka resultatet nämnvärt då skillnad i transportavgift mellan två steg är förhållandevis låg. • Emballagekostnader antas vara samma för CL som för butik och beräknas enligt snittkostna-

den för emballage. Snittkostnaden används för att det emballage som används beror på form och dimensionerna på artiklarna. Storleken på emballage påverkas när en orderrad består av mer än en av samma artikel och hur väl artikeln går att stapla eller packa flera av vilket gör det svårt att förutspå hur mycket emballage som kommer användas. Emballage står också för en förhållandevis liten andel av kostnaden, samt antas endast delvis påverkas vid SFS då plock- och packrutiner kan skilja sig något mellan CL och butiker.

• I plocktaxan från Aditro finns det tre intervall för artikelvolym som hanteringsavgiften baseras på. Dessa är 0-0,005 m3, 0,005-0,023 m3och >0,0023 m3. Hanteringskostnaden i butik baseras

på tiden det tar att plocka en order och timkostnaden för en butiksanställd. I sin tur antas tiden för att plocka en order bero på artiklarnas volym. Från intervjuer med butikschefer framkommer det att all hantering av en SFS-order kan ta mellan 5-15 minuter. Därav antas plocktiden uppta 5, 10 eller 15 minuter beroende på vilket intervall volymen av en order faller inom vilket antas vara samma som volymintervallen som ges av Aditro ovan. Den minsta volymen knyts till den kortaste plocktiden och så vidare.

• En medelvolym av alla artiklar används vid beräkning av volymen för övriga orderrader utöver den studerade orderraden i en order, alltså de 0,7 övriga orderraderna som den genomsnittliga e-handelsordern består av. Detta gäller vid plockning i butik samt transportkostnad då de volymbaserade kostnaderna inte är kopplade till en orderrad utan hela ordern. Medelvolymen beräknas enligt ett viktat snitt för samtliga artiklar där vikten tilldelad respektive artikel är baserad på försäljningen under perioden april 2020 - mars 2021, se ekvation 5.

Medelvolym = Summering för alla artiklar(Volym per artikel × Total försäljning per artikel)

Total försäljning

(5) • Aditro tar ut en kostnad per lagerplats för respektive SKU, enligt direktiv från Cervera exkluderas denna kostnad, samt förväntas vilka SKUer som finns i CL inte påverkas direkt av valet av artiklar som ingår i SFS-flödet.

7. Konstruering av beräkningsmodellen 7.3. Modellens innehåll

7.3.2

Intäkts- och lagertillgänglighetsmodellen

Med utgångspunkt i den utdata som bestämts och den indata som används för intäkts- och lager- tillgänglighetsmodellen formuleras vilken omfattning, detaljnivå, samt ett antal antaganden och förenklingar som görs för intäkts- och lagertillgänglighetsmodellen.

Omfattningen av modellen bestäms i samråd med e-handelschef på Cervera för att kunna begränsa modellen. För att få fram en potentiell lagertillgänglighets- och intäktsförändring valdes att analy- sera historisk data. För att denna ska blir så representativ som möjlig och innehålla alla Cerveras säsonger används ett års data med datumen 1 april 2020 till 31 mars 2021.

Detaljnivån för modellen avser på vilken nivå beräkningarna utförs och när snittvärden används i modellen. För intäkts- och lagertillgänglighetsmodellen används den dagliga lagernivån och försälj- ningen som detaljnivå. För att den historiska försäljnings- och lagernivåsdatan bättre ska repre- sentera ett potentiellt nytt scenario med introduktionen av SFS delas all data upp i kvartalsdelar, vilket ökar detaljnivån i studien. Detta beslut togs tillsammans med uppdragsgivaren då kvarta- len skiljer sig mycket åt i försäljningsvolym samt korrelerar väl med försäljningssäsongerna hos Cervera.

För att förenkla vissa delar av modellen samt för att hantera vissa osäkerheter görs ett antal antaganden och förenklingar som presenteras nedan.

• I den erhållna datan från Cervera för lagernivån i CL saknas data för en dag. För att kom- pensera för detta används medelvärdet av lagernivån från dagen innan och dagen efter. • I den erhållna datan från Cervera för lagernivå i butiker saknas data för en hel dag. Då det

är för komplicerat i modellen att lägga till en dag för varje butik och beräkna medelvärdet för dagen innan och dagen efter, som gjordes för lagernivån i CL, används den data som finns dagen innan. Alltså tas data från dagen innan gällande om en vara fanns i någon butik eller inte.

• Enligt direktiv från Cervera används endast de 30 butikerna med högst försäljning i modellen för att begränsa datamängden. För att stärka förenklingen görs en känslighetsanalys i avsnitt 8.3.6 Känslighetsanalys.

• När en vara är slut i lagret tenderar en kund att köpa samma vara i en annan butik av ett annat företag 31 % av gångerna enligt Corsten och Thomas (2003) vilket skulle innebära en intäktsförlust för Cervera när en vara är slut i lager. Om varan skulle tillgängliggöras i och med SFS skulle Cervera dock kunna behålla intäkten. I 26 % av fallen väljer dock kunden att köpa en motsvarade vara av annat märke och i 19 % av fallen väljer kunden att köpa en liknande vara av samma märke men i en annan storlek, färg eller sort. Dessa alternativ leder inte till en intäktsförlust för Cervera, såvida ersättningsprodukten inte har mycket lägre värde, och ett införande av SFS skulle inte innebära någon ökning av intäkter. I 15 % av fallen väljer kunden att avvakta med köpet vilket gör att införandet av SFS inte innebär en intäktsökning eftersom kunden tänker sig köpa produkten vid ett senare tillfälle. Till sist väljer 9 % av kunderna att avstå från köpet helt vilket innebär en intäktsförlust för Cervera, i detta scenario innebär tillgängligheten via SFS en ökning av intäkter eftersom kunden då hade kunnat köpa varan och fått den skickad via en butik. Sammanfattningsvis skulle alltså 40 % av tillfällena då en kund tänkt köpa en vara och den var slut i lager kunna innebära en intäktsökning om en vara tillgängliggörs via SFS. Studien av Corsten och Thomas (2003) syftar till förbrukningsvaror i fysiska butiker och går därför inte helt att tillämpa till denna studie. Dock lyfter författarna att om behovet av en vara i snar framtid inte är så stor, vilket passar in mer med varor sålda av Cervera, är sannolikheten större att ett köp skjuts upp eller avstås från vilket stärker förbättringen som SFS kan innebära. För att ta hänsyn till köpbeteenden från kunden antas den framtagna försäljningsökningen per artikel reduceras från beräkningsmodellen till 40 % i samråd med uppdragsgivaren. En visualisering av de olika alternativen syns i figur 9 där de alternativen som kan resultera i en intäktsökning vid ökad lagertillgänglighet visas i grönt.

Related documents