• No results found

Mottagande av tips om arbetslivskriminalitet

5 Myndighetsgemensam tipsingång

5.1 Mottagande av tips om arbetslivskriminalitet

En avgörande beståndsdel av ett framgångsrikt arbete mot arbets- livskriminalitet är givetvis att berörda myndigheter har möjligheter att få kännedom om sådan. Det kan vara värdefullt med såväl kon- kret information om pågående regelbrott som med mer övergri- pande uppgifter som kan användas vid exempelvis riskbedömningar och urval av framtida kontrollobjekt.

5.1.1 Myndigheternas existerande tipsfunktioner

De flesta samverkande myndigheter har idag någon form av funktion för att kunna ta emot tips rörande oegentligheter av olika slag. I de frågor vi ställde till de respektive myndigheterna bad vi dem beskriva de funktioner som finns och ge sin syn på huruvida de inkomna tip- sen skulle bli fler och/eller bättre om det fanns en myndighetsge- mensam tipsingång.

Polismyndigheten anger att man har en etablerad funktion för att

kunna ta emot och bearbeta inkomna tips. Vidare bedömer man att myndighetssamverkan inom detta uppdrag skulle kunna få in bättre tips och kunna verka snabbare om det fanns en gemensam tipsin- gång. Det förutsätter dock, menar Polismyndigheten, att tipset och informationen kan delas mellan myndigheterna för att kunna skapa ett ärende och göra informationsinhämtning. Polismyndigheten an- ser också att en förutsättning för effektivitet är etablerandet av ett flöde från tips till underrättelseinformation, vidare till uppbyggnad av ett ärende och slutligen rent operativt arbete. För att uppnå detta bedömer man att myndigheterna behöver kunna föra en dialog om

företag och personer som kan bli föremål för gemensamma kontrol- ler, vilket i sin tur förutsätter att svårigheterna att överföra inform- ation kan lösas.

Försäkringskassan har möjlighet att ta emot tips både per telefon

och på myndighetens hemsida. Vad gäller den potentiella nyttan av en gemensam tipsingång bedömer man att det är möjligt att tipsen skulle bli fler med en myndighetsgemensam ingång men att det sam- tidigt inte alls är säkert att de skulle handla om arbetslivskriminalitet. Försäkringskassan menar dock att det skulle kunna innebära att myndigheten fick kännedom om fler personer som är involverade i arbetslivskriminalitet och bidragsbrott samtidigt.

Skatteverket uppger att man har en väl fungerande tipshantering

sett ur myndighetens eget perspektiv. Man har dock i dagsläget inte möjlighet att dela med sig av inkomna tips till andra myndigheter, varför man bedömer att det skulle vara mycket bra med en gemen- sam tipsingång.

Arbetsförmedlingen anger att det sedan ett år tillbaka går att lämna

tips om misstänkt bidragsfusk på myndighetens hemsida.

Det är också möjligt att lämna tips till Arbetsmiljöverket medelst myndighetens hemsida eller svarstjänst via telefon. När ett tips kom- mit in hanteras det av en särskild tipsfunktion och leder antingen till myndighetsgemensamma insatser, egna insatser eller inga insatser alls. Myndigheten bedömer att en gemensam tipsingång sannolikt skulle kunna ge fler tips men att det är omöjligt att bedöma ifall dess karaktär och kvalitet skulle skilja sig åt jämfört med idag. Arbetsmil- jöverket uppger att de redan idag får signaler om att de som lämnar tips kan uppfatta det som otydligt vilken myndighet som det är bäst att vända sig till, vilket man anser tala för en gemensam ingång av något slag. Samtidigt konstaterar man att svårigheterna kring in- formationsöverföring även här är ett hinder, och tar som exempel faktumet att Skatteverket (som konstaterats ovan) inte lämnar vi- dare någon information ur sina inkomna tips. Arbetsmiljöverket be- dömer regeländringar som en förutsättning för att en gemensam tipsingång ska kunna fungera tillsammans med ett lagstadgat mandat hos den myndighet som fungerar som värd för funktionen att motta, lagra och sprida informationen vidare.

hanteras olika beroende på vem tipset når. Man framhåller vidare att en gemensam tipsingång innebär att myndigheterna måste vara be- redda på att tips som lämnas inte enbart kommer härröra till fusk i arbetslivet. För Migrationsverkets del kan tipsen handla om till ex- empel skenäktenskap, upphörd bosättning, identitet, människohan- del, skenanställningar och liknande. Detta innebär, menar Migrat- ionsverket, att mängden tips kan bli omfattande och svårhanterbar vilket medför ett behov av tillräckligt med resurser hos myndighet- erna för att hantera detta. Migrationsverket konstaterar att man i dagsläget inte har en organisation för att kunna hantera mängden tips som skulle komma in via en sådan webbplats. Migrationsverket väljer även att lyfta fram ett alternativ till en gemensam tipsingång. Detta består i att myndigheterna istället etablerar en gemensam plattform på webben för att enklare kunna dela med sig av de tips som inkommit separat till de respektive myndigheterna. Där skulle den myndighet som får del av ett tips avgöra vilka andra som skulle vara betjänta av informationen och skicka den vidare. Detta skulle dock, enligt Migrationsverket, fortfarande innebära ett behov av att göra relevanta sekretessprövningar.

Jämställdhetsmyndigheten kan inte ta emot tips då myndigheten

inte arbetar med individbaserade uppgifter. Myndigheten har en stödtelefon för yrkesverksamma som kommit i kontakt med männi- skohandel, och från denna kan man hänvisa till rätt person på rätt myndighet för att den som ringer ska kunna lämna tips där.

5.1.2 Delning av information som inkommit via tips

Möjligheten att lämna vidare tips som inkommit till myndigheterna tas upp inom ramen för det underlag om informationsöverföringar vi fått in från de samverkande myndigheterna. Flera av de behov av överföringar som myndigheterna identifierat rör just detta, och in- nebär alltså att de utifrån nuvarande reglering inte anser sig ha möj- lighet att lämna vidare tips. I tabellen finns exempel ur det material som legat till grund för den bearbetade sammanställningen ovan.

Tabell 5.1 Exempel på identifierade behov av informationsöverföring som rör inkomna tips

Initierande myndighet listas i fet stil

Myndighet/-er Behöver uppgifter om Från myndighet/-er

Samverkande myndigheter Att Arbetsförmedlingen fått tips om att en sökande arbe-

tar svart hos ett företag

Arbetsförmedlingen

Samverkande myndigheter, främst Skatteverket

Innehåll i arbetstagares an- mälan om missförhållanden, kan vara skattefusk men även annat

Arbetsmiljöverket

Polismyndigheten Tips om företag som Skatte- verket fått in

Skatteverket

Samverkande myndigheter, främst Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten

Inkomna tips gällande t.ex. svart arbetskraft, utländsk arbetskraft och arbetskraft som saknar tillstånd

Skatteverket

Myndighetsgemensamt underlag, lista över identifierade behov av informationsöverföring, 8 maj 2020.

Det finns anledning att anta att det är fler av de identifierade beho- ven av informationsöverföring som skulle kunna ha sin utgångs- punkt i ett inkommet tips. På flera punkter formulerar myndighet- erna behov av att kunna föra över information som någon myndighet har utan att vidare specificera hur den kommit till dess kännedom. Det är heller troligen inte alltid självklart var gränsen går mellan ett inkommet tips och en uppgift som kommit myndigheten till känne- dom inom ramen för sin ordinarie verksamhet. Gränsdragningen be- höver, åtminstone för dessa syften, heller inte utredas vidare. Den huvudsakliga poängen är att de samverkande myndigheterna idag inte anser sig kunna lämna vidare tips rörande bland annat de saker som listas ovan. Redan där framstår det som tydligt att möjligheterna att vidarebefordra tips anses begränsade på ett antal viktiga områden.

5.1.3 Fair Play Bygg – ett privaträttsligt exempel

Ovan finns en redogörelse för hur myndigheterna idag arbetar med emottagande av tips och hur de ser på en potentiell myndighetsge- mensam tipsingång. Men det är också möjligt att agera utanför den offentligrättsliga sfären. Här har vi valt att lyfta fram ett exempel på

kunna gå till i en offentlig version i framtiden. Exemplet bör givetvis ses i ljuset av att man just har annorlunda juridiska förutsättningar än vad myndigheter har, men är ändå intressant ur ett verksamhets- mässigt perspektiv.

Fair Play Bygg är ett projekt som drivs och till lika delar ägs av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Got- land. Man är emellertid fristående i sitt arbete, till den grad att hu- vudmännen inte har tillgång till den information som hanteras inom ramen för projektet. Fair Play Bygg syftar till att ta emot informat- ion om misstänkt brottslig verksamhet i byggbranschen, och att föra den vidare till den myndighet som har behov av den. Tips lämnas via formulär på projektets hemsida, där det även listas vilka typer av brottslig aktivitet man tar emot tips om. Dessa inkluderar bland an- nat fusk med arbetsgivaravgifter, mutor, utpressning, skattefusk, be- drägerier och ifall personer arbetar utan arbetstillstånd. Även allvar- ligare arbetsmiljöbrott ingår i det man uttryckligen eftersöker in- formation kring. Fair Play Bygg behandlar och bearbetar informat- ionen i syfte att säkerställa att tipsen når rätt myndighet och för att om möjligt stärka brottsmisstankarna. Man kan också göra samman- ställningar för att underlätta myndigheternas arbete och komplettera den inkomna informationen med sådan som kommit från andra upp- giftslämnare eller öppna källor. Tipsare kan vara anonyma men Fair Play Bygg ser gärna att de ges möjlighet att ta del av kontaktuppgif- ter i syfte att kunna fördjupa och komplettera den lämnade inform- ationen.47

Fair Play Bygg kommunicerar till potentiella tipslämnare via hemsidan att de uppgifter man mottar eller samlar in aldrig kan ut- göra allmän handling, samt att man inte kommer att lämna ut in- formation annat än om man är skyldig att göra det enligt lag (exem- pelvis till polis eller åklagare).48

Under 2019, som var det fjärde verksamhetsåret, fick Fair Play Bygg in 361 tips och lämnade utifrån dessa över 241 bearbetade ären- den till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten.49

47 Fair Play Bygg, Om Fair Play Bygg, 2020 48 Fair Play Bygg, Sekretess, 2020 49 Fair Play Bygg, Årsrapport 2019, s. 4

5.2

Överväganden kring myndighetsgemensam