• No results found

10.1 Intervjumaterial

10.1.5 NCC

Inspelat möte med Mikael Johnsson, Platschef NCC, 30 april 2020 Är det okej att vi nämnde ditt namn i arbetet?

Ja.

Vi håller på att skriva om ombyggnader, speciellt från industrilokaler till kontor eller skolor. Så har vi några frågor till dig. Hur byggnaden ser ut invändigt innan renoveringen påbörjades?

58

Fabriksbyggnaden vet ni något om den? Det var en fabrik som Dormer hade haft här, den byggdes ju 47, så det var bara tegel och betong egentligen. Då fanns det inga våningar eller någonting utan att var helt öppen hela vägen ut.

Och det var bara vissa delar eller var byggnaden k-märkt?

Den var den väl inte. Vi fick ju inte ändra fasaden, men det är inte den inte är helt k-märkt, men jag vill inte att vi skulle ändra den så att vi har byggt gamla andra huset. 99 byggdes den andra delen, och då behöll man hela huset. Det är någon märkning på det men inte k-märkning tror jag inte. Vi skulle behålla det och göra det så likt som möjligt.

Nästa fråga, vad har ni stött på problem med projektet hela projektet? Var det några problem som utmärkte sig från andra?

Specifika problem just för ombyggnad förhållandevis till menar ni.

Det är alltid svårt och huset är från 47 och är därmed 70 år gammalt.

Dels är det problem med den gamla konstruktionen och den håller liksom klarar det.

Sedan har vi ju det blir problem med gamla, tegel och ytterväggarna sådant, jättebra väggar, men det är svårt om man ska göra något vi det.

Sedan är det kanske golvet vad problemet är sämre än vad vi trodde. fick byta hela golvet. Det hade vi inte tänkte göra men vi fick såga upp hela golvet invändigt och gjuta nytt golv.

Var det dåligt från början eller var dåligt på grund av att ni blev tvungna att såga för rör osv?

Det var dåligt från början, innan var det bara lagt på sand där det kan komma fukt igenom och komma allting.

Har det varit några fördelar med att arbeta med det befintliga huset?

Måtten är satta, så du har ju redan du vet ju vad du har att jobba med. Annars kan du bara väldigt vitt och brett liksom jobba, men du har ju de yttre måtten och då de ju han stomlinjerna och allting som det är, skalet är färdigt. Så man får anpassa sig efter det i stället för om man bygger helt nytt. Bygger du ett nytt, så kan du anpassa lokalen, men det kan vi ju inte, utan den är ju fast sedan färdig. Jag vet, man har ju stommen hade vi ju, men man hade nog lika väl kunnat bygga ett nytt hus, så det hade kanske varit enklare för oss egentligen.

Hade man sparat in mycket på att göra det nytt?

Det bros på lite rent pengamässigt, så hade man hade kunnat sparat in lite på att göra ett nytt hus pengamässigt. Så hade man ju rivningen och lite sånt.

Men eftersom de sitter ihop med det gamla huset, de stommarna sitter ihop med varandra, så vi hade kunnat få bort det helt och hållet. Det är finns betongpelare och allting som även bär huset vid sidan av det hade varit svårt i det här projektet, eftersom det är en del att riva helt och hållet.

59

Annas ekonomiskt så är det nog sak samma. Det har blivit ett nytt hus i samma pengar nästan.

Man kan man säga att ni fick fler problem än vad ni trodde i början?

Man vet ju att man stöter på problem. Det är ju liksom nästan en förutsättning. Vi har byggt det gamla. Det är två likadana ut, det gjorde vi 99. Vi hade ju ganska god kännedom om vad vi skulle stöta på. Det var ju likadana. Så det har faktiskt inte varit mer bekymmer. Vi trodde kanske, men det blir ju alltid små problem som man aldrig funderar på har löst, men det. Tycker inte det var så mycket mer bekymmer, vi har fått riva lite mer än vad vi tänkt av tak och golvet Man är ganska förberedda för hyfsat vad det skulle innebära, och sen har det kommit så mycket nya regler som vi byggde det förra 99, så det blir helt andra konstruktioner som är mycket jobbigare än vad vi kunde göra 99, det blir inget bättre hus men det kräver mer. Allting ändras ju.

Sen har vi ju detta huset är, ju kommer att klassas som miljöbyggnad silver vilket ställer rätt så mycket krav och det kom in väldigt sent i projekteringen för det fastighetsägaren som vill ha det. Så det hade vi inte med från början, och det har varit lite bekymmer att få till. Det är lite lufttäthet och energiberäkningar och det är det alltid i ett gammalt hus, och det är lite svårt att få till.

Vet ni varför han ville ha just miljöbyggnad silver?

Just denna vet jag inte men det är ju som alla fastighetsägare, man vill ju klassificera sig som miljöbyggnad liksom det ska vara rätt i tiden.

Man får inte ut jättemycket av det i alla lägen, men man profilerar sig ju som alla vill ju.

Men det kostar lite mer pengar.

Eftersom konstruktionen var ifrån 47, var det problem att hitta rätt ritningar eller kunde ni använda gamla ritningar?

Vi hade ju lite gamla ritningar som fanns på byggnadskontoret, men sen, eftersom vi har mätt in hela huset på nytt får vi börja om för oss att kunna rita den nya modellen och allt är ju 3D-projekterat. Så vi har modeller så vi kan gå in och kolla på alla detaljer. Och då krävdes ju noga mätning. Det var ett stort jobb på ett gammalt hus att mäta in allt.

Väggarna är lite krokiga och pelarna är lite sneda och det slår vi har fem plan. Så skiljer det från planet till plan fem till så kan det skilja så man fick göra en väldigt noggrann mätning på det.

Brukar man göra inmätningar vid den här typen av ombyggnad?

Ja, idag skulle jag säga att vi alltid gör det. I dag finns det till och med. Vi kan scanna hela huset invändigt, så man ser man ser mått. Men eftersom alla större projekt gör vi ju 3D-projektering på och då blir det ju lite noggrannare allting, har du bara en planritning. Så är det inte så, men om du ska rita allt i 3D så måste du ha allting rätt annars är det helt meningslöst, då måste du ha både höjden och bredden och allt riktigt, så det blir lite mer inmätning i grundjobbet. När du jobbar 3D tycker jag, men det får du väl igen. Sen när vi har en modell där vi kan titta får vi lättare att jobba med den på platsen.

60

Är det svårare att utföra men hjälper på traven?

Ja, då det är enklare om alla är med på banan. Det är lite alla projektörer är inte vana vid att jobba med 3D, så använder man mindre aktörer kanske de inte är så vana vid det. Vi gör alla våra projekt i det, men då och då det kräver kanske lite mer jobb som man har igen sen.

Vid möte med arkitekten sa de att ni haft prefabricerade element, hade det gått att inte ha det eller har detta varit det lättaste?

Stommen är prefabricerad. Jag tror nog att nu har vi haft lång tid på oss så vi hade nog kunnat platsgjuta som blivit alternativet. Då hade ju gått med, men det är beställaren som ville att vi gjorde som på det förra huset 99. Han ville ha det så det sparade vi lite tid på borde det nog bli svårt att få ihop det annars ändå.

Vi var tvungna att ha en tung stomme bara för att det ska vara skola, det ska inte vara stomljud och sånt. Vi kan inte bygga lättstommar och lättbjälklag uppåt och har vi fått isolera så mycket att lägga så mycket skivor utan du måste ha en tung stomme, och då är det ju som gjuta den i betong eller använda prefabricerade stommar. Prefab valdes för att komma igång fort med arbetet.

Är det många lösningar som har gjorts likadant som ni gjorde i R-huset?

De inte är identiska, detta är lite högre, men vissa lösningar.

Vi tänkte att de skulle vara med lika. Men det kom ny eurokod, och det är nya beräkningar, vilket gör att fundamentet blir större och allt blev mer krångligare än det var i förra projektet. Så det blev inte så likt som vi hade tänkt oss när vi satte i förprojekteringen så tänkte vi göra exakt som innan.

Men nu när vi räknade på det och med de nya koderna osv. så blev det så mycket mer, så det blev inte så likt. Det har hänt lite på 20 år.

Har ni arbetat på något speciellt sätt för att kunna uppfylla alla de krav som ställs idag?

Ja, vi jobbar in det i projekteringen hela tiden. Det är ju så som vi måste jobba. Just med miljöbyggnad silver måste vi jobba lite annorlunda. Det kräver ju lite miljöval och lite som så måste vara godkända att de ska vara registrerade, och vissa material kan falla bort som hade varit smidigare att använda.

Just det här med byggnads kravet kom in ganska sent, påverkade det tiden speciellt?

Tiden har vi klarat ändå. Men det påverkar ju framförallt kostnaden, just när det kommer i sent skede får det bli lite omtag och lite saker som man hade behövt göra. Som vi redan hade kommit förbi egentligen så det är snarare kostnaden tror jag än att tiden påverkats. Men en ny byggnad, det är väldigt lätt att göra, då har du alla förutsättningar.

Men här har vi gamla väggar och vi har ett gammalt hus vid sidan av, och det är väldigt svårt att veta vad vi kommer uppnå för krav på det gamla. Om vi kommer att klara

61

tätheten och om vi kommer klara ljudkraven tex.. och det måste man verifiera via mätning. Det kan vi nästan inte göra innan vi är klara och så det kom i ett väldigt sent skede som vi får kvittot på om vi har gjort rätt då. Så det blir lite krångligare projektering men tidsmässigt har vi nog, kommer vi klara det i alla fall, så det ställer inte till det jättemycket.

Du sa att det har varit saker som man fått göra om/ inte varit beredd på. Har det med hur noggrant man undersökte byggnaden från start att göra?

Nej, dels visar det sig att när vi väl till exempel det här med miljöbyggnad så kom det in mycket mer ljusinsläpp i lokalen med mycket större hål i taken, och det blir mycket mindre befintligt tak kvar. Det innebar också att vi skär bort mer, vilket gör att det som är kvar blir sämre. Så det blev ju liksom inte lönt att behålla det slut, för det var så lite kvar och golvet var ju sämre än vad det faktiskt hade varit i det andra huset när vi gjorde det. Då man bedrivit en annan verksamhet i lokalerna har det tagit lite hårdare på golvet, för de är gjorda likadant men det var sämre status på det än vi trodde.

Hade det gått att se innan när man undersökte byggnaden?

Ja, vi såg det hyfsat tidigt skede när vi började på det, men absolut hade det gått att komma fram till tidigare. Vi hade ju inte alla förutsättningar, vi visste ju inte att det skulle bli ex. miljöbyggnad. Då gjorde man undersökningar efter det, sedan ett halvår inne på projekteringen kommer detta in då och då är det påverkar också. Det måste vara allting. Givetvis kan du hittat mer på undersökningar. Man skulle haft förutsättningarna tidigare bara. Det kommer ju dels från fastighetsägaren, och även skolan har varit väldigt sena med informationen hur de vill ha det, vilket gör att det har ändrats hela tiden.

Hur har kontakten fungerat mellan er, beställare och skolan?

Jo, men det har ju varit bra.

Det har ju varit lite, det är ju alltid problematiskt att bygga ett stort projekt ihop, men skolan har ju varit i drift hela tiden. De har haft tentor i rummen bredvid där vi bygger.

Det har ju varit jätteproblem för oss och vi är hundra man här inne. Från en början tyckte att skolan var att vi skulle vara tysta. Ja, det kan vi vara, men då får ni ingen skola, det går inte. Men vi får givetvis hitta ett samarbete där vi kan göra vissa jobb. Det går inte att bara jobba kvällar och helger för att göra klart ett sånt här projekt. Annars blir det en extrem kostnad, och det vill ju ingen betala om vi ska stå där på kvällar och helger jobba.

Så det tog ett tag innan man fick ihop det. Det var ju en del av skolan som har varit med på det och ville att vi skulle bygga där. Men de som sitter och undervisar kanske inte var lika beredda på att vi skulle störa dem, men det har gått jättebra efter ett tag, så vi bjöd in de så de fick se vad vi höll på med fick de en förståelse för vad de skulle få. Sedan är det tyvärr inte de som har blivit störda som ska flytta in i lokalen och det har varit en lite känslig punkt.

62

Det har varit något lättare om man själv hade fått helt nya fina lokaler, så då hade man kunnat förstå det. Men det har funkat jättebra, men det är ju alltid problematiskt, så det kräver mycket tid och mycket möten som man får lägga.

Har ni arbetat på något speciellt sätt för att undvika störningar?

Vi har haft löpande möte till en början, en gång i veckan hade vi med högskolan där vi kunde berätta vad vi ska göra egentligen och vad som kommer ske. Så vi har dialog kring det. Sen är det ju med ett gammalt hus, vi vet att det dyker upp saker hela tiden, men vi kan liksom inte planera om att det blir någon vägg som måste sågas ner, det blir något som ska rivas, det här var för dåligt. Allting är ju betong eller tegel och allt vi gör låter.

Det går inte att göra det tyst, liksom det är mycket såna, sena grejer som kommer att vi måste plocka ner det här, och vi måste riva detta. Vi måste ta hål i detta, och sådant har ju stört skolan och har svårt att planera. Vi kan inte skjuta bort i två veckor, utan vi måste göra det när vi dyker på det.

Ni kanske inte veta exakt när det är tentor och andra viktiga saker?

Nej och det fick vi ju faktiskt långt om länge fick vi listor om det som vi har satt upp här och de dagen har vi försökt att hålla oss lite då. Men det är ju tentor nästan hela tiden.

Jag trodde det var två tentaperioder men det är hela tiden. Så det har blivit lite mer jobb än man har tänkt lägga på just det och det krånglar till det lite för oss.

Tillgängligheten, med att få in alla transporter och lastbilar där det ska hur har det fungerat?

Den är bra här, vi har ju väldigt lite bortskämd där vi har gott om ytor runtom huset, och det är ju det man oftast inte har. Samtidigt har vi ett jättestort hus bredvid som vi kan ha som lager, så det har funkat väldigt bra. Eftersom det var en gammal industri innan så fanns transportvägarna in och det fanns en tom byggnad som vi kunde få ha som lager som är 150 meter lång har vi kunnat ha allt material på ca. 6000 kvadratmeter. Så det är vi väldigt bortskämd med att kunna ta hit allting och kunna köpa in i tid.

Vad tycker du själv om hur huset ser ut hur projektet har gått?

Det har varit väldigt kul projekt, del har man har ett gammalt hus att ta hand om. Bygga nya hus kan alla göra, men det har varit lite utmaningar och lite spännande. Man får väldigt delaktig i det att det sker förändringar och sen blir det väldigt fint där inne, det är väldigt påkostat, och det blev en fin skola.

Så det är alltid roligt att bygga något som inte är vanliga lägenheter, det har man gjort.

Det blir liksom bara ett hus med detta kan man tycka att det är lite kul och det kommer göra ett avtryck, och det kommer att påverka Halmstad kommun, från skola och allting.

Så det har varit ett väldigt intresse om det, liksom, och det är ju lite roligt.

Tycker du att er planering och kostnader har fungerat, har det följts?

Ja det har det. En stor grad till att vi har kunnat ringa in kostnaderna så pass bra är faktiskt snarare att vi har gjort ett projekt innan under samma förutsättningar. Det är

63

nästan bättre det än att man sitter och beräknar nytt. Det är väldigt svårt att göra en kalkyl på ett gammalt hus och se precis vad det kommer kosta, men däremot hade vi ju rätt så bra koll på kostnaden från förra ombyggnaden även om var 20 år sedan så kan man göra om siffrorna och räkna upp det. Så det hade vi rätt så bra koll på vad det skulle kosta, och det har vi väl följt.

Sen är det ju lite med just vad skolan vill ha in och sånt som har tillkommit hela vägen, så det blir lite mer pengar har det blivit. Men vi har hållit oss inom ramarna om vad vi hade tänkt oss.

Vi skriver lite om R-huset också när man renoverade den, var det också en helt tom byggnad eller hur såg den ut?

Den var helt tom, men till en början var det skolan som man renoverade den för då hade inte högskolan de lokalerna alls. Så då la man in tomma bjälklag för spekulation att skolan skulle ha det och så gjorde man för en industri i botten. Sedan flyttade skolan in efter bara något år sen när de ville ha lokalerna. Det var inte lika planerat om vad som skulle komma in i det. Där gjorde man det för lite spekulation och la in bjälklaget för att det skulle komma något. Här visste vi ju allt från början. Det var ju den stora skillnaden och att skolan tar hela huset. Det är lite värre om du blandar industri med en skola, och det blir lite mer.

Tror du att man gjort annorlunda om man visste exakt vad det skulle vara för verksamhet?

Ja, man hade ju givetvis kunnat planera det bättre. Nu gjorde man ju på spekulation. Sen fick man göra om vissa saker när man väl skulle när man skulle flytta in när man såg vad det var för behov som finns, för det är inte bara undervisningsrum utan det är stora hörsalar och det är mycket sådant som kräver ett annat tänk. Det kräver större ytor, så du kan inte ha bärande pelare och du kan inte ha det. Det är lite annorlunda.

Är det bara små rum, så är det ju inga bekymmer. Då kan man sätta väggarna var som helst, men sedan har man ju valt även i R-huset att ha det ganska öppet uppåt, så det blir stora öppningar i bjälklaget. Så det är bäringar som ska ner hela vägen ner, och det blev ju lite problematiskt när man inte får med allt på samma gång.

Är det ofta att det blir svårt med bärigheten när det blir breda byggnader?

Nej, oftast kanske det egentligen inte är det. Oftast vill man ju inte ha något bärande utan

Nej, oftast kanske det egentligen inte är det. Oftast vill man ju inte ha något bärande utan

Related documents