• No results found

4. Resultat och analys

4.2.2 Nytänkande personer

-Fråga 20. Dess personlighet påverkar äktheten?

Pearson's r p-value

- 0.170 0.114

-Note. * p <.05, ** p <.01, *** p <.001

Tabell 19: Korrelationsanalys - Stark personlighet #1 (Egen).

Sammanfattningsvis har alla tabeller ovan visat resultaten från korrelationsanalyser som är kopplade till ålder och de nio nyckelbegreppen. Alla frågor som användes i

korrelationsanalyserna var positiva, förutom tre stycken. Dessa tre negativa korrelationer innebär att desto yngre respondenterna var, desto mer ansåg dem någonting. Trots att övervägande delen av korrelationerna var svaga till ingen, visar ändå resultaten från korrelationsanalyserna att de nio nyckelbegreppen kan kopplas till ålder och den upplevda autenciteten.

4.2.2 Nytänkande personer

I detta avsnittet kommer resultatet av korrelationsanalysen mellan de tre personlighetsdragen;

kreativ, nytänkande och öppna för nya idéer, och nyckelbegreppen som definierats under arbetet. Här kommer de nio nyckelbegreppen som är faktorer som bygger den upplevda autenciteten (se figur 1) analyseras tillsammans med de tre personlighetsdragen. Detta avsnitt kommer att besvara den sista forskningsfrågan och hypotesen, för att se hur nytänkande personer kommer att uppleva autenticiteten hos virtuella influencers.

I tabell 20 presenteras resultatet av korrelationsanalysen mellan nyckelbegreppet pålitlighet och de tre personlighetsdragen. Resultatet visar att alla tre hade en varsin positiv svagt till ingen korrelationen mellan de tre personlighetsdragen och om respondenterna ansåg att den virtuella influencern på bilden i fråga 6 i enkäten var pålitlig. En positiv korrelation innebär, i

fråga 7, att desto mer respondenterna ansåg sig själva ha av dessa tre personlighetsdrag, desto mer ansåg dem att den virtuella influencern på bilden var pålitlig.

Resultatet visar även att det finns ett positivt svagt till ingen korrelation mellan

personlighetsdraget nytänkande, och om respondenterna kände sig lurade efter att ha sett annonsen med den virtuella influencern. Detta innebär att desto mer respondenterna ansåg sig själva vara nytänkande desto mer kände de sig ha blivit lurade av annonsen. Resultatet i tabell 20 visar även att alla de tre personlighetsdragen har negativt svagt till ingen korrelation på fråga 9, som handlade om respondenterna kunde tänka sig att köpa en vara som en virtuell influencer rekommenderar. Eftersom fråga 9 hade negativa korrelationer innebär detta att desto mer respondenterna ansåg sig själva ha av dessa tre personlighetsdrag, desto mindre kan de tänka sig att köpa en vara som en virtuell influencer rekommenderar.

Enligt resultatet från tabell 20 betyder detta att pålitlighet kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Pålitlighet Fråga 2.

-pålitlig?

Tabell 20: Korrelationsanalys - Pålitlighet #2 (Egen).

Tabell 21 visar korrelationen mellan nyckelbegreppet trovärdighet och de tre

personlighetsdragen. Resultatet visar att det finns ett negativt svagt till ingen korrelation mellan personlighetsdraget nytänkande, och om respondenterna ansåg att en virtuell influencer kan ge genuina rekommendationer. Detta innebär att desto mer nytänkande

respondenterna ansåg sig själva vara desto mindre ansåg dem att en virtuell influencer kan ge genuina rekommendationer. Däremot visar resultatet också att det finns två positiva svagt till ingen korrelation mellan de andra två personlighetsdragen och samma fråga, alltså fråga 10.

Detta innebär att desto mer kreativa respektive öppen för nya idéer respondenterna ansåg sig vara desto mer ansåg dem att en virtuell influencer kan ge genuina rekommendationer.

Det visas även i resultatet att alla tre personlighetsdrag hade varsin negativt svagt till ingen korrelation mellan de tre, och om respondenterna ansåg att den virtuella influencern i annonsen som fanns i fråga 6 i enkäten var trovärdig. Detta innebär att desto mer

respondenterna ansåg sig själva ha av dessa tre personlighetsdrag, desto mindre ansåg dem att den virtuella influencern var trovärdig.

Resultatet från denna korrelationsanalys visar alltså att trovärdighet kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Trovärdighet Fråga 2.

-Fråga 3. Pearson's r 0.542***

-Nytänkande

Tabell 21: Korrelationsanalys - Trovärdighet #2 (Egen).

Resultaten från korrelationsanalysen mellan relaterbarhet och de tre personlighetsdragen presenteras i tabell 22. Både personlighetsdragen nytänkande och öppen för nya idéer har liknande resultat. De båda har en varsin negativt svagt till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen, och om respondenterna ansåg att det kan gå att relatera till virtuella influencers. Detta innebär att desto mer respondenterna ansåg sig själva ha av de två personlighetsdragen, desto mindre ansåg dem att det kan gå att relatera till virtuella

influencers. Personlighetsdraget kreativ hade däremot ett positivt svagt till ingen korrelation mellan om respondenterna ansåg sig själva som kreativa personer, och om dem ansåg att det kan gå att relatera till virtuella influencers. Eftersom kreativ hade en positiv korrelation innebär det att desto mer kreativa respondenterna ansåg sig själva vara, desto mindre ansåg dem att det kan gå att relatera till virtuella influencers.

Personlighetsdragen nytänkande och öppen för nya idéer fick även liknande resultat på fråga 12. Båda har en varsin negativt svagt till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen, och om respondenterna ansåg att den virtuella influencern på bilden i fråga 12 i enkäten presenterade sig som en vanligt människa. Detta innebär att desto mer respondenterna ansåg sig själva ha av de två personlighetsdragen, ju mindre ansåg dem att den virtuella influencern presenterade sig som en vanlig människa.

Tabell 22 visar även att de två personlighetsdragen, nytänkande och öppen för nya idéer, har en varsin positiv korrelation. Båda har en varsin positiv svagt till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen, och om respondenterna ansåg att dem bygger en relation med en

korrelationer innebär detta alltså att desto mer respondenterna ansåg sig själva vara nytänkande och öppna för nya idéer, desto mindre ansåg dem sig bygga en relation med virtuella influencers när dessa svarar på deras kommentarer.

Resultatet från tabell 22 visar att relaterbarhet kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Relaterbarhet Fråga 2.

-Note. * p <.05, ** p <.01, *** p <.001

Tabell 22: Korrelationsanalys - Relaterbarhet #2 (Egen).

Tabell 23 presenterar resultatet från korrelationsanalysen mellan de tre personlighetsdragen och nyckelbegreppet öppenhet. Resultatet visar att personlighetsdragen kreativ, nytänkande och öppna för nya idéer, har alla en varsin negativ korrelation. Dessutom syns det att alla tre har en svag till ingen korrelation mellan de tre personlighetsdragen, och om det fanns klarhet kring vem skaparen är av den virtuella influencern kommer den att framstå som mer äkta.

Eftersom alla tre har en varsin negativ korrelation innebär detta att desto mer respondenterna ansåg sig ha dessa tre personlighetsdragen, desto mindre ansåg dem att klarhet om vem skaparen är skulle få den virtuella influencern att framstå som mer äkta. Detta innebär också att desto mindre respondenterna ansåg sig ha av de tre personlighetsdragen, desto mer ansåg dem att klarhet om vem skaparen är skulle få den virtuella influencern att framstå som mer äkta.

Enligt resultatet från tabell 23 innebär detta alltså att öppenhet kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Öppenhet Fråga 2.

-äkta?

Note. * p <.05, ** p <.01, *** p <.001

Tabell 23: Korrelationsanalys - Öppenhet #2 (Egen).

I tabell 24 presenteras korrelationsanalysen mellan nyckelbegreppet engagemang och de tre personlighetsdragen kreativ, nytänkande och öppen för nya idéer. Resultatet visar att

nytänkande och öppna för nya idéer har en varsin negativ svagt till ingen korrelation, mellan dessa två personlighetsdragen och fråga 14 i enkäten. Detta innebär att desto mer

respondenterna ansåg att dem var nytänkande och öppna för nya idéer, ju mindre ansåg dem att de virtuella influencers som engagerar sig i sina följare kan anses vara mer äkta.

Tabell 24 visar även att kreativ och öppen för nya idéer hade en varsin svag till ingen korrelation, mellan de två personlighetsdragen och om respondenterna ansåg att de virtuella influencerns som är engagerade i deras arbete anses som mer äkta. Dessa två korrelationer är även positiva. Detta innebär att desto mer respondenterna ansåg sig själva ha av dessa två personlighetsdragen, desto mer ansåg dem att de virtuella influencers som är engagerade i deras arbete anses som mer äkta.

Även fast tabell 24 endast visar att det finns svag till ingen korrelation, innebär detta ändå att det finns en korrelation. I sin tur innebär detta alltså att engagemang kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer

Engagemang Fråga 2.

-Fråga 14.

Tabell 24: Korrelationsanalys - Engagemang #2 (Egen).

Tabell 25 visar resultatet av korrelationsanalysen mellan kontinuitet och de tre

personlighetsdragen. Denna visar att de två personlighetsdragen kreativ och öppen för nya idéer har liknande korrelation. Båda har en varsin positiv svag till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen, och om respondenterna anser att kommunikation med virtuella influencers kommer över tid skapa äkthet. Eftersom de båda korrelationerna var positiva innebär detta att desto mer respondenterna ansåg att dem hade av dessa två

personlighetsdragen, desto mer ansåg dem att kommunikation med virtuella influencers kommer över tid skapa äkthet.

Personlighetsdraget nytänkande hade däremot ett negativt svagt till ingen korrelation mellan nytänkande, och om respondenterna anser att kommunikation med virtuella influencers kommer över tid skapa äkthet. Detta innebär att desto mer respondenterna ansåg att vara nytänkande, desto mindre ansåg dem att kommunikation med virtuella influencers kommer över tid skapa äkthet.

Resultatet från tabell 25 visar att kontinuitet kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Kontinuitet Fråga 2.

-person?

Tabell 25: Korrelationsanalys - Kontinuitet #2 (Egen).

Resultaten från korrelationsanalysen mellan känslomässig koppling och de tre personlighetsdragen presenteras i tabell 26. I tabellen syns det att det första personlighetsdraget hade ett svagt till ingen korrelation mellan kreativ, och om

respondenterna gärna följer virtuella influencers som delar med sig av sina känslor. Denna korrelation var även positiv vilket innebär att desto mer respondenterna ansåg sig vara kreativa, desto mer ansåg dem sig gärna följa virtuella influencers som delar med sig av sina känslor.

De andra personlighetsdragen, nytänkande och öppen för nya idéer hade båda en varsin negativ korrelation. Deras negativa korrelationer var även en svag till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen, och om respondenterna gärna följer virtuella influencers som delar med sig av sina känslor. De två negativa korrelationerna innebär att desto mer respondenterna ansåg sig själva vara nytänkande och öppna för nya idéer, desto mindre följer dem virtuella influencers som delar med sig av sina känslor.

I tabell 26 syns det alltså att känslomässig koppling kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Känslomässig

Tabell 26: Korrelationsanalys - Känslomässig koppling #2 (Egen).

Tabell 27 presenterar resultatet av korrelationsanalysen mellan nyckelbegreppet privatliv och de tre personlighetsdragen. Resultatet visar att de två personlighetsdragen, kreativ och

nytänkande, hade liknande resultat. Både kreativ och nytänkande hade en varsin negativ svagt till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen och om respondenterna anser att dem får en starkare koppling till virtuella influencers som delar med sig av sitt privatliv. Detta innebär att desto mer respondenterna ansåg sig vara kreativa och nytänkande, desto mindre ansåg dem sig få en starkare koppling till virtuella influencers som delar med sig av sitt privatliv.

I tabell 27 syns det också att personlighetsdraget öppen för nya idéer har en positiv svag till ingen korrelation mellan det personlighetsdraget och fråga 17 i enkäten. Eftersom

korrelationen var positiv innebär detta att desto mer respondenterna ansåg sig vara öppna för nya idéer, desto mer ansåg dem sig få en starkare koppling till virtuella influencers som delar med sig av sitt privatliv. Detta innebär alltså att privatliv kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Privatliv Fråga 2. Fråga 3. Fråga 4. Öppen för Fråga 17. Får

Kreativ person?

Nytänkande person?

nya idéer? koppling när dem delar sitt privatliv?

Tabell 27: Korrelationsanalys - Privatliv #2 (Egen).

Korrelationsanalysen mellan nyckelbegreppet stark personlighet och de tre

personlighetsdragen presenteras i tabell 28. Resultatet visar att personlighetsdraget nytänkande har ett svagt till ingen korrelation mellan nytänkande och om respondenterna ansåg att virtuella influencers personlighet påverkar den upplevda äktheten. Denna korrelation var även negativ vilket innebär att desto mer respondenterna ansåg att dem själva var

nytänkande, desto mindre ansåg dem att virtuella influencers personlighet påverkar den upplevda äktheten.

Tabell 28 visar även att de två personlighetsdragen kreativ och öppen för nya idéer hade liknande resultat. I tabellen syns det att båda hade en varsin svag till ingen korrelation mellan de två personlighetsdragen, och om respondenterna ansåg att virtuella influencers

personlighet påverkar den upplevda äktheten. Dessutom var dessa två korrelationer positiva vilket innebär att desto mer respondenterna ansåg sig själva ha av dessa två personlighetsdrag, desto mer ansåg dem att virtuella influencers personlighet påverkar den upplevda äktheten.

Resultatet från tabell 28 visar alltså att stark personlighet kan kopplas till den upplevda autenciteten och de personer som är kreativa, nytänkande och öppna för nya idéer.

Stark

Tabell 28: Korrelationsanalys - Stark personlighet #2 (Egen).

Sammanfattningsvis har alla tabeller ovan visat resultaten från korrelationsanalyser som är kopplade till de tre personlighetsdragen, kreativ, nytänkande och öppen för nya idéer, och de nio nyckelbegreppen. Majoriteten av korrelationerna var negativa vilket innebär att desto mer respondenterna ansåg att dem själva hade av personlighetsdragen, desto mindre ansåg dem någonting. Trots att alla korrelationsanalyser resulterade i svaga till ingen korrelation, visar ändå resultaten att de nio nyckelbegreppen kan kopplas till de tre personlighetsdragen och den upplevda autenciteten.

Related documents