• No results found

3.3 Průběh průzkumu

3.3.2 Ověřování druhého předpokladu

Lze přepokládat, že různé formy služeb budou využívány touto věkovou skupinou alespoň z 60%.

Dostupnost služby a nejčastěji využívané sociální služby

Sociální služby města Nový Bor, příspěvková organizace obce Dostupnost služeb

Dostupnost služeb a nejčastěji využívané služby byly zjišťovány především studiem interní dokumentace jednotlivých zařízení, tato dokumentace poskytla informace i o nejčastěji využívaných službách a byla podpořena zjištěnými informacemi při rozhovorech s klienty. Dostupnost služby byla hodnocena z pohledu nastavených kritérií pro poskytnutí nebo zavedení služby.

snížená soběstačnost potvrzená na žádosti ošetřujícím lékařem

zavedená pečovatelská služba

zdravotní a sociální situace žadatele

příspěvek na péči

Praxe zaznamenává, že dostupnost pobytu v DPS je podmíněno podáním žádosti o umístění v zařízení. Je provedeno šetření - hodnocení zdravotní situace na základě lékařského vyjádření, sociální situace žadatele interním předpisem (vyhodnocuje momentální situaci žadatele bodovým vyhodnocením potřebnosti služby, popřípadě doporučením sociálního pracovníka např. příjemců na péči, důležitý je trvalý pobyt na území obce - přijetí z jiného regionu jen v případě volných kapacit bytů). Pokud okamžitá možnost umístění v DPS není možná (z pohledu volných bytů), situace je nejčastěji řešena zavedením terénní sociální služby. Z dokumentace zařízení i z následných rozhovorů bylo zřejmé, že žadatelé podávají žádosti o umístění v tomto zařízení již dříve, než jejich momentální situace vyžaduje. Jsou zařazeni jako potencionální uživatelé služeb. Dostupnost umístění v zařízení je pak při hodnocení zohledněna. Stejně tak, pokud již čerpají terénní sociální služby, je posouzení přijetí zohledněno.

Terénní sociální službu: je možné zavést na základě smlouvy téměř okamžitě. Kapacitně, z pohledu nabízených služeb, je zařízení schopno své služby stále vykrývat pro nové zájemce. Služby se neposkytují o sobotách a nedělích.

Denní stacionář v DPS: služba je dostupná:

alespoň částečně soběstačným osobám, kdy není potřeba nepřetržitý individuální dohled

zdravotní stav významně neohrožuje zdraví a život

schopnost společného soužití ve stacionáři

schopnost spolupracovat, dodržovat vnitřní pravidla a podílet se na úhradě služeb.

cílová skupina osob: dospělí (27-64 let), mladší senioři (65-80 let), starší senioři (nad 80 let)

Maximální kapacita služby je 6 uživatelů. V průběhu roku 2009 byla uzavřena smlouva o poskytování služby s 5 uživateli. Z toho se dvěma uživateli nad 80 let – starší senioři, dva mladší senioři 70 – 80 let a jeden dospělý 50 let. U starších seniorů se většinou jedná o odlehčující – respitní péči spolu se zajištěním zdravotní péče. Služba je zavedena od dubna 2009, jedná se o novou službu, která se do povědomí občanů teprve dostává. Z interní dokumentace bylo zjištěno, že v r. 2009 bylo podáno celkem 15 žádostí (10 žadatelů uvedlo, že je služba finančně nákladná a od zavedení služby odstoupilo - ceny DS - příloha č. 2). Služby se neposkytují o sobotách a nedělích.

Tabulka č. 4 - uživatelé pečovatelských služeb dle věku na základě platných smluv (služby

Zdroj: (zpracování interní evidence zařízení Sociální služby města Nový Bor, stav k 31.12.2009, Zitová) Graf č. 4

Klienti s platnou smlouvou podle věku v %

méně než 50 let

Zdroj: (vyhodnocení interní dokumentace Sociálních služeb města Nový Bor, stav k 31.12. 2009, Zitová).

Nejčastěji využívané sociální služby zařízení DPS Nový Bor a terénních služeb pro věkovou skupinu 85 + podle četnosti služby, včetně Denního stacionáře (dále jen DS)

Osoby 85+ využívají služby DPS a služby terénního charakteru v počtu 47 osob 36 žijících v DPS, 11 terénní služby, 3 DS). Formy nejčastěji využívaných služeb byly zjišťovány pomocí vnitřní evidence o čerpaných službách a byly podpořeny rozhovory při zjišťování spokojenosti se službami (vzor rozhovoru -příloha č. 4).

Tabulka č. 5 – nejčastěji využívané služby zařízením Sociálních služeb města Nový Bor

Zdroj: vyhodnocení interní dokumentace zařízení Sociální služby Nový Bor v kombinaci s rozhovory s klienty (dokumentace stav ke dni 31.12.2009, Zitová).

Sluníčko- komplexní domácí péče, agentura Dostupnost služeb a využití služby

Služba je dostupná bez rozdílu věku osobám, které pro svůj zdravotní stav, potřebují dohled, následnou péči nejčastěji, pokud se vracejí ze zdravotnických zařízení, nebo pokud se jejich schopnost běžného života zhorší, a situace tuto péči vyžaduje. Služby se poskytují v jejich domácím prostředí. Výkony zdravotní péče jsou prováděny na základě ordinace lékaře, jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

DPS pečovatelské služby u bydlících klientů

Terénní pečovatelské služby

Denní stacionář Tísňová péče

1. donáška jídla 1. dovoz (donáška) jídla 1. respitní péče rodině

zavedena u 3 klientů 2. praní a žehlení prádla 2. pomoc při úkonech

osobní hygieny

Výkony sociální péče jsou prováděny na základě sjednaných služeb ve smlouvě a hrazeny klientem. Služba je od r. 2010 zavedena i o víkendech.

Celkem klientů 19

85+ 7

Ve sledované skupině 85+ čerpají všichni klienti výkony zdravotní pojišťovny a sociální služby v rozsahu péče při pomoci o vlastní osobu, včetně dovozu stravy, 1 klient pomoc při jídle.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví obce Nový Bor

Studium spisové dokumentace Odboru sociálních věcí a zdravotnictví obce Nový Bor poskytlo informace v oblasti čerpání „Příspěvku na péči“ (Zákon č.

108/2006 Sb., o sociálních službách a platné vyhlášky), zastoupení počtu osob čerpající příspěvek, stupeň závislosti a návaznost na poskytovatele služby. Dále byla sledována četnost nejčastějšího využití dávek sociální péče pro osoby se zdravotním postižením sledované skupiny seniorů. Jednalo se o přiznání mimořádných výhod (dle postižení se dělí na výhody I. stupně – (průkaz TP), II.

stupně – (průkaz ZTP) a III. stupně (průkaz ZTP/P). Dále pak návaznost na poskytování nejčastějších druhů příspěvků (dle § 31- 36, Vyhlášky MPSV č.

182/1991Sb., o provedení sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů).

Tyto výhody a příspěvky pomáhají kompenzovat nedostatky v uspokojení potřeb lidí z důvodu jejich zdravotního postižení.

Příspěvek na péči

Pro sledovanou skupinu 85+ seniorů se jedná o nejčastější formu finanční dávky, která kompenzuje důsledky nepříznivého zdravotního stavu tím, že posiluje finanční soběstačnost příjemce.

Pro přiznání příspěvku se hodnotí soběstačnost žadatele (schopnost vaření, praní, úklidu, nakládání s hotovostí, vyřízení osobních záležitostí…). Dále se hodnotí péče o vlastní osobu (úkony zajištění stravy, osobní hygieny, oblékání, pohybu…). Stupeň závislosti I. až IV. je rozlišen dle počtu úkonů nebo dohledu při úkonech). Šetření provádí sociální pracovník v domácnosti žadatele, zdravotní

stav posuzuje lékař OSSZ, konečné rozhodnutí o dávce vydává sociální pracovník obce s rozšířenou působností.

Stupeň závislosti a finanční výše příspěvku pro osoby nad 18 let

a. 2 000,- Kč, I. stupeň – lehká závislost (dohled a pomoc při více jak 5 úkonech péče a soběstačnosti)

b. 4 000,- Kč, II. stupeň – středně těžká závislost (dohled při více než 10 úkonech)

c. 8. 000,- Kč, III. stupeň – těžká závislost (dohled při více než 15 úkonech) d. 12. 000,- IV. stupeň – úplná závislost (dohled při více jak 20 úkonech)31

Tabulka č. 6 - příjemci příspěvku na péči ve stupních závislosti skupina 85+ obec Nový Bor

I. stupeň II. stupeň III. stupeň IV. stupeň Celkem

Ženy 21 12 14 5 52

Muži 14 3 4 2 13

Celkem 35 15 18 7 75

Graf. č. 5

Zdroj: (tabulka, graf: vyhodnocení spisové dokumentace, MěÚ Nový Bor, příspěvek na péči, osoby 85 +, stav k 31. 12. 2009, Zitova)

31 § 8 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů.

http://www.lorm.cz/cs/hluchoslepi/zakon-o-socialnich-sluzbach.php

Tabulka č. 7 - poskytovatelé péče příjemcům na péči ve skupině 85+

Zdroj: (tabulka, graf: spisová dokumentace, MěÚ Nový Bor, příspěvek na péči, osoby 85 +, stav k 31. 12.

2009, Zitova) Graf č. 6

Poskytovatelé péče příspěvku na péči v %

12%

60%

4%

24%

Výhradně poskytovatel Výhradně osoba blízká Výhradně osoba jiná Kombinace

Zdroj: (tabulka, graf: spisová dokumentace, MěÚ Nový Bor, příspěvek na péči, osoby 85 +, stav k 31. 12.

2009, Zitova)

Studiem spisové dokumentace příspěvku na péči za sledované období roku 2009 bylo zjištěno, že celkový počet příjemců je kolem 700 (zahrnuje celkový počet včetně dětí do 18 let, dospělé osoby včetně seniorů). Za období let 2007-2010, kdy je v platnosti tato nová dávka, lze vysledovat, že žadatelů o příspěvek přibývá. Průměrně se pohyboval počet nově podaných žádostí (nad rámec již vydaných rozhodnutí o příspěvku) za období 2007-2009 kolem 230 ročně (započteny všechny věkové skupiny žadatelů).

Poskytovatel péče Ženy (85+) Muži (85+) Celkem

Výhradně poskytovatel 3 6 9

Výhradně osoba blízká 36 9 45

Výhradně osoba jiná 1 2 3

Kombinace 12 6 18

Celkem 75

U sledovaných seniorů 85+ byly patrné žádosti o přehodnocení příspěvku ve smyslu zvýšení stupně závislosti. Ze sledovaného dále vyplývá, že nejpočetnější zastoupení pečujících o příjemce dávky, je osoba blízká (myšleno člen rodiny, příbuzný, známý). Praxe kontrol šetření příspěvku na péči udává (provádí sociální pracovník, který vydává rozhodnutí o dávce), že je patrná tendence pečujících rodin ponechávat příspěvek, jako posílení finanční situace v domácnosti. Pokud je o osobu adekvátně pečováno, je smysl této dávky v pořádku. Pokud je zjištěno, že dochází k nedostatečné péči, je vyžadováno poskytování péče např. terénními službami nebo dalšími zařízeními sociálních služeb.32

Mimořádné výhody pro osoby zdravotně postižené (dle § 31 Vyhlášky č.

182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení) a druhy nejčastějších příspěvků (dle § 33 a § 36 Vyhlášky č. 182/1991 Sb.)

Studiem evidence MěÚ v oblasti sociálních dávek byly zjištěny nejčastější druhy čerpání příspěvků a výhod dle výše zmíněné vyhlášky. Jedná se většinou o nenárokové, jednorázové druhy dávek, které může osoba se zdravotním postižením čerpat. Jde o finanční příspěvek na opatření kompenzační pomůcky.

Pokud je pomůcka zapůjčena nebo plně hrazena pojišťovnou, není ze zákona nárok na poskytnutí příspěvku. Výše příspěvku je závislá mimo jiné, na stupni zdravotního postižení. Jeho maximální výše je přesně určena. Ze sledované dokumentace bylo patrné, že senioři tohoto vysokého věku již často nevyužívají těchto možností (tabulka č. 8). Podmínkou pro čerpání příspěvku je vyšetření

32 Pzn. - ve sledované lokalitě došlo ke značnému poklesu pracovních míst během roku 2009

(uzavřením sklářského kombinátu Crystalex a.s. a omezení dalších pracovních míst, závislých na této výrobě). Byla patrná tendence zvýšeného počtu žádostí o příspěvek (poskytovatelé péče byli uváděni právě tito rodinní příslušníci, kteří se stávali nezaměstnanými). Ze strany správního úřadu a pracovníků v sociálním šetření docházelo ke značné náročnosti a důkladnosti v šetření o tomto příspěvku.

a klasifikace zdravotního stavu. Žadatelé nejsou často ochotni postupovat nutná posudková vyšetření pro přiznání těchto příspěvků.

Tabulka č. 8 – mimořádné výhody + čerpání příspěvku dle vyhlášky č. 182/1991 Sb., senioři 85+ obec Nový Bor

Druh výhody/příspěvku počet osob (85+) Roční výše příspěvku/os.

Zdroj: (spisová dokumentace MěÚ Nový Bor, dávky sociální péče, stav k 31. 12. 2009, Zitová)