• No results found

3.3 Průběh průzkumu

3.3.1 Ověřování prvního předpokladu

Lze předpokládat, že obec s rozšířenou působností je poskytovatelem různých forem sociálních služeb pro seniory.

Poskytovatelé sociálních služeb pro seniory v uvedené obci

Průzkum byl postaven na zjišťování informací prostřednictvím: Databáze registrovaných poskytovatelů sociálních služeb Libereckého kraje27, Katalogu sociálních služeb Novoborsko,28 Odboru sociálních věcí a zdravotnictví města Nový Bor, internetových zdrojů.

Tabulka č. 2 - přehled poskytovatelů sociálních služeb (obec Nový Bor) Organizace zřizované obcemi (příspěvkové organizace)

Sociální služby města Nový Bor (Domy s pečovatelskou službou + terénní pečovatelské služby Organizace zřízené krajem (státní správa)

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví obce Nový Bor (obec s rozšířenou působností), zprostředkování sociální služby, poskytování dávek…

Soukromé subjekty

Soukromá agentura, poskytující úkony zdravotnické péče, pečovatelské terénní a asistenční služby Neziskové organizace

Občanská sdružení (Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, působnost v Novém Boru -centrum odborné psychologické pomoci, tísňová péče Nový Bor, Občanské sdružení „Život 90“)

27http://www.mpsv.cz/cs/9

28 http://www.novy-bor.cz/mestsky-urad/odbory/odbor-socialnich-veci-a-zdravotnictvi/2007-03-13.html

Stručná charakteristika jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb

Sociální služby města Nový Bor, příspěvková organizace

Charakteristika: příspěvková organizace, zřizovatel: obec Nový Bor, adresa: B. Egermanna 950, 473 01 Nový Bor, kapacita až 250 osob. Jedná se o Domy s pečovatelskou službou, komplex 5 domů (dále jen DPS): 113 bytových jednotek, 7 bezbariérových bytů s pečovatelskými službami v DPS, dále terénní pečovatelské služby mimo zařízení, denní stacionář, spolupráce s Občanským sdružením (dále jen OS) „Život 90“ - podíl na zajištění služby „tísňové péče“ a s Centrem pro zdravotně postižené Libereckého kraje - provoz Centra odborné psychologické pomoci.

Denní stacionář pro seniory (součást Sociálních služeb města Nový Bor)

Charakteristika: denní odlehčovací služba pro rodiny, které celodenně pečují o některého člena rodiny se sníženou soběstačností a potřebou celodenní péče.

Těmto rodinám služba pomáhá řešit problém docházky do zaměstnání, vyřizování osobních záležitostí, vlastní onemocnění apod. Služba je určena také osobám, které žijí osamoceny a postrádají možnost společenského kontaktu, osobám s chronickým onemocněním, zdravotním postižením a seniorům se sníženou soběstačností.

Sluníčko – komplexní domácí péče, agentura

Charakteristika: soukromý právnický subjekt, poskytovatel odborné zdravotní a sociální péče pro pacienty v domácím prostředí na základě vydané koncese, který je registrovaný v obchodním rejstříku. Spádová oblast: Novoborsko, Českolipsko. Adresa:Liberecká 67, 473 01 Nový Bor.

Výkony zdravotní péče – poskytované služby jsou hrazené zdravotními pojišťovnami na základě ordinace lékaře. Výkony sociální péče - služby poskytuje pečovatelka, jsou hrazeny klientem na základě smlouvy mezi agenturou a klientem.

Smlouva obsahuje výčet jednotlivých služeb a jejich cenu, časový harmonogram poskytované služby. Organizace není registrována jako poskytovatel sociální služby.

Pokud je poskytována sociální služba pouze touto organizací, nemůže příjemce příspěvku na péči čerpat službu tímto subjektem.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví obce Nový Bor

Městský úřad Nový Bor je pověřeným obecním úřadem a zároveň úřadem obce s rozšířenou působností. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví plní úkoly na úseku sociálního zabezpečení a zdravotnictví - v přenesené působnosti vykonává státní správu na úseku sociální péče a sociálně-právní ochrany dětí ve svém správním obvodu pověřeného obecního úřadu a ve svém správním obvodu obce s rozšířenou působností. Je poskytovatelem různých druhů sociálních služeb, včetně poradenství, sociálních dávek a příspěvku dle platných zákonů. Adresa:

Městský úřad Nový Bor, nám. Míru 1, 473 01 Nový Bor.

Neziskové organizace

Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, provozuje

“Poradnu odborné psychologické pomoc“, jedná se o podporu a provázení při řešení osobní problematiky, pomoc při řešení těžkostí v partnerském a rodinném životě a v mezilidských vztazích. Je určena občanům Novoborska.

Občanské sdružení Život 90 – realizována sociální služba “tísňová péče“ pro seniory a zdravotně postižené občany, kteří především žijí osamoceně, či v odlehlejších částech obce. Byt uživatele je vybaven terminální stanicí systému tísňové péče, která je speciálně upravena pro daný účel. Řídící jednotka systému realizuje po telefonické lince automatické spojení s centrálním dispečinkem tísňové péče (blíže).29

Informovanost o službách

Informovanost o službách byla ověřována průzkumem internetových zdrojů sledovaných subjektů, návštěvou zařízení, nahlédnutím do interní dokumentace zařízení.

Výsledkem bylo zjištění, zdali je naplněno kritérium č. 13 „Standardů kvality sociálních služeb“- informovanost o službě. Kritérium 13.2 uvádí, že se

„jedná o veřejně přístupný soubor informací, který obsahuje zejména: oficiální název zařízení nebo poskytovatele, právní formu, IČO, statutárního zástupce

29http://www.dpsnb.cz/tisnova-pece

a zodpovědného pracovníka, adresu sídla poskytovatele a místo poskytování služby, telefonické spojení, poslání cíle služby principy jejich dosahování, označení cílové skupiny uživatelů, podmínky pro poskytování služby, kapacitu zařízení, cenu služby pro uživatele.“ 30

Vyhodnocení jednotlivých zařízení ve sledované obci uvádí přehled tabulky č.3, str. 39.

30 Pešatová. I, Švingalová. D, Úvod do speciálně pedagogické a sociální problematiky. 2005. s. 67.

Tabulka č. 3 - vyhodnocení kritérií standardu č. 13 – informovanost o službě

přehledně dostupné na internetových stránkách:

http://www.dpsnb.cz/uvod/, včetně cílové skupiny uživatelů, forem služeb, ceny služeb, kritérií pro poskytnutí služby (příloha č.), telefonních kontaktů, informaci o službách zprostředkovává dále odbor sociálních věcí a zdravotnictví, zařízení je možné osobně navštívit budoucím klientem nebo rodinnými příslušníky. Informace dále nabízí Katalog sociálních služeb Novoborska (součástí je CD audio pro zrakově postižené občany). O zařízení jsou informováni praktičtí lékaři obcí Novoborsko.

Bylo vyhodnoceno, že kritéria standardu č. 13 jsou v tomto zařízení naplněna, kdy se informovanost jeví jako plně dostačující.

Sluníčko, komplexní domácí péče, agentura

Není zařazena v registru poskytovatelů sociálních služeb, kritérium nebylo hodnoceno. Vystupuje především jako –„odborná zdravotní péče určená pro pacienty v domácím prostředí, pro osoby dlouhodobě nemocné, pacienty propuštěné z nemocnice a pacienty po úrazech“

http://www.abetinfo.com/cz/zdravotnictvi/slunicko-koplexni-domaci-pece-f26264. Služby terénní péče zařazuje jako výkony sociální péče.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

Obecní úřad s rozšířenou působností

Nový Bor

Přehledně dostupné z internetových stránek města Nový Bor:

http://www.novy-bor.cz/mestsky-urad/odbory/odbor-socialnich-veci-a-zdravotnictvi/2007-03-13.html, včetně kontaktů, úředních hodin, poskytovaných druhů dávek, formulářů, informace prostřednictvím katalogu sociálních služeb (součástí CD pro zrakově postižené občany).

Bylo vyhodnoceno, že kritéria standardu č. 13 jsou v tomto zařízení naplněna, kdy se informovanost jeví jako plně dostačující.

Neziskové organizace:

Informace uveřejněné v katalogu sociálních služeb, dále poskytuje zařízení Sociální služby města Nový Bor, odbor sociálních věcí zdravotnictví Nový Bor. Veřejně dostupné z internetových stránek města Nový Bor a Sociálních služeb města Nový Bor:

http://www.dpsnb.cz/tisnova-pece/

Bylo vyhodnoceno, že kritéria standardu č. 13 jsou v tomto zařízení naplněna, kdy se informovanost jeví jako dostačující.

Zdroj: (internetové zdroje, Katalog Sociálních služeb Novoborsko, interní evidence zařízení, Zitová)