• No results found

3.3 Průběh průzkumu

3.3.3 Ověřování třetího předpokladu

Lze předpokládat, že větší část oslovených seniorů bude se službami spokojena.

Zjištění spokojenosti se službami

Metoda rozhovoru

Pro zjištění spokojenosti se službami byla volena metodu rozhovorů, formou dotazování s možností volných odpovědí. Vzhledem ke zjištění určité míry spokojenosti se službami, byly voleny i otázky se škálou odpovědí.

Rozhovory byly uskutečněny s 20 respondenty užívajícími pečovatelské služby v DPS a 10 v rodinném prostředí, kteří užívají formu terénní pečovatelské služby. V DPS byli obyvatelé osloveni vedoucím DPS, a schůzky mi byly zprostředkovány. S jejich souhlasem jsem je postupně navštívila v jejich bytech v měsíci únoru až květnu 2010. Rozhovory probíhaly během odpoledních hodin

v průměru 30 - 45 minut u jednoho dotazovaného. Se staršími lidmi je při rozhovorech nutné počítat s větším časovým prostorem pro rozhovor. Řízená forma rozhovorů byla soustředěna do 9 otázek u obyvatel DPS, pro klienty terénní služby do 5 otázek.

Většina respondentů se po úvodu rozhovoru, kdy byl uveden záměr průzkumu, bez problémů rozhovořila o tázané problematice. Bylo zapotřebí rozhovory řídit směrem k dotazům, většina respondentů měla tendenci hovořit široce, měla potřebu popovídat si. Byla jim ponechána možnost spíše v konečné fázi rozhovorů.

A. Obyvatelé DPS Nový Bor

(20 dotazovaných ve věku rozmezí 85-89 let, 3 manželské páry, 12 žen a 2 muži)

Základní schéma řízených otázek

1. „Řeknete mi prosím, jak dlouho v DPS bydlíte nebo od kterého roku…?“

2. „Prozradíte mi prosím, kolik je Vám let ?“

3. „Pokud využíváte služby zde v zařízení, řeknete mi jaké, a co je důvodem ?“

4. „Jak byste ohodnotili kvalitu? 1. Spokojen/a vždy, 2. Částečně spokojen/a 3.

nepokojen/a. „Pokud nejste s něčím spokojen/a, řeknete mi s čím ?“

5. „Řeknete mi prosím, jaký přístup mají pečovatelky k vám a k tomu, když něco potřebujete nebo si něco přejete nebo naopak nepřejete ?“

6. „Jakým způsobem si prosím, vybíráte služby, ceny vám vyhovují nebo Vás omezují ve výběru ?“

7. „Uvítali byste služby DPS i o víkendech ?“

8. „Využíváte možnost kulturních a společenských akcí v DPS ?“

9. „Doporučili byste dalším známým toto bydlení v DPS ?“

Přestože byly otázky cíleny ke zjištění spokojenosti s poskytováním pečovatelských služeb, a spokojenosti v přístupu pečovatelů, dotázaní se rozhovořili např. o důvodech, pro které se rozhodli bydlet v tomto zařízení. Také o pocitech, pokud jejich nesoběstačnost bude vyžadovat odchod ze zařízení (není zde možná 24 hodinová péče v případě dlouhodobého nepříznivého zdravotního stavu). K volbě pobytu v zařízení bylo více jak v polovině případů uváděno vlastní rozhodnutí (jsou klienty více než 10 let, 1 žena 13 let od vzniku zařízení). Na alternativu budoucí

pomoci mysleli do budoucna nebo měli v zařízení již své přátele a zařízení zčásti již znali. U 4 případů byly uváděny neshody s majiteli domu, které je donutily ke změně pobytu.

Mohu uvést, že celkově je pobyt klientů v DPS hodnocen kladně. Byla zřejmá celková spokojenost s pobytem i službami v zařízení. Většina dotázaných seniorů však vyjadřuje obavy ze situace, pokud budou nesoběstační, či nemocní a nebudou moci v zařízení pobývat. Nikdo z tázaných např. neuvedl, že se o něj s určitostí postará rodina: bylo uváděno např.: „snad děti, uvidíme,… čeká mě asi jen LDN, co jiného…, budeme doufat…nějak to půjde a pak uvidíme, zatím na to raději nemyslím….“ Bylo patrné jejich negativní vnímání této skutečnosti.

Na otázku zdali má klient přehled jaké úkony, a v které době mu budou poskytovány, dotázaní uváděli, že ano. Systém je takový, že každoročně na počátku roku se zájemcům předloží přehled služeb a úkonů, které lze čerpat včetně přehledu cen a době poskytování. Zájemci si zvolené služby objednají. Je vedena karta klienta, pečovatelé se starají o okruh svých klientů a poskytují přehled o těchto službách.

Vyúčtování vystavují průběžné týdenní a závěreční měsíční, kdy se služby hradí.

Tabulka č. 9 – vyhodnocení rozhovorů klientů DPS Nový Bor

Přehled čerpaných služeb pečovatelské služby u dotazovaných klientů

Praní prádla 20

Donáška oběd 18 2 vlastní vaření

Úklid domácnosti 17 3 zajišťuje rodina

Pomoc při úkonech osobní hygieny 16 4 nečerpají

Nákupy 15 5 rodina

Spokojenost s kvalitou služeb

1. spokojen/a vždy 14

2. spokojen/a částečně 6 (2 úklid, 4 kvalita stravy)

3. nespokojen/a 0

Spokojenost s péčí pečovatelek (přístup, chování, ochota)

1. spokojen/a vždy 20

Finanční dostupnost služeb

rozhoduje cena služby 7

rozhoduje potřeba služby 13

ano ne

Potřebnost pečovatelské služby o víkendech a svátcích 7 13 Využívání kulturních a společenských akcí v zařízení

1. vždy, pokud mě/nás neomezí nemoc 15 2

2. občas (spíše vánoční, velikonoční akce) 3 0

Doporučení zařízení známým 20

Zdroj: vyhodnocení rozhovorů s klienty DPS (20 dotazovaných seniorů 85+ - rozhovory duben až květen 2010, Zitová).

B. Klienti terénní pečovatelské služby

(10 náhodně vybraných klientů, kteří mají zavedenu terénní pečovatelskou službu ve věkové skupině 85+, 2 manželské páry, 3 muži, 3 ženy - manželské páry žily bez dalších členů rodiny, 2 ženy osamoceně, 1 žena v rodině dcery, 1 muž osamoceně, 2 muži v rodině) Oslovení senioři byli navštíveni po jejich souhlasu a souhlasu rodinných příslušníků. Kontakty byly získány prostřednictvím sociální pracovnice z oddělení příspěvku na péči. Rozhovory se uskutečnily postupně v průběhu dubna 2010 v jejich rodinném prostředí.

Základní schéma řízených otázek

1. „Řeknete mi prosím, z jakých důvodů k vám jezdí pečovatelská služba a s čím vám pomáhá…?“

2. „Řeknete mi prosím, jaký přístup mají pečovatelky k Vám a k tomu, když něco potřebujete nebo si něco přejete nebo naopak nepřejete ?“

3. „Uvítal/a byste služby i o víkendu a svátcích ?“

4. „Ceny služeb Vám vyhovují nebo Vás omezují ve výběru ?“

5. „Mohu se zeptat, zdali vám v péči pomáhá i rodina nebo někdo z blízkých ?“

Důvodem pro zavedení služby byl v převažující většině uváděn zdravotní stav, pro který nejsou zcela schopni zvládnout běžný chod domácnosti a péči o vlastní osobu. Nejčastěji využívanými službami byly dovoz jídla, pomoc při péči o osobu v oblasti hygieny z důvodu omezené hybnosti, nákupy. Jednou je uváděn především kontakt a kontrola v domácnosti (paní je soběstačná, ale rodina zde nežije a prostřednictvím služby se tak zajišťuje 3x v týdnu návštěva pečovatelky, která si přijde popovídat. Zkontroluje, zdali je třeba něco zařídit apod.…). U třech oslovených seniorů bylo uvedeno, že čerpají službu zatím tímto způsobem a čekají na přidělení bytu v DPS. Z dotazu k pomoci v péči rodinou bylo z větší části uvedeno, že kombinují pomoc ze strany rodiny a terénních služeb. Ve dvou případech žili senioři téměř osamoceně bez vazby na rodinu.

Tabulka č. 10 - vyhodnocení rozhovorů klientů terénní služby Přehled čerpaných služeb pečovatelské služby u dotazovaných

Donáška oběd 7

Pomoc při úkonech osobní hygieny 5

Nákupy 5

Spokojenost s kvalitou služeb

1. spokojen/a vždy 7

2. spokojen/a částečně 3 (kvalita stravy)

3. nespokojen/a 0

Spokojenost s péčí pečovatelek (přístup, chování, ochota)

1. spokojen/a vždy 10

Finanční dostupnost služeb

rozhoduje cena služby 5

rozhoduje potřeba služby 5

Kombinace péče osob blízkých

péče ze strany rodiny a sociálních služeb 8 pomoc pouze ze strany terénních služeb 2

Zdroj: vyhodnocení rozhovorů s klienty terénní sociální služby města Nový Bor (10 dotazovaných seniorů 85+, rozhovory duben až květen 2010, Zitová).