• No results found

Společnost Škoda Auto podporuje již řadu let zdraví svých zaměstnanců. Snaží se, aby pracovní prostředí a výrobní činnost, na níž se zaměstnanci podílejí, nepoškozovala jejich zdraví. V posledních letech nabízí podporu v oblasti prevence onemocnění, poradenských a rehabilitačních služeb. Projekt s názvem „zdravý podnik“ přinesl své ovoce nejen v oblasti radikálního snížení nemocnosti, ale i stejnojmenným titulem, který uděluje Národní síť podpory zdraví, člen Evropské sítě podpory zdraví. Soutěž o titul „Zdravý podnik“ podporuje WHO-Euro a Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Projekt „Zdravý podnik“ je uskutečňován v šesti nezávislých, avšak souvisejících oblastech:

• loajalita s firmou

61 3.13 Zdravotní péče o zaměstnance

Péče o zdraví pracovníků je ve společnosti Škoda Auto a.s. realizována v následujících oblastech:

• pracovní lékařství,

• prevence,

• rehabilitace,

• záchrana života v co nejkratším čase,

• prevence epidemií.

Škoda Auto a.s. sleduje prostřednictvím atestů pracovních míst i vliv práce a pracovního prostředí na zdraví zaměstnanců a provádí nápravu v případě nevyhovujícího stavu. Atesty jsou důležitým pomocníkem při zařazování pracovníků na jednotlivá pracoviště. V péči o zdraví má významnou pozici i útvar bezpečnosti práce a ekologie a Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která nabízí širokou škálu zdravotních programů.

3.14 Prevence

Hlavní důraz je kladen na prevenci, tj. předcházení poškození zdraví zaměstnanců a podporu jejich zdraví. Prevence je významnou součástí pracovního lékařství. Závodní preventivní péči zajišťuje zdravotnický personál, který je v pracovním poměru se společností Škoda Auto a.s.

a malou část zajišťují smluvní lékaři, obvykle specialisté.

Speciální preventivní programy pro podporu zdraví jsou nabízeny všem zaměstnancům. Jejich cílem je včasné rozpoznání rizikových faktoru a tím předcházení nemocem. Tyto programy jednak zjišťují riziko onemocnění u pracovníků a jednak poskytují rady týkající se správné životosprávy při prevenci nebo léčbě konkrétních chorob. Osobám, které onemocněly je poskytována speciální zdravotní péče. Součástí Polikliniky Škoda Auto je i Poradna pro odvykání kouření, která poskytuje odbornou pomoc a podporu zaměstnancům, kteří se chtějí svého zlozvyku zbavit.

62

3.15 Preventivní programy pracovního lékařství Škoda Auto

3.15.1 Kardiovaskulární program

Cílem programu je odhalení známých rizik onemocnění srdce a cév (úmrtnost na tato onemocnění tvoří v ČR 50%).

Při návštěvě ordinace ZPP jsou provedena vyšetření: celková anamnéza (zjištění onemocnění v rodině), krevní tlak, hladina krevního cukru, hladina cholesterolu a jiných tuků. Zjištění: tělesné hmotnosti a výšky (výpočet BMI), kuřáckých návyků, pohybové aktivity, způsobu stravování.

Na závěr uvedeného vyšetření jsou stanovení míry rizika a doporučení režimových opatření, eventuálně spolupráce s ošetřujícím lékařem při léčení zjištěných nemocí.

3.15.2 Onkologické programy

Programy spočívají v prevenci a včasném odhalování nejčastěji se vyskytujících nádorových onemocnění (úmrtnost na tato onemocnění tvoří v ČR cca 25%).

Prevence rakoviny prsů u žen – jedná se o nejčastější rakovinové onemocnění žen v ČR.

Prevence spočívá ve vyšetření lékařem ZPP a v závislosti na případných potížích, rodinné anamnéze a věku je žena odeslána na speciální vyšetření (ultrazvukové a mamografické vyš.).

Při negativním výsledku je prováděna kontrola při příští preventivní prohlídce.

Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku – v úmrtnosti na toto onemocnění je ČR na I. místě na světě.

Prevence spočívá v časném záchytu prvotních příznaků onemocnění pomocí testu na zjištění okultního krvácení. Jsou zjišťovány mikroskopické stopy krve ve stolici.

Při negativním výsledku je prováděna kontrola za dva roky, při pozitivním je klient poslán na další speciální vyšetření (kolonoskopii) a eventuálně na další léčbu.

Prevence rakoviny plic – výrazně nejvyšší riziko především u kuřáků.

V ordinaci ZPP je prováděno spirometrické vyšetření funkční zdatnosti plic, případně snímek plic na specializovaném pracovišti RTG a další odborná vyšetření.

Prevence rakoviny prostaty u mužů - preventivní vyšetření je prováděno u mužů nad 50 let věku, s urologickými potížemi nebo u kterých se vyskytuje onemocnění v rodinné anamnéze.

63

Prevence rakoviny kůže – v posledních letech nárůst rakoviny kůže také v souvislosti s nadměrným sluněním.

Základní prohlídka kůže je součástí každé preventivní prohlídky u lékaře ZPP.

Při zjištění rizikových útvarů je klient odeslán na další odborné vyšetření.

3.15.3 Psychosociální péče

Neurotické potíže přispívají u většiny osob k postupnému zhoršování celkového zdravotního stavu. Při včasném zjištění a odstranění příčin psychických potíží je předcházeno i vzniku dalších závažných onemocnění.

Prvotní konzultace je prováděna lékařem ZPP a klientovi je nabídnuto zprostředkování další odborné pomoci např. v psychologické poradně.

3.15.4 Odvykání kouření

Kouření - závislost která má závažné zdravotní důsledky a negativně ovlivňuje úmrtnost na civilizační nemoci. Kuřáci mají, podle některých zdrojů, 2x vyšší pracovní neschopnost než nekuřáci.

Při každé návštěvě lékaře ZPP je kuřákům zdůrazňováno riziko kouření a jsou vyzýváni k ukončení této závislosti, je nabízena podpora a odborná pomoc pod vedením externích specialistů:

1. Program pro odvykání kouření NiQuitinCQ - náhradní nikotinová terapie pomocí aplikace náplastí NiQuitinCQ v trvání 8 – 10 týdnů ve skupině.

Cena je 3490 Kč, pro zaměstnance 2490 Kč.

2. Elektromagnetická PC metoda – pomocí biorezonanční technologie dochází k potlačení chuti na cigarety při 30 minutové terapii.

Cena je 1000 Kč, pro zaměstnance 300 Kč.

3.15.5 Tloustnout znamená stárnout

Nadváhou trpí téměř polovina české populace. Obezita je závažným rizikovým faktorem u většiny onemocnění (hypertenze, cukrovka, pohybová onemocnění, onemocnění srdce a cév a další). S obezitou souvisí i vysoká hladina cholesterolu v krvi, která zvyšuje výrazně riziko ohrožení infarktem a mozkovou mrtvicí. V ordinaci ZPP je každému klientovi zjištěna jeho hmotnost a výška a z těchto hodnot je vypočítán BMI (body mass index), který slouží ke zjištění, zda je hmotnost v normě nebo zda se již jedná o nadváhu. V případě nadváhy je klientovi doporučen speciální stravovací a pohybový režim.

64

3.15.6 Preventivní program pro žáky škol Škoda Auto

Nastupující generace je podle výsledků preventivních prohlídek zatížena celou řadou onemocnění i nevhodných návyků (alergie, potíže pohybového aparátu, kouření, malá nebo žádná pohybová aktivita, špatná životospráva atd.)

Smyslem speciálních programů zaměřených na mladou generaci je odhalení rizikových faktorů a onemocnění a zlepšení celkového zdravotního stavu.

3.15.7 Očkování proti chřipce

Jako účinnou prevenci proti respiračním onemocněním, které výrazným způsobem ovlivňují pracovní neschopnost zaměstnanců zvláště v zimních měsících, je zaměstnancům poskytováno bezplatné očkování proti chřipce a vitamínem C v dávce na 4 měsíce zimního období.

Na realizaci preventivních programů se podílejí všichni lékaři a zdravotní sestry závodní preventivní péče.

3.16 Rehabilitace

Nedílnou součástí prevence je rehabilitační péče. Je reprezentována Rehabilitačním centrem, které pečuje především o zaměstnance společnosti. Zajišťované rehabilitační programy mají bud' obecné zaměření, nebo jsou specifikovány pro určité rizikové skupiny zaměstnanců.

Nabídka je prezentována na Zaměstnaneckém portále Škoda, na nástěnkách Rehabilitačního centra v Poliklinice Škoda Auto, na jednotlivých stanicích první pomoci a sdělována novým zaměstnancům při nástupních školeních.

Oddělení rehabilitace, které sídlí v přízemí Polikliniky Škoda Auto a.s. zajišťuje kromě výše uvedených programů i další léčebnou a preventivní péči, např. léčebnou tělesnou výchovu, fyzikální terapii a vodoléčbu.

Škoda Auto a.s. zajišťuje pro své zaměstnance také rehabilitační a rekondiční pobyty pro vytipované skupiny pracovníků: např. pro seniory, pro ženy z noční práce, pro zaměstnance z více směnných provozů a rovněž i osoby se zdravotním znevýhodněním. Těm jsou nabízeny jedno- až dvoutýdenní rekreační nebo lázeňské pobyty z části hrazenými firmou.

65

Několik let probíhá program očkování proti chřipce, kdy je zaměstnancům poskytováno zdarma přeočkování pro prevenci této choroby, Účast na očkování je dobrovolná, akce je propagována lékaři a v závodním tisku. Pro zvýšení odolnosti organizmu je zaměstnancům poskytován v kritickém období vitamin C.

Speciální péče věnovaná zaměstnancům se zdravotním znevýhodněním

Pro pracovníky se zdravotním znevýhodněním jsou intenzivně vyhledávána a vytvářena vhodná pracovní místa za spolupráce pracovních lékařů a na základě atestů pracovních míst.

Organizační pokyn „Změněná pracovní schopnost“ stanoví zásady, postupy a kompetence jednotlivých útvarů firmy při zaměstnávání pracovníků se zdravotním znevýhodněním.

Filosofií společnosti Škoda Auto a.s. je postarat se o své zaměstnance, proto je snažší pracovníky, kteří byli uznání okresní správou sociálního zabezpečení osobou se zdravotním znevýhodněním umístit na takovém pracovním místě, které by odpovídalo jejich kvalifikaci a nemělo negativní vliv na jejich zdravotní stav. S ohledem na psychosociální aspekty (dlouholetý kolektiv spolupracovníků, známé prostředí apod.) je přednost dávána umístění v "mateřském"' útvaru daného pracovníka.

Pro přizpůsobení pracovních míst zdravotním omezením zaměstnanců se zdravotním znevýhodněním jsou prováděny úpravy pracoviště a úpravy režimu práce, Pracovníkům jsou zajišťovány rekvalifikační kursy, aby se zvýšila možnost jejich uplatnění v pracovním procesu. Pro osoby se zdravotním znevýhodněním jsou zajištěny i speciální nabídky zdravotní péče a rehabilitace.

3.17 Využívání možností péče o zdraví nabízených zaměstnavatelem

Druhá část dotazníkového šetření se týkala ochrany zdraví a péče o pracovníky v zaměstnání.

Důraz byl kladen na zjištění, zda jsou pracovníci informováni o programech péče o zdraví,

které pro ně podnik zajišťuje, zda tuto nabídku využívají, popřípadě jaké jsou důvody u negativních odpovědí.

66

3.17.1 Zajišťování a používání ochranných pomůcek

Ze zkoumaného vzorku se 80 % zaměstnanců společnost Škoda Auto a.s. vyjádřilo, že společnost zajišťuje pro pracovníky dostatek ochranných prostředků a pomůcek, 15 % neví (jednalo se zejména o administrativní pracovníky, kteří ochranné pomůcky nepoužívají) a 5 % osob se domnívá, že tato oblast není zajištěna dostatečně a byla by třeba většího zajištění ze strany zaměstnavatele. Konkrétní požadavky se týkaly např. častější výměny pracovního oblečení a obuvi, kvalitnější a více odolné matriály apod.

Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že 70% zaměstnanců vždy a samozřejmě dodržuje

zásady bezpečnosti práce a používá ochranné prostředky, je pravidelně informováno a proškolováno, 35 % ochranné prostředky nepoužívá (jednalo se většinou o technické a administrativní pracovníky, kteří je vzhledem ke svému popisu práce nepotřebují) a 5%

zaměstnanců společnosti Škoda Auto a.s. se přiznalo, že ochranné prostředky v určitých případech nepoužívají.

3.17.2 Sociální a hygienické vybavení pracovišť

Jedním z faktorů ovlivňujících zdraví a spokojenost pracovníků je úroveň sociálního hygienického vybavení na pracovišti. Námi zkoumaný vzorek 50 zaměstnanců firmy Škoda Auto a.s. považuje stav v závodě z 80% na velmi dobré úrovni, 15% jej nedokáže ohodnotit a 5 % osob, převážně dělníků, považuje stav sociálního a hygienické vybavení pracovišť za neuspokojivý.

3.17.3 Zdravotní péče o zaměstnance

Zdravotní péče je dle vyjádření 80% respondentů na velmi vysoké úrovni, 15 % dotazovaných nedokáže, není schopno se k tomuto konkrétně vyjádřit a za nevyhovující jej považuje 5 % osob. Při dotazu na preventivní zdravotní programy zajišťované Rehabilitačním centrem společnosti Škoda Auto 90% osob nemá konkrétní znalosti, ale ví, kde potřebné informace získat a 10 % zaměstnanců žádné programy nezná.

Preventivní zdravotní péči nabízenou společnosti Škoda Auto a.s. využívá pouze 70%

respondentů. 30 % dotazovaných možnosti nabízené zaměstnavatelem v oblasti zdraví nevyužívá.

67 3.17.4 Stravování v závodní jídelně

Možnosti stravování v závodních jídelnách využívá pravidelně 70 % dotazovaných respondentů. Jako přednosti udávají úsporu času, finanční nenáročnost, možnost kvalitní, pravidelné teplé stravy, možnost výběru z několika nabízených jídel s určitým doporučením, které jídlo je vhodné pro kterou skupinu zaměstnanců (lehká administrativní práce, střední, manuální těžká práce, velký výběr salátů, přesnídávkové polévky apod. Mnoho dotazovaných uvádělo, že jim nabízené jídlo chutná a ženy často považovaly za přednost, že nemusí v pracovní dny vařit. 15 % respondentů uvedlo, že se v závodní jídelně stravují nepravidelně, většinou v případě, že je nějaké jídlo z jídelního lístku zaujme. 15 % dotazovaných se v podnikových jídelnách a kioscích nestravují.

3.17.5 Spokojenosti s péčí o zaměstnance

S péčí společnosti Škoda Auto o zaměstnance je spokojeno 80 % respondentů, 15 % se nemůže jednoznačně vyjádřit. Pouze 5% dotazovaných odpovědělo, že nejsou spokojeni.

Závěrem lze říci, že ačkoli ne všichni zaměstnanci využívají možnost preventivní péče o zdraví a celkové péče společnosti Škoda Auto o zaměstnance, většinou si tuto nabídku více či méně uvědomují a většina je spokojena. Spokojenost je pak jedním z důležitých předpokladů optimálního výkonu. Výrazně nespokojeno je jen nepatrné procento osob zaměstnaných ve firmě Škoda Auto. Tento stav je zcela normální, neboť v každé společnosti se vždy najde skupinka osob, které nejsou spokojeny.

68

4 ZHODNOCENÍ ANALÝZ A VÝSLEDKŮ VÝZKUMŮ

V této části budou vyhodnoceny analýzy a výsledků obou výzkumů a vlastních poznatků z praxe. Cílem je ověřit pravdivost hypotéz a komplexně zhodnotit řešení problémů týkajících se zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním, zdali je o tyto osoby dostatečně postaráno, jak po stránce pracovním tak i sociální a zdravotní.

Předpoklad č. 1: Předpokládá se, že se společnost Škoda Auto a.s. dostatečně stará o zaměstnance se zdravotním znevýhodněním po stránce pracovního, sociálního a zdravotního

zabezpečení. Toto tvrzení se zcela potvrdilo.

Předpoklad č. 2 : Předpokládá se, že 75% zkoumaného vzorku zaměstnanců se zdravotním znevýhodněním nemají odpovídající kvalifikaci pro zaměstnání v takových profesích, kde by jejich zhoršený zdravotní stav nebránil tuto činnost vykonávat. Toto tvrzení se potvrdilo.

Na základě dotazníkových šetření a rozhovorů se zaměstnanci se zdravotním znevýhodněním, dále na základě vyhodnocení dotazníků vedoucího a vlastním šetřením se tato hypotéza potvrdila. Důvodem je, že pro zdravotně znevýhodněné zaměstnance, manuálně pracující, umístitelné pouze ve fyzicky a kvalifikačně nenáročných povolání není ve společnosti Škoda Auto a.s. dostatek pracovních míst. Ve společnosti Škoda Auto a.s. se díky zlepšení výrobních technologií a nákupu kvalitnějších zařízení snížila potřeba pracovníků v přípravě výroby (navlékání podložek na šrouby apod.) a tím došlo (kromě úspor nákladů a času) ke zrušení mnoha pracovních míst vhodných pro osoby se zdravotním postižením s nízkou kvalifikací.

Ačkoliv původním předpokladem bylo řešit tento stav prostřednictvím vhodných rekvalifikací nebo doplněním kvalifikace, v průběhu výzkumu se ukázalo, že se jedná pouze o částečné řešení. Většina osob se zdravotním postižením s nízkým vzděláním nemá dostatečné schopnosti a často ani zájem rekvalifikačními kursy projít. Je to logické, protože lidé, kteří v mládí dokázali absolvovat pouze základní školu nebo učiliště bez maturity, nejsou ve starším věku tím spíše schopni zvládat požadavky dalšího vzdělávání.

69

U dlouhodobě nezaměstnaných pracovníků dochází k tzv. „ rentové psychóze“, kdy si zvyknou na způsob života bez trvalého zaměstnání, přizpůsobí se snadnému, i když nižšímu finančnímu toku a odvyknou pracovním návykům. O nástup do zaměstnání tito lidé v podstatě nestojí a jejich alternativním cílem se může stát snaha o získání plného invalidního důchodu, čímž by si zajistil trvalý jistý příjem.

Druhotným účinkem snahy o získání plného invalidního mohou být časté, někdy zbytečné návštěvy lékaře, které zvyšují náklady na zdravotní péči.

Mezilidské vztahy

V pracovních hypotézách této bakalářské práce nebyl zmíněn jeden z důležitých fenoménů, který souvisí se zaměstnáváním osob se zdravotním znevýhodněním – možnost napjatějších nebo dokonce zhoršených mezilidských vztahů. Dotazovaní respondenti označovali tento problém spíše za druhotný, způsobený konkrétním chováním zaměstnance se zdravotním znevýhodněním. Většina zaměstnaných osob se zdravotním znevýhodněním nemá se svým okolím problémy, protože se podle svých možností maximálně snaží zařadit do pracovního procesu. Někteří jedinci však dokáží svým nekooperativním přístupem a zneužíváním výhod naladit své okolí velmi negativně. Špatná zkušenost pak obvykle dlouho ovlivňuje mínění a někdy i chování lidí a stává se příčinou nevstřícného postoje k zaměstnávání dalších osob se zdravotním postižením.

V zásadě lze konstatovat, že dotazovaní respondenti z praxe projevovali vysoký stupeň sociálního cítění a nikdo z nich nebyl nepřátelsky naladěn vůči osobám se zdravotním postižením jako cílové skupině.

Je možno předpokládat, že se jedná o všeobecný stav ve společnosti. Opatrnost zaměstnavatelů při přijímání osob se zdravotním postižením do pracovního poměru je z ekonomických důvodů logická. Tržní podmínky jsou stále velmi tvrdé a každý podnikatel a firma se snaží udržet své náklady na co možná nejnižší úrovni. Ačkoli jsou zákonem nuceni zvyšovat zaměstnanost osob se zdravotním postižením, mohou se mnozí ze zaměstnavatelů rozhodnout spíše k úhradě sankční částky, než k riziku zaměstnání pracovníka se zdravotním postižením. V tom případě by bylo vhodné zajistit, aby získané finance byly investovány do řešení nezaměstnanosti, především zaměstnanosti osob se zdravotním postižením.

70

5 SHRNUTÍ A ZÁVĚR

Problematika zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním je poměrně složitou problematikou, neboť zdravotní postižení je samo o sobě velmi citlivou záležitostí a trvá nějaký čas, než se s ním člověk ztotožní a vyrovná. Osoby se zdravotním postižením se často řadí k marginalizovaným skupinám na trhu práce, mohou a jsou častěji odsunovány do nevýhodných pracovních pozic a hrozí jim častěji vzhledem k jejich zdravotnímu stavu hrozba ztráty zaměstnání.

Cílem práce bylo analyzovat, zdali se společnost Škoda Auto a.s, dostatečně stará o zaměstnance se zdravotním znevýhodněním jak po stránce pracovního, sociálního a zdravotního zabezpečení, což se provedeným šetřením zcela potvrdilo. Rovněž tak bylo

zjištěno, že většina osob zdravotně znevýhodněných nemá dostatečné schopnosti a často ani zájem o zvyšování kvalifikace, což by jim usnadnilo snáze se prosadit na trhu práce ve společnosti Škoda Auto a.s. Jedná se většinou o starší zaměstnance, kteří v mládí dokázali absolvovat pouze základní školu nebo učiliště bez maturity a ve starším věku nejsou tím spíše schopni zvládat požadavky dalšího vzdělávání. Pokud se jedná o mladší zaměstnance, tam je situace lepší, ale zdaleka to nedosahuje nároků, které jsou na všechny zaměstnance v různých oblastech společnosti Škoda Auto a.s. kladeny a i nad nimi visí pomyslná hrozba ztráty zaměstnání.

Vzhledem k postupující automatizaci výroby a zavádění nových technologii a s ní souvisejícím požadavkem na vyšší úroveň vzdělání, se dá v budoucnu očekávat ještě další úbytek možností zaměstnání pro tuto skupinu zaměstnanců společnosti.

Z provedených šetření bylo zjištěno, že společnost Škoda Auto a.s. v posledních pěti letech nikdy nesplnila zákonem stanovenou povinnost plnění (4 %) povinného podílu osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců. Následně musela společnost Škoda Auto a.s. v uplynulých letech zaplatit nemalé finanční částky na odvodech do státního rozpočtu. Tato částka byla však v každém roce snížena o odpočty za odběry výrobků a služeb nebo zadáním zakázek od firem, které osoby se zdravotním znevýhodněním zaměstnávají.

71

Jen za rok 2008 musela společnost Škoda Auto a.s. zaplatit za 240,52 osob do státního rozpočtu částku 13 7925,00Kč za nesplnění povinného podílu. V případě, že by se podařilo najít zaměstnání pro těchto 240,52 chybějících zaměstnanců, mohlo by dojít k úspoře výše uvedené částky.

Co se týče péče o zaměstnance, v jejím rámci je výrazným trendem snaha zlepšit péči o zdraví pracovníků. Údaje z praxe a šetření nám jasně ukazují pozitivní ekonomické důsledky

Co se týče péče o zaměstnance, v jejím rámci je výrazným trendem snaha zlepšit péči o zdraví pracovníků. Údaje z praxe a šetření nám jasně ukazují pozitivní ekonomické důsledky