• No results found

K vyhledávání je využíváno služeb pracovního lékařství, ergonomie a Personálního poolu. Je-li možné, pak je dávána přednost umístění v původním „domovském“ středisku zaměstnance.

Zejména proto, že pro mnoho pracovníků jsou důležité osobní a společenské vazby na dlouholeté spolupracovníky a pracovní prostředí. Důraz je kladen na pocit sounáležitosti a odpovědnosti kolektivu za indisponované pracovníky vlastního střediska. Nicméně mnoho dotazovaných respondentů zastává názor, že vzhledem ke svému image, hospodářským výsledkům a postavení v současné společnosti by se Škoda Auto a.s. měla v oblasti zaměstnávání pracovníků se zdravotním znevýhodněním angažovat ještě více.

Lze konstatovat, že pro společnost Škoda Auto a.s. je velmi obtížné splnit zákonem stanovený podíl 4% pracovníků se zdravotním znevýhodněním na celkovém stavu. Příčina leží zejména v charakteru výroby, který limituje množství pracovních míst vhodných pro osoby se zdravotním omezením a v celkovém vysokém počtu zaměstnanců podniku. Zároveň je pro takto ekonomicky silný subjekt nejjednodušší cestou uhradit sankční částku za nedostatečně splněnou povinnost. Tím v zásadě (při správném hospodaření s prostředky státního rozpočtu) přispívá na aktivní podporu zaměstnanosti a další prospěšné sociální programy v celé ČR.

3.4 Personální pool ve Škoda Auto a.s.

Ve společnosti Škoda Auto jsou některé prvky sociální politiky nad rámec zákonných nároků a dalece přesahují obvyklé pojetí. Jedním z příkladů je zřízení Personálního poolu a následně sítě chráněných pracovišť a chráněných dílen.

Vznik Personálního poolu podnítila sociální odpovědnost a zároveň snaha o systémové řešení situace skupin osob, jako jsou například zaměstnanci zdravotně znevýhodnění, dlouhodobě nemocní, samoživitelky a samoživitelé, senioři, kteří nemohou dočasně vykonávat svoji dosavadní činnost. Personální pool systémově řeší situaci skupin osob, které nemohou dočasně vykonávat svoji původní činnost – samoživitelky, samoživitelé, osoby zdravotně znevýhodněné, senioři, osoby hodné zvláštního zřetele.

Personální pool je systémovým nástrojem dynamického řešení specifických problémů pracovního uplatnění spojených s vytypovanými skupinami zaměstnanců s ohledem na praktické uplatňování sociální odpovědnosti. Personální pool tvoří interní nákladová střediska, jejichž řízením je pověřen útvar ZS – Služby pro lidské zdroje,

KCPP společný orgán složený ze zástupců ZS, OS KOVO a příslušných PSC.

35 3.4.1 Klíčové činnosti Personálního poolu

• Komplexní personální péče o vytipované skupiny zaměstnanců

• Zřizování a koordinace chráněných dílen, pracovišť a činností

• Vytypovávání vhodných činností – jednání s útvary

• Řízení koordinační centra Personálního poolu

• Spolupráce na optimalizaci personálních procesů a postupů

• Zajišťování personálu na volná pracovní místa

• Informační servis pro zaměstnance a vedoucí

• Nástupy - přestupy - výstupy zaměstnanců

• Příprava podkladů pro pracovní smlouvy a změny pracovních smluv

• Zařazování, zatříďování a hodnocení výkonu zaměstnanců

• Spolupráce s odbory – komunikace, příprava podkladů

• Řešení organizačních změn

• Řešení zaměstnanců zdravotně nezpůsobilých k výkonu dosavadní práce

• Provádění personálních pohovorů, diagnostiky, spolupráce při výběrových řízeních

• Zajištění rekvalifikace zaměstnanců zařazených do Personálního poolu 3.4.2 Interní nákladová střediska

NS – 8303: Chráněná pracoviště NS – 8304: Výkon práce

NS – 8305: Dlouhodobá pracovní neschopnost

Nositel PN: mateřské NS zaměstnance (poslední NS, na které byl zaměstnanec zařazen před převedením do personálního poolu) po ukončení výplat nemocenských dávek

NS – 8306: Překážka v práci

NS – 8307: Nové nástupy - zapracování

Nositel PN: cílové NS zaměstnance, tzn. NS, na kterém se nachází cílová pracovní pozice zaměstnance / ve zvláštních a předem schválených případech NS, ve kterém zaměstnanec vykonává pracovní činnost:

36 3.4.3 Vytypované skupiny zaměstnanců

 Zaměstnanci, kteří ztratili způsobilost k výkonu práce v mateřských OJ ze zdravotních důvodů, tzn. zaměstnanci, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku nebo rozhodnutí orgánu státní zdravotní správy nebo sociálního zabezpečení pozbyli způsobilost konat dále dosavadní práci, nebo jí nesmí konat pro onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí.

 Zaměstnanci uvolňovaní v rámci organizačních změn

 Nově nastupující zaměstnanci ve vytypovaných profesích na základě požadavků jednotlivých oblastí.

 Zaměstnanci po mateřské a rodičovské dovolené, pro které v době jejich návratu není pracovní uplatnění v činnosti sjednané v pracovní smlouvě.

 Zaměstnanci, kteří z vážných rodinných (osobních) důvodů nemohou akceptovat směnnost na pracovišti kam jsou zařazeni podle činnosti sjednané v pracovní smlouvě

 Dlouhodobě nemocní zaměstnanci.

 Zaměstnanci hodní zvláštního zřetele.

Personální centrum v součinnosti s příslušným vedoucím OJ provede prvotní posouzení vhodnosti převedení vytypovaných skupin zaměstnanců s ohledem na níže uvedené parametry. Takto kompletně posouzené a zpracované žádosti včetně personální dokumentace předá příslušnému personálnímu centru v dostatečném časovém předstihu k definitivnímu posouzení útvarem ZS.

Výsledek schvalovacího procesu následně sdělí útvar ZS zpět příslušnému PSC. V případě odsouhlasení vstupu do PP předá útvar ZS odsouhlasenou personální dokumentaci příslušnému PSC odpovědnému za administraci PP.

V případě neodsouhlasení vstupu do PP předá útvar ZS zamítnutou personální dokumentaci zpět příslušnému PSC.

Při žádosti o převedení zaměstnanců do PP vedoucí bere na vědomí tu skutečnost, že pokud se nepodaří se najít pro převedeného zaměstnance odpovídající řešení, bude po projednání v KCPP převeden zpět na mateřské středisko k definitivnímu dořešení.

37 3.4.4 Pracovní střediska pro zařazení zaměstnanců

A/ Zařazení do NS 8303 – Chráněné pracoviště

Zaměstnanci, kteří ztratili zdravotní způsobilost k výkonu práce v mateřských OJ mohou být na základě doporučení útvaru ZG a odsouhlasení útvarem ZS zařazeni do PP NS 8303.

B/ Zařazení do NS 8304 - Výkon práce

Zaměstnanci PP, pro které byla nalezena časově omezená vhodná práce vzhledem k jejich zdravotnímu stavu a kvalifikaci jsou převedeni do NS 8304.

C/ Zařazení do NS 8305 - Dlouhodobá nemoc

Na základě žádosti příslušného vedoucího OJ podané prostřednictvím příslušného PSC jsou zaměstnanci u kterých je, nebo se očekává pracovní neschopnost delší než 90 kalendářních dnů administrativně zařazeni do PP NS 8305.

D/ Zařazení do NS 8306 - Překážka v práci

Na základě žádosti příslušného vedoucího OJ podané prostřednictvím příslušného PSC jsou zaměstnanci, kteří splňují níže uvedená kritéria převedeni do PP NS 8306.

Zaměstnanci, kteří ztratili způsobilost k výkonu práce v mateřských OJ ze zdravotních důvodů a vzhledem k jejich zdravotnímu stavu a kvalifikaci (i po prověření možností upravení pracovišť nebo režimu práce) pro ně dosud nebylo nalezeno vhodné pracovní místo.

Zaměstnanci uvolnění v rámci organizačních změn a dosud pro ně nebylo nalezeno vhodné pracovní místo.

Zaměstnanci po mateřské a rodičovské dovolené, pro které v době jejich návratu není pracovní uplatnění v činnosti a směnnosti sjednané v pracovní smlouvě.

Zaměstnanci, kteří z vážných rodinných (osobních) důvodů nemohou akceptovat směnnost na pracovišti kam jsou zařazeni podle činnosti sjednané v pracovní smlouvě.

38 E/ Zařazení do NS 8307 - Nové nástupy - zapracování

Pro nástup zaměstnanců vybraných profesí do firmy může být v na základě požadavků jednotlivých oblastí využito NS 8307. Doba zařazení bude maximálně jeden měsíc a je odvozena od složitosti při zapracování na tyto profese. U vyučenců bude doba nasazení maximálně 6 měsíců.