• No results found

Přístupy k benchmarkingu a jejich potenciální efekt učení

Zdroj: NENADÁL, Jaroslav. Benchmarking: mýty a skutečnost: model efektivního učení se a zlepšování. 2011, s. 20.

Nejprve budou stručně popsány první čtyři přístupy (na obrázku 7 od „přímého porovnávání“ níže) a následovat bude hlubší analýza využití veřejně přístupných zdrojů a speciálních databází, neboť tyto dva přístupy k benchmarkingu budou využívány v praktické části této práce.

Přístup s využitím přímého porovnání je mnoha autory považován za stěžejní. Jedná se o přímé porovnávání organizací, z hlediska jejich výkonnosti, strategie, procesů, produktů, služeb atd. Podle Nenadála (2011) má tento přístup nejvyšší míru efektu učení. Pro využití přímého porovnávání je vždy nezbytná nejméně jedna partnerská organizace, která je ochotná v rámci benchmarkingu sdílet informace.

Míra efektu učení

Sebehodnocení vůči modelům excelence

Přímého porovnání

Externích přehledů Testování Speciálních databází Veřejně přístupných

zdrojů

Přístupy k benchmarkingu s využitím

48

Přístup využívající sebehodnocení vůči modelům excelence je v Česku zatím spíše raritou. Sebehodnocením se rozumí systematický proces, při kterém vlastní zaměstnanci hledají silné a slabé stránky v rámci všech aktivit organizace. Tato sebehodnocení podnikové reality se dále porovnávají s doporučeními modelů excelence, mezi něž je řazen například již zmíněný model dle EFQM.

Přístup využívající externí přehledy se opírá o názory více respondentů, kteří jsou dotazováni na úroveň vnímání procesů, funkcí či výrobků. Externí přehledy může organizace získat u institucí, specializujících se na výzkumy trhu, sociologické výzkumy apod.

Přístup využívající testování bývá využíván pro konkurenční a funkcionální benchmarking. Jeho princip tkví v tom, že si firma opatří a následně testuje konkurenční produkty (Nenadál, 2011).

2.5.1 Veřejně přístupné zdroje

Podle Nenadála (2011) je přístup benchmarkingu s využitím veřejně dostupných zdrojů v praxi velmi rozšířený. Spočívá v tom, že jednotlivec nebo tým shromažďuje tzv.

sekundární data a informace z veřejně přístupných zdrojů, jakými jsou např. časopisy, sborníky, internet apod. Jelikož je v současné době svět doslova přesycen informacemi a daty, podniku se nabízí možnost systematického využívání alespoň té části z nich, která je volně dostupná. Sekundární zdroje mohou firmě pomoci přinejmenším k zachování její dosavadní úrovně konkurenceschopnosti a zároveň umožňují získat historická data v určitých časových řadách, což umožňuje identifikovat trendy ve vývoji sledovaných ukazatelů.

Co se týká veřejně přístupných zdrojů v rámci ČR, v první řadě má podnik možnost využívat veřejně přístupné rejstříky a další informační systémy, z nichž lze jmenovat Obchodní rejstřík (OR) a Sbírku listin, Živnostenský rejstřík, Insolvenční rejstřík, Centrální registr dlužníků, Administrativní registr ekonomických subjektů (ARES), Centrální registr dotací, Obchodní věstník atd. Nevýhodou samostatného využití výše zmíněných zdrojů je fakt, že je možné vyhledávat v nich informace pouze o jednotlivých firmách a chybí přístup k ucelenějším datům o určitých skupinách podniků či celém odvětví. Existují však

49

společnosti, které s těmito rejstříky systematicky pracují, a tím se možnosti jejich využití výrazně rozšiřují, jak bude vysvětleno v pododdílu 3.5.2.

V rámci veřejně přístupných zdrojů podnik disponuje také možností využívat různé analytické materiály a statistiky. Níže bude představeno několik vybraných zdrojů, zveřejňovaných Českým statistickým úřadem (ČSÚ):

Vývoj ekonomiky České republiky je čtvrtletně vydávaná publikace, popisující vývoj souhrnné výkonnosti ekonomiky ČR za sledované období, včetně vývoje výkonnosti jednotlivých odvětví ekonomiky. Publikace obsahuje také analýzu vývoje cen, situace na trhu práce, vnějších ekonomických vztahů atd.

Konjunkturální průzkum v podnicích průmyslových, stavebních, obchodních a ve vybraných odvětvích služeb je celostátní průzkum názorů, který realizuje ČSÚ každý měsíc mezi vedoucími pracovníky vybraných podniků z výše uvedených oblastí. V rámci průzkumu respondenti hodnotí mimo jiné svou celkovou ekonomickou situaci a úroveň celkové poptávky, dále očekávaný vývoj ekonomické situace (poptávky, vývozu, dovozu), finančního hospodaření (objemu úvěrů, solventnosti), výrobní činnosti, počtu zaměstnanců a další.

Statistiky pro jednotlivá odvětví ekonomiky jsou přístupné na webovém portálu ČSÚ. Uživatel si nejprve zvolí žádané odvětví (např. průmysl a energetika), načež se mu zobrazí veškeré související statistické materiály – časové řady, nejnovější čísla v rychlých informacích (měsíční souhrnný vývoj odvětví), vybrané finanční ukazatele odvětví, ekonomické výsledky odvětví za zvolený rok a další materiály (Český statistický úřad, 2016).

Dále následuje několik zdrojů, zpracovávaných Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) v kooperaci s ČSÚ:

Analýza vývoje ekonomiky ČR zachycuje hlavní tendence makroekonomického vývoje, průmyslu, stavebnictví a zahraničního a vnitřního obchodu. Tento dokument

50

je vydáván odborem ekonomických analýz MPO vždy za první, druhé a třetí čtvrtletí daného roku, a poté souhrnně za daný rok.

Finanční analýza podnikové sféry20 se zabývá efektivností odvětví průmyslu, stavebnictví a vybraných služeb, přičemž posuzuje jejich konkurenceschopnost prostřednictvím finančních indikátorů, jmenovitě především pomocí analýzy různých kategorií ukazatele EVA, včetně analýzy jeho vývoje.

 Panorama zpracovatelského průmyslu ČR každoročně poskytuje odborné informace o vývoji a dosažených výsledcích zpracovatelského průmyslu, a to jak celkově, tak na úrovni jednotlivých oddílů a skupin. Jsou tak prezentovány dosažené výsledky tuzemských průmyslových firem. Publikace využívá členění dle CZ-NACE a CZ-CPA21, přičemž u každého oddílu se zabývá jeho celkovým vývojem, hlavními ekonomickými ukazateli, cenovým vývojem, zahraničním obchodem a budoucí perspektivou (MPO, © 2005a).

2.5.2 Speciální databáze

Využívání speciálních databází umožňuje měřit a porovnávat výkonnost mezi více organizacemi. Tyto databáze jsou většinou účelově vytvářeny speciálními organizacemi, které fungují na komerční bázi. Míra efektu učení zde velmi záleží na kvalitě samotné databáze, přičemž je jako častý nedostatek uváděn fakt, že tyto databáze umožňují pouze srovnání výkonnosti, avšak neposkytují důvody, které k rozdílům ve výkonnosti vedou (Nenadál, 2011).

Knápková (2013) uvádí, že většina evropských zemí nabízí podnikatelským subjektům možnost využití určitého benchmarkingového nástroje, za účelem posílení konkurenční výhody těchto subjektů. Jedná se především o nástroje pro výkonový benchmarking, na základě jednodušší tvorby databází dat ze standardizovaných finančních výkazů dané země.

20 Do roku 2013 tato analýza nesla název: „Finanční analýza podnikové sféry se zaměřením na konkurenceschopnost“.

21 Klasifikace produkce.

51

V podmínkách České republiky může podnik využít benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA (dále také jen jako INFA). Pomocí tohoto nástroje je možné ověřit finanční zdraví podniku a porovnat jeho výkonnost s nejlepšími firmami v odvětví nebo s průměrem za dané odvětví. Je tak možné identifikovat hlavní přednosti firmy a zároveň také nejpalčivější problémy, což samo o sobě představuje první krok k jejich řešení. Systém vznikl na základě spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu s Vysokou školou ekonomickou v Praze (konkrétně Inkou Neumaierovou a Ivanem Neumaierem – autory metodiky INFA). MPO zajišťuje datovou základnu, programátorskou kapacitu a společně s VŠE také metodický rámec a analytické práce. Zdrojem dat pro benchmarking jsou šetření ČSÚ.

Model vychází z pyramidového rozkladu22 ročního ukazatele EVA. Tento pyramidový rozklad spojuje finanční controlling a controlling rizik23 – prostřednictvím ukazatelů, vystupujících jako indikátory výkonnosti a fundamenty pro odhad výše rizik. Dle metody INFA nejsou podniky hodnoceny tradičně, v paralelních soustavách finanční analýzy (zadluženost, likvidita atd.), nýbrž jsou rozlišovány tři základní skupiny ukazatelů:

 Tvorba EBIT – ukazatele mající vliv na velikost výstupu podniku. EBIT je vhodnou charakteristikou výstupu, neboť tato veličina není ovlivněna výší podnikového výstupu určeného věřitelům (úroky) a určeného státu (daněmi).

Dělení EBIT – ukazatele zachycující dělení výstupu firmy mezi vlastníky a věřitele (tzv. poskytovatele kapitálu) a stát.

Finanční stabilita – ukazatele vypovídající o vztahu životnosti aktiv k životnosti pasiv – neboli jde o monitorování likvidity. V rámci dané úrovně finanční stability probíhá tvorba a dělení EBIT.

22 Pyramidový rozklad spadá do problematiky analýzy soustav ukazatelů. Konkrétně se jedná o typický příklad soustavy hierarchicky uspořádaných ukazatelů, sloužící k identifikaci logických a ekonomických vazeb mezi ukazateli (Sedláček, 2011).

23 Účel controllingu spočívá v řízení hodnoty firmy směrem k jejímu zvyšování. Controlling by měl zabezpečit, aby firma postupovala dle plánu v souladu s aktuální strategií (MPO, © 2005c).

52

Na vrcholu pomyslné pyramidy se nachází ukazatel EVA. Systém INFA používá manažerský tvar ekonomického zisku, který vychází z výpočtu tzv. spreadu, důležitého indikátoru firemní výkonnosti. Ukazatel spread srovnává firmou dosahovanou rentabilitu vlastního kapitálu (ROE) se sazbou alternativního nákladu na vlastní kapitál neboli výnosností vlastního kapitálu, požadovanou s přihlédnutím k podstoupenému riziku (re)24.

Spread se vypočte dle vztahu:

𝑆𝑝𝑟𝑒𝑎𝑑 = 𝑅𝑂𝐸 − 𝑟𝑒 (31)

Na základě hodnoty ukazatele spread jsou v systému INFA podniky řazeny do 4 kategorií, přičemž jako nejlepší jsou hodnoceny podniky, které dosahují kladného Spreadu – v daném období pro své majitele tvoří hodnotu (MPO, © 2005c; 2016a).

Samotný ekonomický zisk je dán jako součin ukazatele spread a výše vlastního kapitálu (VK).

Ekonomická přidaná hodnota

𝐸𝑉𝐴 = 𝑠𝑝𝑟𝑒𝑎𝑑 × 𝑉𝐾 (32)

Zjednodušeně řečeno, schopnost firmy dosahovat ekonomické přidané hodnoty se odvíjí od toho, jak je firma schopna zhodnocovat vložený kapitál (analýza ROE) za přítomnosti určitého rizika (to je zde reprezentováno alternativními náklady na vlastní kapitál).

Rentabilitu vlastního kapitálu ovlivňuje velikost a způsob dělení EBIT. Na re kromě tvorby a dělení EBIT působí také ukazatele finanční stability a tzv. ostatní vlivy (Neumaierová, 2002; MPO, © 2005c).

V ČR je INFA jediným benchmarkingovým nástrojem kompletně zpřístupněným pro kohokoliv zdarma. Tuzemské firmy však mají možnost využít také služby komerčního

24 re je součtem bezrizikové sazby (rf) a rizikové přirážky(rLA). Riziková přirážka obsahuje rizikovou přirážku za finanční strukturu, finanční stabilitu, podnikatelské riziko a velikost podniku či likvidnost akcií. Riziková sazba je dána výnosem 10letých státních dluhopisů. Pro většinu podniků je výpočet re prováděn automaticky (pro zhruba 500 nejvýznamnějších podniků jsou zohledněny jejich individuální zvláštnosti). Hodnota re za konkrétní skupinu podniků je dána jako vážený aritmetický průměr (MPO, © 2005c; 2016a).

53

charakteru. Na českém trhu působí několik firem, které nabízejí využití databází a různých souvisejících nástrojů využitelných pro benchmarking. Nutno však dodat, že plné využití těchto služeb je vždy zpoplatněno.

Nástroj Cribis, poskytovaný společností CRIF – Czech Credit Bureau, je primárně webovou a nově také mobilní aplikací, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osob z Česka a Slovenska, čerpající z více než 40 zdrojů. Mezi základní prameny patří Obchodní rejstřík, Živnostenský rejstřík, Insolvenční rejstřík, Registr ekonomických subjektů apod. Kromě základních informacích o subjektech jsou přístupny také indexy, rychle informující o aktuálním i dlouhodobém ekonomickém stavu, standardní ekonomické ukazatele (včetně jejich vývoje a možnosti srovnání s odvětvím), propojení na jiné databáze atd. (CRIBIS.CZ, © 2014).

Dále bude představen systém MagnusWeb od společnosti Bisnode Česká republika. Jedná se o rozsáhlý databázový informační systém, který dle oficiálních informací obsahuje komplexní informace o všech českých a slovenských ekonomických subjektech (Bisnode,

© 2016). MagnusWeb čerpá především z Registru ekonomických subjektů, dat ČSÚ, Obchodního rejstříku (včetně Sbírky listin) a dalších zdrojů. Systém umožňuje jak individuální, tak i skupinové zobrazení informací o subjektech, dle zadaných kritérií. Možná je též práce s finančními výkazy, kdy lze sledovat a porovnávat časové řady účetních závěrek jedné i více firem. Tento systém se také soustřeďuje na finanční analýzu dle poměrových ukazatelů, včetně analýzy jejich vývoje. V rámci benchmarkingu mohou být velice přínosné i sektorové analýzy, obsahující profily klíčových společností daného odvětví, jejich základní finanční ukazatele, poměrové ukazatele a další informace. Zmínit lze též modul Bisnode skóring, umožňující definovat stabilitu dané firmy (nebo celé skupiny podniků), odhadnout riziko úpadku a sledovat změny v hodnocení (Bisnode, 2014).

Jako poslední bude zmíněna databáze firem a živnostníků Merk, poskytovaná společností Imper CZ. Tato databáze obsahuje informace o téměř 2,5 mil. aktivních firem a živnostníků v ČR. U každé firmy lze zobrazit celou řadu informací – základní údaje a aktuální kontakty, obraty a počty zaměstnanců za posledních 10 let, ekonomické údaje z finančních výkazů rozvahy a výkazu zisku a ztráty, propojení se Sbírkou listin, monitoring firmy v médiích,

54

informace o udělených dotacích, záznamy o ochranných známkách atd. Užitečnou součástí databáze je finanční analýza, nabízející poměrně pestrou škálu poměrových ukazatelů likvidity, aktivity, rentability a zadluženosti, včetně soustav ukazatelů. Subjekty v databázi lze filtrovat dle právní formy, velikosti a vývoje obratu či zisku, počtu zaměstnanců, lokality, oboru CZ-NACE, hodnot finančních ukazatelů a dalších kritérií. Určitou předností databáze Merk je také fakt, že poskytuje nezpoplatněný zkušební přístup na dobu jednoho týdne (IMPER CZ, © 2016).

2.5.3 Zdroje pro benchmarking v zahraničí

Nyní budou ve stručnosti představeny vybrané zahraniční zdroje, které lze využít k realizaci benchmarkingu.

 IMP3rove25 je projekt, jehož vznik iniciovala Evropská komise v roce 2006, s cílem zvýšit konkurenceschopnost soukromých i veřejných podniků prostřednictvím zlepšení postupů v řízení inovací, a tím i dalšího podnikového růstu. Projekt mimo jiné umožňuje komplexní posouzení výkonnosti inovačního managementu pomocí online porovnání s výkonností konkurence26. Firma nejprve vyplní dotazník, umožňující rychlé hodnocení v oblasti řízení inovací. Následně je možné požádat o vyhotovení individuálního benchmarkingového srovnání, s možností využití navazujících služeb (asistované hodnocení výsledků, konzultace s odborníky na řízení inovací, různá školení atd.) Využití online dotazníku i následné vyhotovení benchmarkingové zprávy je zdarma (IMP³rove, © 2015–2016).

 Global benchmarking network je celosvětová síť organizací, založená v roce 1994, za účelem podpory a usnadnění využití benchmarkingu, včetně vzájemné spolupráce a předávání zkušeností. Spolupráce členů sítě probíhá především pomocí speciálních odborných seminářů, případových studií a online databází benchmarkingu (Kadeřábková, 2012).

25 Celým názvem IMP3rove – European Innovation Management Academy.

26 Skupina firem pro benchmarking může být vybrána např. z geografického hlediska, dle velikosti firmy, dle klasifikace NACE atd. (IMP³rove, © 2015–2016).

55

 Benchmarkindex je evropskou databází, která v současnosti čítá více než 100 tisíc společností. Tato databáze je nejlépe využitelná pro malé a střední podniky, které tak mohou účinně porovnávat svou výkonnost, nacházet své silné a slabé stránky a zvyšovat svou konkurenceschopnost (Winning Moves, © 2016).

 Almanac of Business & Industrial Financial Ratios je každoročně vydávaná publikace, sloužící k hodnocení individuální finanční výkonnosti podniku. Almanach vždy využívá nejnovější dostupná data od Internal Revenue Service27, o více než 5 milionech amerických i mezinárodních firmách. Na základě těch dat je zpracováno 50 ukazatelů výkonnosti pro 199 různých odvětví. V rámci každého odvětví jsou údaje dále rozděleny do 13 kategorií dle velikosti firmy (Troy, 2008).

Standard & Poor’s NetAdvantage je sofistikovaný online nástroj, poskytující komplexní informace obchodního a investičního charakteru, využitelné také pro benchmarking, strategické plánování, akademické výzkumy, případové studie atd.

K dispozici jsou odvětvové průzkumy (pro jednotlivá severoamerická průmyslová odvětví, ale také průzkumy z globální perspektivy – pro přední průmyslová odvětví v Evropě, Asii a Latinské Americe), obsahující ucelené přehledy o odvětvích (využitelné pro identifikaci konkurence, potenciálních zákazníků, dodavatelů, strategických partnerů apod.), trendy v daném odvětví, klíčové ukazatele a odvětvové statistiky atd. Využít lze také burzovní zprávy, ucelené profily společností (včetně statistik a finančních analýz), biografie tisíců manažerů společností a další informace (S&P Capital IQ, © 2016).

 Thomson Reuters je jedna ze dvou největších světových společností, primárně zaměřených na poskytování finančních dat, zpravodajství a dalších služeb spojených s financemi (druhým vedoucím subjektem v tomto oboru je společnost Bloomberg).

Produktové portfolio Thomson Reuters je v současnosti rozděleno do 8 částí – finance, risk management, duševní vlastnictví, právo, věda a farmacie, zpravodajství, školní a vědecký výzkum, daně a účetnictví. V rámci jednotlivých částí jsou dále nabízena konkrétní data, nástroje i komplexní softwarová řešení. Stěžejním produktem finanční

27 Úřad Spojených států amerických zodpovědný za výběr daní.

56

sekce je Thomson Reuters Eikon – finanční software, kombinující zpravodajství, analýzy, odhady a další informace ze všech hlavních finančních trhů, včetně profilů bezmála 2 milionů firem (základní údaje, finanční analýzy, klíčová finanční rozhodnutí atd.) Přístup k datům i využívání softwarových programů od Thomson Reuters je zpoplatněn (Thomson Reuters, © 2016).

 MSN Money28 (součást webového portálu MSN) je volně přístupná online služba poskytovaná společností Microsoft, zaměřující se především na aktuální data z finančních trhů. V reálném čase je možné sledovat hlavní indexy, měnové kurzy, ceny komodit apod., včetně interaktivních grafů, analýz, trendů či odborných komentářů. Dále jsou zde přístupné informace o mnoha firmách, zaměřené na jejich finanční situaci (včetně vývoje klíčových finančních ukazatelů a statistik). Služba také přináší nejnovější zprávy a rady týkající se trhů, společností, technologií, investic a dalších témat. MSN Money zpracovává a publikuje informace ze všech hlavních mediálních zdrojů, jakými jsou např. Wall Street Journal, Reuters, Forbes, Bloomberg a Market Watch (Microsoft, © 2016).

28 Na podobném principu jako MSN Money fungují také služby Google Finance či Yahoo Finance.

57

3 Určení finanční pozice konkrétního podniku s využitím benchmarkingu

Praktická část této diplomové práce je věnována metodě benchmarkingu k určení finanční pozice konkrétního subjektu. Vybraná podniková data, zejména hodnoty zvolených finančních ukazatelů, budou porovnána s průměrem odvětví, ve kterém podnik realizuje svou činnost.

3.1 Metodologie praktické části práce

Nejprve bude uvedena základní charakteristika zvoleného subjektu, jeho historie a produktového portfolia. Důležitou součástí praktické části práce je také analýza odvětví pivovarnictví. Následuje samotné odvětvové srovnávání, pro něž byly zvoleny tři hlavní datové základny: analýzy Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS), benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA a komerční databáze firem Merk.

Pro analýzu odvětví budou využity především Zprávy o stavu českého pivovarnictví a sladařství za jednotlivé zkoumané roky 2009–2015, které jsou veřejně poskytovány ČSPS.

Nejprve bude analyzován vývoj celkové úrovně odvětví prostřednictvím vývoje celkové produkce odvětví v jednotlivých letech. Zkoumán bude vývoj 2 složek, kterými je celková produkce odvětví tvořena – produkce pro tuzemský trh a export. Nastíněny budou hlavní trendy, které lze v českém pivovarnictví v posledních letech identifikovat. Zároveň bude uveden základní popis konkurenčního prostředí firem, ve kterém se zvolený podnik pochybuje.

Na analýzu odvětví navazuje zkoumání vývoje výkonnosti zvoleného podniku pomocí horizontální analýzy vybraných absolutních ukazatelů, získaných z účetních výkazů a výročních zpráv podniku – celková produkce, tržní podíl, produkce pro tuzemsko, celkové tržby, hospodářský výsledek, vynaložené investice a export. Zkoumáno bude též plnění stanovených finančních, obchodních a investičních cílů firmy za poslední účetní období.

Ukazatele, u kterých je to možné, budou porovnány s hodnotami pivovarnického odvětví, které jsou uvedeny v pododdílu 3.2.3. Zvláštní pozornost bude zaměřena na období mezi

58

lety 2009–2010, kdy došlo k výraznému propadu odvětví – bude zkoumáno, jak si v tomto období vedla sledovaná firma.

Jako další bude využit benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA, pomocí něhož bude analyzována finanční pozice podniku v rámci odvětví CZ-NACE 11 – Výroba nápojů. Systém INFA pracuje s poměrovými ukazateli, pro které je důležitá nejen aktuální hodnota, ale také vývoj v čase – budou zkoumána data mezi lety 2012–2015. Kromě samotného porovnání hodnot podniku a odvětví budou identifikovány významné meziroční výkyvy hodnot ukazatelů firmy a pomocí informací z účetních výkazů budou identifikovány příčiny těchto výkyvů. Benchmarking dle systému INFA bude doplněn analýzou ekonomické přidané hodnoty, na níž svým pyramidovým rozkladem systém INFA navazuje.

Poslední oddíl praktické části práce využívá data z komerční databáze firem a živnostníků Merk. Po náročném zkoumání byla tato databáze zvolena proto, že jako jediná nabízí časově

Poslední oddíl praktické části práce využívá data z komerční databáze firem a živnostníků Merk. Po náročném zkoumání byla tato databáze zvolena proto, že jako jediná nabízí časově