• No results found

Det er et fælles træk for de nordiske landes pensionssystemer, at alle borgere ved lov er garanteret et vist minimum at leve for ved overgangen til pension, den såkaldte mindstepension/grundpension. Dertil kommer lovfastsatte ar-bejdsmarkeds- eller tillægspensioner for de der har deltaget i arbejdslivet. Desuden findes der supplerende pensionsordninger indgået ved lov eller ved kollektive aftaler. I alle landene findes der også private pensionsopspa-ringer, men disse er ikke medtaget i denne rapport.

I Danmark og Island kan den lovfæstede grundpension falde bort hvis den pågældende har andre indkomster over et vist niveau, i Danmark dog kun i form af arbejdsindkomst for alderspensionister.

I Finland og Sverige er der vedtaget reformer der betyder at grund- og tillægspension udgør en helhed.

Den finske reform er gennemført mens den svenske reform pågår. I stedet for to-delingen mellem grundpension og tillægspension er alle uanset deres tilknytning til arbejdsmarkedet garanteret en mindstepension. De personer der gennem beskæftigelse selv har optjent tilstrækkeligt tillægs-pension/arbejdspension får ikke den garanterede mindstepension. Selvom dette grundprincip er ens i det finske og svenske system er pensionssyste-merne opbygget vidt forskelligt. Ligeledes er regelsættet for udbetaling af førtidspension endnu ikke fastlagt i det nye svenske pensionssystem.

I Norge er alle uanset tidligere tilknytning til arbejdsmarkedet garanteret en mindstepension. For at modtage pension ud over dette må man gennem deltagelse i arbejdslivet have oparbejdet en tilstrækkelig tillægspension.

Tillægspensionssystemet er stadigvæk uændret i Danmark, Island og Norge mens de supplerende pensionsordninger fortsat er gældende i alle de nordiske lande.

De supplerende pensionsordninger spiller dog en meget lille rolle i Finland. Der kan ikke trækkes helt klare grænser mellem de tre pensionssystemer, navnlig ikke mellem tillægspensioner og supplerende pensioner.

Island samt den garanterede mindstepension i Finland, Norge og Sverige under et. Ligeledes behandles tillægspensionerne og arbejdspensionerne under et.

Den nordiske statistik adskiller sig derved noget fra den europæiske stati-stik hvor grund- og tillægspension omtales samlet som den første søjle i pen-sionssystemer og de supplerende pensioner omtales som den anden søjle, mens de private pensioner, som ikke er medtaget i denne rapport, omtales som den tredje søjle i pensionssystemet.

Tabel 7.2 Pensionsmodtagere fordelt efter ydelser 19991)

Danmark Finland Island2) Norge2) Sverige

Modtagere af: Grundpension/ garanteret mindstepension Alle personer bosat i landet mindst 3 år Alle personer bosat i landet mindst 3 år Alle personer bosat i landet mindst 3 år Alle personer bosat i landet mindst 3 år Alle personer bosat i landet mindst 3 år Tillægspensi-on/arbejdspensi on Lønmodtagere Lønmodtagere og selvstændige Lønmodtagere og selvstændige Lønmodtagere og selvstændige Lønmodtagere og selvstændige med mindst 3 års erhvervsar-bejde Supplerende pensioner Lovfæstet for offentligt ansatte (tjenestemænd) – – Lovfæstet for offentligt ansatte (tjenestemænd) Offentlige kol-lektive aftaler – – Offentlige kol-lektive aftaler Offentlige kol-lektive aftaler Private kollekti-ve aftaler Private kollekti-ve aftaler – – Private kollekti-ve aftaler 1 I kraft af den indgåede EU/EØS-aftale er reglerne for retten til grundpension i de nordiske

lande blevet næsten ens. Som hovedregel gælder, at man for at være pensionsberettiget skal have været bosat i mindst tre år i det pågældende land mellem det fyldte 15. og 65./67. år. Beskæftigelsesperioder i et EU-land, eller et andet land med hvem der er indgået socialfor-sikringskonvention, kan medregnes til opfyldelse af bopælskravet. Reglerne for tillægspen-sion i Danmark gælder kun alderspentillægspen-sionister.

Tabel 7.3 Tillæg til grundpensionen/garanteret mindstepension 1999

Danmark Finland Island Norge Sverige

Børnetillæg Ordinært

og særligt børne-tilskud

Nej2) Ja Ja Nej5)

– Indkomstreguleret? Nej - Nej Ja - – Skattepligtigt? Nej - Nej Ja -

Tillæg til personer, som kun oppebærer grundpensi-on/garanteret mindstepen-sion Ja .3) Ja Ja Ja6) – Indkomstreguleret? Ja .3) Ja Ja Ja7) – Skattepligtigt? Ja .3) Ja Ja Ja Boligtilskud Ja1) Ja Nej4) Ja Ja – Indkomstreguleret? Ja Ja Ja Ja Ja – Skattepligtigt? Nej Nej Ja Nej Nej

Ægtefælletillæg hvis kun den ene ægtefælle oppebærer

pension Nej Nej Nej Ja Nej

– Indkomstreguleret? - Ja – Skattepligtigt? - Ja

Hustru-/ægtefælletillæg Nej Nej2) Nej Nej Nej5)

Hjælpe- eller plejetillæg til

handicappede Ja Ja Ja Ja Ja

– Indkomstreguleret? Nej Nej Ja Nej Nej – Skattepligtigt? Nej Nej Ja Nej Nej

1 Til pensionister kan der gives en boligydelse afhængig af indtægt og boligens størrelse. Ydelsen er ikke en del af pensionen.

2 Fra og med 1996 tildeles der ikke børnetillæg og ægtefælletillæg. Ægtefælletillægget var helt afviklet i år 2001.

3 Folkepensionen er fuldstændig afhængig af arbejdspensionen. Der er garanteret et mini-mumsbeløb til de som enten har en lille eller ingen arbejdspension. Grundpensionen er skattepligtig.

4 Der findes særlige pensionstillæg, som ikke er knyttet direkte til boligudgifter, men de gives i reglen til pensionister, der har høje boligudgifter og bor alene.

5 Siden 1990 er der ikke givet nye børnetillæg og børnetillægget vil være helt afviklet år 2005. Hustrutillægget har gradvist været under afvikling siden 1990 og gives kun i særlige tilfælde efter overgangsbestemmelser.

6 Gives kun til personer med en lav ATP. 7 Kun for ATP.

I Danmark er tillægspensionen alene afhængig af bidragsperiodens læng-de og beskæftigelsens omfang, mens læng-den i læng-de øvrige lanlæng-de er afhængig af indtjeningstid og arbejdsindkomstens størrelse. I Finland er folkepensionen som tidligere nævnt afhængig af arbejdspensionens og supplerende pensio-ners størrelse. Der gives ikke grundpension hvis arbejdspensionen overstiger ca. 5.000 FIM pr. måned (for gifte 4.500 FIM pr. måned).

Indkomsterstattende ydelser, som ikke er pensioner, er som hovedregel pensionsgivende i alle landene i forhold til tillægspension/arbejdspension.