• No results found

4 Analys av empiriskt material

Bilaga 3 Personliga brev

Kandidat 1:

Personligt brev

Hej, här har ni mig!

Jag är en 23 årig glad tjej som söker ett utmanande och kreativt jobb! Därför tror jag att jag kommer att passa in perfekt som ekonomiassistent hos er. Tidigare har jag jobbat som administrativ assistent och butikssäljare. Jag är ursprungligen från Malmö där jag bodde tillsammans med min sambo men flyttade sedan till Växjö för att påbörja mina studier på Civilekonomprogrammet. Jag är relativt nyexaminerad och har studerat en fördjupad redovisningsinriktning.

Jag älskar att resa och försöker upptäcka flera nya spännande resmål varje år! Speciellt har jag en förkärlek till Spanien, då jag någon gång i framtiden skulle vilja bosätta mig i detta fantastiska land! Andra brukar beskriva mig som en social, sifferkunnig och pigg person. Med min energi tror jag att jag kan bidra med mycket hos er, dock vill jag samtidigt nämna att jag är väldigt noggrann och plikttrogen. Som person är jag mycket pratsam och gillar att samtala och diskutera med andra människor. Jag brinner för politik och mänskliga rättigheter!

Ring eller mejla mig om detta låter intressant! / Julia Andersson

90

Kandidat 2:

Aleksandr Volkov: Personligt brev

Hej jag heter Aleksandr Volkov.

Jag är en riktig hockeyfantast. Jag är uppväxt i Vitryssland men efter min fars bortgång flyttade jag med min mor till Sverige. Jag har bott tillsammans med min mor i Alvesta sedan jag var 14 år. När jag var 17 år flyttade min mor tillbaka till Vitryssland. Jag stannade kvar i Sverige och bor nu i en lägenhet i Växjö. Jag spelar mycket hockey och har läst ekonomi och Sportsmanagement. Jag är en glad och trevlig kille som har jobbat i butik samt som hockeytränare. Nu satsar jag dels på hockeyn men behöver också ett roligt jobb. Jag är ordningsam och strukturerad och kan göra mycket. Kan anpassa mig efter behov och är en riktig krigare. Jag tror att jag kan bidra med mycket då jag får jobba tillsammans med er.

Hoppas att du finner mig intressant, hör gärna av dig!

Hälsningar från, Aleksandr Volkov

91

Kandidat 3:

Konsultbyrån Växjö AB Tjänst: Ekonomiassistent Personlig presentation: Axel Ali

Hej,

Jag är en 43 årig man som heter Axel Ali och bor i Jönköping med mina två barn. Under den närmsta tiden kommer jag att flytta ihop med min särbo som bor strax utanför Växjö. Därför försöker jag hitta ett arbete i denna stad. När jag lade märke till denna annons fann jag att det var ett perfekt tillfälle att skicka iväg en ansökan. Jag har ingen grundläggande utbildning inom ekonomiområdet men har lätt för att lära mig och ser det inte som några hinder. I grund och botten är jag civilingenjör med mycket goda kunskaper i språk, både svenska, engelska samt hindi. Under dagarna umgås jag mycket med mina barn och ägnar en del av min tid till träning och långa promenader tillsammans med mina två hundar. Om jag skulle bli anställd hos Konsultbyrån Växjö AB kommer jag göra mitt allra bästa för att sköta er ekonomi och se till att allt är i sin ordning. Jag är en utåtriktad och snäll person som gärna vill göra det lilla extra.

Jag hoppas att jag har väckt ert intresse och ser fram emot att få träffa er! Vänligen kontakta mig via telefon eller mail.

92

Kandidat 4:

ANSÖKAN

Konsultbyrån Växjö AB

Hej,

Mitt namn är Marianne Karlsson och jag bor för närvarande i Ljungby tillsammans med min man och två yngsta barn. För tillfället är jag arbetssökande, dock drev jag tidigare min egen administrationsfirma. Tidigare år har jag arbetat som ekonomiansvarig på en av Volvos ekonomiavdelningar. Denna tjänst medförde att jag fick ta ett stort ansvar samt delegera uppgifter till andra anställda. Under denna tid lärde jag mig oerhört mycket och utvecklade mina ledaregenskaper samt kommunikationsförmåga med andra människor. Jag har ett sinne för detaljer och har en stor förmåga att kunna arbeta med siffror samt se samband. På senare år har jag intresserat mig för entreprenörskap och för inte så länge sedan var jag näringslivsansvarig på Ung Företagsamhet.

Som person är jag väldigt tillmötesgående, noggrann och arbetar i högt tempo. Som anställd hos Konsultbyrån Växjö AB kommer jag vara ett glatt inslag samt sköta mina ekonomiuppgifter med bravur.

Jag ser fram emot ett möte med er!

Vänliga hälsningar, Marianne Karlsson

93

Bilaga 4 – Intervjuguide

1. Kan du kort presentera dig själv? - Namn, Ålder, Kön, Civilstånd

2. Kan du kort presentera ditt företag? - Verksamhet, antal anställda?

- När startades företaget?

3. Varför startade du företaget? - Tidigare erfarenhet?

- Har du studerat eller varit anställd tidigare?

4. Hur många timmar i veckan arbetar du som företagare? - Vad kategoriserar du ditt företag som?

5. Hur kommer det sig att du har anställt medarbetare och/ eller gärna vill? - Om nej, finns det andra alternativ som skulle kunna fylla samma behov? - Inhyrning av personal?

6. Hur ser du på övergången från ett soloföretag till ett mikroföretag där din arbetsgivarroll inkluderas?

- Hur var upplevelsen kring din första anställning? - Upplevde du några hinder och möjligheter?

7. Fördelar med att vara soloföretagare?

8. Nackdelar med att vara soloföretagare?

9. Vilka krav anser du att du måste förhålla dig till som arbetsgivare? - Regelverk, socialt ansvarstagande, kostnader?

94

10. Hur ser du på risker?

- Tar du snabba eller långsiktiga beslut?

11. Hade du gjort något annorlunda idag om du skulle få möjligheten till att anställa igen?

12. Vad är din främsta drivkraft i ditt företagande?

13. Har du förslag på åtgärder eller andra regelverk från regeringen eller myndigheternas sida som du anser skulle göra det lättare för dig att vara entreprenör/arbetsgivare?

Related documents