• No results found

5. Presentation av enkätundersökningen

5.4 Planering och val av resa

I den här delen presenteras resultatet av hur våra respondenter planerar och väljer sin resa inom Sverige.

Kanaler för informationssökande

Respondenterna tillfrågades vilka kanaler de använder när de ska söka information om tillgängligheten på ett resmål de vill besöka i Sverige. Notera att det vid frågan gavs möjlighet för respondenten att välja flera svarsalternativ. Följande tabell visar respondenternas svar i fallande skala från de mest valda alternativen till de minst valda.

Tabell 4. Procentandel som visar var våra respondenter söker information om tillgängligheten på resmålen de vill besöka.

Resultatet visar att det är destinationens och företagens egna hemsidor som är det vanligaste tillvägagångssättet att söka information om tillgänglighet på, följt av telefon-/mailkontakt med de enskilda företagen. Sidor/grupper på sociala medier samt vänner/familj/bekanta anges som de tredje vanligaste informationskällorna.

Researrangörer/resebyråer angavs också som en relativt välanvänd informationskälla, följt av recensionssidor/diskussionsforum. Mindre vanliga informationskanaler var organisationer/föreningar, bloggar och personliga hemsidor samt resetidningar/broschyrer.

Svårighetsgrad att hitta information

En av frågorna gällde till vilken grad våra respondenter upplever att det är lätt/svårt att hitta information om tillgänglighet när de planerar en resa inom Sverige.

Figur 8. Skala som visar till vilken grad våra respondenter upplever att det är lätt/svårt att hitta information om tillgänglighet när de planerar en resa inom Sverige.

Skalan visar till vilken grad respondenterna anser att det är lätt eller svårt att hitta information om tillgänglighet där siffran 1 motsvarar lätt och siffran 5 motsvarar svårt. 32,8 % (21 st) ansåg att siffran 3 stämde bäst överens med deras upplevelser, och 31,3 % (20 st) att siffran 4 var mest korrekt. 17,2 % (11 st) av respondenterna valde siffran 5 som motsvarar svårt, följt av 12,5 % (8 st) som valde siffran 2. 6,3 % (4 st) anser att det är lätt att hitta information och valde därför siffran 1. Räknas resultatet samman ges ett medelvärde på 3,41.

Tillgång till tillförlitlig information

Respondenterna ställdes frågan till vilken grad de upplever att det finns tillgång till tillförlitlig information inom på förhand utvalda områden. Områdena var boende, sevärdheter och attraktioner, transport till och resmålet, restauranger/barer/cafeér samt allmänna platser. Respondenterna ombads att välja en siffra (1-5) som bäst överensstämmer med deras individuella upplevelser. För att förtydliga resultatet av detta kommer deras svar från varje enskilt område presenteras i tabellen nedan.

1 = låg grad, 5 = hög grad

* i.å= ingen åsikt

Tabell 5. Tabell som visar till vilken grad våra respondenter anser att det finns tillgång till tillförlitlig information när det kommer till boende, sevärdheter/attraktioner, transport till och på resmålet, restaurang/barer/caféer samt allmänna platser.

Utifrån resultatet har ett medelvärde beräknats, vilket har angetts tillsammans med resultatet i tabellen ovan. Utifrån medelvärdet framgår att informationen som

upplevs som mest tillförlitlig är när det kommer till boende, vilket har ett medelvärde på 2,81. Detta följs av sevärdheter/attraktioner (2,54) och allmänna platser (2,47).

Transport till/på resmålet samt restauranger/barer/cafeér delar samma medelvärde på 2,34 och anses därmed ha minst tillförlitlig information.

Att boka/anordna transport och boende

En fråga gällde hur respondenterna upplever processen av att anordna/boka transport och boende.

Tabell 6. Tabell som visar hur våra respondenter upplever processen av att anordna/boka transport och boende som möter deras behov.

Gällande transport har majoriteten (24 st) svarat att det är ganska svårt och 7 har svarat mycket svårt att boka/anordna. Vidare har 12 svarat varken eller. Även 12 har svarat att processen går ganska lätt följt av 7 respondenter som upplever att det är väldigt lätt. De sista 2 respondenterna hade ingen åsikt. Även gällande processen av att anordna/boka boende visar att en majoritet (22 st) ansåg att det är ganska svårt, följt av 6 st som upplever processen som mycket svår. 16 respondenter svarade varken eller, 16 upplever den som ganska lätt och 4 st som mycket lätt.

Rörelsenedsättningens påverkan på val av resa

Respondenterna tillfrågades om de upplever att deras rörelsenedsättning påverkar deras val av resmål.

Figur 9. Skala som visar till vilken grad våra respondenter upplever att deras rörelsenedsättning påverkar deras val av resmål inom Sverige.

Skalan visar att en majoritet (26 st) av respondenterna anser att deras rörelsenedsättning påverkar valet av resmål och därför valde 40,6 % siffran 5 på den femgradiga skalan. 28,1 % (18 st) valde siffran 3. Siffran 4 valdes av 17,2 % (11 st) av respondenterna, följt av endast 3,1 % (2 st) valde siffran 2. Slutligen svarade 10,9

% (7 st) av respondenterna att deras rörelsenedsättning till låg grad påverkade valet av resmål. Resultatet innebär ett medelvärde på 3,73.

Återvända eller besöka nya platser

En annan fråga som ställdes var om respondenterna föredrar att åka till ett resmål som de eller någon i deras omgivning besökt och därmed vet om det är tillgängligt eller om de hellre upptäcker nya resmål.

Figur 10. Procentandel som visar om våra respondenter föredrar att åka till ett resmål som de eller någon i deras omgivning besökt och vet är tillgängligt eller om de hellre upptäcker nya resmål.

Diagrammet demonstrerar att de flesta av respondenterna föredrar att åka till ett sedan tidigare bekant resmål, då 42,2 % (27 st) valde svarsalternativet ja, det känns tryggt att veta vad man får. 31,3 % (20 st) ansåg att det inte spelade någon roll, följt av 21,9 % (14 st) som hellre ville upptäcka nya resmål. 4,7 % (3 st) svarade vet ej.

Upplevd oro över brist på tillgänglighet

Respondenterna ombads svara på frågan om de efter att ha bokat en resa är oroliga över att resmålet inte ska leva upp till den tillgänglighetsnivå de behöver.

Figur 11. Procentandel som visar om våra respondenter efter att ha bokat en resa är oroliga över att resmålet inte kommer att leva upp till den tillgänglighetsnivå som de behöver.

Resultatet visar att majoriteten (30 st) av respondenterna upplever oro över resmålets tillgänglighetsnivå då 46,9 % valde svarsalternativet ja, ibland. Nästa vanligast förekommande svarsalternativ är ja, i stor sett alltid, där 37,5 % (24 st) anser att svaret stämmer bäst överens med deras upplevelse. Till sist valde 15,6 % (10 st) svaret nej, det oroar mig inte.

Related documents