• No results found

Planeringen utför beställningar där tiden till det planerade leveransdatumet av godsleveransen inte är densamma som ledtiden. Det är utifrån nulägesanalysen endast 4 % av orderraderna som beställs exakt så många dagar innan leverans som ledtiden är. 56 % av orderraderna beställs kortare än ledtiden och 40 % beställs längre tid innan än ledtiden. Om beställningen sker med samma tid som ledtiden innan leverans, blir utifrån nulägesanalysen, procenten på leverans prestationsmätningen högre än om beställning sker när det är kortare eller längre tid än ledtiden innan planerade leveransen.

Utifrån nulägesanalysen kan det utskiljas att av de orderrader som beställdes med för kort tid innan planerat leveransdatum kom 76 % av orderraderna i tid, 12 % för sent och 12 % för tidigt. Om beställningen skedde med längre tid än ledtiden till planerat leveransdatum så kom 75 % i tid, 13 % för sent och 12 % för tidigt. Denna studie tyder på att leverantörernas prestation enligt dagens mätning blir bättre om planerarna beställer enligt ledtiden då det i nulägesanalysen visade sig att av de orderrader som beställdes i rätt tid kom 80 % i tid.

Alimak hade leveransprestation från leverantörerna på ungefär 74 % i medelvärde mellan juni 2015 och januari 2016. Det kan även vara andra faktorer som påverkat att just dessa orderrader kommit mer i tid men nulägesanalysen tyder på att förbättring inträffar om beställning sker samma tid innan planerade leveransdatumet som ledtiden är.

Utifrån nulägesanalysen går det att se på planerat leveransdatum och bekräftat leveransdatum, att om inköpsorder läggs lika lång tid som ledtiden är blir det bättre leveransprestation.

Däremot om beställning sker längre än ledtiden så blir leveransprestation lägre. Detta styrks däremot inte av Mattsson (2003) som menar att sannolikheten att hålla lovad leveranstid ökar med ökad leveranstid. Figur 3.2 visar att Mattson (2003) anser att efter en specifik tidpunkt minskar leveransprestationen.

6.1.1 Ordererkända orderrader ifrån leverantören

För 39 % av alla orderrader blir det inget bekräftat leveransdatum då antingen leverantören inte har ordererkänt ett datum eller planeraren inte har lagt in ett bekräftat leveransdatum i systemet. När detta sker så mäts leveransprestationen endast mot det planerade leveransdatumet som planeraren satt och inte ett datum som leverantören ordererkänt. Detta kan vara en källa till osäkerhet i mätningen, då leverantörerna inte bekräftat att leverans kan ske på det givna datumet. Analysen av nuläget visar på att om orderrader blir erkända av leverantören blir leveranserna mindre försenade.

46 Skillnaden i andelen orderrader som levererats i tid blir inte så stor om orderraden endast har ett planerat leveransdatum eller om de har blivit ordererkända från leverantörerna. I nulägesanalysen framgick det att skillnaden på andelen orderrader i tid endast var 0,2 %, där de orderraderna med bekräftat leveransdatum hade högre leveransprestation. Det som kan urskiljas ur nulägesanalysen är att de orderraderna med bekräftat leveransdatum var mindre sena, men mer tidiga. De sena orderraderna minskade från 15,8 % till 11.1 %. Detta påverkar leveransprestationsmätningen då varken sena eller tidiga leveranser är tillåtna, dock finns godset till förfogande för Alimak att använda och färre brister uppstår i produktionen.

6.1.2 Delleveranser

Utifrån intervjuer med anställda på godsmottagningen och planerare har det framgått att det sker många delleveranser från leverantörer. Detta skapar extra jobb för både planerare och personalen på godsmottagningen vilket kan försena hanteringen på godsmottagningen och tar även tid ifrån planerarna. Mattsson, (2012) säger att varje företag själva måste välja hur de ska hantera delleveranser utifrån sina förutsättningar samt att vissa företag kan godkänna delleveranser av orderrader.

I dagsläget skiljer vissa planerare på delleveranser som inte påverkar produktionen och de som gör det. Om en delleverans inte påverkar produktionen anses den vara godkänd och i vissa fall har det utifrån nulägesanalysen framgått att när en delleverans är godkänd skrivs en ny orderrad in. Det framgick också utifrån nulägesanalysen att detta inte alltid sker. Det kan även förekomma att delleveransen blev godkänd av planerarna men att detta inte blev inskrivet i systemet vilket gör att orderraden anses som sen fast den egentligen var godkänd.

Delleveranser kan påverka dagens mätning av leveransprestationen då en delleverans ofta innebär att orderrader inte kommer i rätt tid. Det kan även påverka leveransprestationen då godsmottagningen måste hantera samma orderrad flera gånger vilket kan leda till förseningar på godsmottagningen. Då det inte finns ett systematiskt sätt för hur delleveranser ska hanteras i dagsläget skapar detta en osäkerhet i mätningen av leverantörerna.

6.2 Leveranstid

I avsnitt 3.3.5 Leveranstid beskrivs att leveranstid ofta uppfattas på olika sätt av leverantörer och kunder. Utifrån fallstudien kan det urskiljas att Alimak ser leveranstid som tid från när ordern planerats eller bekräftats att inkomma till att godset finns klart att användas av företaget, vilket är det sätt som kunder oftast uppfattar leveranstid som. Utifrån den kvalitativa datainsamlingen från Alimaks leverantörer anser majoriteten av de 34 undersökta leverantörerna, se Bilaga Leverantörsintervjuer att leveranstiden är från erhållen kundorder tills det att godset är klart för att skickas från leverantören. Det som nämnts flertalet gånger i den information som samlats in är att leverantören inte lägger in transporttid då det står utanför deras kontroll och ansvar med avseende på leveransvillkor. Detta kan antydas utifrån fallstudien där 61,8 % av de undersökta leverantörerna inte lägger in transporttiden i ordererkännandet till Alimak, se Tabell 6.1.

47

Tabell 6.1 Antal leverantörer som lägger in transporttid och inte lägger in transporttid, samt den procenten av de totala 34 tillfrågade leverantörerna.

Leverantörer Lägger ej in transporttid Lägger in transporttid

Antal 21 13

Procent 61,8 % 38,2 %

En sak att ta hänsyn till när dessa siffror betraktas är att företaget har uppmanat leverantörerna att lägga in transporttiden vilket kan leda till att leverantörer lägger in extra transportdagar även fast de inte tycker att det är deras ansvar, detta gör de med varje inköpsorder.

Leverantörerna mäter ofta sin utgående leveransprestation till kund mot när de är klara med godset och för att en jämförelse ska kunna genomföras på bra sätt behöver mätning ske på samma sätt.

6.2.1 Varierande transporttid

Transporttiden är svår för leverantören att ha kontroll över och då leveransvillkoren oftast är FCA eller EXW är det inte leverantörens ansvar. Utifrån nulägesanalysen kan det utskiljas att transporttiderna från varje enskild leverantör är varierande där det ofta är olika hur många dagar en transport tar. Det framgår även att transporttiden för vissa leverantörer kan skilja sig mycket medan det för andra leverantörer inte skiljer sig åt alls. Utifrån Transportbolag 1s hemsida finns det standardtider för transport. Dessa standardtider har tagits fram mellan de utvalda leverantörerna och Alimak, se Bilaga Transportbolag 1s transporttider. Denna tabell är inte ett tidslöfte av Transportbolag 1 utan en beräkning av vad transporttiden borde bli. I en jämförelse mellan denna lista och de typvärden på transporttiden mellan olika leverantörer som har undersökt, se Tabell 6.2 går det att utskilja att typvärdet i flera fall skiljer sig från turlistan, dock handlar det inte endast om en dag variation. Däremot ger det en indikation att variation förekommer.

Tabell 6.2 De undersöka leverantörernas transportdagar, som är inlagda av leverantörerna och planerarna tillsammans, typvärdet av transporttid med Transportbolag 1, samt Transportbolag 1 egna uppskattning av transporttiden med olika transportsätt. S är system, D är direct och p är parcel.

Transportbolag 1 Leverantör

Inlagd transporttid Typvärde Transportbolag 1s turlista S/D/P

Leverantör 3 4 3 -

Leverantör 4 Ibland 3 4/4/2

Leverantör 20 0 2 3/3/2

Leverantör 35 okänd 3 2/2/3

Leverantör 9 1 3 3/3/2

Leverantör 30 5 3 2/2/3

48 Även om typvärdet stämmer ganska bra med turlistan behöver andelen av transporterna där transporten tar längre eller kortare tid än typvärdet analyseras för att undersöka hur stabil transportören är. I Tabell 5.7 i avsnitt Transporttid, går det att se typvärde med Transportbolag 1 som transportör, men även där syns det att transporttiden kan variera från typvärdet. Till exempel har transport från Leverantör 9 har under den undersökta tiden oftast tagit 3 dagar med Transportbolag 1 men i 47,5 % av transporterna har transporttiden varit mer eller mindre än 3 dagar vilket är en ganska stor variation. Det är endast 4 av 12 leverantörer som har 0 dagar i variation annars är transporttiden mellan 13,6 % och 47,5 % av gångerna inte typvärde för transporten från leverantörerna. Varierande transporttid kan orsaka försenade eller förtidiga leveranser med dagens mätning då leverantören inte kan kontrollera denna del av kedjan och inte kan lägga in exakt rätt antal dagar för varje transporttillfälle i ordererkännandet. Den totala variationen av transporttiden som är uppmätt med Transportbolag 1 och Transportbolag 3 var 31,3 % för alla undersökta orderrader.

6.2.2 Insättning av transporttid

Det sättet som införandet av extra transportdagar sker på idag, där leverantören ibland lägger in transportdagar i ordererkännandet och planerarna ibland lägger in extra transportdagar är opålitligt och orsakar fel i mätningen. Endast tre av de 34 undersökta leverantörerna hanteras och gör på det sätt som Alimak har bestämt som standard, vilket är att leverantören ska lägga in transporttiden i ordererkännandet, se Tabell 5.6. Ett fel som kan uppstå utifrån nulägesanalysen är tillfällen då både planerare och leverantör lägger till extra transportdagar vilket leder till att leveranser kan ske för tidigt. Ett annat problem som urskiljs från nulägesanalysen är att ibland lägger varken leverantören eller planeraren in någon transporttid för leveransen vilket kan leda till försenad leverans. Utifrån insamlad information från både leverantörer och planerare framgick det att i 12 fall av 34 lägger endast Alimak in transporttid, i tre fall lägger endast leverantören in transporttid, i sju fall lägger ingen in transporttid och i nio fall lägger både planerare och leverantör in transporttid, se Tabell 6.3.

Utifrån nulägesanalysen har det framgått att det bästa resultatet av leverantörernas prestation blev för de leverantörer där endast Alimak lägger in transporttid, dessa fick en leveransprestation på 80,53 %. De leverantörer där både Alimak och leverantören lägger till transportdagar hade sämst leveransprestation, vilket var 66,07%. Om planerarna la in

Leverantör 10 3 3 2/2/3

Leverantör 18 Ja (Antal ej fastställt) 3 3/okänd/2

Leverantör 26 0 4 4/4/2

Leverantör 13 3 4 4/4/2

Leverantör 14 Kanske 3 2/okänd/3

Leverantör 27 5 3 3/3/2

49 transporttiden själva, skulle det som mest kunna innebära en ökning av leveransprestationen med 1,51 % (80,53 %-79,02 %)

Tabell 6.3 Förklaring av hur många fall som endast Alimak lägger in transporttid, när endast leverantörerna lägger in transporttid, där ingen av planeringarna eller leverantörerna lägger in transporttid, och där båda parter lägger in transporttid. TT står för transporttid.

Transporttid

Antal Endast Alimak lägger in TT 12 Endast Leverantör lägger in TT 3

Ingen lägger in TT 7

Båda lägger in TT 9

Ej fastställt 3

Ur Tabell 5.6 i avsnitt Transporttid kan det utläsas att transporttiden som planerarna eller leverantörerna sätter in vid de flesta tillfällen inte är samma tid som varken typvärdet utifrån den insamlade informationen i studien eller transporttiden från Transportbolag 1s turlista.

Planerarna använder inte någon standardiserad lista på hur många transportdagar de ska sätta in från olika leverantörer vilket kan leda till att denna tid varierar och om någon planerare är sjuk är det otydligt för den vikarierande planeraren vilken tid som vanligtvis läggs till. Detta kan leda till variationer i leveransprecisionen från leverantörer.

Related documents