• No results found

Utifrån Alimaks situation och slutsatserna har kortsiktiga och långsiktiga rekommendationer utformas. De kortsiktiga rekommendationerna anses borde påbörjas snarast, medan de

59 långsiktiga är något Alimak borde jobba successivt med att implementera. De korsiktliga presenteras nedan utan prioriteringsordning.

• Alltid använda mallen på leverantörsavtal som Alimak tagit fram.

o Använda aktuella Incoterms 2010.

o Uppdatera och upprätta leveransvillkor i redan befintliga avtal.

• Planerarna ska ha ett gemensamt arbetssätt.

o Planerarna lägger in all transporttid.

o Säkerställa att bekräftat leveransdatum skrivs in i Baan.

o Delleveranser hanteras på ett standardiserat sätt.

• Få leveransaviseringar från transportörer och legotransport av gods som är på väg in.

• Alimak kan minska antalet transportbolag de använder och ha som kriterium när de upphandlar frakt att transportbolaget ska kunna föra över information angående upphämtning och avlämning av gods via EDI.

• Alimak bör klargöra vad de menar med begreppet leveranssäkerhet då det i dagsläget känns otydligt och detta skulle bidra till förtydligande av vad som mäts.

• Skapa en standardlista med transporttider från transportörerna.

• Alimak bör hantera sena och tidiga leveranser på så sätt att de ger leverantörer incitament att leverera i tid.

Rekommendationen är att de leverantörer där leveransvillkoret är EXW eller FCA inte ska lägga till några transportdagar i ordererkännandet då detta enligt analys av insamlad data från leverantörer blir komplicerat och otydligt för både leverantörer och planerare. Istället ska planerarna lägga in transportdagar för dessa leverantörer utifrån en lista där antalet transportdagar står som erhållits av transportbolagen. Dessa transportdagar ska kortsiktigt finnas på en lista som planerarna har tillgång till. Längre fram ska transportdagarna finnas i affärssystemet för att planerarna lätt ska kunna se hur många dagar transporttid transportbolaget behöver från respektive leverantör till Alimak. Detta för att även underlätta vid frånvaro då en planerare behöver beställa från en leverantör de inte vanligtvis beställer ifrån. Om detta standardiserade sätt införs visas det utifrån analysen att risken för att order blir sena på grund av transportdagar minskar. Det bör även läggas upp ett systematiskt arbetssätt för hur delleveranser och restnoteringar ska hanteras av planerarna, om alla gör på samma sätt blir mätningen mer pålitlig.

Planerarna borde ha en workshop för att sätta ihop ett gemensamt arbetssätt. Där de går igenom hur de ska hantera delleveranser och hur de kan säkerställa att bekräftat leveransdatum blir inskrivet i Baan. I workshopen bör de tillsammans med fler anställda från andra avdelningar diskutera vilka kvantitativa mått som skulle kunna vara användbara att värdera leverantörerna med.

De långsiktiga rekommendationerna som ska påbörjas efter de kortsiktiga lösningarna utförts bör ske i samband med det nya affärssystemet. Där huvudrekommendationen är att göra om mätningen som de har i dagsläget. Den nya mätningen separerar leveransprecision, flexibilitet

60 och kvalitet och mäter dessa separat, så att de olika delarna blir synliga, men även som totalt mått för leveransprestation. Den nya mätningen som rekommenderas syns i Formel 7.1.

𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿 = 𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿 + 𝐷𝐷𝐹𝐹𝐿𝐿𝐹𝐹𝐿𝐿𝐹𝐹𝐿𝐿𝐹𝐹𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿 + 𝐾𝐾𝐿𝐿𝐿𝐿𝐹𝐹𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿𝐿 (7.1) Alimak borde börja mäta leveransprecision från leverantörer med utgångspunkt från leveransvillkoren. För att detta ska kunna genomföras måste alla leverantörer kontaktas för att klargöra vilka leveransvillkor som gäller i dagsläget och för att ändra leveransvillkor i de fall där detta krävs, samt uppdatera leveransavtalen. Leveransvillkoren måste bestämmas på ett standardiserat sätt och utifrån olika kriterium. Rekommendationen är måttet som visas i Formel 7.1 ovan.

Leveransprecisionen skulle mätas utifrån leveransvillkor, och helst skulle leverantörerna ha FCA, då mäts leverantören även på att anordna transporten så att godset åker iväg. Denna information går att få tag på från Transportbolag 1 (Transportbolag 1, Personlig kommunikation, 2016-05-06).

För att ha koll på både kostnaderna och på leveransprecisionen rekommenderas det att all transport ska ske via fåtal transportörer, från vilka informationen om leveransprecision går att få tag på. Leveranser med legotransporten bör ha leveransvillkoret FCA, då de oftast lastar godset själva. Där skulle det kunna vara ett alternativ att använda elektronisk scanning av upphämtade orderrader, för att mäta leveransprecisionen. Ett alternativ är att använda en mobilapplikation så som ScanApp. Integration med Baan eller det nya affärssystemet har inte undersökts och kostnaden har inte varit möjlig att undersöka.

Flexibiliteten skulle kunna mätas på det sätt att andel godkända efterfrågade ändringar av de totala förfrågningarna som leverantören kan ordna åt Alimak. Detta medför att leverantörerna även mäts på hur duktiga de är på att möta förändringar i Alimaks produktion, även om det kanske medför att de blir lite sena med den beställda leveransen.

Kvalitet skulle kunna mätas på andel orderrader som blivit kontrollrapporter av det totala antalet orderrader. Denna information går att erhålla genom ledningssystemet. Detta medför att även om en leverantör har bra leveransprecision kan de få påbackning endast på kvalitén då de även mäts på andel kvalitetsfel. Denna andel ska subtraheras från 100 %, då det är det mått som ska eftersträvas.

Om Alimaks egna legotransport hämtar godset bör leveransvillkoret vara FCA då ansvaret och kostnaden för transport av godset övergår från leverantör till Alimak då leverantören lastar på godset på transporten. Detta på grund av att legotransportören inte har möjlighet att lasta godset själv. FCA bör även användas som leveransvillkor i de situationer där Alimak anlitar en extern speditör för transport av gods då det i dessa fall passar bättre att leverantören lastar gods, då de har utrustning för att utföra arbetet och bör därför även har ansvar för den delen. I vissa fall där Alimak endast beställer mindre volym så kan EXW var ett alternativ då inte transportören behöver assistans för pålastning.

61 Om leveransvillkoret är EXW så bör leverantören mätas från det bekräftade leveransdatumet till godset är färdigt hos leverantören. Om leveransvillkoret FCA används så bör leverantören mätas från när fraktbolaget har hämtat upp godset hos leverantören. För leverantörer där DDP används bör leveransprecisionen mätas då godset är på Alimak.

62

8 Diskussion

I diskussionsavsnittet kommer kommentarer om arbetet att nämnas så som områden som har tagits upp men inte har tillräckligt med belägg för att rekommenderas. Här kommer även svårigheter under studien och felkällor att hanteras. Diskussionen avslutas med vilka framtida studier som rekommenderas att undersöka vidare.

Related documents