• No results found

Populationsreglerande jakt – licensjakt

Populationsreglerande jakt i syfte att reglera stammens täthet, storlek och tillväxt, det vill säga licensjakt, är en komponent i förvaltningen av stora rov- djur. Jakten kan bidra till att minska konflikterna mellan björn och människa i de regioner där björnens förekomst är tät och på så sätt medverka till att acceptansen för björnen som art i den svenska faunan bibehålls och att förtro- endet för den beslutade rovdjurspolitiken ökar. Jakten kan reglera björnstam- mens numerär, täthet, utbredning och/eller tillväxt i olika delar av landet i syfte att nå uppsatta mål för antal och utbredning. Bland annat kan licensjakt användas som ett långsiktigt förebyggande verktyg för att minska behovet av skyddsjakt.

licensjakt efter björn ska ske under strängt kontrollerade former och på sådant sätt och i sådan omfattning att den inte påverkar förutsättningarna för att björnstammen ska bibehålla eller återfå en gynnsam bevarandestatus.

Beslut om licensjakt

Naturvårdsverket och länsstyrelser som omfattas av delegeringsbeslut får fatta beslut om licensjakt under förutsättning att det inte finns någon annan lämplig lösning och att jakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för björnen. Jakten måste dessutom vara lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning och ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden37.

Den beslutande myndigheten fastställer vilka villkor som ska gälla för jakten38. Det gäller exempelvis antalet djur som får fällas, vilka metoder som får

användas, inom vilken tid och vilket område jakt får ske samt vilken kontroll

37 23 c § jaktförordningen. 38 9 b § jaktförordningen.

som kommer att ske. Naturvårdsverket har utarbetat föreskrifter39 som styr och

vägledning till stöd för länsstyrelsernas beslut om licensjakt efter björn.

jaktens genomförande

licensjaktens genomförande regleras genom beslut som årligen tas av beslu- tande myndighet. Jaktens omfattning ska syfta till att uppfylla länsstyrelsens mål för förvaltningen av björn.

I Sverige bedrivs licensjakt efter björn med en i förväg för ett län eller del av län fastställd högsta avskjutningskvot. Jakten avlyses när kvoten är fylld eller när jakttiden har gått ut. Många björnar fälls idag av specialise- rade björnjägare med specialtränade hundar och relativt få björnar fälls under annan jakt. Fällda björnar besiktigas av länsstyrelsens besiktningsmän, prover tas och information om jaktens genomförande samlas in. När alla villkor för jakten är uppfyllda tillfaller fälld björn jakträttshavaren.

rapportering och utvärdering

Samtliga beslut om licensjakt som länsstyrelserna fattar samt utfallet av bevil- jade jakter ska rapporteras till Naturvårdsverket. Information om fällda björ- nar registreras av länsstyrelserna även i den svensk-norska rovdjursdatabasen Rovbase.

Prover tagna från björnar som fällts vid licensjakt skickas in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det ger myndigheter och forskare underlag för analyser av björnstammens status och utveckling. SVA informerar också om björnjaktens fortskridande på sin hemsida och rapporterar till berörda myndigheter och direkt till björnskyttarna om de fällda djurens status, ålder med mera.

Bristanalys

Det finns ett behov av en analys av hur de senaste årens ökade beskattning av björnstammen har påverkat stammens utveckling nationellt och på länsnivå. Naturvårdsverket kommer att ge Skandinaviska björnprojektet i uppdrag att under 2013 redovisa en uppdaterad uppskattning av den svenska björnstam- mens storlek.

Berörda länsstyrelser har uttryckt ett behov av förbättrad vägledning i form av bland annat vidareutvecklade beskattningsmodeller för björnstam- men. Vid grimsö forskningsstation på Sveriges lantbruksuniversitet pågår projekten Planering för hållbar förvaltning av stora rovdjur och Förvaltning av stora rovdjur – beslut under stor osäkerhet, som under några år finansieras av Naturvårdsverket och som i framtiden förväntas kunna ge vägledning i denna fråga.

39 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2010:7) för länsstyrelsens beslut om licensjakt

licensjakt efter björn med hjälp av åtel har inte varit tillåten sedan 2001. Under perioden 2010-2012 har det genomförts studier kring åtling och åteljakt efter björn. Det är inte beslutat licensjakt efter björn med hjälp av åtel kommer vara tillåtet i framtiden. Naturvårdsverkets uppföljning av de genomförda studierna, som sker i samverkan med Jägareförbundet och Skandinaviska björnprojektet, kommer att vara ett viktigt underlag för ett ställningstagande.

Det finns ett behov av att genomföra en översyn av Naturvårdsverkets föreskrifter om länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn från år 2010.

Tidigare beskrivna brist vad gäller registrering av beslut om skyddsjakt gäller även i fråga om beslut om licensjakt.

kompletterande åtgärder

Behovet av licensjakt kommer att hanteras enligt vad som beskrivits ovan men med föl- jande kompletterande åtgärder:

• Naturvårdsverket kommer under 2013 att följa upp en treårig studie av jakt med hjälp av åtel och åtlingens effekter på björn. Studieresultatens relevans för jakt efter järv kommer också att belysas.

• Under 2014 avser Naturvårdsverket att inleda en översyn av Naturvårdsverkets före- skrifter för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter björn.

• Under 2014 avser Naturvårdsverket att arrangera ett seminarium om effekter av olika beskattning av stammarna av björn och lodjur.

• Naturvårdsverket avser senast 2014 ha en anpassad IT-lösning för registrering av beslut om jakt efter stora rovdjur samt jaktens utfall per jaktbeslut. Jaktbeslut och jaktutfall (antal fällda/påskjutna djur) ska vara tillgängliga för allmänheten.