• No results found

Positiva samt negativa aspekter av digitaliseringen

4. Empiri

4.4. Digitaliseringens påverkan på revisorns roll och revisionsprocessen

4.4.3. Positiva samt negativa aspekter av digitaliseringen

Idag är det mest i planeringsfasen men om du väntar ett år skulle jag tro att förändringen är störst i granskningsfasen, för oss har digitaliseringen inte kommit så långt. Det innebär att vi i planeringsstadiet försöker vara proaktiva och digitala. Men i granskningsfasen finns det inte så mycket nationella och internationella riktlinjer eller lagar hur man får granska digitalt. (Revisor 6)

4.4.3. Positiva samt negativa aspekter av digitaliseringen

Många av respondenterna svarade att de upplevt både positiva och negativa aspekter som kommit till följd av digitaliseringen. Många tyckte att det mest positiva med digitaliseringen är att de kan arbeta mycket effektivare med de nya

28 dataprogram som utvecklats. Flera respondenter förklarade hur mycket lättare det har blivit sedan de slutade arbeta med fysiska pärmar och istället kan ha informationen i realtid, i dataprogram. Andra respondenter påtalade det positiva med att ha en hel population data som ger revisorn större underlag för bedömning och diskussion med kunden.

Men just det positiva är ju det här med att vi får en hel population data och historik och man kan ha det som ett diskussionsunderlag med kunden, dessutom kan man säga att såhär är det ju istället för att gissa, istället fråga hur brukar ni göra och vad har ni för marginaler i vanliga fall.

(Revisor 1)

När det kom till de negativa aspekterna förklarade flertalet respondenter att den direkta kommunikationen med kunden kan bli sämre. Respondenterna förklarade att när kundkontakten sker mestadels elektroniskt kan det i denna typ av kommunikation vara svårt att urskilja nyanser, tolkningar och uttryck. Vid möten och samtal med kunden direkt på plats är kommunikationen mer heltäckande och öppen än om den sker elektroniskt. En annan negativ aspekt som beskrevs av respondenterna var att digitaliseringen skulle kunna leda till högre risk att revisorn eller revisorsassistenten missar något i det reviderade företaget. Detta eftersom att kommunikationen sker mer elektroniskt och kundbesöken minskar vilket vidare kan leda till att detaljkännedomen om det reviderade företaget minskar.

Respondenterna påtalade också risken med att sköta revisionen från det egna kontoret, eftersom att det kan leda till att revisorn eller revisorsassistenterna inte fullt ut förstår verksamheten och därför kan kvaliteten på revisionen minska.

Ja, digitaliseringen gör det även möjligt att arbetsuppgifter åt kunder kan göras var som helst i världen vilket gör att det är många som har kontor på olika platser och outsourcat vissa funktioner med mera. Det kan väl vara negativt för en revisor då försvinner även detaljkännedomen om hur saker hanteras på den platsen som man genomför granskningen på, vilket kan vara en nackdel. (Revisor 3)

Revisor 5 påtalade i likhet med revisor 3;

Nackdelen med det är att vi också kommer att göra mycket mer här på kontoret, vi kommer inte vara ute hos kunden lika mycket som vi har varit förut. Det innebär i sig att vi kanske har svårt att greppa deras verksamhet, för sitter man ute hos kunden så börjar man alltid med att fråga vad är det ni gör, hur funkar det liksom. Sitter du nere i Lund på ett Delivery Center och kunden är i Hagfors är det inte säkert att dom förstår riktigt vad dom gör. På så sätt kan ju revisionen bli lite sämre också då, så det krävs verkligen att vi gör sista biten hos oss så man inte släpper iväg allting. (Revisor 5)

En annan negativ aspekt som flertalet respondenter påpekade var att många kan känna av att det är svårt med förändring och nya kunskapskrav. De behöver lära

29 sig nya program inom andra områden än vad förväntat sig när de tog jobbet eller valde ekonomutbildningen från första början. De påtalade även det utbildningskapital som kommer att krävas för att alla ska hänga med i utvecklingen.

Sen det negativa, jag vet inte riktigt, det kanske är ett utbildningskapital alla ska med, alla ska lära sig, även fast själva programmet inte är så svårt är det så olika beroende på vad man har för kund. (Revisor 2) Vidare visade resultatet av intervjuerna att respondenterna både hade upplevt utmaningar i och med digitaliseringen och att det ständigt uppstår nya utmaningar i och med digitaliseringen. Utmaningar som respondenterna främst tog upp som de upplevt i och med digitaliseringen var den övergången mellan pappersform och att överföra eller själva övergången till att få informationen digitalt. En del respondenter påtalade också att det i början upplevt svårigheter att skapa sig en överblick av underlagen från kund i de nya dataprogrammen. Här beskrev de specifikt att det varit svårt att skapa sig samma överblick som de tidigare kunnat ha när informationen funnits i pärmar, när de nu var tvungna att istället byta mellan datafiler.

Andra påtalade eventuellt kommande svårigheter såsom överväganden kring riskhantering när revisionen sköts mer digitalt och risken med att möten ute hos kunderna minskar. Hur man som revisor då verkligen vet att man fått alla underlag för de reviderade företaget eller inte. Vidare visar resultatet av undersökningen att digitaliseringen leder till att det kan vara svårare att upprätthålla en god kundkontakt. Respondenterna påtalade att många revisionsbyråer bör satsa mycket kapital på att förbättra kundrelationerna samt på utbildning, då konkurrensen mellan byråerna är hög och det är viktigt att kunna erbjuda mervärde till kund.

4.5. Framtidens revision

Något som är tydligt utifrån respondenternas svar är hur processen antas fortsätta bli allt mer automatiserad. Revisor 5 menade att revisionerna kommer bli mer strömlinjeformade och att robotar kommer göra majoriteten av revisionen. På PWC har det öppnats ett center i Lund med personer som sitter och reviderar material som skickas dit. Revisor 5 förklarade att detta bara är början och att det arbete som revisorsassistenterna idag gör kommer att försvinna, däremot kommer rådgivningsdelen finnas kvar och den avslutande revisionen kommer alltid göras på lokala kontor. Revisor 2 menade vidare att planeringsfasen inom revisionen kommer bli mer digital och utgå utifrån olika dataprogram istället för diskussion med kund. I samma linje förklarade revisor 3 att framtidens revisorer kommer ha en ännu bättre IT-kunskap, framförallt i olika datasystem och hur de interagerar.

30 Revisor 6 menade att revisorns granskande roll inte kommer att förändras, då revisorn ser över årsredovisningarna som ligger till grund för ekonomiska beslut.

Däremot trodde hon att revisorn kommer att göra mer än så, vilket hon exemplifierade med att revisorn kommer att göra fler typer av dataanalyser.

Revisor 1 hävdade i motsats följande även om de var överens om rådgivningsrollen; “Men det kanske inte kommer vara den här hybriden där man då sitter och gör lite allt möjligt, det vet jag inte riktigt utan det blir nog mer rådgivare”.

Revisor 2 pratade om en ökad flexibilitet i och med ett ökat användande av elektronisk information och att det innebär att resurserna kan flyttas om. De mer administrativa arbetsuppgifterna kan flyttas utomlands där lönerna är lägre och olika kontor kan hjälpas åt eftersom att informationen är lagrad elektroniskt. Hon berättade att det i sin tur antagligen kommer att leda till att lokalkontoren tar hand om mer kundspecifika och rådgivande arbetsuppgifter. Revisor 4 var inne på samma spår.

Men i framtiden tror jag att det kommer ske en ganska stor skillnad... Vi håller på att utveckla att arbeta med en studentbas nere i Lund som ska göra mycket av handpåläggningen och det administrativa. Kunden skickar in underlag, sorterar och sedan stämmer av… vi analyserar, så det blir mer analyserande och på sikt mer rådgivande längre ned i revisionsteamet. Det måste vi kunna tacka digitaliseringen för eftersom vi inte kunnat posta pärmar ned till lund och sen posta upp dem för att de ska stämma av grejer åt oss. Det hade blivit för oeffektivt, men nu kan vi lika gärna som vi mejlar underlag till en kollega här mejla ned det till Delivery Center. Det tror jag är lite av framtiden. (Revisor 4)

31

Related documents