• No results found

Genom att vi ställde frågan vilka uppfattningar förskollärare har om begreppet teknik, har vi med hjälp av enkäter och intervjuer kunnat tolka att uppfattningarna är olika. Med hjälp av DiGironimos fem dimensioner har vi kunnat tolka att teknikämnet uppfattas som svårt, men vi har även kunnat se att några hade goda kunskaper om ämnet och dess innebörd. Vi har valt att separera informanterna från respondenterna för att tydligt kunna se om det finns några skillnader i deras svar. Detta har vi gjort eftersom vi har en personlig kontakt med informanterna, så vill vi se om det påverkar svaren på något vis.

4.1.1 Definitionen av begreppet teknik utifrån Digironimo

Den största delen av informanterna som deltagit i intervjuerna uttalar sig om att de upplever att teknikbegreppet är svårt att definiera. Det vi kan se är att endast en informant utvecklande benämner begreppet teknik. Det liknar de benämningar som finns i våra läroböcker på förskollärarutbildningen.

Begreppet betyder något människan har skapat för att underlätta för oss människor i vardagen (Lärare 4)

DiGironimos fem dimensioner kommer användas för att definiera begreppet teknik, benämner informanten DiGironimos (2011) första dimension teknik som artefakt. Informanten visar god förståelse för att vi människor skapar artefakter som ska underlätta för oss i vardagen. Vi kan även se att informanten har förståelse för dimension två, teknik som skapandeprocess. Informanten benämner ordet skapande och genom detta ser vi att informanten har förståelse

20

för att artefakter måste skapas. Genom att informanten benämner ordet skapat tillsammans med ordet människa kan vi se att informanten har förståelse för att människan måste vara involverad i skapandeprocessen. Informanten visar på förståelsen för teknikens historia som DiGironimo benämner som dimension fyra, genom att informanten poängterar att vi människor har behov i vardagen som behöver underlättas. Genom 4 dimensioner kan vi då analysera att informanten har en förståelse för begreppet teknik, men enligt DiGironimo bör man förstå alla fem dimensioner för att ha förståelse för teknik. Genom informantens svar tolkar vi ändå att informanten har förståelse för innebörden i begreppet teknik.

Fem av informanterna uppger dock att teknikbegreppet är svårt att förklara, men visar ändå på en viss förståelse, men enligt dimensionerna mycket begränsat. De benämner begreppet genom vardagsteknik på olika vis.

Nedanstående citat visar på att begreppet upplevs svårt men en del av informanterna beskriver ändå teknik som finns på förskolan.

Teknik är svårt, men ja … på förskolan bygger och konstruerar barnen, med olika material såsom kappla och lego (Lärare 2)

Teknik det är ett svårt ord, svårt med teknik i vardagen vad det är för något, men bestick och lampknappar (Lärare 1)

Jaaru, teknik är svårt, men teknik går lite i varann för mig, teknik är vatten, dator, vad vi gör i sandlådan, ljusbord, bygger, hur vi rör oss, motorik på olika sätt, olika sorters teknik hur vi äter, hur vi håller bestick (Lärare 5)

Genom informanterna svar påvisas en viss förståelse för teknik men att de generellt har svårt för att beskriva teknikbegreppets innebörd. Det vi kan se är att informanterna har förståelse för att teknik är saker i vardagen. Genom att informanterna benämner saker tolkar vi det som artefakter. Informanterna visar på förståelse som uppfyller dimension ett, som handlar om att artefakter är skapade av människan för människan. Enligt DiGironimos dimensioner visar informanterna en viss förståelse för teknikbegreppets innebörd. Utifrån informanternas citat ovan kan vi se att de inte uppfyller de andra fyra dimensionerna.

I enkäterna från respondenterna så framkommer det att endast några få framhåller att teknikbegreppet upplevs som svårt att definiera. Den största delen av respondenterna beskriver teknikbegreppet på ett utvecklande sätt.

Detta visar på förståelse för de fem dimensioner som DiGironimo menar att människan behöver för att förstå teknik.

21

Teknik är för mig sådana saker som människan har uppfunnit, bland annat för att underlätta vardagen, undersöka omgivningen och roa sig (Respondent 14)

Teknik är allt som är uppfunnet/tillverkat för att lösa ett problem (Respondent 17)

Teknik är något vi människor skapat, saker som ska underlätta i vardagen och i livet (Respondent 9)

Genom dessa utvalda citat visar respondenterna på en djupare förståelse för begreppet teknik. Respondenterna visar på förståelse för alla fem dimensioner.

De har förståelse för saker, det vill säga artefakter som är skapade för att underlätta för oss människor av oss människor, därför visar de på förståelse för dimension ett. Respondenterna visar förståelse för processen att artefakter skapas, genom att de benämner uppfunnit, tillverkat och skapat. detta genom dimension två. Respondenterna visar förståelse för att människan måste vara delaktig i skapandeprocessen av artefakter, det påvisar respondenterna genom att benämna att människan är involverad i både uppfinningen och skapandet, det vill säga dimension tre. Respondenterna visar förståelse för att artefakterna vi skapar är efter våra behov, detta genom att de nämner människor, livet och vardagen det vill säga dimension fyra. Respondenterna visar på förståelse för att vi människor har olika behov och därför kräver olika artefakter, detta nämner de genom livet och att roa sig, det vill säga dimension fem. Enligt DiGironimos dimensioner har den största delen av respondenterna en god förståelse för teknikbegreppet.

Den största skillnaden vi kan se i resultatet är att respondenterna visar på en större förståelse för teknik begreppet än informanterna. Endast en liten del av respondenterna säger att de uppfattar teknikbegreppet som svårt. Den största delen av informanterna tycker att det är svårt, kan detta bero på den personliga kontakten, att de säger vad de tror vi vill höra utifrån frågornas utformningar.

Sen får man ha i åtanke att hos respondenterna inkommer flera svar och därför blir deras svar flera än informanternas.

4.1.2 Teknik som fysik

När vi analyserade resultatet kunde vi se att några av respondenterna har använt sig av fysikaliska begrepp när de har skrivit sina uppfattningar om begreppet teknik. Detta tolkar vi som att de har svårt att särskilja på naturvetenskapliga ämnen och teknik. Detta kan bli ett problem i förskolan och därför anser vi att det är en viktig aspekt att ta med.

För mig betyder teknik fysikaliska begrepp (Respondent 7)

22

Vi har jobbat med teknik, så som flyta sjunka och friktion (Respondent 19)

Vi gör teknik synligt för barnen genom att beskriva densitet och friktion (Respondent 3)

Genom dessa citat framgår det att en viss del av respondenterna har svårt att skilja på naturvetenskapliga ämnen och teknik. Detta är något som Sundqvist m.fl. (2015) även har sett i sin forskning. Eftersom Sundqvist m.fl har sett detta i sin forskning är det viktigt att det lyfts och att åtgärder vidtas, för att vi förskollärare inte ska lära ut fel saker i förskolan. Det kanske är många som tycker att det är svårt och då är det viktigt att vi tar tag i det och börjar särskilja på ämena. Här kan vi tolka det som att vidareutbildning blir extra viktig.

Eftersom dessa citat inte uppfyller några av de fem dimensioner som DiGironimo (2011) menar behövs för att ha en förståelse för begreppet teknik, så påvisar det att dessa tre respondenter saknar sådan förståelse.

Related documents