• No results found

Under denna rubrik presenteras ett resultat som visar hur förskollärare upplever teknikundervisning. Eftersom undersökningen gjordes under pågående Corona pandemi genomsyrar det också här deras tankar och åsikter.

Genom att vi ställde frågan hur förskollärare upplever teknikundervisningen har vi kunnat tolka det som att upplevelserna av teknikundervisningen är varierande.

4.2.1 Coronapandemin

Eftersom vi gjorde vår undersökning under Corona pandemin kan vi inte undgå att det på ett eller annat vis har påverkat. Men det hade inte påverkat i så stor grad som vi först trodde. Informanterna framhåller att Corona pandemin har påverkat verksamheten. De påverkningar som samtliga informanter benämner är de allmänna restriktionerna. Informanterna betonar att restriktionerna från folkhälsomyndigheten (2020) har medfört att det blivit personalbrist.

Informanterna vidhåller att det är för att restriktionerna inneburit att personal ska stanna hemma vid minsta symtom och att vikarier i verksamheten ska undvikas.

Det har påverkat, då vi haft en hög frånvaro på personal (Lärare 3) Det som har påverkats är att personal kanske blivit sjuka (Lärare 4)

23

Till största del betonar respondenterna att verksamheten har påverkats av rådande restriktioner på ett eller annat sätt. Påverkningar som respondenterna framhåller är att barn behövt hämtas och lämnas ute, möten har blivit inställda samt personalbrist.

Resultatet påvisar att både informanter och till största del respondenter anser att verksamheten som helhet blivit påverkad. Det framgår samtidigt av både informanter och respondenter att själva teknikundervisningen inte har påverkats av Corona pandemins restriktioner, mer än att teknikundervisningen bör bedrivas utomhus för att minska smittspridningen. Citaten nedan påvisar detta.

Ja, eftersom vi ska vara ute hela dagarna (Respondent 1)

Just nu är det svårt för alla planerade aktiviteter ska göras utomhus (Respondent 20)

Det vi kan se genom resultatet är att verksamheten i stort har påverkats av rådande restriktioner. Men teknikundervisningen har inte påverkats av coronapandemin, informanterna och respondenterna påvisar att det som har ändrats är förutsättningar för genomförandet av all undervisning och i detta fall teknikundervisningen i förskolan.

4.2.2 Förskolans läroplan

Förskolans läroplan reviderades 2018 vilket innebar att teknikmålen blev tydligare. Samtliga informanter besvarade frågan om de upplever att det nu är svårare att uppnå de ny reviderade läroplansmålen i ämnet teknik. Informanter upplever inte att kraven blivit högre utan de anser att det har blivit ett förtydligande av målen. Genom detta menar informanterna på att det har blivit lättare att tolka och uppfatta teknikämnet.

Inte högre krav utan mer tydligt på vad som ska inkluderas i teknikämnet (Lärare 4)

Nej det tycker jag inte, men man måste tänka till mer i sin planering och man behöver hitta andra vägar (Lärare 6)

Respondenterna tycker till stor del att det inte har blivit svårare att uppnå läroplansmålen, men de nämner vikten av att vara flexibel att kunna vända och vrida på målen så att de passar den berörda barngruppen.

Jag behöver vara flexibel i min roll som förskollärare, och kunna anpassa teknikämnet för min barngrupp (Respondent 21)

24

Vad är teknik för en ettåring, vad är digitala verktyg för en ettåring (Respondent 13)

Resultatet visar på att informanterna inte upplever att de reviderade läroplansmålen har ställt högre krav på deras yrkesroll. Det har snarare blivit lättare för dem att uppfatta och tolka teknikundervisningen i förskolan. Den största utmaningen som vi kan se att respondenterna står inför är att vara flexibla och se möjligheter i teknikundervisningen. Detta med hjälp av de läroplansmål som finns om ämnet teknik.

Det som framgår av informanterna är att teknikundervisning i verksamheten är något som de inte har med i planeringen varje vecka. Detta för att de hela tiden planerar sin verksamhet utifrån barnen och dess intressen.

Nej vi har lagt fokus på andra områden (Lärare 5)

Det beror på vart barnens intresse ligger, så jag kan inte säga att det är med varje vecka (Lärare 1)

En tredjedel av respondenterna nämner att de försöker att inkludera någon sorts planerad teknikundervisning varje vecka, de påpekar det är viktigt för barnen att få möta tekniken. En tredjedel nämner att de försöker ta vara på vardagstekniken på avdelningen, men de har ingen planerad teknikundervisningen. Den sista tredjedelen nämner att de inte har planerad teknikundervisning för de vill ta vara på barnens intressen. Detta visar på att deras förståelse för teknik är begränsad. Då de inte kan skapa teknikaktiviteter utifrån barnens intressen.

Det finns alltid med i våran undervisning varje vecka (Respondent 12)

Nej vi är oftast spontana i vår teknikundervisning, vi tar tillvara på ögonblicket (Respondent 8)

Nej.. vi utgår från barnens intressen (Respondent 16)

Det vi kan se från både informanterna och respondenternas svar är att det förekommer inte så mycket planerad teknikundervisning i verksamheten. Det är endast en tredjedel av respondenterna som benämner det har planerad teknikundervisning varje vecka. Resten påvisar att de är mer spontana eller lägger fokus på annat.

25

4.2.3 Materialets begränsningar

Den uppfattning som informanterna redovisar för är att bristen på material utgör ett hinder för att bedriva teknikundervisning. Material som informanterna benämner är bland annat digitala artefakter. Det framkommer även av informanterna att under pågående pandemi är mycket av materialet på avdelningen bortplockat, såsom lego, kapplastavar, byggmaterial och skapande material. Informanterna uppger att det är bortplockat på grund av de allmänna restriktionerna, för att förhindra smittspridning. Det framkommer att informanterna upplever att materialet därför utgör ännu mer begränsningar under den pågående pandemin. Samtliga informanter uppger att teknikundervisning bör genomföras utomhus under pandemin. Informanterna upplever att bedriva undervisning utomhus är svårare att bedriva än inomhus, dels för att det utomhus finns andra saker som lockar barnen samt att wifi anslutningen är mycket begränsad.

Det är svårare med material och att hålla avstånd (Lärare 2)

Dåligt Wifi, då är det svårt att lära barnen teknik, vissa har wifi utanför avdelningen och vissa har inte ens inne på avdelningen (Lärare 4)

Då vårt wifi slutar fungera 2 meter utanför avdelningens dörrar, blir det svårt med de digitala verktygen i undervisningen, till exempel om vi skulle vilja höra fågelläten ute (Lärare 1)

Mycket material är bortplockat, vilket gör att det hindrar oss att ta med det ut (Lärare 5)

Respondenterna nämner också materialtillgången som en begränsning i teknikundervisningen både inomhus men framför allt utomhus.

Respondenterna uppger även om det är en begräsning i materialet så får man jobba utifrån det material som finns, vara kreativ och flexibel. De nämner digitala artefakter och wifi anslutning som en mycket stor begränsning, men framhåller samtidigt att det gäller att hitta andra vägar att bedriva teknikundervisningen utomhus.

Det är något svårare att bedriva teknikundervisning utomhus, men med lite fantasi går det (Respondent 15)

Eftersom wifi-anslutningen inte fungerar utomhus får vi använda oss an andra saker i stället, så som sandlåda med spadar och hinkar (Respondent 11) Det blir här tydligt att förskollärarna i mycket hög utsträckning kopplar teknikundervisning till artefakter. Miljöbytet som pedagogerna tvingats

26

genomföra upplevs som utmanande för att kunna bibehålla en kvalitativ teknikundervisning. Det största hindret som upplevs i verksamheten är wifi anslutningen, den har gjort att teknikundervisningen utomhus har blivit åsidosatt.

4.2.4 Teknikkompetens och fortbildning

Genom att vi ställde frågan vilka uppfattningar förskollärarna har om sin kompetens för att undervisa teknik i förskolan, var det många av informanterna som ansåg sig ha kompetensen. Detta är intressant då de först ger uttryck av att de tycker teknik är svårt men ändå anser de sig ha kompetensen. Utifrån resultatet har det tolkats att en stor del av informanterna har gått en vidareutbildning inom natur och teknik, 7,5hp. Samtliga informanter anser sig ha kompetens för att undervisa i teknikämnet. Det framgår även att samtliga informanter önskar vidareutbildning. Informanterna framhåller att man aldrig kan bli fullärd. Det informanterna mer specifikt önskar sig vidareutbildning inom är workshops inom teknikämnet med fokus på digitalisering.

Fortbildning är aldrig fel, få nya tankar och ideer (Lärare 4)

Det skulle vara intressant med flera föreläsningar och workshops kring teknik (Lärare 2)

Fortbildning är aldrig det kan man aldrig få för mycket av (Lärare 1)

Den största delen av respondenterna anser sig ha kompetens i att undervisa i teknikämnet. Men det finns några få respondenter som anser sig inte ha kompetensen. Den största delen önskar sig vidareutbildning medans några respondenter inte önskar det. De respondenter som önskar sig vidareutbildning önskar det som inspirationsföreläsningar, workshops samt inom digitalisering.

Ja, gärna workshops! (Respondent 3)

Ja, gärna mer fortbildning, då som av inspirationsföreläsningar! (Respondent 9)

Det vi kan se är att de allra flesta av både informanter och respondenterna anser sig ha den kompetens som krävs för att undervisa ämnet teknik. Det är lite motsägande mot de svar vi fått in. Det fanns några få som anser att de inte har kompetens. Men det är långt ifrån den andel som sa sig tycka att teknik är svårt.

Vidareutbildning var något som 76% ville ha men inte alla, vilket vi också tycker är väldigt intressant, att man inte vill ha mer vidareutbildning.

27

5.DISKUSSION

Under denna rubrik kommer det att redovisas de resultat och slutsatser som kommit fram i vår studie. Syftet var att undersöka förskollärares uppfattningar om begreppet teknik samt hur de upplever teknikundervisningen. Under detta kapitel kommer resultaten som framkommit i studien att sättas i relation till tidigare presenterad forskning. De fem rubriker som användes i resultatet kommer redovisas rubrik för rubrik, detta för att skapa en tydlighet i diskussionen.

Related documents