• No results found

4 Resultat och analys

5.3 Praktiskt bidrag

Följande avsnitt behandlar de praktiska bidragen som denna studie har tagit fram och avser att riktas till framförallt det företag i vilken fallstudien genomförts på. Fallstudien kan ses som en kundundersökning åt det beställande företaget i programvarubranschen där den huvudsakliga insikten som framkom var kundernas olikheter både gällande karaktär och uttryckta behov. I kontexten av SaaS har vi tagit fram en modell för hur en programvara för husvisualisering i 3D förslagsvis kan levereras till en kundgrupp i behov av en hög grad kundanpassning. Utöver detta kan även studiens slutsatser appliceras på andra programvaruutvecklande företag som arbetar inom kontexten av SaaS och har en kundgrupp med behov av kundanpassning. I avsnitt 5.1 Besvarande av forskningsfrågor, presenteras svaret på studiens forskningsfrågor vilka inkluderar fyra olika erbjudanden, se Figur 5 (s. 58) och Figur 6 (s. 60). Dessa erbjudanden innehåller rekommendationer som inte är specifikt kopplade till en programvara för 3D-visning av hus utan kan användas oavsett vilka funktioner programvaran innehåller. Därmed är dessa erbjudanden applicerbara för alla typer av programvaruleverantörer verksamma inom SaaS. Enligt tidigare presentation i avsnitt 5.1 Besvarande av forskningsfrågor bör modellen bestå av värdeerbjudanden som utformats enligt moduler, en sammansättning av fördefinierade komponenter. För att möjliggöra att denna standardisering kan uppfylla kundernas behov av kundanpassning krävs det att programvarans gränssnitt har en arkitektur som tillåter olika

modulkombinationer (Heikka et al., 2018). Den studerade programvaran för husvisualisering i 3D innehåller delkomponenter som enligt identifierande kundbehov kan kombineras till passande modulpaket. De specifika kundbehoven kunde urskiljas under intervjuerna med representanter från svenska hustillverkare, vartefter modellen är anpassad för att innehålla erbjudanden som på olika sätt tilltalar majoriteten av denna kundgrupp. Modellens generella utformning och bakomliggande motiveringar presenteras genomgående i avsnitt 5.1 Besvarande av forskningsfrågor. Följande text ämnar beskriva hur företaget, vars affärsmodell denna studie undersökt, kan utforma värdeerbjudanden genom modulpaket 1–3 eller alternativt anta försäljningsapproachen för erbjudande 4.

Voss och Husan (2009) menar att den levererande tjänstens arkitektur, innehållande systemets funktionalitet, delas upp i individuella funktionella element som möjliggör en tillhandahållning av systemets övergripande tjänster. I detta specifika fall har dessa identifierats vara 3D-visualisering av utsida respektive insida, 360° vy, möjlighet att förändra interiör och exteriör samt omkringliggande virtuella miljö. Dessa funktionaliteter har av respondenterna bekräftats intressanta för programvaruerbjudandet vartefter modulpaketen utformats innehållande dessa. Funktionen för visning i 360° innebär att användaren obegränsat kan titta sig runt inomhus och utomhus beroende på vald vy, detta är en funktion vi anser vara en konkurrensfördel gentemot andra leverantörer av samma programvarutyp. Således bör 360° vy utgöra en standard i alla erbjudanden för att fördelen ska nyttjas maximalt. Vidare visualiserar Figur 7 modellen innehållande funktioner för husvisualisering i 3D, utformad för det företag studien undersökt. Representativa citat från respondenter presenteras genomgående i kapitel 4 Resultat och analys.

Figur 7. Visualisering av modellen innehållande specifika moduler och funktioner

Modulpaket 1 är avsett tilltala mindre hustillverkare och således en billigare variant av programvaruerbjudandet. Med anledning av identifierade olikheter i hustillverkares behov att visualisera utsida respektive insida föreslår vi att första modulpaketet erbjuds i två varianter, en för insida och en annan för utsida. Detsamma gäller modulpaket 2, se Figur 7. Detta gör att priset kan hållas på en lägre nivå vilket tillsammans med begränsat antal funktioner och kort implementeringstid sänker tröskeln för användning. Fortsättningsvis föreslår vi att funktionen för att förändra interiör respektive exteriör erbjuds först i modulpaket 2. Detta medför att en uppgradering från modulpaket 1 till 2 blir ett naturligt steg för de små kunderna som fattat intresse för programvaran. Valmöjligheten för visualisering av utsida eller insida föreslår vi appliceras även på modulpaket 2 för att ytterligare förenkla uppgradering. Dessutom är modulpaket 2 avsett att tilltala de kunder som anser paket 1 otillräckligt och vill investera i huvudfunktionerna för interiör/exteriör förändring direkt. Valmöjligheten för insida respektive utsida attraherar även dessa kunder eftersom priset kan hållas nere samt att produkten i högre grad upplevs som kundanpassad då de kan välja den vy som anses viktigast för dem. Vidare har modulen för förändring av den virtuella omgivningen inkluderats i båda varianterna av modulpaket 2, detta då funktionen framstod som attraktiv på flera håll i den intervjuade kundgruppen. I Figur 7 framgår det modulpaket 2 kan utformas med tre olika virtuella miljöer, förslagsvis villakvarter, strandtomt och skogstomt.

Modulpaket 3 innehåller alla standardiserade moduler som företaget i dagsläget erbjuder och ger således hustillverkaren möjligheten att erbjuda slutkunden en fullständig visualisering av dennes framtida hus på en tomt liknande den verkliga. Detta erbjudande är mer omfattande än de andra gällande funktioner, vartefter ytterligare virtuella tomtalternativ bör inkluderas, exempelvis fjällmiljö och tomt omgiven av åkermark. Paketet inkluderar också visning och förändring av både utsida och insida. Därtill erbjuds en modul innehållande ett fördefinierat samarbete för vidareutveckling av specifikt kundanpassade funktioner. Med fördefinierat menas inte att de specifika funktioner redan är bestämda utan att det programvarutillverkande företaget har utgjort en relativt standardiserad process för hur ett sådant samarbete skulle se ut, vilka personer som skulle vara involverade, tidsbegränsning och övriga resursfrågor. Föreslagen intäktsmodell för modellpaket 1–3 presenteras utförligt i avsnitt 5.1.3 Intäktsmodell men vi vill i detta avsnitt belysa vikten av att modulen för vidareutveckling inte ingår i startkostnaden utan i det fall det utnyttjas inkluderas i kommande månatliga betalningar. Detta för att kunderna endast ska betala för de funktioner man väljer att utnyttja, det är svårt för dem att förutsäga behovet och viljan att vidareutveckla funktioner innan programvaran testats ordentligt.

Avslutningsvis föreslår vi att de kunderna i behov av fullständig anpassning nås genom erbjudande 4, en försäljningsapproach vi tidigare presenterat inte är möjlig att kombinera med utformning av kundanpassade värdeerbjudanden genom modularitet. Detta eftersom erbjudande 4 avser en fullständig försäljning av programvaran till hustillverkaren och medför därmed att källkoden inte kan användas till att utforma erbjudanden för ytterligare kunder. Lönsamhet i denna affärsmodell uppnås genom effektiv individuell produktutveckling med fortsatt samarbete för utveckling och underhåll av såld programvara. Metoden är resurskrävande för det levererande företaget och förutsätter att fullständig uppmärksamhet och resurstillgång dediceras till verksamheten.

Erbjudande 4 och modulpaket 1–3 är två förslag på affärsmodeller som tilltalar olika kundsegment tillhörande samma bransch. Vi kan i denna studie inte redogöra för vilken som är mest framgångsrik ur ekonomiskt perspektiv men har kommit till insikten att varianterna inte är möjliga att kombinera hos det studerade företaget med anledning av resurstillgång. Slutsatsen är följaktligen att hustillverkare som kundgrupp har så pass varierande behov att de inte kan nås genom en typ av affärsmodell. Grupperingen av denna studies urval med små, mellanstora och stora företag representerar kundgruppen hustillverkare, vartefter en större del kan nås genom kundanpassning enligt modularitet gentemot att sälja unika produkter enligt erbjudande 4. Kundanpassning genom modularitet ger tjänsteleverantören en förmåga att leverera ett stort antal

olika värdeerbjudanden (Heikka et al., 2018). Sammanfattningsvis är programvaruleverantören inte endast begränsad till dessa modulpaket utan kan relativt enkelt sätta ihop andra erbjudanden på begäran av kunder utgående från de standardiserade modulerna.

Related documents