• No results found

4. EMPIRI

4.3 CLOETTA FAZER

4.3.3 PROCESSER & RELATIONER

Samarbetet med ABB började med att Cloetta Fazer tecknade ett Managementavtal, vilket innebar att de köpte ledningskompetens och systemkunskap under två år. Detta för att medarbetarna skulle få prova på och få erfarenhet av hur det var att arbeta under ledning av en extern leverantör. Att göra outsourcingövergången i två steg tror respondenterna bidrog till att övergången kunde ske på ett smidigare sätt och därmed minska eventuellt motstånd. Samtliga respondenter anser att för att skapa en lyckad relation är det viktigt att företaget samarbetar med en professionell leverantör som håller vad han lovar. Enligt två respondenter har cheferna på mellannivå varit något missnöjda med ABB, men de tror att detta kan bero på att förväntningarna är mycket högre med en extern leverantör än vad det

var när de hade underhållet i egen regi. Dock är Cloetta Fazer nöjda med tjänstekvaliteten men att det kanske har blivit dyrare än vad de trodde från början.

”ABB gör det inte billigare, det här är dyrare och för oss handlar det om att vi vill komma åt deras kompetens.”

(Axelsson, Produktionschef, Cloetta Fazer, Ljungsbro)

Faktorer som är viktiga för att uppnå förtroende i outsourcingrelationen är att ABB och Cloetta Fazer är öppna, ärliga och lyhörda inför samarbetet. För att samarbetet ska bli lyckat är det även viktigt att parterna kommunicerar med varandra och har en informations- och möteskultur som underlättar detta. Formellt träffas ABB och Cloetta Fazer kvartalsvis i en styrgrupp, men enligt Axelsson pratar de med varandra dagligen och minst en person från ABB är med på deras morgonmöten.

Outsourcingprocessen som låg till grund för upprättandet av avtalet var enligt respondenterna mycket lång. Ju äldre och mer statisk organisationen är desto längre tid tar det. Ståhl anser att det inte behöver vara någon nackdel att processen tar lång tid, då får alla tid att vänja sig vid beslutet och känna sig trygga i den nya situationen. ABB är ett företag som har rutin av att skriva kontrakt och har mallar för hur detta ska gå till. Cloetta Fazer ansåg att standardkontraktet var mer förmånligt för ABB, varför de istället upprättade ett gemensamt avtal med egna jurister. När Cloetta Fazer undersökte om de skulle ta ett outsourcingbeslut, undersökte de marknaden och benchmarkade vilka företag som kunde göra det bättre än vad de själva gjorde internt samt inhämtade referenser från andra företag. Under outsourcingprocessens gång skedde det dels ett internt omfattande informationsarbete till medarbetarna för att de skulle förstå avsikten med beslutet och samtidigt känna sig delaktiga i processen, men även en parallell diskussion med den externa leverantören.

Den kompetens som Ståhl anser att den medarbetare som förhandlar med en extern leverantör bör besitta är att i första hand känna till och ha erfarenhet av Cloetta Fazers verksamhet, vad gäller produktion och underhåll, så att han efterfrågar det som är företagets behov.

4.3.4 MÖJLIGHETER

Det huvudsakliga syftet med att outsourca maskin- och fastighetsunderhåll till ABB var inte att uppnå kostnadsbesparingar utan att få tillgång till leverantörens kompetens och fokusera på sin kärnverksamhet. Cloetta Fazer har inte sett några kostnadsbesparingar till följd av outsourcingbeslutet, utan det har snarare blivit dyrare. I avtalet finns det inskrivet att en effektivisering ska uppnås. Därför tror respondenterna på sikt att denna besparing kommer att uppnås. Respondenterna är eniga om att ett företags kärnkompetens aldrig kan bli aktuell att outsourca. De anser även att kärnkompetensen med tiden kan ändras för företag. Inom Cloetta Fazer har det dock alltid varit tillverkningsprocessen och respondenterna ser inte att denna skulle kunna ändras i framtiden. Det går inte att hålla samlat fokus inom alla områden då det kräver för stora resursinsatser. Företag bör enligt Ståhl istället låta externa specialister tillhandahålla tjänster inom olika områden. För Cloetta Fazer innebar outsourcingbeslutet att det blev en tydlig gränsdragning i organisationen med avseende på vem som gör vad, men även en tydlighet mellan kund och leverantör. Bowall anser även att de genom outsourcingen kan tillföra organisationen kompetens och dessutom får medarbetarna möjlighet att utvecklas i den nya organisationen. Genom att samarbeta med leverantörer som har ett stort antal uppdrag kan Cloetta Fazer erhålla synergieffekter då ABB har lättare att överföra erfarenheter på sitt specialområde från dessa till Cloetta Fazer.

Ytterligare en fördel är att Cloetta Fazer kan uppnå en högre flexibilitet genom att de slipper problemen med rekryteringar och kan då det behövs låna in kompetenta medarbetare på ett smidigt sätt från andra anläggningar. När Cloetta Fazer anlitade ABB som leverantör till maskin- och fastighetsunderhåll kunde företaget enligt Axelsson göra sig av med de problem och den oordning som rådde inom området för underhåll. Det sågs som något positivt att ett nytt företag med en ny kultur kom in i företaget, vilket medförde att medarbetarna blev mer skärpta och fick större fokus på sina arbetsuppgifter. Inom Cloetta Fazer tror respondenterna att möjligheterna i framtiden kan utvidgas till att bli ett ömsesidigt utbyte mellan dem och ABB och att de kan fortsätta utnyttja varandras kompetenser, det vill säga nå ett partnerskap.

4.3.5 RISKER

En konsekvens som visade sig i början av samarbetet med ABB var att arbetsmoralen och motivationen bland medarbetarna på Cloetta Fazer minskade. Cloetta Fazer ansåg att det fanns en risk för att medarbetarna skulle uppleva en kulturkrock vid övergången till ABB. Detta försökte ledningen undvika genom det Managementavtal som ingicks med ABB. Enligt respondenterna kan en ny kultur snarare fungera som en input och på så sätt ge dynamik och göra att företaget inte låser sig i gamla traditioner som inte är bra för organisationen. Maskin- och fastighetsunderhåll är en mycket viktig del av Cloetta Fazers verksamhet. När denna outsourcas förlorar de stora delar av kontrollen och blir på så sätt mer sårbara. ABB har bra insyn i hur Cloetta Fazer fungerar och en risk med detta kan enligt Ståhl vara att viktig företagsinformation lämnar företaget och kan utnyttjas till deras nackdel. Denna risk anser Bowall att Cloetta Fazer har tagit hänsyn till genom att i avtalet skriva in att det är företagets information och inte ABB:s även då informationen finns i ABB:s maskiner. En annan risk som respondenterna belyser är den problematik som kan vara kopplad till om samarbetet inte fungerar som det var tänkt från början och Cloetta Fazer vill ta tillbaka underhållet med tillhörande personal. Denna risk anser Bowall att de har hanterat genom att de i avtalet har skrivit in att om samarbetet inte fungerar så ska underhållet gå tillbaka till Cloetta Fazer och personalen är inte låst vid att fortsätta anställningen hos ABB.

”Om vi skulle komma på att Cloetta Fazer inte längre kan outsourca underhållet utan det är viktigt att vi själva har det i vår egen organisation och då säger upp avtalet med ABB, vet vi inte hur många medarbetare vi får tillbaka, de är fria individer, vi kan inte tvinga dem tillbaka.”

(Ståhl, Fabrikschef, Cloetta Fazer, Norrköping)

Cloetta Fazer har framhävt att flexibilitet är en av fördelarna med outsourcing. Det finns även en annan sida där Cloetta Fazer upplever att de är mer styrda av avtalet nu än när de hade maskin- och fastighetsunderhåll i egen regi. Tidigare kunde företaget säga upp medarbetare om de hade bekymmer med lönsamheten. Nu är de mer bundna av avtalet och det blir därför svårare att vara flexibel. Bowall anser att det är en risk att Cloetta Fazer inte är insatta i den marknad som ABB verkar på och därför ibland kan komma efter i förhandlingarna vid avtalsskrivandet men även löpande under tiden.