• No results found

Redovisningsprinciper och noter

redovisas direkt mot eget kapital. Aktuell och uppskjuten skatt beräknas utifrån gällande skattesats om 22% i Sverige och Danmark.

Uppskjuten skatt

Uppskjuten skatt på temporära skillnader som uppkommer mellan en till-gångs eller skulds redovisade värde och dess skattemässiga värde redo-visas i Castellum enligt balansräkningsmetoden. Detta innebär att det finns en skatteskuld eller skattefordran som realiseras den dag tillgången eller skulden säljs. Undantag görs för temporära skillnader som uppkom-mit vid första redovisningen av tillgångar och skulder som utgör tillgångs-förvärv. I Castellum finns fyra poster där det föreligger temporära skillna-der – fastigheter, unskillna-derskottsavdrag, skillna-derivat och obeskattade reserver.

Uppskjuten skattefordran hänförligt till underskottsavdrag redovisas ef-tersom det är troligt att underskottsavdragen kommer att kunna kvittas mot framtida skattemässiga överskott. Uppskjuten skatteskuld beräknas på skillnaden mellan fastigheternas redovisade värde och deras skatte- mässiga värde likaså på derivat och obeskattade reserver. Vid förändring av ovan nämnda poster förändras således även den uppskjutna skatteskulden/

-fordran, vilket redovisas i resultaträkningen som uppskjuten skatt.

Castellum har redovisat årets förvärv av Norrporten och CORHEI som rörelseförvärv varför full uppskjuten skatt är redovisad i balansräkningen.

Resterande förvärv under året har redovisats som tillgångsförvärv, innebär- ande att uppskjuten skatt som fanns vid förvärvstillfället inte finns upptagen i balansräkningen.

Aktuell skatt

Utöver uppskjuten skatt redovisas i resultaträkningen även aktuell skatt, vilken motsvarar den skatt bolaget är skyldig att betala utifrån årets skattepliktiga resultat, justerat för eventuell aktuell skatt avseende tidigare perioder.

Leasingavtal

Leasingavtal där i allt väsentligt alla risker och förmåner förknippade med ägandet faller på leasegivaren klassificeras som operationellt leasingavtal.

Samtliga nuvarande hyreskontrakt hänförliga till Castellums förvaltningsfast-igheter är, sett ur ett redovisningsperspektiv, att betrakta som operationella leasingavtal. Redovisning av dessa avtal framgår av principen för intäkter samt not 3.

Tomträttsavtal är, sett ur ett redovisningsperspektiv, operationellt leasing- avtal. Tomträttsavgälden redovisas som kostnad för den period den avser.

Det finns även ett mindre antal leasingavtal av ringa omfattning, där Castellum är leasetagare. Även dessa leasingavtal är operationella leasing- avtal och avser främst personbilar. Betalningar som görs under leasing perioden kostnadsförs i resultaträkningen linjärt över leasing perioden.

Förvaltningsfastigheter

Med förvaltningsfastighet avses fastighet som innehas i syfte att generera hyresintäkter eller värdestegring eller en kombination av dessa, snarare än för användning i eget företags verksamhet för produktion och tillhandahåll- ande av varor, tjänster eller för administrativa ändamål samt försäljning i den löpande verksamheten. Samtliga av Castellum ägda eller via tomträttsavtal nyttjade fastigheter bedöms utgöra förvaltningsfastigheter. Om koncernen påbörjar en investering i en befintlig förvaltningsfastighet för fortsatt använd-ning som förvaltanvänd-ningsfastighet redovisas fastigheten även fortsättanvänd-ningsvis som förvaltningsfastighet.

Värdering

Förvaltningsfastigheter, vilka vid förvärvet redovisas till anskaffningsvärde inklusive till förvärvet direkt hänförbara utgifter, har upptagits till verkligt värde med värdeförändringar i resultaträkningen. Verkligt värde har fast-ställts genom en intern värderingsmodell som finns beskriven i not 11. I noten finns även bland annat angivet de antaganden som ligger till grund för värderingen. Värderingsmodellen bygger på en värdering utifrån nuvärdet av framtida betalningsströmmar med differentierade marknadsmässiga avkastningskrav per fastighet, beroende på bland annat läge, ändamål, skick och standard. För att säkerställa den interna värderingen görs externa värde-ringar på del av beståndet.

Värdeförändring

Värdeförändring redovisas i resultaträkningen och består av såväl orealiserad som realiserad värdeförändring. Den orealiserade värdeförändringen beräknas utifrån värderingen vid periodens slut jämfört med värderingen föregående år, alternativt anskaffningsvärdet om fastighet förvärvats under året, med tillägg för under perioden aktiverade tillkommande utgifter. För fastighet som sålts under året beräknas orealiserad värdeförändring utifrån värdering vid senaste kvartalsrapport före försäljning jämfört med värdering vid utgången av före-gående år, med justering för under perioden aktiverade tillkommande utgifter.

Hur den realiserade värdeförändringen beräknas framgår av redovisnings- principerna för intäkter från fastighetsförsäljningar.

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter som medför en ekonomisk fördel för bolaget, d v s som är värderingshöjande, och som kan beräknas på ett tillförlitligt sätt aktiveras.

Utgifter för reparation och underhåll kostnadsförs i den period de uppkommer.

Vid större ny-, till- och ombyggnader aktiveras räntekostnad under produk-tionstiden.

Förvärv och försäljning

Vid förvärv och försäljning av fastigheter eller bolag, redovisas transaktionen på kontraktsdagen såvida det inte föreligger särskilda villkor i köpekontraktet.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar utgörs av inventarier, vilka har upptagits till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuellt gjorda nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår inköpspris samt kostnader direkt hänförbara till tillgången för att bringa den på plats och i skick för att utnyttjas i enlighet med syftet med anskaffningen. Avskrivningar på inventarier baseras på historiska anskaffningsvärden efter avdrag för senare eventuellt gjorda nedskrivningar. Restvärdet bedöms vara obefintligt. På under året anskaffade tillgångar beräknas avskrivningar med beaktande av anskaffnings-tidpunkt. Avskrivningar görs linjärt, vilket innebär lika stora avskrivningar över nyttjandeperioden som normalt är fem år förutom för datorer som bedöms ha en nyttjandeperiod på tre år.

Goodwill

Goodwill som uppkommer vid upprättande av koncernredovisning utgör skill-naden mellan anskaffningsvärdet och koncernens andel av verkligt värde på förvärvade dotterföretags identifierbara nettotillgångar vid förvärvstidpunkten.

¦I koncernen är redovisad goodwill hänförlig till uppskjuten skatt. Vid för-värvstidpunkten värderas goodwill till anskaffningsvärde medan den därefter värderas till anskaffningsvärde efter avdrag för eventuella nedskrivningar.

Goodwill prövas minst årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov, eller när det finns en indikation på att redovisat värde inte är återvinningsbart.

Finansiella instrument

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar bland till-gångarna likvida medel, hyresfordringar, övriga fordringar och lånefordringar, samt bland skulderna ränte- och valutaderivatinstrument, leverantörsskulder, övriga skulder och låneskulder.

Finansiella instrument redovisas initialt till verkligt värde, motsvarande anskaffningsvärde, med tillägg för transaktionskostnader, med undantag för kategorin finansiella instrument redovisade till verkligt värde via resultat- räkningen där transaktionskostnader inte ingår. Efterföljande redovisning sker därefter beroende på hur klassificering skett enligt nedan. Finansiella transak-tioner såsom in- och utbetalning av räntor och krediter bokförs på kontoförande banks likviddag, medan övriga in- och utbetalningar bokförs på kontoförande banks bokföringsdag.

En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiseras, förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över den. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgjorts eller på annat sätt utsläckts.

Likvida medel

Likvida medel kan utgöras av koncernens disponibla tillgodohavanden hos banker och motsvarande institut, samt bankdepositioner med restlöptid om maximalt tio (10) bankdagar, och kortfristiga placeringar i statsskuldväxlar och bank- respektive kommuncertifikat med restlöptid om maximalt tre (3) månader. Per 31 december utgjordes likvida medel enbart av disponibla till- godohavanden i bank.

Fordringar

Finansiella tillgångar som inte är derivat, som har fastställda eller fastställbara betalningar och som inte noteras på en aktiv marknad, redovisas som fordringar.

I koncernen finns främst hyresfordringar och övriga fordringar. Fordringar har efter individuell värdering upptagits till det belopp varmed de beräknas inflyta, vilket innebär att de redovisas till anskaffningsvärde med reservering för osäk-ra fordringar. Reservering för osäkosäk-ra fordringar sker när det finns objektiva riskbedömningar för att koncernen inte kommer att erhålla hela fordran. Ford-ringar i moderbolag består enbart av fordFord-ringar på dotterbolag, vilka redovisas till anskaffningsvärde.

Skulder

Skulder avser krediter och rörelseskulder såsom t ex leverantörsskulder.

Merparten av Castellums kreditavtal är långfristiga. I de fall kortfristiga krediter upptas som täcks av outnyttjade långfristiga kreditavtal anses även dessa vara långfristiga. Krediterna redovisas i balansräkningen på likviddagen och upptas till upplupet anskaffningsvärde. Upplupna ej betalda räntor redo- visas under posten upplupna kostnader. Skuld redovisas när motparten har presterat och avtalsenlig skyldighet att betala föreligger, även om faktura ännu inte mottagits. Leverantörsskulder redovisas när faktura mottagits.

Leverantörsskulder och andra rörelseskulder med kort löptid redovisas till nominellt värde.

Utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till svenska kronor med den för transaktionstillfället aktuella valutakursen. Monetära tillgångar och skulder omräknas till balansdagens kurs.

Derivat

Räntederivat utgör en finansiell tillgång eller skuld som värderas till verkligt värde med värdeförändringar via resultaträkningen. För att hantera expo- nering mot fluktuationer i marknadsräntan i enlighet med beslutad finanspolicy har Castellum ingått räntederivatavtal. Vid användning av räntederivat upp-står värdeförändringar beroende på främst förändringar av marknadsräntan.

Räntederivat redovisas initialt i balansräkningen till anskaffningsvärde på affärsdag och värderas därefter till verkligt värde med värdeförändringar i resultaträkningen.

Värdeförändringar kan vara såväl realiserade som orealiserade. Realiserade värdeförändringar avser lösta räntederivatavtal och utgör skillnaden mellan åsatt pris vid inlösen och redovisat värde enligt senaste kvartalsrapport.

Orealiserade värdeförändringar avser den värdeförändring som uppstått under perioden på de räntederivatavtal Castellum hade vid utgången av perioden.

Värdeförändringar beräknas utifrån värderingen vid periodens slut jämfört med värderingen föregående år, alternativt anskaffningsvärdet om ränte- derivatavtal ingåtts under året. För under året lösta räntederivatavtal redovisas och beräknas en orealiserad värdeförändring utifrån värdering vid senaste kvartalsrapport före lösen jämfört med värdering vid utgången av föregående år. Löpande betalningsströmmar under avtalen resultatförs för den period de avser.

Finansiering av investering i utlandet kan åstadkommas dels genom upp- tagande av krediter i utländska bolagets funktionella valuta, dels genom att ingå valutaderivat. Castellum tillämpar säkringsredovisning för nettoinvesteringar i utlandsverksamhet i de fall där valutaderivat används. Dessa redovisas initialt i balansräkningen till anskaffningsvärde på affärsdagen och därefter till verkligt värde där den effektiva delen av valutakursförändringen avseende säkrings- instrumentet redovisas i övrigt totalresultat medan den ineffektiva delen redo-visas som värdeförändring i resultaträkningen. För att fastställa verkligt värde används balansdagens kurs.

Vid värdering av derivat till verkligt värde görs justering för motpartsrisk, s k CVA och DVA.

Eget kapital

Återköp av egna aktier

Vid återköp av egna aktier reduceras eget kapital med betald köpeskilling inklusive eventuella transaktionskostnader.

Utdelningar

Utdelningar redovisas som minskning av eget kapital efter det att årsstämman fattat beslut. Anteciperad utdelning redovisas hos mottagaren som finansiell intäkt.

Resultat per aktie

Beräkning av resultat per aktie baseras på årets resultat i koncernen hänförligt till moderbolagets aktieägare och på det vägda genomsnittliga antalet utestå-ende aktier under året.

Avsättningar

Avsättningar avser skulder som är ovissa avseende betalningstidpunkt eller belopp. En avsättning redovisas då det föreligger avtalsmässiga förpliktelser, domstolsutslag eller annan legal grund som medför att det sannolikt kommer att innebära framtida utbetalningar. Bedömning av avsatt belopp sker löpande.

Värdering av förpliktelser som förfaller om mer än ett år sker genom diskon-tering.

Definition av rörelsesegment

Koncernens verksamhet organiseras, styrs och rapporteras per geografiskt område. Rörelsesegment konsolideras enligt samma principer som koncernen i dess helhet. Intäkter och kostnader som redovisas för respektive rörelse- segment är faktiska kostnader. Således har någon fördelning av gemensamma kostnader ej gjorts. Motsvarande gäller de tillgångar och skulder som redovisas i noten för segment.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen har upprättats enligt indirekt metod, vilket inne-bär att netto resultatet justeras för transaktioner som inte medfört in- eller utbetalningar under perioden, samt för eventuella intäkter och kostnader som hänförs till investerings- eller finansieringsverksam hetens kassaflöden.

Skillnad mellan koncernens och moderbolagets redovisningsprinciper Moderbolagets årsredovisning är upprättad i enlighet med Årsredo-visningslagen och med tillämpning av Rådet för finansiell rapport- erings rekommendation RFR 2, Redovisning för juridiska personer. RFR 2 anger att en juridisk person ska tillämpa samma IFRS/IAS som tillämpas i

koncernredovisningen, med undantag och tillägg beroende på lagbestämmelser i främst Årsredovisningslagen samt med hänsyn tagen till sambandet mellan redovisning och beskattning. Skillnaderna mellan koncernens och moder- bolagets redovisningsprinciper framgår nedan.

Uppställningsform

Resultat- och balansräkning för moderbolaget är uppställda enligt Årsredovis-ningslagens scheman.

Aktier i dotterbolag

Aktier i dotterbolag redovisas i moderbolaget enligt anskaffningsvärde- metoden. Det bokförda värdet prövas fortlöpande mot dotterbolagens koncernmässiga egna kapital. I de fall bokfört värde understiger dotter- bolagens koncernmässiga värde sker nedskrivning som belastar resultat- räkningen. I de fall en tidigare nedskrivning inte längre är motiverad sker åter-föring av denna.

Eventualförpliktelser

Eventualförpliktelser till förmån för dotterbolag, är finansiellt garantiavtal och redovisas i enlighet med RFR 2, Redovisning för juridiska personer, d v s de redovisas inte som en avsättning utan istället lämnas upplysning.

Nya redovisningsprinciper

Nya och omarbetade befintliga standarder, vilka godkänts av EU Nya standarder vilka trätt i kraft 2016

Nya standarder som trätt ikraft 2016 har inte medfört någon väsentlig påver-kan på Castellums finansiella rapportering.

Nya standarder och tolkningar vilka träder i kraft 2017 och framåt

IFRS 9 Finansiella instrument antogs under hösten 2016 av EU med ikraft- trädande 1 januari 2018. Rekommendationen innebär ny klassificering av finansiella tillgångar och skulder och en ny modell för kreditreserveringar som tar hänsyn till bolagets förväntade kreditförluster. Dessa får i praktiken inte någon stor praktisk påverkan på Castellum men kan behöva dokumenteras.

Störst förändring i regelverket för Castellum rör dock säkringsredovisningen, vilket Castellum enbart använder för att säkra sin investering i Danmark via valutaderivat. Även här påverkas Castellum främst vad avser dokumentation och en översyn ska göras i god tid inför övergången till det nya regelverket.

¦IFRS 15 Intäktsredovisning antogs även den under hösten med ikraftträdande 1 januari 2018. Vidare utkom förtydliganden till rekommendationen under 2016 vilka förväntas antas av EU under första halvåret 2017. Castellums intäkter består av hyresintäkter och försäljningsintäkter från fastigheter. Vad avser sist-nämnda redovisar Castellum idag, givet sedvanliga avtalsvillkor, såväl direkta som indirekta fastighetstransaktioner på avtalsdagen. IFRS 15 kan medföra att transaktionen och därmed försäljningsintäkten istället ska redovisas vid tillträdet.

Vidare medför rekommendationen utökat upplysningskrav kring försäljningen, t ex finns det någon form av rörlig eller villkorad köpeskilling och/eller inslag av finansiering. Vad avser de förtydliganden som utkom under 2016 och som ännu inte antagits av EU, innebär de bland annat i korta drag att identifiera prestationsåtaganden för huvudman vs agent. Distinktionen mellan huvud-man och agent kan påverka intäktsredovisningen vid vidarefakturering till hyresgäst, vilket i sin tur avgörs om Castellum agerar som huvudman eller agent i sådana situationer. Under 2017 kommer en genomlysning ske av Castellums hyresavtal för att klargöra huvudman vs agentförhållandet samt för att undersöka eventuell gränsdragning mellan hyres- och tjänsteintäkter.

Förändringar i svenska regelverk

Förändringar under 2016 har inte haft någon väsentlig påverkan på Castellums redovisning utan främst medfört något utökat upplysningskrav.

Not 3 Hyresintäkter

Hyresvärde

De totala hyresintäkterna för koncernen uppgick till 4 533 Mkr (3 299). Hyres- intäkterna utgörs av hyresvärdet med avdrag för värdet av under året vakanta ytor. Med hyresvärde avses erhållna hyresintäkter plus bedömd marknadshyra för ej uthyrda ytor. I hyres värdet ingår även tillägg som vidaredebiteras hyres- gästen, exempelvis värme, fastighetsskatt och indextillägg. Tabellen nedan visar hyresvärdet kr/kvm fördelat per fastighetskategori och geografiskt område.

Hyresnivåerna har i jämförbart bestånd ökat med 2% (1%) mot föregående år.

Hyresvärde, kr/kvm

Kontor/butik Lager/industri Totalt

2016 2015 2016 2015 2016 2015

Mitt 1 367 1 246 744 716 1 255 1 101

Öresund 1 858 1 316 737 757 1 539 1 089

Stockholm 1 854 1 453 1 051 1 029 1 501 1 240

Väst 1 420 1 388 770 759 1 033 1 021

Norr 1 501 1 501

Totalt 1 561 1 332 818 804 1 304 1 095

Omförhandling

De kommersiella hyreskontrakten, för vilka hyrorna betalas in kvartalsvis i för-skott, är tecknade på viss tid, vilket innebär att en förändring av marknads- hyrorna inte ger ett direkt utslag i hyresintäkterna. Avtalade hyresnivåer gäller formellt sett tills dess att respektive kontrakt förfaller till omförhandling.

Castellums hyror bedöms ligga på marknadsmässiga nivåer.

I de kommersiella kontrakten ingår en så kallad indexklausul innebärande en uppräkning av hyran motsvarande en viss andel av inflationen under föregående år, alternativt en minimiuppräkning.

¦Kontraktförfallostrukturen avseende Castellums bestånd framgår av efter-följande tabell, där kontraktsvärde avser årsvärde. Den relativt låga andelen förfall under 2017 beror på att merparten, på grund av uppsägningstider, redan omförhandlats under 2016. Den vanligast förekommande löptiden på ett nytecknat kontrakt är 3–5 år med en uppsägningstid om nio månader. Den genomsnittliga återstående kontraktslängden i portföljen kan beräknas till 3,8 år (3,4).

Kontraktsförfallostruktur Antal kontrakt Kontrakts-

värde, Mkr Andel av värdet Kommersiellt, löptid

2017 1 664 440 9%

2018 1 505 915 20%

2019 1 295 935 20%

2020 885 754 16%

2021 259 459 10%

2022+ 369 1 186 25%

Summa 5 977 4 689 100%

Bostäder 478 41

P-platser och övrigt 5 950 52

Totalt 12 405 4 782

Ekonomisk uthyrningsgrad

Den genomsnittliga ekonomiska uthyrningsgraden i Castellum under 2016 var 91,3% (90,3%). För kontors- och butiksfastigheter uppgick den till 91,8%

(90,2%) och för lager- och industrifastigheter till 89,5% (90,5%). Det totala hyresvärdet för under året outhyrda ytor uppgår på årsbasis till 550 Mkr (392).

I periodens hyresintäkter ingår engångsersättning om 20 Mkr (8) till följd av förtida lösen av hyresavtal.

¦Bruttouthyrningen, d v s årshyra för total uthyrning, under året uppgick till 489 Mkr (316), varav 152 Mkr (55) avsåg uthyrning i samband med ny-, till- och ombyggnation. Uppsägningarna uppgick till 311 Mkr (298), varav 17 Mkr (11) avsåg konkurser och 5 Mkr (18) avsåg uppsägningar med mer än 18 måna-ders återstående uppsägningstid. Nettouthyrning för året uppgick därmed till 178 Mkr (18). Tidsförskjutningen mellan nettouthyrningen och dess resultat- effekt bedöms till 9–18 månader.

Ekonomisk uthyrningsgrad

Kontor/butik Lager/industri Totalt

2016 2015 2016 2015 2016 2015

Mitt 92,5% 92,1% 89,3% 88,2% 92,2% 91,4%

Öresund 88,2% 84,3% 83,4% 88,3% 87,5% 85,4%

Stockholm 93,6% 89,7% 90,5% 91,7% 92,9% 90,5%

Väst 93,7% 93,1% 90,5% 91,5% 92,3% 92,4%

Norr 93,2% 93,2%

Totalt 91,8% 90,2% 89,5% 90,5% 91,3% 90,3%

Not 2 Rörelsesegment

Koncernens rörelsesegment utgörs av följande områden; Mitt (Örebro, Västerås, Linköping, Norrköping, Jönköping och Växjö), Väst (Storgöteborg inkl. Borås och Halmstad), Stockholm, Öresund (Malmö, Lund, Helsingborg

och Köpenhamn) samt Norr (Gävle och Sundsvall). Rörelsesegmenten är identifierade efter geografiska verksamhetsområden vilket är i enlighet med hur de följs upp och analyseras av den högste verkställande beslutsfattaren inom koncernen. Koncernen förvaltar enbart kommersiella fastigheter.

Rörelsesegment Mitt Väst Stockholm Öresund Norr Ofördelade poster Summa segment

2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016 2015

Hyresintäkter, externt 1 258 854 1 108 1 091 809 703 933 651 425 4 533 3 299

Fastighetskostnader – 447 -302 – 335 – 305 – 230 – 222 – 316 – 244 – 165 – 4 – – 1 497 - 1 074

Driftsöverskott 810 552 773 786 579 480 617 407 260 – 4 3 036 2 225

Centraladministration – 14 – 15 – 13 – 14 – 9 – 8 – 8 – 8 – 2 – 97 – 69 – 143 – 113

Förv.res från joint venture 4 23 4 21

Ränteintäkter 13 11 23 11 14 11 23 26 2 – 72 – 55 3 4

Räntekostnader – 281 – 177 – 222 – 226 – 153 – 140 – 211 – 126 – 5 37 64 – 835 – 606

Förvaltningsresultat inkl JV 533 394 561 557 431 343 421 300 255 – 136 – 60 2 065 1 531

Omvärdering res. stegvis förvärv 27 27

Förvärvs- och omstr.kostnader – 163 – 163

Nedskrivning goodwill – 373 – 373

Värdeförändring fastigheter 1 446 480 538 488 1 231 732 230 137 640 4 085 1 837

Värdeförändring fastighet/skatt i JV – 1 – 1

Värdeförändring derivat 82 216 82 216

Resultat före skatt 2 005 877 1 099 1 045 1 662 1 076 651 436 522 – 217 156 5 722 3 584

Förvaltningsfastigheter 19 855 10 744 15 848 14 661 15 181 8 607 15 121 7 806 4 752 70 757 41 818

varav årets investeringar 7 666 1 084 650 841 5 346 1067 8 060 531 9 768 31 491 3 523

Av koncernens externa hyresintäkter resp. förvaltningsfastigheter avser 255 Mkr (83) hyresintäkter från hyresgäster i Danmark och 5 395 Mkr (954) förvaltnings- fastigheter belägna i Danmark.

Riskspridning, kreditrisk

Castellum har stor riskspridning i kontraktsportföljen. Koncernen har ca 6 000 kommersiella kontrakt och 500 bostadskontrakt, vars storleksmässiga för-delning framgår av nedanstående tabell. Såväl det enskilt största kontraktet som den enskilt största hyresgästen svarar för ca 2% av koncernens totala hyresintäkter, vilket innebär att Castellums exponering mot enskild hyresgästs kreditrisk är mycket låg.

Kontraktsstorlek, Mkr Antal

kontrakt Andel Kontrakts-

värde, Mkr Andel

P-platser och övrigt 5 950 48% 52 1%

Totalt 12 405 100% 4 782 100%

De kommersiella kontraktens spridning på olika branscher framgår av tabellen nedan.

Branschfördelning kommersiella kontrakt

(GICS-kod) Antal

kontrakt Kontrakts-

värde, Mkr Andel

Energi (10) 65 38 1%

Material (15) 95 94 2%

Industrivaror (2010) 660 481 10%

Leverantör av kommersiella tjänster (2020) 2 053 869 19%

Transport (2030) 101 100 2%

Detaljhandel (2550) 405 348 7%

Övriga sällanköpsvaror/tjänster (2510-2540) 695 599 13%

Dagligvaror (30) 153 183 4%

Hälsovård (35) 318 297 6%

Finans och fastighet (40) 301 308 7%

Mjukvaror och tillhörande tjänster (4510) 300 192 4%

Teknisk hårdvara (4520) 132 107 2%

Telekomoperatörer (50) 89 31 1%

Kraftförsörjning (55) 36 12 0%

Ideella föreningar och stiftelser 123 52 1%

Kommunal och statlig verksamhet m m 450 978 21%

Totalt 5 976 4 689 100%

Tabellen nedan visar avtalade framtida hyresintäkter avseende befintliga hyreskontrakt.

Koncern Moderbolag

Avtalade framtida hyresintäkter 2016 2015 2016 2015

Avtalade hyresintäkter år 1

¦Kommersiella kontrakt 4 703 3 120

¦Bostäder 13 5

Avtalade hyresintäkter mellan år 2 och 5 10 495 6 293 Avtalade hyresintäkter senare än 5 år 3 725 1 477

Summa 18 936 10 895

Hyresfordringar

Hyrorna aviseras och betalas i förskott, vilket innebär att koncernens samtliga hyresfordringar om 118 Mkr (7) är förfallna.

Moderbolaget

Moderbolaget innehåller endast koncerngemensamma funktioner och om-sättningen utgörs i princip uteslutande av koncerninterna tjänster.

Not 4 Fastighetskostnader

Fastighetskostnaderna uppgick 2016 till 1 497 Mkr (1 074), motsvarande 376 kr/kvm (316). I dessa belopp ingår såväl direkta fastighetskostnader,

Fastighetskostnaderna uppgick 2016 till 1 497 Mkr (1 074), motsvarande 376 kr/kvm (316). I dessa belopp ingår såväl direkta fastighetskostnader,