• No results found

Redovisningsprinciper och noter

In document Årsredovisning 2005 (Page 60-63)

Koncernredovisningen för Castellum AB (Moderbolaget) för det räkenskapsår som slutar den 31 decem-ber 2005 har godkänts av styrelsen och verkställande direktören för publicering den 6 februari 2006 och kommer att föreläggas årsstämman 2006 för fastställande. Moderbolaget är ett svenskt aktiebolag (publ), med säte i Göteborg, Sverige. Koncernens verksamhet beskrivs i förvaltningsberättelsen.

Castellums räkenskaper har från och med räkenskapsåret 2005 upprättats enligt de av EU antagna IFRS standarderna och tolkningarna av dessa (IFRIC). Vidare har koncernredovisningen upprättats i en-lighet med svensk lag genom tillämpning av Redovisningsrådets rekommendation RR 30 (Komplet-terande redovisningsregler för koncerner). Moderbolagets årsredovisning är upprättad i enlighet med svensk lag och med tillämpning av Redovisningsrådets rekommendation RR 32 (Redovisning för juridiska personer).

Räkenskaperna är upprättade baserat på anskaffningsvärde förutom förvaltningsfastigheter och derivat vilka är upptagna till verkligt värde.

Alla belopp är i miljoner svenska kronor (Mkr) om inget annat anges, och avser perioden 1 januari - 31 december 2005 för resultaträkningsrelaterade poster respektive 31 december 2005 för balans-räkningsrelaterade poster.

För att kunna upprätta redovisningen i enlighet med IFRS och god redovisningssed krävs att det görs bedömningar och antaganden som påverkar i bokslutet redovisade tillgångar, skulder, intäkter och kost-nader samt övrig information. Dessa bedömningar baseras på historiska erfarenheter samt andra fak-torer som bedöms vara rimliga under rådande omständigheter. Faktiskt utfall kan skilja sig från dessa bedömningar om andra antaganden görs eller andra förutsättningar föreligger.

Inom området värdering av förvaltningsfastigheter kan bedömningarna ge en betydande påverkan på koncernens resultat och fi nansiella ställning. Värderingen kräver en bedömning av det framtida kas-safl ödet samt fastställande av diskonteringsfaktor (avkastningskrav). De antaganden och bedömningar som har gjorts framgår av not 12.

Koncernredovisningen för år 2005 är den första som upprättas med full tillämpning av IFRS. Ett stort antal nya och reviderade standarder har tillämpats. IFRS 1 (Första gången IFRS tillämpas) anger över-gångsregler för förstagångstillämpare, vilket för Castellums del innebär att de standarder som gäller per 31 december 2005 skall tillämpas retroaktivt. Skillnader mellan IFRS och tidigare tillämpade redo-visningsprinciper anges i not 2. Där specifi ceras även effekter på ingående eget kapital den 1 januari 2004 och på jämförelseuppgifterna i resultat- och balansräkningen för 2004. Uppställningsformen för koncernresultat- och balansräkningen har ändrats.

Moderbolaget har från och med 2005 bytt redovisningsprincip avseende derivat, i enlighet med IFRS och förändrad ÅRL. Derivaten redovisas numera till verkligt värde i balansräkningen med värdeföränd-ringar i resultaträkningen. Tidigare har dessa inte marknadsvärderats i redovisningen. Även effekterna av detta framgår av not 2.

Koncernens bokslut bygger på redovisningshandlingar upprättade för samtliga koncernbolag per 31 december och har, liksom tidigare, upprättats enligt förvärvsmetoden, som innebär att till-gångar och skulder har upptagits till marknadsvärde enligt upprättad förvärvsanalys. Koncernens balans- och resultat räkning omfattar alla bolag i vilka moderbolaget direkt eller indirekt har bestämmande

Redovisningsprinciper och noter

(Alla belopp i Mkr om inget annat anges.)

Not 1

Allmän informa-tion

Koncern-redovisning Grunder för redovisningen

Ändrade redo-visningsprinciper Kritiska

bedömningar

infl ytande. Koncernen omfattar utöver moderbolaget de i not nedan angivna dotterbolagen med till-hörande underkoncerner.

I koncernens resultaträkning ingår under året förvärvade eller avyttrade koncernbolag endast med värden avseende innehavstiden.

Interna försäljningar, vinster, förluster och mellanhavanden inom koncernen elimineras i koncern-redovisningen.

Hyresintäkter, som ur ett redovisningsperspektiv även benämns intäkter från operationella leasingavtal, resultatförs i den period de avser. I de fall hyreskontrakt under viss tid medger en reducerad hyra som motsvaras av en vid annan tidpunkt högre hyra, periodiseras denna under- respektive överhyra över kontraktets löptid. Rena rabatter såsom reduktion för successiv infl yttning belastar den period de läm-nas.

Intäkter från fastighetsförsäljningar bokförs på kontraktsdagen, såvida det inte strider mot särskilda villkor i köpekontraktet. Vid försäljning av fastighet via bolag bruttoredovisas transaktionen vad avser underliggande fastighetspris och kalkylmässigt avdrag för uppskjuten skatt.

Ränteintäkter och räntebidrag resultatförs i den period de avser.

Avskrivningar enligt plan avseende inventarier baseras på historiska anskaffningsvärden efter avdrag för senare eventuellt gjorda nedskrivningar. På under året anskaffade tillgångar beräknas avskrivningar med beaktande av anskaffningstidpunkt.

Avskrivningar görs linjärt, vilket innebär lika stora avskrivningar över nyttjandeperioden. De olika grupperna av inventarier skrivs årligen av med följande procentsatser.

Inventarier och installationer 20%

Datorer 33%

Det bokförda värdet på koncernens anläggningstillgångar (exklusive förvaltningsfastigheter vilka vär-deras till verkligt värde) prövas fortlöpande genom analyser av enskilda tillgångar. Om en sådan analys indikerar att det bokförda värdet överstiger tillgångens återvinningsvärde, vilket är det högsta av netto-försäljningsvärdet och nyttjandevärdet, sker nedskrivning till återvinningsvärdet. Nyttjandevärdet mäts som förväntat framtida diskonterat kassafl öde. Nedskrivningsbeloppet belastar resultaträkningen i den period värdenedgång under bokfört värde påvisas.

I de fall en tidigare gjord nedskrivning ej längre är motiverad återförs denna till sitt nettovärde, d v s ursprunglig nedskrivning med avdrag för de avskrivningar som skulle gjorts om nedskrivning ej skett.

Vad avser aktier i dotterbolag prövas på samma sätt som ovan aktiernas bokförda värde mot dotter-bolagens koncernmässigt egna kapital.

Med fi nansiella kostnader avses ränta och andra kostnader som uppkommer då ett företag lånar pengar. Kostnader för uttagande av pantbrev betraktas ej som en fi nansiell kostnad utan aktiveras.

Finansiella kostnader belastar resultatet för den period till vilken de hänför sig.

Till fi nansiella kostnader hänförs även kostnader för räntederivatavtal. Betalningsströmmar under dessa avtal resultatförs för den period de avser. Finansnettot påverkas ej av någon marknadsvärdering av ingångna räntederivatavtal utan förändring av marknadsvärdet av räntederivat redovisas som värde-förändringar under särskild rubrik.

Den del av räntekostnaden som avser ränta under produktionstiden för större ny-, till- eller ombygg-nader aktiveras och reducerar således de fi nansiella kostombygg-naderna. Räntan beräknas utifrån genomsnitt-ligt vägd upplåningskostnad för koncernen.

Ersättningar till anställda såsom löner och sociala kostnader, betald semester och betald sjukfrånvaro m m redovisas i takt med att de anställda har utfört tjänster i utbyte mot ersättningen. Ersättning enligt

Intäkter

Finansiella kostnader Nedskrivningar Avskrivningar

Ersättningar till anställda

Vid redovisning av inkomstskatter tillämpas balansräkningsmetoden. Enligt denna metod redovisas uppskjutna skatteskulder och fordringar för alla skillnader mellan en tillgångs eller skulds bokförda värde och dess skattemässiga värde, så kallade temporära skillnader. Detta innebär att det fi nns en skatteskuld eller skattefordran som förfaller till betalning den dag tillgången eller skulden realiseras.

I Castellum fi nns två poster där det föreligger temporära skillnader — fastigheter och underskottsav-drag. Uppskjuten skattefordran hänförligt till underskottsavdrag redovisas, eftersom det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att fi nnas tillgängliga vilka kan nyttjas mot underskotts-avdragen. Vid förändring av de två ovan nämnda posterna förändras således även den uppskjutna skatteskulden / -fordran, vilket redovisas i resultaträkningen som en uppskjuten skattekostnad. Utöver uppskjuten skatt redovisas i resultaträkningen även aktuell skatt, vilken motsvarar den skatt bolaget är skyldig att betala utifrån årets skattepliktiga resultat, justerat för eventuell aktuell skatt avseende tidi-gare perioder. Aktuell och uppskjuten skatt beräknas utifrån gällande skattesatser.

Skattefordran tas upp först då den rimligen kan anses som bedömd av Skatteverket.

Hyreskontrakt hänförliga till Castellums förvaltningsfastigheter är ur ett redovisningsperspektiv att be-trakta som operationella leasingavtal. Redovisning av dessa avtal framgår av principen för intäkter samt not 4.

Det fi nns även ett mindre antal leasingavtal av ringa omfattning, där Castellum är leasetagare. Även dessa leasingavtal redovisas som operationella leasingavtal och avser främst personbilar.

Med förvaltningsfastighet avses fastighet som innehas i syfte att generera hyresinkomster eller värde-stegring eller en kombination av dessa, snarare än för användning i eget företags verksamhet för pro-duktion och tillhandahållande av varor, tjänster eller för administrativa ändamål samt försäljning i den löpande verksamheten. Samtliga av Castellum ägda eller via tomträttsavtal nyttjade fastigheter bedöms utgöra förvaltningsfastigheter.

Förvaltningsfastigheter, vilka vid förvärvet redovisas till anskaffningskostnad, har upptagits till verk-ligt värde med värdeförändringar i resultaträkningen. Verkverk-ligt värde har fastställts genom en intern värderingsmodell som fi nns beskriven i not 12. I nyss nämnda not fi nns även bland annat angivet de antaganden som ligger till grund för värderingen. Värderingsmodellen bygger på en långsiktig avkast-ningsvärdering utifrån nuvärdet av framtida betalningsströmmar med differentierade avkastningskrav per fastighet, beroende på bland annat läge, ändamål, skick och standard. För att säkerställa den in-terna värderingen görs exin-terna värderingar på del av beståndet.

Vid större ny- till- och ombyggnader, aktiveras räntekostnad under produktionstiden. Därutöver aktiveras tillkommande utgifter som är värderingshöjande, vilket innebär att utgifter för reparation och underhåll kostnadsförs i den period de uppkommer.

Vid förvärv och försäljning av fastigheter eller bolag, bokförs transaktionen per kontraktsdag såvida detta inte strider mot särskilda villkor i köpekontraktet.

Materiella anläggningstillgångar utgörs av inventarier och installationer, vilka har upptagits till anskaff-ningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan och eventuellt gjorda nedskriv-ningar.

Långfristiga värdepappersinnehav värderas till anskaffningsvärde om inte en värdering påvisar behov av nedskrivning.

Fordringar har efter individuell värdering upptagits till det belopp varmed de beräknas infl yta. Kort-fristiga fordringar utgörs av fordringar som förfaller till betalning inom 12 månader från balansdagen.

Finansiella transaktioner såsom in- och utbetalning av räntor och lån bokförs på kontoförande banks likviddag, medan övriga in- och utbetalningar bokförs på kontoförande banks bokföringsdag.

Kassa och bank utgörs av tillgodohavande på bank per bokslutsdagen.

Fordringar i utländsk valuta fi nns ej.

Återköpta egna aktier redovisas som en minskning av fritt eget kapital.

Erhållen och anteciperad utdelning redovisas som en fi nansiell intäkt medan lämnad utdelning redo-visas som en minskning av fritt eget kapital, efter det att bolagsstämman fattat beslut.

Lämnade och erhållna koncernbidrag samt eventuell skatteeffekt därpå, redovisas direkt i balansräkningen som en minskning respektive ökning av fritt eget kapital. Erhållna koncernbidrag som är att likställa med en utdelning redovisas dock som fi nansiell intäkt i resultaträkningen.

Utdelning,

Aktieägartillskott redovisas hos givaren som ökning av aktier i dotterbolag och hos mottagaren som ökning av fritt eget kapital.

Merparten av Castellums kreditavtal är långfristiga. I de fall kortfristiga lån upptas som täcks av out-nyttjade långfristiga kreditavtal anses även dessa vara långfristiga. Lånen redovisas i balans räkningen på likviddagen och upptas till anskaffningsvärde. Upplupna ej betalda räntor redovisas under posten upplupna kostnader.

Kortfristiga skulder utgörs av skulder vilka förfaller till betalning inom 12 månader från balansdagen.

Dessa upptas till anskaffningsvärde.

Skulder i utländsk valuta fi nns ej.

För att hantera exponering mot fl uktuationer i marknadsräntan i enlighet med beslutad fi nanspolicy har Castellum ingått räntederivatavtal. Vid användning av räntederivat kan det uppstå värdeförändringar dels vid förändringar av marknadsräntan, dels med anledning av tidsfaktorn (en ursprunglig 5-årig räntebindning med två år kvar till förfall, värderas som en 2-årig räntebindning). Derivat redovisas i balansräkningen på likviddag och värderas till verkligt värde. För att fastställa verkligt värde används marknadsräntor för respektive löptid så som de noteras på bokslutsdagen och allmänt vedertagna beräkningsmetoder. Ränteswappar värderas genom att framtida kassafl öden diskonteras till nuvärde, instrument med optionsinslag värderas till aktuellt återköpspris. Värdeförändringar redovisas i resultaträkningen. Löpande betalningsströmmar under avtalen resultatförs för den period de avser.

Koncernens verksamhet organiseras, styrs och rapporteras primärt per geografi skt område och sekundärt per fastighetskategori. Segment konsolideras enligt samma principer som koncernen i dess helhet.

De intäkter och kostnader som redovisas för respektive segment är faktiska kostnader. Således har någon fördelning av gemensamma kostnader mellan regionerna ej gjorts. Ovanstående gäller även de tillgångar och skulder som redovisas i noten för segment.

Kassafl ödesanalysen har upprättats enligt den indirekta metoden, vilket innebär att netto resultatet jus-teras för transaktioner som inte medfört in- eller utbetalningar under perioden, samt för eventuella intäkter och kostnader som hänförs till investerings- eller fi nansieringsverksam hetens kassafl öden.

In document Årsredovisning 2005 (Page 60-63)

Related documents