• No results found

Regeringsuppdrag

In document Innovation genom information (Page 97-101)

4 Förhållandet till vissa andra rättsområden

5.6 Den offentliga förvaltningens arbete

5.6.4 Regeringsuppdrag

Vad gäller arbetet med att tillgängliggöra öppna data har regeringen nyligen meddelat att man kraftsamlar kring uppdrag gällande öppna data med avsikt att stärka välfärden och Sveriges konkurrenskraft. Man satsar även på datadriven innovation.

Satsningen bygger delvis på slutsatser och förslag som framkom- mit genom tidigare uppdrag som olika myndigheter har genomfört. Under de senaste åren har flera uppdrag redovisats på området öppen förvaltning, som stöder innovation och delaktighet. Följande uppdrag kan särskilt nämnas.

– Riksarkivets Slutrapportering av uppdrag om att främja statliga myndigheters arbete med att tillgängliggöra handlingar för vidare- utnyttjande (regeringsuppdrag Fi2015/02025/SFÖ och Fi2016/ 01537/SFÖ).

– Statskontorets rapport Den offentliga förvaltningens arbete med

att tillgängliggöra offentlig information (Stkt 2018:2) som redo-

visning av uppdraget att göra en samlad uppföljning av statliga och kommunala myndigheters arbete med att tillgängliggöra hand- lingar för vidareutnyttjande (S2014/3536/SFÖ).

– Statskontorets rapport Hinder för att använda myndigheternas

öppna data (Stkt 2018:6) avseende uppdraget att utvärdera hinder

för vidareutnyttjande av öppna data från statliga myndigheter (Fi2016/01589/SFÖ).

– Tillväxtverkets slutrapport Uppdrag om att främja öppen och

datadriven innovation rörande regeringsuppdraget om att främja

öppen och datadriven innovation som ökar vidareutnyttjande av öppna data och information som omfattas av lagen (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvalt- ningen (Fi2017/02164/DF).

– Rapporten Säker och effektiv tillgång till grunddata (Fi2018/ 02149/DF) där Bolagsverket, Lantmäteriet, Skatteverket och Digg redovisar uppdraget om säker och effektiv tillgång till grunddata. Myndigheterna har analyserat egenskaper för grunddata och före- slår bl.a. ett antal gemensamma principer och riktlinjer för stan- dardiserat grunddata.

– Ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den

offentliga sektorn (Fi2018/02150/DF). Sex myndigheter fick i upp-

drag att tillsammans lämnas förslag som syftar till att skapa ökad säkerhet och effektivitet i samband med digitala informations- utbyten inom och med den offentliga sektorn, bl.a. genom ökad standardisering. I slutrapporten lämnas förslag om att det ska finnas fyra kategorier av förvaltningsgemensamma byggblock i ett eko- system med förvaltningsgemensam digital infrastruktur för in- formationsutbyte. De fyra kategorierna är digitala tjänster, infor- mationsutbyte, informationshantering samt tillit och säkerhet – Vetenskapsrådets rapport Kriterier för FAIR-forskningsdata avse-

ende uppdraget att ta fram bedömningskriterier för att följa vägen mot ett öppet vetenskapssystem (U2017/05169/F), dvs. kriterier för att bedöma i vilken utsträckning forskningsdata som helt eller delvis tagits fram med offentlig finansiering uppfyller FAIR-prin- ciperna. Principerna innebär att forskningsdata ska vara sökbara (findable), tillgängliga (accessible), interoperabla (interoperable) och återanvändningsbara (reusable).

– Tillgängliggörande av särskilt värdefulla datamängder (Delrapport och slutrapport till regeringsuppdrag, I 2019/01415/DF). Ett uppdrag, där Lantmäteriet är samordnande, om att analysera bud- getära konsekvenser av öppna data-direktivets krav om tillgäng- liggörande av särskilda värdefulla datamängder. Uppdraget om- fattar att identifiera vilka datamängder som kan komma ifråga att tillgängliggöra som värdefulla datamängder enligt artikel 14 i öppna data-direktivet och vilka aktörer som kan omfattas av kravet på tillgängliggörande. De budgetära konsekvenserna på kort och lång sikt analyseras. Vidare ingår en analys av de samhällsekonomiska nyttorna som tillgängliggörandet av de värdefulla datamängderna väntas ge.

Av pågående uppdrag kan nämnas följande.

– Öka den offentliga förvaltningens förmåga att tillgängliggöra öppna

data, bedriva öppen och datadriven innovation samt använda artificiell intelligens (I2019/01416/DF, I2019/01020/DF). Reger-

ingen har gett Digg i uppdrag att öka den offentliga förvaltning- ens förmåga att tillgängliggöra öppna data samt bedriva öppen och datadriven innovation. I uppdragsbeskrivningen hänvisas till

SOU 2020:55 Arbetet med digital information från den offentliga sektorn

99

rapporten Hinder för att använda myndigheternas öppna data (Statskontoret 2018:6), i vilken Statskontoret har identifierat flera återkommande hinder som försvårar för olika användargrupper att vidareutnyttja myndigheternas öppna data, se vidare i avsnitt 6.3. Initialt ska Digg inom ramen för uppdraget prioritera information inom områdena trafik, arbetsmarknad, hälsa, geodata samt öppna forskningsdata. Myndigheten ska även bl.a. utveckla stöd i form av principer och riktlinjer om enhetlighet när det gäller licensier- ing, spridning, delning och tillgängliggörande av information för vidareutnyttjande, samt genomföra informations- och utbildnings- insatser. Stödet bör ha ett särskilt fokus på vidareutnyttjarnas behov, speciellt små och medelstora företag, start-ups och civilsamhällets organisationer. En delrapport med handlingsplan för offentliga öppna data har publicerats i mars 2020. En slutrapport ska lämnas senast den 31 januari 2021.

– Samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till

forskningsdata (U2018/04815/F). Vetenskapsrådet har sedan 2017

ett uppdrag att samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. Vid genomförandet ska Veten- skapsrådet samråda med Kungliga biblioteket, universitet och högskolor samt Riksarkivet. Målet är att en omställning ska vara genomförd senast 2026. En statusrapport, Samordning av öppen

tillgång till forskningsdata, med summering av arbetet åren 2017–

2019 och en beskrivning av det fortsatta arbetet gavs ut under våren 2020.

– Uppdrag att etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den

offentliga förvaltningen (I2019/03307/DF, I2019/01412DF,

I2019/01447/DF). Digg, Bolagsverket, Lantmäteriet, Myndig- heten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Skatteverket har i uppdrag att etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen. Med ramverket avses en upp- sättning regler, riktlinjer, principer och modeller och andra verk- tyg som syftar till en säker och effektiv hantering av grunddata inom utpekade grunddatadomäner. Bakgrunden till uppdraget är de förslag som lämnades i rapporten Säker och effektiv tillgång till

grunddata (se ovan) och uppdraget ska slutrapporteras senast den

– Uppdrag att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur

för informationsutbyte (I2019/03306/DF m.fl.) Digg leder uppdra-

get där målsättningen är att etablera en varaktig och säker struktur för förvaltningsgemensamt informationsutbyte. De andra upp- dragsmyndigheterna är Bolagsverket, Domstolsverket, E-hälso- myndigheten, Försäkringskassan, Lantmäteriet, MSB, Riksarkivet och Skatteverket. De ska gemensamt ta fram en lämplig struktur med gemensamma arbetsformer, rutiner, organisation och ansvars- fördelning för analys, kravställning, utveckling och förvaltning av de byggblock som ska ingå i infrastrukturen. Slutrapportering ska ske senast den 31 januari 2021.

101

In document Innovation genom information (Page 97-101)