• No results found

Resultat av intervjun med “Skapa Skillnad”

6. Resultat

6.3 Resultat av intervjuer

6.2.2 Resultat av intervjun med “Skapa Skillnad”

Nedan är intervjun med “Skapa Skillnad” sammanställd och de som intervjuades var Katri Lindgren som är organisationens grundare och Lisa Anckarman som är ambassadör för “Skapa Skillnad”. “Anckarman” har en personlig blogg och mycket personlig erfarenhet av ämnet samt genom kontakt med andra bloggare inom samma genre.

6.2.2.1 Bakgrund, problemformulering och åtgärder

Vi har ju ett jättestort nätverk med influencers och sociala medier och det är ganska unga människor ofta och det florerar ju ganska friskt med näthat, och jag är även vuxen och vill ta ansvar i det.

(Lindgren 2016, Personlig intervju, 8 december)

I intervjun diskuterades kampanjens bakgrund, Lindgren arbetar med bolagen Blogfame och Adviral AB. Adviral AB jobbar med sociala medier vilket skapade ett intresse om näthat. Personer som arbetar för Adviral ABs nätverk har blivit mobbade över nätet och ofta av unga personer. Lindgren såg sitt ansvar som vuxen att göra något för att bekämpa näthatet. Lindgren startade därför “Skapa Skillnad” som har det primära budskapet att stävja näthat.

Målet är ju att stävja näthat, att få krackelera bilden av den tuffa mobbaren….att krackelera bilden som fortfarande är än idag att klicken som retar och mobbar är de som är tuffa.

(Lindgren 2016, Personlig intervju, 8 december)

Det primära arbetet går inte ut på att plocka upp de personer som redan har blivit näthatade utan istället plocka upp de personer som faktiskt mobbar just nu för att “krackelera bilden av den tuffa mobbaren”. Målet är att den “tuffa mobbaren” ska bli den som i själva verket ska ses som den svaga i sammanhanget då personen är den som behöver hjälp med att förstå varför han eller hon mobbas. Den primära målgruppen beskrivs vara unga personer som just nu växer upp på nätet samt personer som är 15 år och uppåt som “sätter standarden för de yngre”.

Mobbning online...ett negativt klingande ord...så vi har inte rätt att lägga någon bedömning i vem som blir näthatad och inte utan allting negativt är ju ett näthat, det är ju mobbning på ett sätt, man retar varandra i sociala medier.

(Lindgren 2016, Personlig intervju, 8 december)

I intervjun betonas att "Skapa Skillnad" har en tydlig definition om av vad näthat betyder; vilket är “mobbning online”. Näthat är samma som mobbning och att allt som personen anser vara något negativt riktat mot en själv är en form av hat. Dock beskrivs ämnet vara svårt att sätta fingret på precis då alla tycker och tänker olika. Lindgren och Anckarman menar på att det viktigaste att tänka på är att det aldrig är okej att någon skriver något till dig som känns negativt eller kränkande.

6.2.2.2 Aktiviteter och val av kanaler

Framförallt så var det ju hemsidan som var viktig för [Lindgren] till en början.

(Lindgren 2016, Personlig intervju, 8 december)

Ja vi måste ha någonstans där vi kan börja skeppa in folk att läsa om varför man näthatar.

(Anckarman 2016, Personlig intervju, 8 december)

“Skapa skillnad” berättar att hemsidan Skapaskillnad.nu är det primära kanalvalet. Lindgren betonar att organisationen har tagit kontakt och tagit hjälp av både polisen, organisationen BRIS och även av olika jurister för att de vill ha en faktabaserad information som läsaren “kan lita på”. De anser sig själva som unga vuxna som behöver göra sitt för att hjälpa till att motverka näthat men anser att de bara är “självutnämnda hobbypsykologer” som egentligen inte kan uttala sig om exakt hur man ska gå tillväga och vad som kan göras för att få hatet att ta slut.

“Skapa skillnad” har även haft ett samarbete med Svenska hjältar som reste runt i Sverige och föreläste för ungdomar om näthat och mobbing under oktober 2016.

Det var bara såhär ”hur når vi lättast ut till flest personer? vart finns flest personer? Vart hänger ungdomar? Vart hänger unga människor liksom? Så vi fick hjälp av henne att göra en podd i en säsong.

(Anckarman 2016, Personlig intervju, 8 december)

Podden “Skapa Skillnad” som har sänts i en säsong med åtta avsnitt har varit en stor faktor till att “Skapa skillnad” har gjort ett märke på kartan. Det diskuteras nu vidare om det kommer en ny säsong, det finns vissa tids och ekonomiska aspekter som behöver ses över först.

...ja precis, så där har vi väl våran tagg skapa skillnad så att man kan på sociala medier skeppas vidare till våran sajt och läsa om varför man själv är dum. Och då är det inte lika häftigt att svara tillbaka på det.

(Lindgren 2016, Personlig intervju, 8 december)

Nej precis om nån har skrivit till mig att gud va ful du är så svarar jag aldrig och skriver ja fast du är ful,​ ​utan då taggar jag @skapaskillnadnu.

(Anckarman 2016, Personlig intervju, 8 december)

I intervjun beskrivs “Skapa skillnad:s” största inverkan och fokus på sociala medier vara på Facebook och Instagram. Det anges betydelsen att på Facebook skriva under “med ett enkelt knapptryck” för att ta ställning på nätmobbning. Valet att använda Instagram uppkommer då plattformen har tydliga länkar till hemsidan. Där går det att läsa utifrån en mobbares, en utsatt och en förälders perspektiv. Dessutom anges det finnas andra länkar till organisationer och som kan anges vara nyttiga för både de som drabbas av näthat och de som skapar näthat. Anckarman berättar ett tillvägagångssätt för att bekämpa näthat, som inte står på hemsidan, är att behandla “hat med kärlek”. Det betyder att en elak kommentar som Anckarman får på sin Instagram-profil inte behandlas med att skriva tillbaka. Istället anges @skapaskillnad.nu i kommentarsfältet på Instagram så att mobbaren får en länk till “Skapa Skillnad:s” Instagram-sida. Förhoppningen är att mobbaren därifrån slussas vidare till hemsidan via en länk där det finns information som denne behöver för att sluta. Det beskrivs att det brukar bli tyst efter att “Skapa Skillnad” kommenteras länkas.

6.2.2.3 Skillnader och likheter på icke vinstdrivande eller vinstdrivande organisationer

Det krävs tid och pengar till att jobba helhjärtat med detta men den tiden och de pengarna finns inte i nuläget, hur mycket vi än vill det.

“Skapa skillnad” är ett icke vinstdrivande företag som både har sina för och nackdelar. Både Lindgren och Anckarman berättar att det är svårt att lägga den tiden de vill på kampanjen då de måste “kunna överleva också”. De måste få någon sorts inkomst för att betala räkningar och så vidare, det gör att webbsidan inte uppdateras så ofta som önskas. Den ekonomiska biten är också en bidragande faktor till att säsong två av deras podcast inte bara kan sätta igång direkt.

Samarbetet med sponsorerna utvecklas i intervjun att det inte är mer än att företagen bjöd in ambassadörerna till intervjuer för att prata om ämnet och att de sedan ställde upp att visa sitt stöd. En sponsor kunde sedan bidra med hjälp under tiden podcasten spelades in genom att bidra med inspelningslokal.

Related documents