• No results found

I det åttonde och sista kapitlet finns olika slutsatser om uppsatsen, en sammanfattning av analysen och diskussioner som uppstått under studiens gång presenteras.

8.1 Slutsatser och sammanfattning

Under studiens gång har flera slutsatser kunna dragits men det har varit relativt svårt att precisera och konkretisera de exakta svaren på uppsatsens frågeställningar. Uppsatsen uppmärksammade och ledde fram till att det inte finns något speciellt arbete som var signifikant för kampanjerna men att det finns olika likheter och olikheter i utformande och utförande. Vinstdrivande företag har mer möjligheter att genomföra olika aktiviteter, de har också större möjlighet att utveckla hemsidor och lägga mer tid på deras olika kanaler. Detta just för att de arbetar med sina kampanjer på heltid och för att de kan försörja sig på det då det är deras jobb. Detta leder till att Telia har mer möjlighet att planera sitt arbete. Medan “Skapa Skillnad” inte har något specifik struktur då de inte jobbar på heltid med kampanjen. “Skapa skillnad” försöker att lägga så mycket av deras fritid som möjligt med att jobba med

kampanjen men som de sa i intervjun så räcker inte tiden till.

Telia har även ett mer strategiskt arbete då de på sidan av att uppmärksamma näthat också fokuserar på att sälja någonting, i detta fallet deras nya abonnemang. Detta gör att de måste tänka på att kampanjen ska sälja samtidigt som den ska föra ett viktigt budskap. Detta är av samhällelig relevans då det är viktigt att uppmärksamma att näthat nästan har blivit en vardag för dagens ungdom. Det är viktigt att uppmärksamma att alla kan hjälpa till att skapa ett bättre klimat på Internet. Det är också viktigt att uppmärksamma att detta inte bara sker på internet utan även följer med ut i skolorna. Både “Skapa skillnad” och Telia har lagt ner tid på att sprida budskapet i skolor och för att uppmärksamma just näthat som ett problem.

När både innehållsanalysen och intervjuerna hade genomförts så kunde ma tydligt se att de överensstämde med varandra väldigt bra. Det är tydligt att både Telia och “Skapa skillnad” är mycket noga med att ha en transparens i deras kampanjer vilket ledde till att mycket i

innehållsanalysen kunde bekräftas med vad som sades i intervjuerna. Till exempel kunde både skillnader på icke vinstdrivande och vinstdrivande organisationer konkretiseras då det var tydligt i innehållsanalysen att Telia var mycket mer aktiva med sin kampanj på både hemsidan

och andra sociala medier. “Skapa skillnad” å andra sidan hade lagt ner mycket tid i början på kampanjen men ju mer tiden gick så kunde man urskilja ett mönster där hemsidan inte uppdateras lika ofta osv. Detta överensstämde med vad som sades i intervjuerna där “Skapa skillnad” berättade att de inte hade den tiden och de resurserna som de behövde för att kunna göra allt som de vill med kampanjen.

Vissa mönster i hur näthat definierades och vilka åtgärder som finns kunde också preciseras genom vad som kunde urskiljas i innehållsanalysen och vad som sedan sades i intervjuerna. Detta gjorde att uppsatsen fick en bra transparens och genomgående validitet i texten. De metoder som vi använde oss av ser vi fortfarande som de mest relevanta men hade tiden funnits så hade det varit intressant att faktiskt studera receptionen i kampanjerna. Detta hade man kunnat göra genom att komplettera intervjuerna med fokusgrupper som är bekanta med de båda kampanjerna och även ett frågeformulär eller en enkät som man kunde ha spridit på internet. Det krävs dock mer jobb och mycket mer tid för att göra något så stort men det kan vara en bra studie att bygga vidare på i framtiden.

Det var bra att kombinera innehållsanalysen med intervjuer då innehållsanalysen kunde utforma frågor och teman inför intervjuerna som sedan genomfördes. Om tiden hade funnits så hade det varit av intresse att även studera “Skapa Skillnad:s” podcast för att få ytterligare information och bakgrund till kampanjen. I “Skapa Skillnad:s” intervju diskuterar

informanterna om sina egna upplevelser om näthat och detta hade varit intressant att läsa för att få en djupare inblick i hur det är att leva med människor som på daglig basis kommenterar saker om hur de kränks. Det hade kanske sporrat oss som forskare ännu mer till att verkligen hitta en lösning till hur organisationer kan bygga upp den bästa kampanjen mot näthat. Det hade kanske också gett mer kött på benen när det gäller samhällelig relevans.

8.2 Diskussion

Denna studie har väckt ett antal tankar hos oss som författare. En djupare förståelse för vad näthat är och hur svårt det är att stoppa det har vuxit under tiden som uppsatsen har skrivits. Förståelsen för hur olika kampanjer är uppbyggda och vilka skillnader och likheter som finns i ett vinstdrivande företag och icke vinstdrivande företag är även en fråga som har klarnat under tiden.

En annan aspekt som har vuxit till liv är att det är förmånligt att vara en vinstdrivande

kampanj tar ställning i en fråga som som näthat. Det skapar mer möjlighet för ungdomar att få upp synen för problemet då det finns möjlighet för en bred spridning med resurser. Dock kan det ifrågasättas ifall budskapet kanske blir starkare hos “Skapa Skillnad” som gör detta för att det är något som de tror på och brinner för? Snarare än Telia som kanske mest vill göra

reklam för deras nya abonnemang där du får surfa fritt på sociala medier om du lovar att “vara schysst”. Det är spännande hur bakgrund över varför organisationerna arbetar för ämnet har en sådan betydelse i arbetets utförande. Det kan synas studeras genom hur Telia lanserade sina tröjor. Även om vi inte avser undersöka ett eventuellt resultat av kampanjerna så kan det vara intressant att diskutera om detta är något som märks av i metodval. Men har arbetet som organisationerna utför någon effekt i det stora hela är en fråga som har väckts. Telia som har valt att investera resurser i en sådan här sorts kampanj. Andra kampanjer kan resultatet av kampanjen vara mer påtagligt. Det är spännande även de här organisationerna väljer att skapa diskussion och uppmärksamhet om ämnet mer än att ta till praktiska metoder mot ämnet såsom Dunkels presenterar.

8.3 Framtida forskning

Förslaget kan läggas att framtida forskning kan ta vid här. Det kan göras studier vilket avser studera Telias äldre kampanj Kärlekspamma (Telia 2015) och att fortsätta studera kampanjen som tog vid under hösten 2016. Där Telia lanserade nya klädkollektioner tillsammans med klädföretaget Aplace (Telia 2016). Det kan ge en ytterligare kontext och fördjupning om Telias arbete. Den här studien har endast valt ut en del av arbetet.

Det kan även göras en forskning på alla initiativ som skapas från organisationer såsom

Halebop eller Statens medieråd och därefter åskådliggöra aktiviteter och kanalval som utförs i motverkande näthatsarbete och inte just specifikt i de fall som utvalts här. Därefter kan det göras studier av andra kändisar som tar egna initiativ för att väcka information om näthat och det hat de själva varit med om såsom YouTube-bloggarna Felicia Bergström i videon “JAG VILLE ANMÄLA HONOM TILL POLISEN” (Bergström 2016) eller Therese Lindgren i "GÖR EN VIDEO DÄR DU DÖDAR DIG SJÄLV" | Läser elaka och konstiga kommentarer” (Lindgren 2016). Frågan kan ställas om deras sätt att sprida en kampanj kan få olika resultat jämfört med den studien som har genomförts här. Är det systematiska arbetet eller

mottagandet annorlunda om det kommer direkt från en individ i jämförelse med att en organisation ligger bakom initiativet.

Källförteckning

Litteratur

Ahrne, G. & Svensson, P. (2015). ​Handbok i kvalitativa metoder.

​ ​1. uppl. ​Stockholm: Liber.

Bohlin, R. (2016). ​Tackla hatet: om näthat och hot - och hur du skyddar dig

​ . 1. uppl.

Stockholm: Ordfront

Dunkels, E. (2016). ​Nätmobbning, näthat och nätkärlek: kunskap och strategier för en bättre

vardag på nätet.

​ ​1. uppl. ​Stockholm: Gothia Fortbildning.

Fichman, P. & Sanfilippo, M. R. (2016). ​Online trolling and its perpetrators: under the

cyberbridge

​ . ​1. uppl. ​Lanham: Rowman & Littlefield Publishers.

Hedelius, P. (2015). ​Telia: alliansregeringen och korruptionen

​ . ​1. uppl. ​Stockholm: Massolit.

Lee, N.R. & Kotler, P. (2016). ​Social marketing: changing behaviors for good

​ . ​1. uppl.

Thousand Oaks: Sage.

Merriam, S.B. (1994). ​Fallstudien som forskningsmetod

​ . ​1. uppl. ​Lund: Studentlitteratur.

Nyberg, A. & Wiberg, M. (2014). ​Sociala medier och härskartekniker

​ . 1. uppl. Lund:

Studentlitteratur

Noble, T. (2000). ​Social theory and social change

​ . ​1. uppl. ​Basingstoke: Macmillan.

Sackemark, A. & Schultz, M. (2015). ​Näthat

​ . ​2. uppl. ​Visby: Elanders Sverige AB.

Sargeant, A. (2009). ​Marketing management for nonprofit organizations

​ . ​1. uppl. ​New York:

Oxford University Press. Elektroniska källor

Alla bolag (2017).​ Telia Company AB Bokslut.

​ http://www.allabolag.se/5561034249/bokslut

[2017-01-02]

Bergström, F. (2016).​ JAG VILLE ANMÄLA HONOM TILL POLISEN

​ [video].

https://youtu.be/q0_J8nudx5c​ [2017-01-02] Blogfame (2017). ​Blogfame.

​ ​https://blogfame.com/​ [2017-01-22]

Blogfame (2016). ​Exklusiv pressträff, träffa Kissie och andra stora profiler,

​ Pressmeddelande

2016-06-01

Blogfame (2016). ​Pressträff för skapaskillnad.nu,

Blogfame (2016). ​Stöd skapaskillnad.nu,

​ Pressmeddelande 2016-07-15

Det här är Sveriges 500 största företag 2016. (2016). [Elektronisk] ​Veckans affärer,

​ 29

november​.

​ Tillgänglig:

http://www.va.se/nyheter/2016/11/29/det-har-ar-sveriges-500-storsta-foretag-2016/ [2017-01-02]

Facebook (2017a). ​Pink Room

​ . ​https://www.facebook.com/groups/1636123779957663/

[Hämtad 2017-01-02]

Facebook. (2017b). #jagärhär!. ​https://www.facebook.com/groups/548170525365320/ [Hämtad 2017-01-02]

Friends (2016). ​Friends nätrapport 2016

​ . Stockholm: Friends

Tillgänglig:

https://friends-brandmanualswede.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/03/Friends-natrap port2016.pdf​ [2017-01-02]

Halebop (2015). ​Rekordmånga förvandlar näthat till nätkärlek i Halebops språktvätt

​ ,

Pressmeddelande 2015-12-08

Hata hat

​ (2016) [video]. Telia. ​https://www.youtube.com/watch?v=TwRhAjO9fsE

[2017-01-02]

Klick och pengar in på kontot. (2016). [Elektronisk] ​Uppsala Nya Tidning,

​ 27 november.

Tillgänglig: Retriever Research. [2017-01-02]

Kränkningar och personangrepp stänger kändisbloggar. (2011). [Elektronisk] ​Expressen

​ , 22

januari. Tillgänglig: Retriever Research. [2017-01-02] Kulturskaparna, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://www.youtube.com/watch?v=5XZkbY6RXvI&list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQF Kj5rTuiAX​ [2017-01-02]

Lindgren, T. (2016) ​"GÖR EN VIDEO DÄR DU DÖDAR DIG SJÄLV" | Läser elaka och

konstiga kommentarer

​ [video]. ​https://www.youtube.com/watch?v=pHJz8zgGyns

[2017-01-02]

Nationalencyclopedin (u.å.). Profil. I ​Nationalencyklopedin.

​ Tillgänglig:

Nationalencyklopedin. [2017-01-02]

Northside Bulls, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://www.youtube.com/watch?v=m-ojWf5cMJ0&index=5&list=PLYjao5thSuwA9OXvTO cZBZQFKj5rTuiAX​ [2017-01-02]

Polisen. (2016). ​Näthat - Lagar och regler

​ .

Regeringskansliet. (2016). ​Brott på nätet.

​ [Elektronisk] Stockholm: Regeringskansliet.

Tillgänglig: http://www.regeringen.se/artiklar/2015/03/brott-pa-natet/ [2017-01-02] Roba, 19, driver gigantisk tjejgrupp på Facebook: Därför blockar vi folk. (2016). [Elektronisk] ​Nyheter 24

​ , 3 november. Tillgänglig:

http://nyheter24.se/nohate/866490-roba-facebook-stor-tjejgrupp-pink-room​ [2017-01-02] Skapa Skillnad (2016) ​Skapa Skillnad-podden

​ .

http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/ [2017-01-02]

Skapa Skillnad

​ (2016) Alla har väl rätt till en åsikt [Poddradio] Skapa Skillnad 11 juni.

http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11555/ Skapa Skillnad (2016)​.

​ ​ ​Jag har blivit utsatt för näthat.

https://skapaskillnad.nu/jag-blir-utsatt-for-nathat​ [2017-01-02]

Skapa Skillnad

​ (2016) Lisas story [Poddradio] Skapa Skillnad 10 juli

http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11583/

Skapa Skillnad

​ (2016) Minns du 17-åriga Kissie? [Poddradio] Skapa Skillnad 23 juli

​http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11587/

Skapa Skillnad

​ (2016) Nakenhet på internet [Poddradio] Skapa Skillnad 26 juni

http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11555/ Skapa Skillnad (2016)​.

​ ​ Om skapa skillnad. https://skapaskillnad.nu/om-skapa-skillnad

[2017-01-02]

Skapa Skillnad

​ (2016) Prestationsångest [Poddradio] Skapa Skillnad 19 juni.

http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11570/

Skapa Skillnad

​ (2016) Sexkritik i dokusåpa [Poddradio] Skapa Skillnad 17 juli

​http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11584/

Skapa Skillnad

​ (2016) Skönhetsoperationer [Poddradio] Skapa Skillnad 3 juli

http://www.ilikeradio.se/podcasts/skapa-skillnad/11580/ Skapa Skillnad (2016)​. Sponsorer och änglar

​ . ​https://skapaskillnad.nu/sponsorer-och-anglar

[2017-01-02]

Skapa Skillnad (2016)​. Svar från juristen

​ .

https://skapaskillnad.nu/fragor-och-svar ​[2017-01-02] Statens medieråd. (2016). ​No hate

Suler, J. (2004). The Online Disinhibition Effect. ​CyberPsychology & Behavior,

​ 7(3), ss

321-326. DOI: 10.1089/1094931041291295

Sweden Spectaculars, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://www.youtube.com/watch?v=QUd4ArQ4n90&list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQF Kj5rTuiAX​ [2017-01-02]

Team Moonlights, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://www.youtube.com/watch?v=srl4QC3-b00&list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQFKj 5rTuiAX​ [2017-01-02]

Telia (2016a). ​25.000 #HATAHAT-TRÖJOR DELAS UT I KAMPEN MOT NÄTHAT

​ ,

Pressmeddelande 2016-05-31

Telia (2016b). ​Acceptera aldrig att någon skriver otrevliga saker till dig

​ .

https://www.telia.se/privat/aktuellt/2016/April/drabbad-av-nathat [2017-01-22] Telia (2016c). ​Om Telia.

​ https://www.telia.se/privat/om/telia​ [2017-01-22]

Telia (2016d).​ Har svensken slutat ringa? Sociala medier limmet i vardagspusslet

​ ,

Pressmeddelande 2016-04-13 Telia (2016e). ​Hata hat

​ .​ https://www.telia.se/privat/om/hatahat/kampanj​ [2017-01-02]

Telia (2016f).​ ​Telia inleder samarbete med Friends för ett mer kärleksfullt internet

​ ,

Pressmeddelande 2016-02-13 Telia (2016g). ​Telia ledningsgrupp.

https://www.telia.se/privat/om/ledningen?intcmp=fp_om-telia_ledningsgrupp-telia-sverige [2017-01-02]

Telia (2016h). ​Telia tar ställning för Kärleken – nu tar vi #hatahat till Pride, Pressmeddelande 2016-07-25

Telia (2016i). ​Telias kunder surfar fritt på sociala medier om man lovar att vara schyst, Pressmeddelande 2016-04-18

Telia (2015). ​Zara Larsson #kärleksspammar med Telia,

​ Pressmeddelande 2015-10-23

Telia Company (2015a).​ ​Building the company

​ .

http://www.teliacompanyhistory.com/building-the-company/article-list/owners/ ​[2017-01-02] Telia Company (2015b). ​Welcome to Telia Company.

http://www.teliacompany.com/en/newsroom/news/news/news-articles/2016/welcome-to-telia-company/​ [2017-01-02]

Telia Sverige (2016a). #hatahat Repost @M0llys. Tillgänglig:

https://www.instagram.com/p/BEAzuiDFsyF/?taken-by=teliasverige​ [2017-01-02] Telia Sverige (2016b). #hatahat. Tillgänglig:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQFKj5rTuiAX [2017-01-02]

Tillsammans mot näthat, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://youtu.be/bYF3_aBM1eM?list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQFKj5rTuiAX [2017-01-02]

Tullingebergsskolan, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://www.youtube.com/watch?v=kdDvHaJxMIw&list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQF Kj5rTuiAX​ [2017-01-02]

Örby IS P-06, #hatahat (2016) [video]. Telia.

https://www.youtube.com/watch?v=1WHAuUoVrdk&list=PLYjao5thSuwA9OXvTOcZBZQ FKj5rTui​ [2017-01-02]

Bilaga 1, intervjuguide Telia

Intervjufrågor:

1. Hej! Är det okej att vi spelar in intervjun? -

2. Vad heter du och vad har du för roll i kampanjen #hatahat? -

3. Varför skapades kampanjen? -

4. Hur definierar ni näthat? -

5. Hur ser ni på näthat som problem? -

6. Hur har ni gått tillväga för att definiera av målgrupperna? -

7. Ni har sagt att er primära målgrupp ​ kallas ”Segment 2” eller ”The followers”​ och säger att ni ​Kommunikativt vände er till två grupper: familjer med barn och unga vuxna. Kan du utveckla det, berätta för oss som inte vet vad segment 2 och the followers är för nånting?

-

8. Hur har ni resonerat kring era medieval/ de olika sociala medierna som ni har använt under kampanjen?

-

9. Vilka mediekanaler använde ni er av? -

10. Så ni har inte använt er av papperstidningar, TV, direkt mejl/nyhetsbrev (till

konsumenter), radio, magasin (debattartiklar, annonser), affischer eller annan reklam utomhus, hemsidor (sponsrade inlägg eller reklam på t.ex. blogg - vilka influencers??), -

11. Hur är det att ha kontakt med unga och skolor, har ni någon kontakt? Vad planerar ni att göra i det arbetet? ​​Ni har skrivit att de har återkommit med motiveringar om hur de skulle använda tröjorna, hur valdes skolorna ut och hur gick kontakten till?

-

12. Hur har ni gått tillväga för att skaffa era samarbetspartners? Har det varit personliga möten/ tidigare kontakter?

-

13. Hur kommer det sig att ni har ett samarbete med Friends och vad har det för innebörd i det här arbetet?

-

14. Hur valde ni ut era profiler Molly Sandén och Magnus Carlsson? -

15. Var det viktigt för er att profilerna ska ha tidigare erfarenheter av nätmobbning? -

16. Har ni avsiktligt valt att framföra kampanjen online eller offline? Varför/Varför inte? -

17. Tror du att det finns någon fördel med att ha kampanjen online eller offline? -

18. Har ni märkt någon skillnad mellan era online och offline kampanjer? -

19. Hur kan man jobba systematiskt för att stävja näthatet? -

20. Kan du berätta kort om hur Telias samarbete såg ut med PR-byrån Ehrenstråle DDB under kampanjarbetet?

-

21. Finns det något mer ni har gjort som vi inte har pratat om nu under den här intervjun? -

22. Har du något att tillägga? Några frågor? -

Bilaga 2, Intervjuguide Skapa skillnad

Intervjufrågor:

1. Hej! Vad heter du och vad har du för roll i kampanjen #hatahat/Skapa skillnad? -

2. Varför skapades kampanjen? -

3. Hur definierar ni näthat? -

4. Hur ser ni på näthat som ett problem? -

5. Vad är kampanjens övergripande mål och budskap? -

6. Vilken är kampanjens primära och sekundära målgrupp? -

7. Hur har ni gått tillväga för bestämma målgrupperna? -

8. Hur har ni resonerat kring era medieval/ de olika sociala medierna som ni har använt under kampanjen?

-

9. Vilka mediekanaler använde ni er av? -

10. Så ni har inte använt er av papperstidningar, TV, direkt mejl/nyhetsbrev, radio (skapa skillnad: samarbete med hit radio och mix megapol), magasin (debattartiklar,

annonser), affischer eller annan reklam utomhus, hemsidor (sponsrade inlägg eller reklam på t.ex. blogg),

-

11. I juni bjöd ni in till pressträffar har ni gjort något liknande sen dess?) -

12. Vi har också sett att Lisa har föreläst med svenska hjältar i Oktober detta år, hur kommer det sig att ni började med det och varför? Är föreläsningar någonting ni vill utveckla?

-

13. Hur är det att ha kontakt med unga och skolor, har ni någon kontakt? Vad planerar ni att göra i det arbetet?

-

14. Hur har ni gått tillväga för att skaffa era samarbetspartners? Har det varit personliga möten/ tidigare kontakter?

15. Har ni avsiktligt valt att framföra kampanjen online eller offline? Varför/Varför inte? -

16. Tror du att det finns någon fördel med att ha kampanjen online eller offline? -

17. Har ni märkt någon skillnad mellan era online och offline kampanjer? -

18. Hur kan man jobba systematiskt för att stävja näthatet? -

19. Ni är ju en organisation som utger er för att vara nonprofit, hur har det påverkat ert engagemang i kampanjen?

-

20. Hur är kopplingen till blogfame? -

21. Ser du att det ni gör i kampanjen kan vara till nytta för Blogfame? -

22. Finns det något mer ni har gjort i skapa skillnad som vi inte har pratat om nu under den här intervjun?

-

23. Har du något att tillägga? Några frågor? -

Bilaga 3 Pressrelease

Kan organisationer motverka näthat?

Har du någonsin känt dig kränkt på internet? Har du någonsin upplevt att näthat finns runt omkring dig?

Näthat är tyvärr vanligare än vad man tror eftersom att det har vuxit sig större och större och blivit en del av mångas vardag. Organisationen Friends annonserade i januari 2016 att “En av tre unga” upplever hat på internet. Det var ett av de drivande krafterna till varför Telia skapade kampanjen “Hata hat” som förde Telia till ämnet näthat. En annan kampanj som skapades under år 2016 var Skapa skillnad. Skapa skillnad grundades av Katri Lindgren där motiveringen var att hon var väldigt bekant med näthat och att hon kände ett ansvar som vuxen att försöka göra allt för att

motverka det.

Två studenter vid Uppsala universitet har nu studerat i en C-uppsats ifall det finns någon specifik ram som följs när organisationer bygger upp kampanjer som rör social förändring. De som studeras är företaget Telia och den ideella organisationen Skapa Skillnad. Det visade sig att organisationer med samma mål, i detta fall att minska näthat, går tillväga på liknande sätt. Det arbete som Telia och Skapa skillnad har gjort är av intresset att motverka näthat. En faktor som studeras är att ta frågan till en vinstdrivande aspekt för att se om det finns gemensamma faktorer i ämnet. Även hur organisationernas kommunikation ser ut i

kampanjerna studeras närmare. Genom att studera kanalval och aktiviteter och de skillnader och likheter som finns mellan organisationerna kan det belysas om det skiljde sig i om organisationerna var vinstdrivande eller inte.

Resultatet var i den här studien att vinstdrivande företag hade i detta fall mer resurser och ett mer systematiskt arbete över hur de jobbade med sin kampanj. Detta kunde utläsas av en analys och kodning av organisationernas hemsidor och de pressmeddelanden/blogginlägg som

publicerats om ämnet. Materialet har sedan kompletterades med intervjuer med de båda organisationerna.

Anna-Olivia Wadman och Rebecka Gustavsson

Related documents