• No results found

Resultat av innehållsanalys

6. Resultat

6.1 Resultat av innehållsanalys

Hemsidan och pressmeddelande har använts som primära källor för att undersöka Telia och "Skapa Skillnad:s" innehåll i kampanjen. Tabell 1 har använts för att skapa ett ramverk till det material som senare ska färgkodas i en innehållsanalys.

6.1.1 Resultat av Telias hemsida och pressmeddelanden/blogginlägg 6.1.1.1 Bakgrund och problemformulering

Bakgrunden till kampanjen beskrivs i ett pressmeddelande (Telia 2016i) att Telia lanserar ett nytt koncept. Det leder till att användandet av sociala medier på Telias kunders mobiltelefoner inte räknas med i spendering av datatrafik. Det berör de kunder som har köpt ett abonnemang som kallas “Dela- eller komplett”, så grundpelaren är att få andra personer att köpa detta abonnemang. Den andra bakgrunden som berättas är att Telia “vill ta ställning” till näthat. I ett tidigare publicerat pressmeddelande (Telia 2016d) tilläggs detta påstående om att sociala medier och internet är en viktig del i vardagen. På webbsidan refererar även Telia till Friends rapport som i sin tur hävdar att en av tre unga blir mobbade på internet (Telia 2016e; Friends 2016).

Kampanjens mål är inte klart uttalad men unga personer omnämns på webbsidan och det finns även uttryckligen referenser till unga som målgrupp utifrån det resultat som kommit från Friends rapport (Telia 2016e). I ett pressmeddelande (Telia 2016a) omnämns skolor, organisationer och föreningar, med exempel som “lag i amerikansk fotboll som arbetar med hbtq-frågor [och] församlingshemmet i Hjo med språkcafé för nyanlända” intresserade av kampanjen och de tröjor som delas ut. Övergripande mål står inte uttryckligen men rubrik på webbsidan är att “Älska sociala medier och Hata hat”. Något som även beskrivs är att Telia hänvisar personer att “sprid[a] nätkärlek” och Telia “hatar hat”. Kopplat till målet är att det finns information på webbsidan som omnämner åtgärder ifall folk har blivit drabbade av näthat (Telia 2016b).

Telia definierar i ett pressmeddelande (Telia 2016i) att sociala medier agerar som en katalysator för näthat. Webbsidan refererar till Molly Sandén som talar om personliga erfarenheter av ämnet. Hatandet beskrivs som överväldigande och uppkom via sociala medier. I Sandéns fall bidrar näthatet till en psykisk påfrestning (Telia 2016e). Uttalandena kompletteras även av att Telia refererar till Friends undersökning att en av tre unga upplever hat. Som en åtgärd för näthat ger Telia tips och hänvisar till att anmäla till polisen, ta kontakt med organisationen BRIS och Barn- och Elevombudet samt anmäla bevis till Juridikinstitutet för att som steg (Telia 2016b).

6.1.1.2 Aktiviteter och val av kanaler

På Telias hemsida går det att hitta länkar till onlinekanaler såsom Instagram och YouTube (Telia 2016e). Ett tillvägagångssätt som användes på webbsidan är att den lansera kampanjen på Instagram från företaget Telias huvudkonto vilket går att beskådas med start den 10 april 2016 (Telia Sverige 2016a). På hemsidan rekommenderar Telia personer att publicera bilder eller videor för att visas offentlig från sina privata konton där personerna visar sitt stöd med kampanjen genom att ange hashtag #hatahat. Bilderna kan sedan visas på Telias webbsida (Telia 2016e). Videos på hemsidan som beskrivs är bland annat om Örby IS pojkfotbollslag som publicerades den 2 juli. Totalt har sju videor publicerats mellan 1-2 juli om kampanjen "Hata hat" på YouTube. Utvalda personer från föreningar diskuterar vad näthat är eller hur de arbetar mot frågan. Gemensamt för föreningarna är att delar av dem eller alla personer bär Telias "Hata hat"-tröja. De här videorna illustrerar hur föreningar och personer tar ställningstagande i näthat (Telia Sverige 2016b).

Pressmeddelanden är också ett verktyg som har använts. Tre pressmeddelanden publicerade mellan april och juli har valts ut då de aktivt diskuterar kampanjen "Hata hat" 1) Telias kunder surfar fritt på sociala medier om man lovar att vara schysst, 2) Kärleken är enorm - 25.000 #hatahat-tröjor delas ut i kampen mot näthat och 3) Telia tar ställning för Kärleken – nu tar vi #hatahat till Pride. Tröjor är ett verktyg som används, det omnämns i ett pressmeddelande från maj och är även ett inslag på hemsidan som beskriver hur vinsten går till Friends och att den potentiella köparen där kan bidra till att “ta ställning mot näthat” vilket också styrks med informationen från hemsidan att 650 grupper fick ta del av 25.000 tröjor. Tröjor är ett sätt för Telia att nå ut: ”25.000 tröjor har delats ut till 250 grupper” (Telia

2016a). Telia har även valt att ta in kändisar, Molly Sanden och Magnus Carlson, för att agera som huvudpersoner i kampanjen (Telia 2016e). De skapade en låt vid namn “Hata hat” och släppte en tillhörande video på YouTube “Jag hatar hat” som lanserade kampanjen och låten med kändisarna som ambassadörer i april (Hata hat 2016).

6.1.1.3 Skillnad icke vinstdrivande eller vinstdrivande

Telia som organisation är inte ideellt och det ges tecken på att det är ett vinstdrivande företag. Telia refererar på både webbsida och pressmeddelande till sitt kampanjerbjudande med surf genom att “släppa surfen fri”. Däremot hänvisas det hur Telias tröja, en produkt i kampanjen, är till försäljning men att vinsten går till Friends och i ett pressmeddelande beskrivs hur tröjorna går att beställas gratis.

6.2.1 Resultat av “Skapa Skillnad:s” hemsida och pressmeddelanden/blogginlägg 6.2.1.1 Bakgrund, problemformulering och åtgärder

Katri Lindgren är grundare av “Skapa Skillnad” och ägare för företagen Blogfame och Adviral AB. Therese Modig beskrivs också som medgrundare i “Skapa Skillnad” och har en bakgrund i Brave media. Lisa Anckarman anges som influencer och anges vara mest aktiv av ambassadörerna. Bakgrunden beskrivs på Blogfames blogg att stoppa ett “dåligt klimat”. Problemet beskrivs att på webbsidan att unga använder internet och präglas av sociala medier och målet beskrivs att vara att skapa ett annat klimat. Även Anckarmans uttalande agerar som en beskrivning av ämnet genom att berätta om de personliga erfarenheter som finns om ämnet, och de psykiska påfrestningar näthat leder till. Åtgärder som beskrivs är att “Skapa skillnad” hänvisar till en polis, jurist och BRIS för de som är drabbade av näthat. Där står tips och råd vad den drabbade kan göra (Skapa skillnad 2016).

6.2.1.2 Aktiviteter och val av kanaler

Instagram och Facebook är kanaler som refereras på webbsidan. Facebook refereras genom att personer uppmanas att skriva på en digital signaturlista där personen får visa offentligt på sin personliga sida på Facebook sitt stöd till organisationen och frågan (Skapa skillnad 2016). “Skapa skillnad” har en podcast som publiceras mellan juni och juli där organisationens ambassadörer talar i sju avsnitt om näthat (Skapa skillnad-podden 2016).

Blogginlägg används här som både kanal och källa till att inhämta material. Tre blogginlägg som valts ut är 1) Exklusiv pressträff, träffa Kissie och andra stora profiler, 2) Pressträff för skapaskillnad.nu och 3) Stöd skapaskillnad.nu som publicerades mellan juni och juli. Aktiviteter som beskrivs i ett blogginlägg (Blogfame 2016) i juni är att Blogfame á “Skapa Skillnad”s vägnar bjuder in till traditionella medier för en pressträff. Där närvarar organisationens fyra ambassadörer. “Skapa skillnad” använder sig av ambassadörer i form av fyra tjejer som alla har personlig koppling till ämnet (Skapa skillnad 2016).

6.2.1.3 Skillnad på icke vinstdrivande eller vinstdrivande organisationer

På webbsidan beskrivs organisationens verksamhet vara ideell och att arbetet baserat på en icke vinstdrivande (Skapa skillnad 2016). Ingen information finns som utvecklar påståendet i organisationens blogginlägg (Blogfame 2016). På webbsidan går det att finna att Katri Lindgren är grundare till företagen Adviral respektive Blogfame även är grundare till “Skapa skillnad”, Therésé Modig är producent för podcasten och även grundare för Brave Media. Samarbetet mellan företagen beskrivs endast som att “60.000 medlemmar ligger bakom “Skapa Skillnad”. Ett tecken på hur samarbetet ser ut genom att det går att få information om “Skapa Skillnad:s” organisation och aktiviteter en bloggsida som tillhör Blogfame, vilket agerar som företagets kommunikationskanal utåt sett.

Däremot presenterar “Skapa Skillnad” sponsorer som “tar ställning mot ett snällare internet” där MTG, I Like Radio, Power hit radio, RixFm och Adviral är med på listan. Hur samarbetet går till och hur det har någon påverkan på en vinstdrivande organisation utvecklas inte på blogginlägg eller hemsidan (Skapa skillnad 2016).

Related documents