• No results found

Resultat för EU-medlemsländerna

5 Metod

6.3 Resultat för EU-medlemsländerna

Tabell 6 presenterar resultaten för EU-medlemsländerna. Kolumn (1) presenterar resultaten för OLS-regressionen som inkluderar makroekonomiska faktorer. Kolumn (2) presenterar resultaten för OLS regressionen som inkluderar infrastrukturella och institutionella variabler. Kolumn (3) presenterar resultaten för OLS regressionen som inkluderar alla dessa variabler och kolumn (4) presenterar resultaten för fixa effekter.

Tabell 6 Resultat för EU-medlemsländerna

LnAndrastadietsutb. 4,15*** 1,52** 2,53*

(0,63) (0,73) (1,30)

LnMobilaprenum. -2,07*** -1,85*** 0,075

(0,43) (0,45) (0,45)

Handel 0,029** 0,033** -0,029*

(0,013) (0,013) (0,017)

Politisk stabilitet -1,10*** -1,06*** -0,63**

(0,23) (0,24) (0,29)

50

Förklaringsgraden 0,461 0,434 0,439 0,252

Antalet länder 23 23 23 23

Standardfel inom parentes

*** p<0.01, ** p<0.05, * p<0.1

När man jämför resultaten i kolumn 1 med samma resultat för Norden, ser man att effekten är starkare bland EU-medlemsländerna och signifikanta på 1-procentsnivå. När BNP per capita stiger med en procent ökar inflödet av FDI med 1,04 procent, vilket är samma resultat som för Norden. Effekten är dock signifikantare och tyder på att landets storlek skulle ha en positiv inverkan på inflödet av FDI. När inflationen ökar med en enhet visar det att inflödet av FDI skulle öka med 0,026 procent. Resultatet strider mot antaganden som gjordes av Sabir et al. (2019), eftersom inflationen är ett mått på makroekonomisk

51 instabilitet och borde ha en negativ effekt på utländska investeringar. Resultaten för andra stadiets utbildning visar sig vara stark även bland EU-medlemsländerna. När utbildningsnivån på andra stadiet stiger med en procent, ökar FDI med 4,15 procent, med en signifikans på 1-procentsnivå.

I kolumn 2 kontrollerar jag för institutionernas och infrastrukturens betydelse för inflödet av FDI i EU-medlemsländerna, samt handelsfriheten. En del av resultaten är snedvrida, särskilt de som gäller politisk stabilitet och mobila prenumerationer. En enhets ökning av politisk stabilitet skulle enligt kolumn två resultera till ett negativt inflöde av FDI med 1,1 procent. Samtidigt skulle en procents ökning av mobila prenumerationer resultera i 2,07 procents minskning av inflödet av FDI. Resultaten är signifikanta på 1-procentsnivå, men berättar knappast sanningen om sambandet. Däremot visar resultaten för BNP per capita, korruption och handel trovärdigare resultat, med en signifikans på 5-procentsnivå och 1-procentsnivå. Resultaten för dessa variabler är i detta skede liknande som för Norden, förutom BNP som inte har en signifikant effekt. En enhets ökning av indexet för korruption skulle enligt resultaten öka inflödet av FDI med 0,054 %, vilket är trovärdigt eftersom ett högre värde på indexet indikerar mindre korruption.

I kolumn 3 kontrollerar jag för alla variabler som används i regressionsanalysen med en OLS regression, som visar trovärdiga och signifikanta resultat för effekten av BNP per capita, andra stadiets utbildning, handeln och korruption. Resultaten för mobila prenumerationer som mäter effekten av den teknologiska infrastrukturen och variabeln politisk stabilitet visar fortsättningsvis snedvrida resultat för EU-länderna, med en signifikans på 1-procentsnivå, vilket är överraskande. Det kan tyda på att några variabler i modellen korrelerar med varandra vilket orsakar snedvridning, men det kan även finnas andra bakomliggande faktorer, eftersom det finns stora skillnader mellan ländernas utvecklingsnivå i samplet. Trots det skulle resultaten betyda att mindre korruption, högre nivå av internationell handel och högre utbildningsnivå har en positiv effekt på inflödet av FDI, vilket är i linje med de teoretiska antaganden som jag behandlade i kapitel 2, samt resultaten från den existerande litteraturen som presenterades i kapitel 3. Storleken av landets ekonomi som i analysen representeras av BNP per capita visar tills vidare en

52 positiv effekt på FDI, vilket inte är i linje med den existerande litteraturen. Dock är det möjligt att stora och konkurrenskraftiga länder som Tyskland och Frankrike kan förklara en del av denna effekt.

Resultaten för fixa effekter har analyserats för att granska tillförlitligheten i resultaten, som presenteras i den fjärde kolumnen. Effekten för BNP per capita, andra stadiets utbildning och korruption visar intressanta resultat som är i linje med den tidigare forskningen. Sabir et al. (2019) framförde ett negativt och signifikant samband mellan BNP per capita och inflödet av FDI och förklarade effekten med att länder med högre BNP har högre levnadsstandard och större kostnader, vilket kan påverka investerare negativt. Min analys visar liknande resultat, vilket tyder på att investerare föredrar länder med lägre BNP per capita, eftersom de är billigare att investera i än länder med högre BNP per capita. Effekten är signifikant på 10-procentsnivå och tyder på att en procents ökning av BNP per capita leder till en 0,95 procents minskning av inflödet av FDI.

Effekten för andra stadiets utbildning är svagare bland EU-medlemsländerna än i Norden, men visar dock ett positivt samband med en signifikans på 10-procentsnivå, där en procents ökning av utbildningsnivån skulle öka inflödet av FDI med 2,53 procent.

Effekten är i linje med den existerande litteraturen om humankapitalet. Effekten för korruption är positivt och visar ett signifikant resultat på 5-procentsnivå, där en enhets ökning i indexet för korruption leder till en ökning av inflödet av FDI med 0,027 procent.

Sambandet visade inte ett korrekt resultat för Norden, men orsaken kan vara att flera centraleuropeiska och östeuropeiska länder präglas av högre korruption och en minskning av korruption har en positiv effekt på utländska investeringar. De negativa och signifikanta resultaten för handel och politisk stabilitet kan anses vara överraskande. I Norden var resultaten liknande för handeln och korruptionen, men trots det inte signifikanta. Det är möjligt att handeln inte i detta fall är ett effektivt estimat om länderna importerar mer än exporterar, vilket kan snedvrida resultaten. Effekten för mobila prenumerationer är positiv men inte signifikant, vilket är en liten överraskning, men faktumet att effekten nu visar ett positivt samband påvisar att resultaten för fixa effekter

53 kan anses vara trovärdigare. Även inflationens betydelse är mindre för EU-medlemsländerna och ger inte ett signifikant resultat i modellen.

54

7 Slutsatser

I kapitlet sammanfattas slutsatserna av resultaten som framfördes i det föregående kapitlet.

Resultaten från den empiriska analysen kopplas till teorierna och den tidigare forskningen om ämnet för att jämföra resultaten mellan Norden och EU-länderna. Efter att jag har diskuterat resultaten kommer jag att framföra idéer och förslag till fortsatta studier om faktorer som påverkar inflödet av FDI i Norden.

Related documents