• No results found

Resultat för de nordiska länderna

5 Metod

6.2 Resultat för de nordiska länderna

Resultaten för Norden presenteras i tabellen nedanför. Kolumn (1) presenterar resultaten OLS-regressionen som inkluderar makroekonomiska faktorer. Kolumn (2) presenterar resultaten för OLS regressionen som inkluderar infrastrukturella och institutionella variabler. Kolumn (3) presenterar resultaten för OLS regressionen som inkluderar alla dessa variabler och kolumn (4) presenterar resultaten för fixa effekter.

Tabell 5 Resultat för Norden

LnAndrastadietsutb. 6,68*** 7,45*** 5,39***

(1,41) (1,39) (1,13)

Handel 0,13*** 0,067** -0,041

(0,029) (0,025) (0,028)

Politisk stabilitet 0,31 1,51** 1,43***

(0,75) (0,60) (0,52)

Korruption 0,12** 0,042 -0,072*

(0,051) (0,042) (0,042)

45

46 (4,50)

Konstant -42,1*** -19,5* -47,2*** -22,8*

(9,90) (10,0) (10,7) (12,2)

Observationer 98 103 98 98

Förklaringsgraden 0,630 0,460 0,688 0,637

Antalet länder 5 5 5 5

Standardfelen inom parentes

*** p<0.01, ** p<0.05, * p<0.1

Resultaten är signifikanta för alla oberoende variabler som kontrollerats i tabell 5, kolumn ett. När BNP per capita ökar med en procent borde inflödet av FDI öka med 1,04 procent.

Det här skulle betyda att länder med högre BNP per capita har bättre förutsättningar till att attrahera utländska investeringar i landet. Med andra ord skulle till exempel Sverige, Norge och Danmark med högre BNP per capita än Finland och Island ha bättre förutsättningar till att attrahera utländska investeringar. Resultat är inte i linje med den tidigare forskningen som genomförts av Saini och Singhania (2018). Forskarna framför ett signifikant och negativt samband mellan BNP per capita och FDI, och förklarar det med att investerarna inte anser att BNP per capita är ett effektivt estimat för utvecklingen.

Resultatet för inflationen tyder på att makroekonomisk stabilitet har en betydelse för investerarna och attraktiviteten för utländska investeringar. Sambandet är negativt signifikant, vilket innebär att när inflationen stiger med en enhet sjunker andelen FDI med -0,38 procent, vilket är i linje med den tidigare forskningen. Dock finns det ett starkare samband i Norden, vilket tyder på att ekonomisk stabilitet är viktigt när man investerar i Norden. Ländernas självständiga penningpolitik kan ha en viss påverkan på resultatet.

Resultatet för nivån för andra stadiets utbildning visar ett starkt och positivt signifikant samband mellan inflödet av FDI, där en procents ökning i andra stadiets utbildning resulterar till en 6,68 procents ökning i inflödet av FDI. Resultatet är i linje med den tidigare forskningen och teorin om humankapitalets inverkan på FDI. Eftersom populationen i Norden har en hög utbildningsnivå kan man anse att arbetskraften är produktiv och klarar av att producera avancerade varor, vilket attrahera utländsk kapital.

47 I kolumn 2 kontrollerar jag för institutionernas och infrastrukturens betydelse för inflödet av FDI i Norden, samt handelsfriheten. Estimatet för antalet mobila prenumerationer per 100 invånare visar ett signifikant samband på 1-procentsnivå, där en procents ökning av antalet mobila prenumerationer resulterar i en 3,10 procents ökning av FDI. Resultatet är i linje med resultaten från Sabir et al. (2019) och Saini och Singhania (2018), som även framför ett positivt och signifikant samband med mobila prenumerationer, vilket tyder på att snabb spridning av information kan locka till sig mera utländska investeringar. Dålig infrastruktur och långsammare spridning av information ökar transaktionskostnaderna och hindrar tillgången till både lokala och globala marknader, vilket i slutändan påverkar utländska investeringar negativt (Saini & Singhanias, 2018).

Variabeln ”handel” som är ett estimat för handelsfrihet och marknadens öppenhet visar ett positivt och signifikant samband på 1-procentsnivå med inflödet av FDI. En enhets ökning i handeln leder till en 0,13 procents ökning i FDI. Resultatet är i linje med den tidigare forskningen, där även Sabir et al. (2019), samt Saini och Singhania (2018) visar ett positivt samband mellan handeln och FDI. Öppnare länder har med andra ord större möjlighet att attrahera utländska investeringar, vilket även Norden karaktäriseras av.

Det går att se ett positivt och signifikant samband mellan korruption och inflödet av FDI, där en enhets ökning i indexet för korruption leder till en 0,12 procents ökning i inflödet av FDI. Den tidigare forskningen om institutioners påverkan på FDI framför att utvecklade länder med fungerande institutioner och låg korruption attraherar utländska investeringar. Resultatet kan anses vara intressant för Norden, eftersom effekten för korruptionen är positivt och visar att variabeln har ett positivt samband med inflödet av FDI. Saini och Singhania (2018) menar att institutioner av hög kvalitet minskar transaktions- och informationskostnader, vilket attraherar utländska investerare och bidrar till ekonomisk tillväxt. Politisk stabilitet anses vara avgörande för investerare när de överväger att investera mera kapital (Saini & Singhania, 2018). Estimatet för politisk stabilitet visar i det här skedet inget signifikant samband med FDI, vilket ska kontrolleras i de andra kolumnerna.

48 I kolumn 3 kontrollerar jag för alla variabler som används i regressionsanalysen med en OLS regression, som visar signifikanta samband med handel, andra stadiets utbildning, inflation och politisk stabilitet. Resultaten i kolumn 3 kan antas vara pålitligare då jag kontrollerar för flera oberoende variablers påverkan på FDI. Resultatet för politisk stabilitet har nu blivit positivt och signifikant, medan korruption inte visar signifikanta effekter. En signifikans på 5-procentsnivå tyder på en stark korrelation mellan politisk stabilitet och inflödet av FDI, precis som teorin och forskningen visar. De signifikanta resultaten för handel, andra stadiets utbildning, inflation och politisk stabilitet är i linje med den tidigare forskningen. Man kunde därför påstå att dessa faktorer påverkar inflödet av FDI i Norden. Att BNP per capita inte är signifikant mera i det här skede stämmer överens med den tidigare forskningen om att landets storlek inte borde vara en betydande faktor för utländska investerare. Trots allt borde sambandet enligt den tidigare forskningen, (Sabir et al, 2019) vara negativt, men man måste komma ihåg att avhandlingen undersöker enbart fem länder, medan den tidigare forskningen kontrollerar för ett större antal länder, vilket ger ett större sampel.

Kolumn 4 presenterar resultaten för fixa effekter, vars resultat kan anses vara pålitligare med mindre snedvridning. Som det går att se är resultaten för handeln och mobila prenumerationer blivit relativt överraskande med tanke på att de visar ett negativt samband med inflödet av FDI. Samtidigt är resultatet för mobila prenumerationer signifikant men inte särskilt starkt. Däremot visar andra stadiets utbildning och politisk stabilitet en positiv signifikans på 1-procentsnivå, vilket är i linje med den tidigare forskningen. Korruption har en negativ och signifikant effekt på inflödet av FDI, vilket innebär att indexet inte lyckas påvisa ett trovärdigt samband mellan korruptionen och inflödet av FDI i Norden.

Resultaten för fixa effekter diskuteras djupare i det följande kapitlet, som sammanfattar resultaten från den ekonometriska analysen.

49

Related documents