• No results found

Lagen

Tidsfrister

Komplexiteten i upphandlingen ska bestämma hur lång tid som anbudstiden ska vara. De tidshänvisningar som ges i LOU är minsta tid som ska ges vid olika förfaranden. Se även särskild förklaring om förfaranden under stycke 4 nedan.

Tidsfrister vid förfaranden över tröskelvärdet55: Öppet förfarande - 52 dagar.

Selektivt förfarande – 37+40 dagar Förhandlat förfarande – 40 dagar

Tiden börjar gälla dagen efter att annonsen skickats för annonsering.

Tidsfristen får kortas ned om upphandlingen har förannonserats eller om alla handlingar samt annonsen tillhandahålls elektroniskt. Om särskilda omständigheter kräver det så får ett påskyndat förfarande användas som ger en kortare tidsfrist

Vid upphandlingar under tröskelvärdet finns inga angivna tidsfrister. Vid förenklat förfarande och urvalsförfarande ska anbudstiden sättas så att entreprenören ges skälig tid att upprätta ett anbud.56

Tidsåtgång från att förfrågningsunderlag gick ut till dess att kontrakt var

skrivet

Svar: Kommunala upphandlare

Det bolag som låg under tröskelvärdena hade en tid på ca 4-6 veckor, anbudet var i 21 dagar och det tog ca 10 dagar att göra tilldelningen. För de andra bolagen som var över tröskelvärdet tog det 5-6 månader. 52 dagar ska annonsen vara ute, sedan tillkommer utvärderingstid och eventuella överklaganden.

Svar: Privata upphandlare

För samtliga företag tog det mellan 1 ½ till 2 månader. 55 KKV 2010 s. 31 56 KKV 2010 s. 26 36

Hur lång tid pågick stambytet totalt, samt per lägenhet?

Svar: Kommunala upphandlare

För alla av bolagen tog det 5-8 veckor för normallägenheten. Vissa låg i det högre och andra i den lägre delen. Det kan ta längre tid om det är en vattenskada i en lägenhet.

Svar: Privata upphandlare

Beroende på omfattningen av det som skulle göras i byggnaderna varierade även

tidsåtgången. Generellt tog själva stambytet och ombyggnationen av lägenheterna 6 veckor. Om fler åtgärder skulle göras i byggnadens energisystem ökades tidsplanen. Det kunde också vara så att en tidsförlängning berodde på att hyresgästerna inte lämnade in sina nycklar i tid. Ett av företagen berättade att svininfluensan gjorde så att tidsplanen inte hölls. Entreprenörens personal ville inte gå in i lägenheter där människor var hemma och var sjuka i influensan.

Ungefärligt pris per lägenhet

Svar: Kommunala upphandlare

Priserna per lägenhet varierar, men det gör också vad som gjordes i lägenheterna. För ett bolag kostade det 216 000 per lägenhet i entreprenadkostnad, ÄTA-kostnader tillkom. Då fick badrummen nya ytskikt, huset fick nya stammar, ny ventilation, nya el-stammar och nytt värmesystem. För ett annat bolag kostade det 97 500 - 109 000 per lägenhet. Då fick de nya ytskikt i badrum och nya stammar. För ett tredje bolag kostade det 150 000 - 230 000 för en trerums-lägenhet. Då river bolaget ut badrummet totalt och gör nya ytskick, nya stammar i badrum, kök, omdragning av elledningar och jordade uttag samt sätter in elmätare i

lägenheterna. För ett fjärde bolag kostade det 225 000 kr/lgh och då gjorde man nya stammar och nya ytskikt i badrummen.

Ett av bolagen har räknat på vad det generellt kostar för bolaget att göra en upphandling, in- house eller med hjälp av konsulter, och kommit fram till att det kostar mellan 50 000 - 100 000 kr i administrativa kostnader.

Svar: Privata upphandlare

Det ungefärliga priset varierade väldigt mycket mellan företagen. Variationen berodde på vad som ingick i den övriga ombyggnationen av lägenheterna. Flertalet av de intervjuade

företagen ville inte uppge prisbild. Men av de företag som lämnade prisuppgift låg priset vid totalrenovering av en trerumslägenhet på ca 500 000 kr. I totalrenoveringen ingick stambyte samt nya golv och ytskikt, golvvärme (ibland), helkaklade badrum, nya vitvaror och blandare samt nya el-dragningar i lägenheterna.

Summering:

Grundat på svaren i intervjuerna så verkar det som om de kommunala upphandlingarna har en lägre kostnad per lägenhet för stambytes- och ombyggnadsarbetena. Dock har det inte

framkommit hur omfattande standardhöjningen av lägenheterna varit. Det var inte alla av de privata upphandlarna som uppgav vilket pris som upphandlingen resulterade i, varför den markanta skillnaden i pris per lägenhet, som uppgetts i svaren ovanför, inte ska ges för stor vikt.

Oförutsedda utgifter och merkostnader

Svar: Kommunala upphandlare

Alla bolagen har en marginal på några procent, ca 4 %. Det är svårt att veta vad som finns i väggen i äldre hus. Bolagen är oftast ganska säkra på hur mycket extrakonstanter, ÄTA, som är normalt. Ett av bolagen spräckte marginalen rejält. ÄTA på 9 000 000 kr, det var långt över kalkylen på ca 3 000 000 kr i ÄTA-kostnader. Husen var i sämre skick än vad man visste. I husen var det otroligt mycket vattenskador som måste åtgärdas och torkas ut innan nya ytskick kunde sättas på väggar och golv. Andra missöden inträffade också t.ex. att flera av de nya elledningarna klipptes av när det borrades i väggar och golv.

Svar: Privata upphandlare

Det fanns alltid en viss tänkt nivå för merkostnader. För de flesta företagen låg denna nivå mellan 2-8 %. Dessa merkostnader brukar vara förknippade med ändringar och tilläggsarbeten d.v.s. ÄTA-kostnader. I ett fall gav inte företaget utrymme för reservationer om ÄTA-

kostnader, kostnaderna fick endast vara mot det som var specificerat i förfrågningsunderlaget. De hade dock redan gett entreprenören ett belopp i förväg som skulle täcka eventuella ÄTA- arbeten. Entreprenören fick också i det här fallet hjälp med upphandling av underleverantörer för kök och vitvaror. Upphandlingsföretaget får bättre rabatter eftersom de har möjlighet att beställa större volymer.

Summering:

De kommunala bolagen och privata företagen hade med marginaler på oförutsedda utgifter när de beräknade budget för utförandet. ÄTA-kostnaderna är de som innebär mest

extrakostnader. Det var mer spridning i vad som var en normal nivå för merkostnader i de privata företagen än i de kommunala bolagen.