• No results found

Resultatet i föregående avsnitt presenterar medborgarnas fysiska och upplevda tillgänglighet för Ornö, Runsten och Handen baserat på olika metoder som vägt in parametrarna transportmöjligheter, utbud av handel och service, förekomst av grönområden och rekreation, samhällskaraktär samt medborgarinflytande. Den fysiska tillgängligheten är bra i Handen. Detta till följd av goda transportmöjligheter där resultatet påtagligt tyder på många resor med bil, men även med kollektivtrafik. Många resealternativ finns, och det som skulle kunna förbättra tillgängligheten är bättre möjligheter till cykeltrafik vilket också är något som kommunen planerar för. Flödet är relativt jämt fördelat bortsett från två huvudgator, som vidare har potential för förbättring i och med utvecklingen av Haninge stad. Tillgängligheten är även bra till följd av ett brett utbud av handel och service med de allra flesta nödvändiga funktionerna. Handeln och servicen är centrerad till vissa platser som är enkla att nå, antingen med bil eller kollektivtrafik, men även i viss utsträckning till fots. Slutligen väger även förekomsten av grönområden och rekreation in positivt då flera parker finns i Handen, men framförallt även ett stort naturreservat med friluftsområde. Många fritids-och kulturaktiviteter finns lokaliserade i Handen, inte minst i anslutning till kulturhuset och Torvalla sportcentrum. Den upplevda tillgängligheten konstateras bra utifrån enkätstudien men sämre i förhållande till den fysiska tillgängligheten i Handen. Trots goda möjligheter till transport, ett bra utbud av handel och service samt tillgång till grönområden och rekreation finns ett visst missnöje hos medborgarna som förväntar sig mer/annat av sin närmiljö. Den upplevda tillgängligheten påverkas även av ett bristfälligt intresse i att delta i platsens utveckling. Dock kan inga säkra slutsatser dras för den upplevda tillgängligheten med tanke på det låga deltagandet i enkätstudien.

På Ornö är den fysiska tillgängligheten sämre än i Handen. Detta då ett tydligt bilberoende finns, bristfällig kollektivtrafik samt begränsningar i resor till fastlandet. Ett grundläggande utbud av handel och service saknas även och man hittar endast det allra nödvändigaste på ön. Däremot väger förekomsten av grönområden och rekreation upp för den fysiska tillgängligheten. Den upplevda tillgängligheten är ganska bra enligt enkätstudiens svar, och tillgängligheten uppfattas särskilt bra om man förhåller sig till den fysiska tillgängligheten. Trots brister i transportmöjligheter, och utbudet av handel och service är medborgarna relativt nöjda. Engagemanget är även tydligare kring hur intresserade medborgarna är av platsens framtidsutveckling jämfört med Handen. Även för Ornö kan inga slutsatser dras för den upplevda tillgängligheten eftersom ett tillräckligt underlag saknades för enkätstudien.

I Runsten likställs den fysiska tillgängligheten med situationen för Ornö. Även där finns ett tydligt bilberoende och en avsaknad av kollektivtrafik. Det är enklare att resa långa sträckor med bil på ett tidseffektivt sätt, men däremot är en total avsaknad av handel och service i området påtaglig. Även för Runsten är det förekomsten av grönområden och rekreation som väger upp för den fysiska tillgängligheten. För Runsten är även den upplevda tillgängligheten ganska dålig utifrån enkätstudiens resultat som också avspeglar resultatet för den fysiska tillgängligheten. Ett tydligt missnöje finns kring de bristfälliga transportmöjligheterna samt det obefintliga utbudet av handel och service. Däremot stärks den upplevda tillgängligheten av hur förekomsten av grönområden och rekreation uppfattas. Resultatet från enkätstudien visar även att medborgarnas engagemang i Runstens framtida utveckling är något bättre än för Handen, men inte lika påtagligt som för Ornö. Inga slutsatser kan dock dras för Runstens upplevda tillgänglighet med tanke på att enkätstudien endast inkluderade två deltagare.

För platserna som representerar central stadsbebyggelse, skärgård och landsbygd kan vissa likheter och skillnader identifieras i hur den fysiska och upplevda tillgängligheten ser ut. Tydligaste skillnader finns för den fysiska tillgängligheten där platsbundna kvalitéer i Handen sticker ut med bättre möjligheter till transport samt ett tydligt bredare utbud av handel och service. Den fysiska tillgängligheten till grönområden och reaktion har mindre skillnader mellan de olika platserna. Handen utgörs i högre grad av en stadsbebyggelse med högre densitet och byggnadsvolymer, men trots det finns en närhet till parker och stora grönområden samt goda möjligheter till kommunens kultur- och fritidsaktiviteter. Både Ornö och Runsten har en lägre densitet och byggnadsvolymer, och naturen som finns kring alla byggnader blir mer påtaglig. Skillnaderna mellan områdena handlar snarare om vilken typ av natur och

verksamheter som finns, där Runsten utgörs av skog, fält och ytor för hästverksamheten medans Ornö främst utgörs av skog men även har en hög tillgänglighet till kust. Jämför man områdenas transportmöjligheter samt utbud av handel och service är Ornö och Runsten relativt lika med en lägre tillgänglighet överlag. Vissa skillnader finns dock, exempelvis kring transporten där bägge platserna har en bristfällig kollektivtrafik samt möjligheter för gående och cyklister, men där Runsten har en betydligt bättre transportmöjlighet med bil. Runsten saknar dock helt handel och service inom området, vilket finns på Ornö även om det utgörs av ett litet utbud. Viktigt att ha i åtanke är dock att Ornö utgör en betydligt större yta än Runsten.

Utgår man från enkätstudiens svar är den upplevda tillgängligheten relativt lika för de olika områdena gällande hur olika parametrar värderas, trots skillnader i den fysiska tillgängligheten. Skillnaderna handlar om olika krav som ställs samt relationen till sitt eget område. Medborgarna i Handen är relativt omedvetna och oengagerade kring frågor om platsens utveckling, vilket skiljer sig från Ornös medborgare som är mer insatta och önskar mer delaktighet för att ha kännedom samt för att kunna påverka det som händer i området. I Runsten finns ett missnöje men som utifrån studiens resultat är mer befogat. Fler problem upplevs även av medborgarna i Handen, bland annat anser vissa att Handen klassas som ett utsatt område och flera upplever negativ segregation. Medborgarna på Ornö och i Runsten lyfter istället fram fler positiva sidor som en god gemenskap och trivsel till följd av öns karaktär kopplat till natur och småskalighet.