• No results found

S PECIFIKA ORSAKER PER OPERATION TILL LÅNGA VÄNTETIDER

För att få fram mer specifika orsaker till långa väntetider vid de olika operationerna gjordes sambandsdiagram. Dessa gjordes för de operationer som mest bidrar till långa ledtider.

Sambandsdiagrammen för respektive operation presenteras nedan. Varje sambandsdiagram beskrivs och i den mån det är möjligt analyseras mot teorin. För mer detaljerade förklaringar till vad de olika rutorna betyder, se bilaga 13. Där finns en tabell som förklarar rutorna. Till vänster i varje sambandsdiagram finns respektive väntetid, effekten. Rutorna till höger är or-saker till denna väntetid och är oror-saker till varandra från vänster till höger. Exempelvis är ruta 1.1.1 nedan en orsak till ruta 1.1. Varje ruta har ett rutnummer. Samma nummer finns i tabellen i bilagan. Till grund för diagrammen ligger intervjuer, iakttagelser, brainstorming-övningar samt möten med förbättringslag.

I sambandsdiagrammen förekommer vissa förkortningar.

WC = workcenter (arbetsstation) Op = Operation

Operation 300, EB-svets

Figur 6:1. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 300.

Operation 300 är en speciell typ av svets som inte körs i svetsavdelningen. Denna typ av svets kallas EB-svets. I den operationen körs ofta två PW2000TEC direkt efter varandra för att slippa omställningar, det vill säga avdelningen batchar produkterna. Detta får till följd att en PW2000 kan få stå och vänta in den nästkommande för att kunna köra två i rad. Dessut-om batchas andra produkter sDessut-om körs i samma arbetsstation. Dessa kan köras många fler i rad vilket bidrar till långa väntetider för PW2000TEC. Anledningen till att detta sker är att det hos vissa operatörer finns ett visst motstånd till att ställa om för nya operationer. Med dagens beläggning är det inga problem för EB-svetsen att köra enstyckstillverning. Om be-läggningen varit högre hade det kanske varit försvarbart att batcha i den operationen

efter-som ställtiden är relativt lång. Batchstorleken kan vara olika i olika operationer men efter-som ti-digare nämnts bidrar ”icke-batchning” till en mer utjämnad produktion.

Operation 400, maskinsvets

Figur 6:2. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 400.

Operation 400 är en maskinsvets i den egna avdelningen. Även i denna operation körs två PW2000TEC efter varandra för att slippa omställningar. Detta gör att den första produkten av dessa två får lång väntetid after den står och väntar in den andra. Den andra produkten av dessa två en väldigt lång väntetid eftersom den väntar medan den första körs. Operationen tar betydligt längre tid än de flesta andra operationer vilket kan bidra till att operatörerna känner motstånd till att köra operationen. Dessutom ät det okänt om operationerna mixas rätt i workcentret. Se bilaga 14 för att se mixen under en viss period. Dessutom bidrar olika ope-rationstider till ett icke kontinuerligt flöde. I avdelningen som utför operationen före, opera-tion 300 är det en annan skiftform än i svetsavdelningen. Det händer ibland att operaopera-tion 300 körs på en helg. Detta ger en lång väntetid mellan operation 300 och 400.

Operation 500, värmebehandling

Figur 6:3. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 500.

Operation 500 är en värmebehandling som görs i en annan avdelning. I empirikapitlet fram-går att avdelningen har ett hundratal korsande produktflöden. Detta kan få till följd att PW2000TEC ofta får stå och vänta på att andra produkter körs. Detta på grund av att plane-ringen skulle kunna fungera bättre. Som beskrivits tidigare är det av stor vikt att planeplane-ringen fungerar bra om ledtiden ska kunna förkortas. Just nu fungerar planeringen genom telefon-samtal mellan planerarna i avdelningarna.

Produkten batchas ungefär i 50 % av fallen för att processen ska bli billigare. Svetsavdel-ningen bestämmer själva om produkten ska batchas eller inte. Produkten står aldrig länge

och väntar på nästkommande utan körs ensam i ugnen om det inte finns någon annan pro-dukt att köra den med.

Operation 600, svarvning

Figur 6:4. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 600.

Operation 600 är en svarvoperation som görs i avdelning 9854. Produkterna i avdelningen batchas ofta. Detta får dock till följd att PW2000TEC ofta får vänta på att andra batcher körs klart. I samma arbetsstation som operation 600 körs i körs även skivor. Dessutom finns det flexibilitetsproblem i avdelningen. Operation 600 kan endast köras i denna maskin, det finns ingen annan maskin som klarar operationen. Dessutom är det personalbris i just den maski-nen. Som framhävts tidigare är det viktigt att ha en mångkunnig personal.

Kommunikationen mellan avdelningarna skulle kunna fungera bättre. Nu finns det inte in-formation på 9854:s planeringstavla om svetsavdelningens behov och samplaneringen mel-lan avdelningarna är bristande. Detta medför att framförhållningen till 9854 om svetsavdel-ningens behov är för kort.

Operation 700, fräsning

Figur 6:5. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 700.

Operation 700 har liknande problem som operation 600. Även denna operation körs i avdel-ning 9854. Även här beror de långa väntetiderna på batchköravdel-ning och dålig information.

Operation 1000, maskinsvets

Figur 6:6. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 1000.

Operation 1000 är den operation som mest bidrar till långa väntetider. Det har ofta hänt att väntetiden mellan operation 900 och 1000 är två veckor. Operationen är en maskinsvets som körs i den egna avdelningen. Det finns ett antal olika orsaker till att väntetiden är så lång före operation 1000. En stor anledning är att detaljen ofta hamnar i förråd efter operation 900 och blir där ”osynlig”. Att detaljen hamnar i förråd beror på att för många uppstarter görs och det är först här som detaljen stannar upp. Ofta är det flera ordrar som står och väntar på att köras i operation 1000. Att detaljen står och väntar just före operation 1000 kan bero på att detaljen står och väntar på att ytterringen ska bli klar. Detta gör att PIA blir onödigt stort.

Detta är alltså inte en medveten uppbyggd buffert. Segerstedt (1999) menar att det är mycket viktigt att inte släppa ut ordrar i högre takt än det finns tillgänglig kapacitet. Dessutom ska inte jobb släppas ut för att skapa arbete i en arbetsstation. Hur ordrarna släpps ut sköts mind-re bra och det är inte klart uttalat vem som är ansvarig för när ordrar ska släppas. Som fram-gick i empirin hade väntetiden för operation 1000 minskat vid den sista mätningen. Detta kan bero på att detaljen inte längre hamnar i förråd före operationen samt att antalet uppstar-ter har minskat.

En annan orsak är att taktningen inte sker på ett idealt sätt. Se bilaga 14 för att se hur takt-ningen varit under ett tidsintervall. Ur detta kan tydas att operationerna som körs i arbetssta-tionen inte körs i jämn takt. Där syns också att beläggningen inte är så stor att det inte ska gå och köra operationerna. Operation 400 batchkörs ofta vilket gör att operation 1000 får långa väntetider.

Även vid denna operation finns ett flexibilitetsproblem. Alla kan inte köra den här operatio-nen och ibland behövs de operatörer som kan operatiooperatio-nen användas i en annan arbetsstation.

Dessutom är det otydligt uttalat vem som ska göra vad (dålig styrning).

Det har tidigare varit problem att få housingar i rätt tid. Detta beror på dålig servicenivå hos underleverantören ATP. Stjärnan antyder dock att detta måste kollas upp ytterligare. Olhager (2000) menar att vid osäkra leveranser från underleverantörer kan ett lager vara nödvändigt för att inte vara beroende av leverantören. Även materialbrist av skenor förekommer. Ske-norna används inte förrän i operation 1300 men innerringen står ändå och väntar in skeSke-norna vid operation 1000. Materialbrist på skenor beror på dålig servicenivå hos underleverantören Birken.

Den långa väntetiden vid operation 1000 beror också på batchning i föregående operationer.

Operation 1300, manuell svets

Figur 6:7. Sambandsdiagram för orsaker till långa väntetider i operation 1300.

Operation 1300 är en maskinsvets som körs i den egna avdelningen. Väntetiden vid opera-tionen beror främst på två saker. Det ena är personalbrist, det vill säga flexibilitet att köra olika operationen bland operatörerna. Det är brist på operatörer som kan köra operation 1300 och operatörerna måste ibland köra andra produkter. Den andra orsaken till långa väntetider är materialbristen av den bearbetade ytterringen vilket beror på materialbrist av ytterringen samt brist på operatörer som kan köra operationer på den bearbetade ytterringen. Dessutom prioriteras dessa operationer ibland bort.

Related documents