• No results found

Samarbetsplattformar: Universitetets verkstäder

Universitetet försöker på olika sätt utveckla ett fruktbart samarbete med företag, forskningsinstitut och olika aktörer inom samhället. En indika-tion på att Aalto-universitetet har varit framgångsrikt när det gäller före-tagssamarbete inom forskning är det faktum att universitetet platsar bland de tio främsta i världen när det gäller andelen vetenskapliga sam-publikationer med företagsrepresentanter (Teeri, 2013).

En viktig plattform för samverkan såväl inom universitetet som med externa aktörer är de så kallade verkstäderna (”factories”) för utveckling av ny kunskap. Design Factory, Media Factory och Service Factory är verksam-hetsplattformar där man strävar efter att kombinera den forsknings-baserade kompetensen inom produktutveckling, media och service som Aalto-universitetets högskolor besitter. Inom dessa områden bedriver Aalto-universitetets högskolor sedan tidigare ett vetenskapligt samarbete som nu ytterligare stärkts och utvecklats. I verkstäderna söker man nya former för samarbete i en miljö där akademiska team, forskare och stu-denter arbetar tillsammans med företag och sammanslutningar. Studen-ters medverkan är således en viktig del av verkstädernas arbete. Avsikten är att överföra forskningsrön på ett smidigt sätt till undervisningen, och att studenternas deltagande i verksamheten ska fungera som ett inlär-ningsinstrument.

Design Factory är en forsknings- och lärandemiljö för produktut-veckling som är öppen för alla. Idén till Design Factory föddes år 2007 i en workshop där det nya universitetet planerades, men i bakgrunden fanns samarbetsprojekt mellan de tre högskolorna som hade inletts redan tidigare. Design Factory erbjuder lokaler på 3 000 kvadratmeter för fors-kare, studenter och företag. Design Factory stimulerar förändringen av Aalto-universitetets undervisnings- och verksamhetskultur genom att stödja tvärvetenskaplig och problemorienterad inlärning och forskning.

Arkitekturen, arbetsformerna och metoderna inom Design Factory uppmuntrar till nya slag av aktiviteter. Teori möter praktik i verkstaden:

de gemensamma stora protoverkstäderna, utställningslokalerna och bib-lioteks- och uppehållsrummen bildar en populär mötesplats för olika ak-törer. Grupprummen och de andra rummen i verkstaden är planerade för flexibel användning dygnet runt och även företag och olika organisa-tioner kan använda rummen enligt principen om öppen innovation.

Design factory-konceptet har under senare tid kopierats och imple-menterats vid olika internationella universitet. Det globala nätverk som uppstått består idag av Aalto Design Factory, Aalto-Tongji Design Factory i

Shanghai, Swinburne Design Factory i Melbourne och DUOC UC Design Factory i Santiago de Chile.

Media Factory är de sex högskolornas öppna nätverk som förenar forskare, lärare och samarbetspartner inom media och kommunikation.

Målet är att identifiera nya, intressanta områden för medieforskning och starta forskningsprojekt, undervisningsprogram och kurser som är ge-mensamma för Aalto-universitetets högskolor.

Media Factorys samarbetsnätverk körde i gång hösten 2007. Verk-samheten omfattar hela material- och kommunikationskedjan från råma-terial till budskapets produktion, formgivning och mottagande. Fokus-områden är bl.a. framtidens mediebeteende, medieindustrin och medier-nas roll i samhället. De forskningsprojekt som utförs inom Media Fac-tory behandlar aktuella mediefenomen och består ofta av en mångskiktad analys av fenomenens samhälleliga effekter. Dessutom arrangeras inom verkstaden studieperioder som är gemensamma för alla högskolorna.

Service Factory är en koncentration av tjänstekompetensen vid Aalto-universitetets högskolor. Verkstaden utgör ett öppet samarbetsnätverk och en plattform för mångsidigt tvärvetenskaplig samarbete. Service Fac-tory identifierar nya områden för tjänsteforskning, inleder gemensamma forskningsprojekt för Aalto-universitetets högskolor och skapar gynn-samma ramar för samarbete i undervisningen. Målet är att producera ny forskningskunskap, utveckla tjänsteutbildningen inom universitetet som helhet och skapa tjänsteinnovationer.

Service Factorys aktuella forskningsteman berör aktörer inom alla tjänsteområden. Förutom traditionella tjänsteområden som handel och turism hör även digitala tjänster, experttjänster och offentliga tjänster för välbefinnande och förvaltning till verksamheten. Service Factory deltar också aktivt i utvecklingen av undervisningen i tjänster vid Aalto-universitetets olika högskolor.

Samarbetsformer

De tre verkstäder som har beskrivits ovan är ett viktigt medel för att stärka universitets samverkan med omgivningen men detta är inte det enda. President’s Circle och Dean’s Circle är sammankomster som ordnas för speciellt inbjudna gäster med jämna mellanrum. President’s Circle orga-niseras på universitetsnivån för universitetets viktigaste intressenter me-dan Dean’s Circle fokuserar på de enskilda högskolornas samarbetspart-ners. Båda typerna av sammankomster syftar till att dels informera om

universitetets och den enskilda högskolans forsknings- och undervis-ningsverksamhet, dels att ytterligare stärka kopplingen till centrala exter-na aktörer.

Aalto-universitetet införde år 2010 som första finländska universitet ett tenure track-system enligt internationell modell som erbjuder unga forskarbegåvningar en tydlig karriärstig mot en ordinarie professur. Pa-rallellt infördes också två andra lärar- och forskarkategorier med vars hjälp man strävar efter att stärka samverkan och kunskapsutbytet mellan Aalto-universitetet och samhället: Professor of Practice och Executive in Resi-dence. Avsikten med båda dessa kategorier är att erbjuda en möjlighet för personer med omfattande kunskap inom ett för Aalto-universitetet vik-tigt område att knytas till universitet på del- eller heltid för en tidsperiod på i regel 3–5 år. Till dessa personers arbetsuppgifter hör nästan utan undantag undervisning och forskning i samarbete med externa samar-betspartner.

Open Innovation House är beläget på universitetets huvudcampus i Otnäs, 10 kilometer från Helsingfors centrum. Open Innovation House rymmer bl.a. Nokia Research Center och Wärtsiläs forskningscenter. Där finns också ett av European Institute of Technologys sex ICT Lab och det är även App Campus-programmets hemvist. App Campus är ett ut-vecklingsprogram med en budget på 18 miljoner euro med Aalto-universitetet, Nokia och Microsoft som medfinansiärer. Programmet fi-nansierar och hjälper utvecklare av nya applikationer för Nokias Win-dows-baserade mobiltelefoner.

Aalto-universitetet lägger stor vikt vid stödjande av entreprenörskap.

Aalto Center for Entrepreneurship erbjuder innovations- och entrepre-nörskapsunderstöd till studenter och forskare inom universitetet. Aalto Entrepreneurship Society är studenternas mycket aktiva förening för be-främjande av entreprenörskap. Aalto Ventures Program är en biämnes-helhet på magisternivå riktad till universitetets studenter som ordnas i samarbete med Stanford University, och inom ramen för handelshögsko-lan ordnas också ett magisterprogram där studenterna förväntas grunda och utveckla egna affärsverksamheter. Handelshögskolans Center for Small Business erbjuder kurser för små- och medelstora företag samt entreprenörer; därtill ansvarar man för ett Start-Up Center med 80 nystartade företag, grundade såväl av universitetets studenter och forskare som av utomstående.