• No results found

5.1 Det sociala nätverkets betydelse för utbildnings och yrkesval

5.1.2 Signifikanta andra (nära kontakter)

För några av informanter har information och stöd inför sitt utbildning- och yrkesval kommit via signifikanta andra som exempelvis föräldrarna, syskonen eller stöd från partner och närmsta vänner.

Främst familj som hjälpt mig med mina val, oroligheter och funderingar. Detta främst för att de själva är verksamma inom området - som jag själv hade tänkt att studera. Då jag [tidigare] studerat inom ett annat [utbildnings]område /…/ som inte är helt förenligt med mina framtidsplaner har jag stundstal varit orolig och nervös [inför det framtida utbildning- och yrkesvalet], men det har mina föräldrar hjälpt mig att hantera [med information om arbetsmarknaden och yrkesinnehållet]. Jag har däremot inte haft någon kompis eller bekant inom detta område [för att samtala med]. (Informant 10, hälsa och omsorg)

Jag haft väldigt tur. Min omgivning har alltid stöttat mig i alla valen jag har gjort - och dom har precis som jag - har varit medvetna om att kulturbranschen, är ingen lätt bransch. Sen när jag valde socionomyrket – då var det liksom ”ja, men det är ju bra. Det är ju tryggt”. (Informant 6, socialt arbete)

I intervjuundersökning ansåg de flesta informanterna att det var de själva som fattade sina utbildningsbeslut utan påverkan från andra, men att det har hela tiden funnits signifikanta andra som av företrädesvis föräldrar har varit en viktig stödjande men även hindrande faktor. De menade att det var viktigt att föräldrarna lyssnade och respekterade deras åsikter och tankar om framtiden.

Mina föräldrar har alltid varit öppna [med mina framtidsval], jag har aldrig känt några press att välja något. De vill bara mitt bästa /…/ Så länge jag är nöjd och glad med det jag gör. (Informant 1, barn och skola)

Mina föräldrar har aldrig föreslagit varken utbildningar eller jobb till mig. De har varit väldigt fria och stöttande i tanken om gör det du trivs bästa med att göra. (Informant 2, barn och skola)

Föräldrarnas erfarenheter och utbildningsbakgrund aktualiseras också av informanterna. Det går att urskilja från informanternas berättelser att föräldrarnas utbildningsbakgrund bidrog med skilda stöd och resurser till informanternas utbildning- och yrkesbeslut. Några av informanterna som kommer från studievana hem beskriver det positiva stödet från föräldrarna i form av trygghet och psykologiskt stöd genom uppmuntran till att välja fritt utifrån sina intressen och preferenser. Medan andra upplever att det har funnits begränsat stöd och kravlös uppmuntran. Det ges en bild av att ”du får välja vad du vill – så länge du trivs”. Däremot kunde några av dessa föräldrar bidra med stöd i form av kunskap om utbildning- och yrkesinformation. Föräldrarnas utbildningsbakgrund tycks inte ha

41

påverkat deras utbildning och yrkesval, men den har dock inneburit att informanterna värdesätter en akademisk utbildning högt och viktigt för framtiden.

Jag hade någonstans sått ett frö genom mina föräldrars jobb. Dom arbetar med pedagogik och psykoterapi – det har alltid funnits i mitt bakhuvud att det var intressant med det fältet eller högskolestudier. (Informant 2, barn och skola)

Det var ganska begränsat med stöd. jag har en pappa (musiklärare) som han är väldigt mån om att man ska gå sin egen väg – han vill inte påverka för mycket – exempelvis pappa var musiklärare men jag lärde ingenting inom musiken från honom. Ingen påverkan överhuvudtaget när det gäller gymnasievalet. Morsan försökte övertala att jag skulle plugga på gymnasiet – jag var inte så jättemottaglig egentligen – jag prioriterade det sociala livet mer. (Informant 2, barn och skola)

Informanterna som kommer från studieovana hem med föräldrar utan eftergymnasial utbildning upplever i likhet med informanter från studievana hem att de har fått positivt stöd från sina föräldrar – men även syskonen har varit betydelsefulla. Två av informanterna menade att föräldrarnas förväntningar var påtagliga och de hade haft press på sig hemifrån, alltså krävande föräldrar som vill deras bästa och ”pushade” dem till att studera vidare ”Det var viktigt att jag skulle utbilda mig till något”(Informant 1, barn och skola). Dessa informanter menade att föräldrarnas coachande och krävande förhållningssätt betraktades som något positivt eftersom det fick dem att börja ta tag i sin livssituation och framtidsplaner på en stabil och trygg ekonomisk grund än att arbeta med obekväma arbetsförhållanden.

Mina föräldrar är väldigt måna om mig och att jag ska ha det bra i livet. De sa liksom utbilda dig, men dom sa liksom inte inom vad. Bara att det var viktigt att utbilda sig. Jag hade den pressen hemifrån och sen kommer jag från en familj som inte har utbildat sig. (Informant 7, barn och skola)

Två av informanterna med icke-svenskfödda föräldrarna berättar om familjens negativa påverkan och i synnerhet föräldrarnas bristande stöd, orimliga krav och höga förväntningar på det framtida valet. Dessa informanter beskrev hur föräldrarna avrådde eller ifrågasatte deras framtidsfunderingar att antingen studera vidare på universitet eller att arbeta inom hälso- och vårdsektorn. Den styrande och påverkande rollen från familjen och dess kulturella normer och värderingar om framtidsval uppfattades som ett hinder.

Jag har aldrig haft det där familjestödet – mamma och pappa har ingen aningen om vad jag läser och vet inte ens vad det innebär – jag försöker använda olika ord och begrepp för att berätta för dom vad en SYV gör. Syv-professionen i den omfattningen finns inte i mitt hemland. (Informant 4, barn och skola)

Det är mycket prestationshets i min familj – farsan sa ”varför sjuksköterska och inte läkare?” Jag kom undan lite – dels att jag har alltid haft höga krav på mig själv och alltid presenterat högt i skolan. (Informant 10, hälsa och omsorg)

42

Mamma och pappa kommer från en annan generation och kommer från en annan kulturell bakgrund. Deras önskan är att jag ska få ett jobb och att ”det är enough med att plugga. Du har gjort under hela ditt liv”. De tycker att det är idiotiskt och meningslöst. Plugg är viktigt men inget som dom är stolta över ”det är bra att du studerar men du måste göra något konkret” /…/ Jag kan tycka att det kan vara jobbigt ibland att man måste hela tiden förklara för dom. Varför man gör vissa saker när det gäller utbildning - för det fattar inte dom. (Informant 4, barn och skola)

En annan viktig skillnad mellan informanterna från studievana respektive studieovana hem, är att informanter vars föräldrar hade låg utbildningsnivå var inte särskilt aktiva eller involverade när det gäller information om arbetslivet eller utbildningar, däremot tycks dessa föräldrar har haft stor betydelse genom uppmuntran till högre utbildning. Några informanter berättade att möjligheten för dem att studera en akademisk utbildning värderades högt och sågs som angeläget hos föräldrarna. Några informanter gör jämförelser mellan sin arbetarklass och andra samhällsklasser – och menade att föräldrarnas arbetarbakgrund, begränsade kunskap och erfarenheter om högre utbildning ledde till att de själva har fått inhämta information via internet, vänner eller andra ytliga kontakter inför sitt utbildning- och yrkesval. Slutligen nämner några informanter att karriärvalet och ansvaret för den egna framtiden ligger oftast hos dem själva.

Det var mycket som jag tänkte själv – det var inte så många som jag diskuterade med – bara under gymnasiet som jag diskuterade med vänner och så. (Informant 1, barn och skola)

Jag har alltid haft ett självständigt tänk i vad jag tänker bli och vad vill göra. [Föräldrarna] har aldrig satt några krav eller präglar och det kommer mycket från att vi är en arbetarfamilj – en högre utbildning i oavsett vad, är ju bra och även om jag inte hade utbildat mig, så hade det varit lugnt. Så länge man sköter sitt liv och är nöjd med det man gör. (Informant 5, hälsa och omsorg)

När jag bestämde mig för att utbilda mig då bestämde jag mig för att utbilda mig – alla andra kunde slänga sig i väggen. (Informant 7, barn och skola)

Det var mycket jag gjorde på egen hand – det var mycket egen reflektion och dom tidigare erfarenheter jag hade och försökte baka ihop det – på något vis. (Informant 2, barn och skola)

Related documents