• No results found

4. Särskilt ömmande omständigheter

4.2 Bedömningen

4.2.3 Situationen i hemlandet

Vid bedömningen av särskilt ömmande omständigheter ska slutligen beaktas barnets situation i hemlandet vid ett eventuellt återvändande. MIV:s rättschef skriver att det kan vara fråga om familj, släkt eller övrigt nätverk, möjlighet att få hjälp av sociala myndigheter, möjligheter till försörjning och eventuell skol-gång men även säkerhetsläget.127

I mål UM 3345-14, 2014-07-17 var avgörande i bedömningen det ensamkom-mandebarnets låga ålder samt den oroliga situationen i hemlandet. Barnet gjorde sannolikt att han saknade manligt nätverk i hemlandet. Det faktum att barnet uppgav att hans mamma för närvarande inte bodde i hemlandet, ansåg vara en vag berättelse. Däremot menade MD att det inte gick att ställa samma krav på ett barns berättelse, i synnerhet vad det gäller deras förmåga att besk-riva andra personers upplevelser. Detta visar på en mildare bedömning för barn. I mål UM 2133-14/UM 2136-14, 2014-07-02, bedömdes inte en 16 årig flickas hälsotillstånd eller anpassning till Sverige vara tillräckligt för att bevilja uppehållstillstånd. Däremot hade flickan aldrig vistats i hemlandet och saknade dessutom legala vårdnadshavare. Avgörande var att hon saknade ett funge-rande och befintligt nätverk i hemlandet. Vidare beaktades det svåra säkerhets-läget i hemlandet för unga flickor samt att hon tillhörde en minoritetsgrupp som skulle göra det svårt för henne att klara sig. MD framhöll att eftersom det inte längre skulle ställas lika höga krav som tidigare för ett barn, beviljades                                                                                                                

125 Migrationsverket, Rättsligt ställningstagande angående prövning och bedömning av barns ärenden om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 § och 12 kap. 18 § första stycket 3 utlänningsla-gen - RCI 15/2014, 2014-10-01, s. 5.

126 Mål Osman mot Danmark, den 14 juni 2011, p.60; Mål Maslov mot Österrike, 22 mars 2007, p. 11, 28 och 96.  

127 Migrationsverket, Rättsligt ställningstagande angående prövning och bedömning av barns ärenden om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 § och 12 kap. 18 § första stycket 3 utlänningsla-gen - RCI 15/2014, 2014-10-01, s. 5.  

45

barnet uppehållstillstånd. Trots att den sociala situationen i hemlandet inte uppgick till nivån för skyddsbehov, framstod en utvisning som stötande ur ett humanitärt perspektiv.

Ett återvändande medför svårigheter

Regeringen framhåller att en omständighet att beakta är om barnet har upplevt svåra traumatiska händelser i hemlandet som inte konstituerar skyddsbehov men där dessa händelser har orsakat barnet allvarliga besvär och ett återvän-dande till miljön i hemlandet påtagligt skulle förvärra besvären. Utöver det ska barnets nätverk i hemlandet genom familj, släkt och övriga beaktas. Vidare ska det beaktas om barnet är omhändertaget av sociala myndigheter, närmare stämt omständigheterna som har resulterat i ett omhändertagande och inte be-slutet i sig. Det är en framåtsyftande bedömning av vårdbehovet som bör göras, dvs. om behovet av vårdinsatser kan lösas i hemlandet vid ett eventuellt åter-vändande.128

Enligt MIV:s rättschef är myndighetens bedömning att när ett barn är omhän-dertaget, bör ett yttrande från socialnämnden inhämtas. Därutöver bör social-nämndens vårdplan för barnet inhämtas samt eventuella beslut och domar från förvaltningsdomstolar angående barnet. Vidare bör socialnämnden redogöra för eventuella kontakter med myndigheter eller andra i barnets hemland samt vad de vet om vilka möjligheter det finns för vårdinsatser i hemlandet. Även vid den här bedömningspunkten måste rätten till familje- och privatliv enligt art. 8 EKMR beaktas. Anledningen är att det i bedömningen är relevant att be-akta om barnet tillhör en i hemlandet särskilt utsatt grupp som t.ex. utsätts för allvarlig diskriminering. Därutöver bör det beaktas om barnet och dess famil-jemedlemmar är medborgare eller statslösa samt om familfamil-jemedlemmarna har olika medborgarskap, vilket skulle leda till svårigheter för familjen att leva tillsammans i hemlandet.129

                                                                                                               

128 Prop. 2013/14:216, s. 20 och 27.

129 Migrationsverket, Rättsligt ställningstagande angående prövning och bedömning av barns ärenden om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 § och 12 kap. 18 § första stycket 3 utlänningsla-gen - RCI 15/2014, 2014-10-01, s. 6.  

46

Praktiska verkställighetshinder

En ytterligare aspekt som MD har beaktat sedan den 1 juli 2014 är frågan om praktiska verkställighetshinder. I mål UM 2428-14 och UM 2426-14, 2014-10-10, hade en familj uppgett att det förelåg praktiska verkställighetshinder för de att återvända till sitt hemland då de var statslösa palestinier som saknade giltiga resedokument till Irak. MD ansåg att det för närvarande inte gick att förutse om detta hinder skulle upphöra inom en rimlig tid, varför familjens anknytning till Sverige skulle förstärkas. Anmärkningsvärt är att MD inte i något av dessa mål visade på en särskild bedömning avseende barnen i familjen. MD skrev mot slutet av sin bedömning att ”Det föreligger mot bakgrund av det sagda sådana synnerligen respektive särskilt ömmande omständigheter…”, utan att närmare ange vad som föranleder bedömningen av just särskilt ömmande omständighet-er. Detta kan inte anses vara godtagbart ur ett barnperspektiv.

I förarbeten till den tidigare lydelsen av 5 kap. 6 § UtlL. framgår att omstän-digheter som praktiska verkställighetshinder, social utsötning, traumatisering till följd av tortyr eller liknande svåra upplevelser i hemlandet eller till följd av människohandel bör vägas in i bedömningen. Ett beslut om utvisning bör inte fattas om det står klart att ett avlägsnandebeslut inte går att verkställa. Andra skäl att beakta i bedömningen av situationen i hemlandet är trakasserier på grund av kön eller sexuell läggning och humanitära skäl som gäller någon an-nan än sökande.130 I MIG 2008:38 uttalade MiÖD att praktiska verkställighets-hinder kan utgöra grund för uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 § UtlL. Utöver det bör det vid eventuellt verkställighetshinder för ensamkommande barn beak-tas kravet på ordnat mottagande i hemlandet enligt 12 kap. 3 a § UtlL.131 I MIG 2009:31 I och II, beviljades en kvinna med barn uppehållstillstånd enligt 5 kap.

6 § UtlL. på grund av risken för social utstötning vid ett återvändande till hem-landet.

                                                                                                               

130 SOU 2004:74, Utlänningslagen i ett domstolsperspektiv, s. 203 ff; Prop. 2004/05:170, Ny instans- och processordning i utlännings- och medborgarskapsärenden, s. 192.

131 Migrationsverket, Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn - RCI 10/2013, 2013-06-12, s. 9.

47

Bevisbördan

Bevisbördan i denna del av bedömningen är svårare för sökande att uppfylla.

Av den anledningen har MiÖD uttalat i MIG 2010:6, att den sökande ska göra sannolikt att det föreligger en risk för social utsötning eller andra svårigheter vid ett återvändande. Sökandes berättelse om omständigheter som påstås med-föra en risk för svårigheter efter hemkomsten får godtas om den framstår som trovärdig och sannolik när bevisningen om detta brister.132

Related documents