• No results found

I. Inledning

5. Resultat

5.3 Ska vi träffas fysiskt eller digitalt?

Respondenterna tillfrågades ungefär hur ofta de fysisk träffat och haft digital kontakt med en vän eller familjemedlem som inte ingår i deras hushåll de senaste tre månaderna. I diagrammet nedan visar resultatet att de flesta av respondenterna regelbundet har fysisk och digital kontakt med

familjemedlemmar och vänner. Trots att tidigare resultat visat att respondenterna väljer att isolera sig i stor utsträckning visar detta att respondenterna ofta träffar personer ur sitt primära nätverk. Det går dock inte att dra några direkta slutsatser kring detta då resultatet inte visar hur många fysiska möten respondenterna har. Vi kan därför anta att de flesta isolerar sig i stor utsträckning men att de också väljer att fysiskt träffa ett fåtal betydelsefulla personer i sitt nätverk. Ungefär lika många av respondenterna anser att den digitala kontakten med familj och vänner fungerar bra respektive inte bra. Detta kan tolkas som att behovet av att ha fysisk kontakt med det primära nätverket är stort.

Figur 6: Hur ofta respondenterna fysiskt träffat och haft digital kontakt med vänner eller familjemedlemmar de senaste tre månaderna vilket visas i procent.

33

Vi har frågat hur ofta respondenterna träffat en klasskamrat fysiskt och haft digital kontakt (ej inräknat seminarium och föreläsningar) de senaste tre månaderna. Resultatet visar att en majoritet av respondenterna (60%) sällan eller aldrig träffat en klasskamrat fysiskt under de senaste tre månaderna men att huvudparten (72,9%) av respondenterna har haft digital kontakt med en klasskamrat en eller mer än en gång i veckan.

Tabell 3.Hur ofta respondenterna från varje termin träffat en klasskamrat fysiskt.

Sällan eller aldrig En gång i månaden En eller mer än en gång i veckan

Termin Antal Procent Antal Procent Antal Procent Totalt antal

Termin 2 17 68 6 24 2 8 25

Termin 4 15 75 4 20 1 5 20

Termin 6 19 48,7 15 38,5 5 12,8 39

Totalt 51 25 8 84

I tabell 3 och 4 visas bivariata analyser där vi jämfört respondenter på respektive termin med hur ofta de fysiskt träffat eller haft digital kontakt (ej seminarium och föreläsning) med en klasskamrat under de senaste tre månaderna. Resultatet visar att merparten av respondenterna inte fysiskt träffat en klasskamrat under de senaste tre månaderna oberoende av vilken termin de går på. Emellertid är den digitala kontakten mer regelbunden för respondenterna på respektive termin då vi kan se att de ofta träffar sina klasskamrater via digitala medel. Respondenter på termin två utgör ändå en majoritet av de som träffas digitalt, vilket bekräftar vårt tidigare resultat som visar att det är dessa respondenter som anser det mest viktigt att upprätthålla kontakt med sina studiekamrater.

Tabell 4. Hur ofta respondenterna från varje termin har haft digital kontakt med en klasskamrat.

Sällan eller aldrig En gång i månaden En eller mer än en gång i veckan

Termin Antal Procent Antal Procent Antal Procent Totalt antal

Termin 2 1 4 1 4 23 92 25

Termin 4 2 10 4 20 14 70 20

Termin 6 8 20,5 6 15,4 25 64,1 39

Total 11 11 62 84

I och med omställningen till distansstudier har undervisningen och kontakten klasskamrater emellan till större delen ställts om från fysiskt till digitalt. Resultatet visar att de flesta av respondenterna tycker att det fungerar bra att ha digital kontakt med klasskamrater vilket kan bero på att behovet av

34

den fysiska kontakten till det sekundära nätverket inte är så stor. Vi kan också utläsa att 44 procent av respondenterna svarar att de vill fortsätta med distansstudier jämfört med 44 procent som vill ha studier på plats. Ett bortfall på 12 procent av respondenterna valde att svara “Annat/vet ej” vilket vi kan se beror på att dessa respondenter valt att utveckla sina svar i den öppna frågan.

Tabell 5. Huruvida respondenter på respektive termin vill ha studier på plats eller distansstudier.

Distansstudier Studier på plats Annat/Vet ej

Termin Antal Procent Antal Procent Antal Procent Totalt antal

Termin 2 6 24 15 60 4 16 25

Termin 4 9 45 7 35 4 20 20

Termin 6 22 56,4 15 38,5 2 5,1 39

Total 37 37 10 84

I tabellen ovan jämför vi hur respondenter på respektive termin svarar på frågan om de vill ha studier på plats eller digitalt och resultatet visar att majoriteten av respondenter på termin två vill ha studier på plats i högre utsträckning än de som går på de andra terminerna. Detta kan bero på att respondenter på termin två har ett större intresse av att knyta kontakter med klasskamrater då deras behov av hjälp och stöd troligtvis är större i början av studierna. Förmodligen ger inte digitala kanaler en likvärdig möjlighet till det spontana och naturliga mötet ansikte mot ansikte. Att termin sex vill ha

distansstudier i hög grad kan bero på att de i slutet av utbildningen redan har fått en fot in i yrkeslivet och på så vis både i tanke och handling är på väg ut. En anledning kan också vara att respondenter på termin sex redan etablerat goda kontakter med studiekamrater samt att de fått tillräcklig kunskap för att själva kunna navigera sig i studievärlden och därför inte är i lika stort behov av hjälp och stöd från sin klass.

Vi såg även att de som bor med andra (47,8%) i högre utsträckning vill ha studier på plats än de som bor ensamma (26,7%). Detta kan bero på att tillgängligheten att studera ostört är begränsad när respondenten bor med andra. Vi gjorde en bivariat analys för att se om det fanns någon skillnad mellan hur många som ingår i respondentens hushåll och hur ofta de träffar någon i sin klass.

Resultatet visar att de som bor ensamma (20%) träffar någon i klassen en eller mer än en gång i veckan i större utsträckning än de som bor med en eller fler (7,4%). Att det är så kan bero på att respondenterna väljer att följa samhällets restriktioner om att inte träffa andra än de som ingår i deras hushåll men att de som bor ensamma anser sig ha rätt att träffa någon annan i viss utsträckning.

Det öppna svarsalternativet saknar statistisk signifikans och därför kan vi inte dra några slutsatser av materialet. Emellertid kan vi utifrån svaren se att det finns ett övergripande tema; flexibilitet i studierna. Av de 18 respondenter som svarat på den öppna frågan har en majoritet av svaren handlat om att respondenterna velat utveckla sina svar angående önskan om distansundervisning eller att ha

35

studier på plats. Sammanfattningsvis ser vi att respondenterna som svarat på den öppna frågan vill ha en kombination av distansundervisning och studier på plats.

Related documents