• No results found

Syftet med denna studie är att undersöka det interkulturella samarbetet runt några elever i årskurs F-5 med invandrarbakgrund, före och i samband med att en provskolgång/inskrivning i särskolan diskuteras. I detta vill vi särskilt beakta specialpedagogens roll. Ett delsyfte är att undersöka vilka tankar om ett interkulturellt perspektiv på skolutveckling/samarbete som skolledare och pedagoger har, samt specialpedagogens roll i detta sammanhang.

Problemprecisering

• Hur och på vilka grunder sker samarbetet kring elever med invandrarbakgrund före och i samband med att en provskolgång/inskrivning i särskolan diskuteras? • Vilka deltar i detta samarbete?

• Vilken är specialpedagogens roll i samband med detta?

• Vilka tankar finns om ett interkulturellt perspektiv på skolutveckling/samarbete och vilken är specialpedagogens roll i detta sammanhang?

Under intervjun kommer vi att använda begreppet interkulturell. Med detta avser vi att utifrån en medvetenhet om den egna kulturella referensramen ha en vilja och nyfikenhet på, samt låta sig påverkas av andra kulturer, d.v.s. ett kulturellt möte.

Frågor om organisation

1 Hur är undervisningen i modersmål och svenska som andraspråk organiserad på skolan?

2 Får alla elever med invandrarbakgrund undervisning på sitt modersmål och Svenska som andraspråk (SvA)?

3 Får elever med invandrarbakgrund studiehandledning på sitt modersmål om så behövs? (Har NN & XX fått studiehandledning på sitt modersmål?)

4 Vem är det i regel som initierar kartläggningen/utredningen? (I samband med NN & XX?)

5 Hur är arbetet med att pedagogiskt kartlägga och utreda elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter organiserat? (vilka tester?) 6 Vilka yrkesgrupper deltar i kartläggnings/utredningsarbetet?

NN & XX?) (Vad har de olika yrkesgrupperna bidragit med?)

7 Hur är arbetet med skolans elevhälsa organiserat? Vilka ingår i det arbetet? (Exempelvis EVK/Stödteam etc.) (Vilka steg har i detta sammanhang tagits i samband med NN & XX?)

8 Hur är arbetet med utredning och beslut om mottagande i särskolan är organiserat?

Frågor om samarbete

9 Utifrån din erfarenhet, vilka svårigheter finns i samarbete kring elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter? (Vilka följder har detta fått för eleven NN & XX och arbetet med den samma?)

10 Utifrån din erfarenhet, vilka svårigheter finns i bedömningen av elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter? (Vilka följder har detta fått för eleven NN & XX och arbetet med den samma?)

11 Vilken är specialpedagogens roll i samband med samarbete och

bedömning?

12 I vilka former sker samarbete och kommunikation mellan skolan och föräldrarna till elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter?

13 I diskussionen om särskoleelever med invandrarbakgrund nämns flera olika faktorer som tänkbara orsaker till elevernas skolsvårigheter. Om du tänker på NN & XX, vilka orsaker kan du se till hans/hennes skolsvårigheter? (Man kan tala

skolsvårigheter som huvudsakligen beroende på biologiska orsaker, sociala faktorer, språkförbistring respektive skolrelaterade faktorer?)

14 Vilka av de här orsakerna är enligt Din bedömning de vanligaste beträffande elever med invandrarbakgrund?

I Skollagen kapitel 3 § 3 står att

”Barn i allmänhet skall tas emot i grundskolan. Barn som bedöms inte kunna nå upp till grundskolans kunskapsmål därför att de är utvecklingsstörda skall tas emot i särskolan” samt kapitel 1 & 16 där det står ”Det som i lagen sägs om

utvecklingsstörda gäller även dem som har fått ett betydande och bestående

begåvningsmässigt, funktionshinder på grund av hjärnskada, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, samt personer med autism eller autismliknande tillstånd”.

15a Finns det enligt din mening andra faktorer som är avgörande för att en elev med invandrarbakgrund bör placeras i särskola?

15b Om ja, Tror du att dessa faktorer skulle kunna påverkas av en skolutveckling mot en interkulturell skola?

15c Vilka faktorer var avgörande i samband med NN & XX?

16 Tror du att NN & XX situation kunde ha påverkats av ett interkulturellt samarbete?

17a Med Din erfarenhet - uppfattar du, och i så fall på vilka sätt, att särskolan är den skolform som bäst kan svara mot NN & XX skolsituation?

17b Saknas det alternativ?

17c Om ja, hur skulle det alternativet kunna se ut?

Frågor om kompetensutveckling

18a Vilka behov finns det av ökad kunskap och kompetens hos skolpersonalen när det gäller interkulturell undervisning och samarbete runt elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter?

18b Vilken skolutveckling ser du i riktning mot detta? 18c Vem driver den utvecklingen?

18d Vilka hinder ser du för en sådan utveckling?

18e Hur ser specialpedagogens roll ut i samband med detta?

19 Vilken kunskap har du om dina kollegers (klasspedagog, SvA- pedagog, modersmålslärare, specialpedagoger) bakgrund och utbildning?

20 Om Du ser på skolan idag ur perspektivet elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter, vilka är de viktigaste områdena/frågorna att arbeta med eller förändra för att skolan på ett bättre sätt ska kunna ge dessa barn en optimal skolgång?

21 Övriga kommentarer och synpunkter som rör samarbetet runt elever med invandrarbakgrund och i skolsvårigheter som Du inte fått tillfälle att framföra tidigare i den här intervjun?

R

Reessuullttaattaavveennkkäätt

BBiillaaggaaIIXX

I denna bilaga presenteras, i tabellform och med kompletterande kommentarer från respondenterna, endast resultaten av vår inledande enkätundersökning. Alla inkomna svar redovisas, även de från skolor som ej skulle visa sig aktuella för vår undersökning. Frågeformuläret redovisades i bilaga I

Förkortningar som används i tabellen: Kla: Klasslärare – Spec: Specialpedagog/speciallärare – SvA: Svenska som andraspråkslärare – Stm: Stödteam – BVC: Barnavårdscentralen – F: Föräldrar – P: Psykolog – K: Kurator – M: Modersmålslärare – Sk: Skolsköterska – A: Annan

1 2 3 4 5a 5b 5c 6a 6b

A Ja1 2 Elev 1: Kla + Spec Elev 2: Kla + Spec

F + Kla + Spec + M + SvA + K + A P2 F3 Kla + Spec + M + SvA + Sk + K + A P B Nej C Nej D Nej E Nej F Nej G Ja 2 Elev 1: SvA Elev 2: Spec F + Kla +Spec + M + SvA + A P P4 Kla + Spec + M + SvA + Sk + K H Ja 3 Elev 1: Kla + Spec

Elev 2: Kla + Spec Elev 3: Kla + SvA

F + Kla + Spec + M + SvA Sk5 Kla + Spec + M + SvA + Sk + K + A Stm6 I Nej J Ja 2 Elev 1: Spec Elev2: Kla + Spec

F + Kla + Spec + M + SvA + A P P7 Kla + Spec + M + Sk + K + A P K Ja 3- 4 Elev1: BVC + Spec + Stm?8 Elev2: SvA + Spec + Stm Elev 3: SvA + Kla+ Spec+ Stm Elev 4: Kla+ SvA+ Spec+ Stm

F + Kla + Spec + M + SvA + Sk + K + A P9 10 Kla + Spec + M + SvA + Sk + K + A P11 L Nej M Nej

Noterna i tabellen anger respondenternas ordagranna förklaringar och motiveringar kring frågorna. 1. Under min tid som rektor.

2. Skolpsykolog i de fall en utredning behövs.

3. Föräldrar och all personal kring eleven är viktig i en bra elevutredning för att få en så holistisk bild som möjligt.

4. Viktigt att en utvecklingsbedömning gjordes.

5. Det kan vara tillfällen då skolsköterskan är involverad, men det behöver inte vara så. Mitt urval är naturligt för det är de pedagoger som möter barnet och ser utvecklingen och därefter begär fortsatt utredning från skolpsykolog. Kan vara skolbarnomsorgspersonal involverad och det kan också finnas stödpersonal.

6. Stödresurspersonal, skolbarnomsorgspersonal och talpedagog. 7. Skolpsykolog kan hjälpa till vid utredningen.

8. Respondentens frågetecken.

9. Förskollärare, skolpsykolog eller dylikt.

10. Det är viktigt att se barnet utifrån en helhet: Hur fungerar de sociala kontakterna hemma eller i skolan/fritidshemmet? Språket? Finns fysiska, psykiska eller sociala hinder? Kulturkrockar? Modersmålslärarna har en viktig roll men behöver (många gånger) mer kunskaper/ insikter om hur och varför utredningar görs, samtidigt som vi kan bli tydligare om syftet.

11. Skolpsykologer, förskollärare, externa sakkunniga exempelvis från specialpedagogiska institutet och barnhabiliteringen.