• No results found

9. Bilagor

9.4. Bilaga 4 – Skriftliga svar från webbenkäten

9.4.4 Skriftliga svar från fråga 12: Vilka andra förändringar önskar du se i ditt samhälle

94 deltagare som svarat på denna fråga i enkäten.

▪ I varje råd och i alla former av yrkesgrupper inkl offentliga myndigheter och organisationer ska ha medarbetare med i form av dövhet och är

teckenspråkstalande

Mer samarbete med döva organisationer

I arbetsmarknaden ska det vara ett krav att varje arbetsplats ska anställa döva medarbetare med de utbildningar, kompetenser och erfarenheter

Det ska finnas en egen myndighet inom Regeringen som motsvarar Samtinget alltså en myndighet i fokus på svenskt teckenspråk i alla sammanhang

▪ Teckenspråket ska synas mer i alla sammanhang. Men tyvärr är det bara en utopi.

▪ Mera text på tv. Lättare att få tolk med kort varsel etc

▪ Förstå... jag har inte valt själv vara hörselskadad

▪ ökad förståelse för dessa grupper och hur samhället kan underlätta vår delaktighet i livets skeeden.

▪ Mer textad information

▪ Det råder inget meritokrati på dövvärlden. Gör ännu mer omöjligt för oss döva att framhäva vår utveckling i samhället.

▪ Att själv kunna bestämma om jag på grund av dövhet behöver sjukpension.

▪ Fri arbetslivstolkning! Det är otroligt slöseri med resurser om vi inte får jobba pga tolkkostnader. Tolkning kostar pengar, men att folk går arbetslösa eller slutar jobba i förtid är en värre samhällskostnad.

Bättre teckenspråkig vård för äldre döva, och att man försöker hitta lösningar för de äldre som tappat hörseln på äldre dar och ofta blir väldigt isolerade.

Satsning på mer teckenspråk till hörselskadade och döva barn. Teckenspråk är bra oavsett hur stor hörselnedsättning man råkar ha.

Förbättra hörselvårdens teckenspråkskompetens. Hörselskadade blir ytterst sällan uppmuntrade att lära sig teckenspråk.

Rent allmänt att myndigheter, banker, vården, organisationer är mer flexibla, och faktiskt accepterar att anpassa kommunikationssätt när vi inte passar in i deras rutiner. Ofta kör man benhårt på sitt interna regelverk eller på sina

rutiner, trots att det blir stora problem för oss. Oftast får regelverket prioritet av ibland goda eller mindre goda orsaker.

▪ Att alla har kunskap om svenskt teckenspråket men de behöver inte vara världens bästa på teckenspråk. Enbart förstå att svenskt teckenspråk inte är ett

"kommunkationssätt" utan det faktiskt är ett riktigt språk som alla talspråken i världen, dvs få svenskt teckenspråk bli likvärdigt som andra språk. Då deras attityd och bemötande förändras automatiskt. Tänk er om någon pratar

engelska och ni tycker inte att det är något märkvärdigt och bara köra på.. Den där känslan vill jag också ha när det gäller svenskt teckenspråk, dvs jag

försöker visa att jag är döv men är öppen för att hitta gemensamma lösningar för att kunna kommunicera med varandra på något sätt.

Småsteg leder alltid till något större till slut, om man verkligen har tålamod och att samhället inte enbart tänker kortsiktigt.

▪ ALlt möjligt ni kan tänka er.

▪ Tåg ,buss ,portkod ,stora galleriet m blinkade larm,

▪ Hjärnan orkar inte mer text nu. Se ovan. Attityder måste ändras, förtryck måste bort och skapa tillgängliga miljöer redan innan projekt och miljöer

byggs/genomföras. Som självklarhet!

▪ Skylt överallt är det viktig med text information

▪ Atbetsmarknaden är viktig. Många döva har svårt att få jobb... samhället kunde göra mera insatser här

▪ Att det finns jurist som vi kan vända oss till. Att det finns personer som kan hjälpa döva i olika hjälplösa situationer. Otroligt många kämpar med att få skolskjuts för sina döva barn, har svårt att hitta arbete, AF och FK har ingen kompetens om döva. Vår roll blir alltid att förklara och "undervisa" vilket kan vara så tröttsamt i längden så att vi ger upp ibland.

▪ T.ex. Lägg till i skolböckerna inom alla ämnen om döva, dövas historia och allt som hör till

▪ Att alla instanser skall ha kunskap att boka tolk vid möten med mig, att det är jag som bedömer om ett möte fungerar ex en läkare skriver att han tyckte det gick bra trots de glömt boka tolk😡 att öka kunskap och bemötande i varje

kommun som har med döva o hsk att göra att våra rättigheter jämställs utan något förmyndarskap 😡

▪ Egentligen inte. Jag lever ett bra liv och läser nyheter i digitaltidning och på TV. Det skulle underlätta mycket om det ska finnas god tillgång till

teckenspråkstolk ar. Då kan jag utveckla mina hobbier

▪ Att filmer på bio ALLTID ska vara textade oavsett vilket talat språk det är på.

Att arbetsgivare och uppsatta inte ska ha så negativ syn på just döva och hörselskadade. Bättre förutsättningar för en bra skolgång behövs för döva och hörselskadade- systemet med SPSM idag fungerar inte. Sluta diskriminera folk som hör dåligt eller har andra funktionsnedsättningar.

▪ Bättre tillgänglighet, mer kulturellt utbud- som textade teaterföreställningar, musikaler där Hörtekniken motsvarar dagens utveckling inom tekniken. Bättre och snabbare textning på tv kanaler, textremsor som lägesanpassas i skärm beroende på bakgrund.

▪ fler hörselslingor, mer information via sms, tillgänglighet med textning på saker, teckenspråkstolkning på tv,

▪ talspråket finns överallt men teckenspråket då? nej det gör samhället inte.

▪ Positiv attityd både från döva och hörande.

▪ Mer kunsksp föder ny förståelse.

▪ Borde vara självklart ha app där finns olika tecken och eller alfabetet

▪ Förstärka teckenspråk välvärd för döva/ hsk

▪ Mer i tex radio, tv osv det vill säga inkludering på riktigt. Det är ”trendigt” att man som tex arbetsgivare ska säga att arbetsplatsen välkomnar mångfald och vill ha en inkluderande och tillgänglig arbetsplats. Men när det kommer till kritan så är det ofta ”ni ska göra såhär men inte vi för att det går inte hos oss att inte höra och tala”.

▪ Bättre skyltat med information och tolk förbättra

▪ Alla måste lära sig teckenspråk .

▪ Fler textade program, mer info om vad innebär att vara hörselskadade eller döv.

▪ Staten borde öronmärka jobb åt döva i myndigheter. Vi som är utbildade har ingen chans till att göra karriär. Alternativt borde döva få typ 10000 skattefritt varje månad för att kompensera för bortfallet (ingen karriär eller bra

löneutveckling), snittlönen bland döva är tydligen 13000. Du klarar inte dig på det i Stockholm till exempel.

▪ Se på det som ett självklart lösa på något sätt t.ex. beställa tolk, kommunicera via tolk än förneka och överlämna till annan person som ta ansvar för det.

▪ Bokningssystem gäller bara samtal. Men vi då som inte hör kan inte boka.

▪ Främst bemötandet och attityden behöver förbättras, bottnar stor del i

kunskapsbrist om döva, hsk och dövhet i sig (video-reklam i tv kan bidra lite).

En vilja att lära sig teckenspråk och förståelse behöver vara större

▪ Att samhället även i fortsättningen erbjuder personlig service för döva och hörselskadade. Att enbart hänvisa dem till AI-teknik i form av chattrobotar känns inte personligt. Man får ingen känsla av att samhället är till för en.

▪ Ökade kunskaper för hörande om hur dövas historia sett ut, att svenskt teckenspråk varit förbjuden i över 100 år fram till 1981 och blivit illa behandlade under den perioden. Att det ska finnas med i kursböcker på grundskolan och gymnasiet. Idag är den delen helt obefintlig. Får man tidiga kunskaper om svenskt teckenspråk så blir bemötandet bättre när man blir äldre.

Offentliga myndigheter och skolor ska efterfråga utbildningspaket i svenskt teckenspråk. Alla anställda och nyanställda ska genomgå en obligatorisk utbildning, förslagsvis via någon digital plattform som kombineras med nån fysisk föreläsning eller workshop.

Kompetensen hos offentliga myndigheter som tex Arbetsförmedlingen, Försökringskassan, Skatteverket osv ska ha en hög kunskapsnivå eller kännedom om svenskt teckenspråk.

▪ MER KUNSKAP och ett tydligt intresse för att ge oss det vi behöver.

Tolkcentraler i hela Sverige behöver förändras!

▪ Mer tillgänglig i arbetsliv, teckenspråkstolk ska vara en självklarhet. Samt utbildning, fortbildning ska vara en självklarhet. Eftersom tillgänglighet ska vara en självklar sak som vi kan utveckla som alla andra.

Samma förutsättningar som andra i samhället.

Bättre teknisk hjälpmedel

▪ En enda ingång /enhet för all med teckenspråk, dövskapet att göra med. Just nu, alldeles för splittrat så man kastas mellan institutioner/myndigheter.

▪ Mer kunskap

▪ Mer kunskap

▪ Mer skriftlig information. Inga telefonintervjuer.

▪ Studieförbunden MÅSTE TA I OCH ORDNA KURSER I TECKENSPRÅK!

▪ Frågan är för bred och för svår att svara på.

▪ Bättre förståelse för osynliga handikapp och att vi som inte är fullt hörande får lägga massor med extra energi på att hänga med i allt som sägs. Och att denna energi måste tas någonstans ifrån.

▪ Ökad info på tv om ” testa din hörsel ” / vad händer när du inte hör, de konsekvenser som sker i livet då man utestängs från gemenskap.

▪ Att teckenspråket får en större spridning, att alla program textas på tv,

▪ slingor som man lätt kan koppla in i hörapparaten.

▪ Bättre anpassade miljöer på sociala sammanhang.

▪ Mer förståelse för hur hörselskada fungerar. Att jag hör med hörapparater och i tysta miljöer men inte i bullriga miljöer. Att butiker och resturanger blir mer medvetna om ljudmiljö och gärna om t ex resturanger kan erbjuda tystare platser att sitta på. Även mer skriftlig information, t ex från högtalare på pendeltåg skulle underlätta.

▪ Att folk tar det i beaktande

▪ Mer slingor i offentliga lokaler

▪ Mer textning i olika sammanhang till exempel

▪ Se ovan

▪ Se ovan.

▪ Vården - bättre tillgänglighet för döva o hsk än vad det är idag. Man kan inte ringa in och går inte bli uppringd då man inte har de analoga tekniken idag.

Mkt är digitalt och mobilt.

Mer information i samhället och folk omkring att det osynliga

hörselnedsättning och döva är som alla ”normala” bara hörseln som är trasigt och att det finns teknik, hjälpmedel, kurser i teckenspråk m m.

Media har mer teckenspråk synligt.

Teckenspråk mer i nyheter och talare använder teckenspråkstolk osv.

▪ Ta bort el sänk musiken på restauranger.

▪ Textning, skyltning, ljus, stoppa ljudskräp (musik i offentliga högtalare) Använda mick även i mindre sammanhang.

▪ Bullerfri miljöer . Inte så hög musik i butiker och kaféer och restauranger.

▪ fler "tysta vägar" och ingen "högtalarmusik" på gatan.

▪ Sluta spela hög musik när vi handlar. I snabbköpen alla dessa jinglar eller tv annonser.

Att web fiöner textas ,föreläsningar lokala tv nyheter.

▪ Mer information om hur dålig ljudmiljö påverkar både hörande och

hörselskadade. Vill att rättighetens för hörselskadade ska vara lika bra som för de rullstolsburna. Inte hade de väntat över ett halvår med att bygga en ramp.

Observer att för hörselskada kan ett kontorslandskap vara en för dålig ljudmiljö eftersom man som hörselskadad inte kan sortera ljud. Att förväntas ha samtal och möten både spontant och planerat i kontorslandskap sliter hårt och leder till onödiga missförstånd.

▪ Tillåtelse att få vila utan att förlora pengar. Alltså tillåt sjukpenning och bevilja sjukersättning på deltid för hörselskadade. Samma audionom oavsett om det gäller jobb, hemma, eller personlig hjälpmedel. Idag tvingas jag ha tre. Vilket dessutom resulterar i tre x avgift !

Grundavgift för hörapparater mm ska vara lika över hela landet.

▪ Det är en komplex fråga!

Generellt vill man ju mest bara få folk att prata ordentligt.

▪ Mycket mer förståelse från allmänheten

▪ Lite mer tolerans och öppenhet om de själva hör sämre, vi döva kan också prata tyst.

▪ Bra hjälpmedel som hörapparat eller cros till ett humant pris och inte en månadskostnad förutom audionombesök och utprovning av apparater. Detta kommer det tyvärr att bli i vårt län och det gör så att folk inte har råd att ha hörapparaten då det blir en kostnadsfråga. Speciellt för oss med låg

sjukpension och för pensionärer. Det blir en dyr hörapparat då man måste hyra den livet ut.

▪ Att det är självklart att texta, att slingorna är uppdaterade och fungerar. Många är urgamla och har dålig ljudkvalité.

▪ Samma svar som jag redan har angivit!

▪ V.g se svar ovan. Min motion riktar sig naturligtvis till alla människor med hörselskador. Jag var för snabb att svara ovan - såg inte att frågan ställdes till mig personligen. Om jag ska tänka enbart på mig: Att människor tittar på mig när de pratar med mig. Att de inte hållerr handen eller annat för munnen. Att jag kan se deras ögon och mun. Solglasögon och burka är förkastligt för hörselskadade. Att de inte skriker åt mig. Jag brukar jämföra dålig hörsel med att spela på ett halvtrasigt piano. De tangenter som saknas gör att det är svårt att urskilja en melodi och det hjälper inte hur hårt du slår på de fungerande tangenterna - man hör inte mera i alla fall.

▪ Mer textad information på texttavlor (vilket ju faktiskt finns på många ställen) och inte bara i högtalare. Sluta bygg allt megastort och luftigt så det är svårt att höra.

▪ Just detta att okunskapen är enorm och bemötande.

▪ Buss resor med guidning. Ferieturer med guidning.

▪ Ändring i att skapa en trygghet, det händer att tekniska hjälpmedel går sönder eller exempelvis hörapparaternas batterin tar slut. Då måste det finnas en lösning i form av text eller andra alternativ där den som är hörselskadad eller döv hänger med i det som sker.

▪ Den här telefonfixeringen inom offentlig verksamhet är riktigt illa.

▪ Se ovan

▪ Att alla kunde teckenspråk för kunna kommunicera

▪ Lär ut teckenspråk i grundskolan, obligatorisk.. det är grunden för jämlikhet

▪ Fungerande hörslingor överallt i publika lokaler.

Hörselhjälpmedel hos läkare/myndigheter Mer kunskap i samhället om rätt till tolkning

▪ Lugnare tempo. Anpassade lokaler. Hörselslingor.

▪ BRANDLARM PÅ SAMTLIGA OFFENTLIGA PLATSER

▪ Mer acceptans och förståelse för olika typer av hörselnedsättningar i vårt samhälle.

Varje person borde få känna på en stund hur det är att leva så här varje dag.

▪ Tycker att tv utan text är jobbigt. Folks bemötande som tex att dom vänder bort huvudet när dom pratar med en.

▪ Se svenskt teckenspråk som språk, ej hjälpmedel eller ett behov. Alla behöver ju ett fullt fungerande språk som de känner sig hemma med oavsett vilket språk!

Erkänn svenskt teckenspråk som ett nationellt minoritetsspråk som dessutom är ett svenskt språk som har utvecklats av svenska döva, hörselskadade och hörande sedan typ 1700 talet. får inte lika mycket stöd och uppmärksamhet som de nationella minoritetsspråk!

▪ Jag som hörselskadad men inte döv är i stort behov av text till det som sägs.

Saknar text till allt som sänds i tv, på internet och i radio

Ofta är det bara teckenspråk som hänvisas till när man säger att man är hörselskadad.

Teckenspråk är ett eget språk, så det känns som att bli hänvisad till turkiska när man säger att "det är ju teckenspråkstolkat".

Jag kan inte teckenspråk, jag har talat och hört hyfsat i många år och anser inte att jag skall behöva lära mej ett nytt språk.

Jag saknar text!!!!!

▪ Fler tolkar , bättre system med elektronik , skrivplattor så man kan

kommunicera, smartare visuella system så att man inte är beroende av hörsel.

▪ I offentliga kommunikationer bättre skyltning.Bättre tydligare utrop på tex tåg.

▪ Attitydförbättringsr i min kommun o samhället i stort , texta allt på tv

Ska kunna söka vilket jobb utbildning som helst

▪ Bättre attityd, kunskap om kulturen och funktion av tolkbeställningar.

▪ Att alla fick de hjälpmedel de önskar. Att man inte behöver kämpa så mycket.

Att det vore lika i hela Sverige.

▪ Allt som erbjuds till alla invånarna ska man tänka konsekvenser. Får döva o hsk samma möjligheter som hörande.

▪ Större förståelse och respekt. Inte ha igång flera samtal samtidigt. Att anstränga sig att prata saktare och tydligare och vända sig till den som är hörselshadad. Bättre kunskap om hörselnedsättning

▪ Först och främst vill jag verkligen ha en fungerande kontaktsystem inom vården, det är hemskt att det fungerar så dåligt. Ingen trygghet alls.

Att personalen inom vård och andra myndigheter får kontinuerlig information/stöd när de möter en döv ex. hur man beställer tolk.

9.4.5 Skriftliga svar från fråga 15: Övriga synpunkter. Är det någon fråga du