• No results found

Förslag till beslut

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen lägger redovisade skrivelser till handlingarna.

Ärendet

Följande skrivelser redovisas vid styrelsens sammanträde:

- Landstingsstyrelsen 2013 § 111 Policy för hjälpmedelsförskrivning inom Landstinget i Uppsala län,

- Landstingsstyrelsen 2013 § 112 Styrelser och nämnders interna kontrollplaner 2013,

- Landstingsstyrelsen 2013 § 114 Partnerskap med idéburna organisationer,

- Konsekvensbeskrivning av åtgärdsförslag för ekonomi i balans 2013 för Lasarettet i Enköping,

- Patientnämnden angående bemötande inom privata psykiatriska vårdgivare,

- Konkurrensverket angående valfrihetssystem för privat psykoterapi Uppsala läns landsting,

- SKL, cirkulär angående hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd,

- Tjänsteskrivelse angående handlingsplan för förbättrad

bröstcancerprocessGemensamt metodstöd för motiverande samtal i Landstinget i Uppsala län,

- Uppföljning av införandet av Friare val av hjälpmedel,

- Landstingsstyrelsen 2013 § 115, Överenskommelse om samverkan mellan Älvkarleby kommun, Landstinget i Uppsala län och

Polismyndigheten i Uppsala län,

- Protokoll från SAMLA HSS den 29 augusti 2013,

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2013-09-09

Justerandes sign Sign Utdragsbestyrkande Utdrag till

- Sammanställning av Benny Eklund angående Frågor och svar om journalen via nätet,

- Synpunkts och klagomålshantering för hälso- och sjukvårdsavdelningen,

- Rapport om utredning av förutsättningar för eventuell flytt av Uppsala Cancer Clinic till Akademiska sjukhuset.

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2013-09-09

Justerandes sign Sign Utdragsbestyrkande Utdrag till

Handläggare: Agneta Eklund Dnr HSS 2012-0202

§ 136

Förskrivning av läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen

Förslag till beslut

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar att avvakta resultatet av SOU 2013:23 samt att under tiden hantera problematiken kring läkemedel som inte omfattas av

läkemedelsförsäkringen enligt nedanstående.

Ärendet

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen gav i december 2012 hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att utreda möjligheten att nå en lokal lösning för att läkemedel som inte ingår i läkemedelsförsäkringen inte ska förskrivas av vårdgivare som har avtal med Landstinget i Uppsala län. Uppdraget ska återrapporteras till hälso- och sjukvårdsstyrelsen i april 2013. Frågan bordlades vid detta möte för nytt ställningstagande i augusti 2013.

Regeringens särskilda utredare Sofia Wallström lämnade i april ett delbetänkande SOU 2013:23 som bland annat rör ersättning vid läkemedelsskada. Remiss besvaras av landstingsstyrelsen i augusti 2013. I delbetänkandet presenteras ett antal förslag som syftar till att påverka företag att ansluta sig till läkemedelsförsäkringen samt förslag på utökad skyldighet för bland annat apoteken att informera patienten om läkemedel utanför läkemedelsförsäkringen samt möjlighet för patienten att utan extra kostnad byta till ett läkemedel som omfattas av försäkring.

Läkemedelsenhetens bedömning

Läkemedelsenheten har under våren sett över frågan om ytterligare lokala insatser inom landstinget. Vilka insatser som behöver göras och deras konsekvenser kommer att bero på resultatet av remissomgången kring ovanstående utredning.

Ett alternativ som utretts har varit att via Cosmic:s läkemedelsmodul markera de läkemedel som inte är anslutna till läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsenhetens bedömning är att en sådan lösning är teoretiskt möjlig men olämplig att genomföra i nuvarande läge. Anledningarna är följande:

 Om preparatet som läkaren valt inte är periodens vara är risken stor att

preparatet inte finns tillgängligt på apoteken. Patienten riskerar därmed att inte få sitt läkemedel direkt vid besöket, och att följsamheten till behandlingen påverkas.

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2013-09-09

Justerandes sign Sign Utdragsbestyrkande Utdrag till

 Om det kryssade preparatet inte är periodens vara uppstår en merkostnad för patienten samt för landstinget då ett dyrare preparat måste lämnas ut.

 Ett omfattande merarbete för apotekspersonal att kontakta läkare och efterhöra om man får göra ett byte till preparat som finns tillgängliga. Även merarbete för förskrivare uppstår.

Den sammanfattande bedömningen är att denna fråga bör lösas på nationell nivå. I det betänkande som presenterats finns förslag till lösningar. Några av de läkemedelsföretag som inte ingick i läkemedelsförsäkringen 2012 har under 2013 anslutit sig till

läkemedels-försäkringen varför problemet i nuläget är något mindre. Dock är det ett allvarligt problem för de patienter som berörs.

Landstingets insatser i nuläget

I avvaktan på resultatet av utredningen kan läkemedelsenheten/läkemedelskommittén vidta följande åtgärder för att påverka företag att ingå i läkemedelsförsäkringen.

 Synliggöra företag som står utanför läkemedelsförsäkringen via olika kanaler, bland annat läkemedelskommitténs hemsida. Listan över företag uppdateras månadsvis. Förskrivare rekommenderas att inte skriva ut originalläkemedel från ovanstående företag om andra alternativ finns.

 Vid upphandling av läkemedel inom slutenvården kräva att ett upphandlat läkemedel ska omfattas av läkemedelsförsäkring.

 Inför framtagande av läkemedelskommitténs rekommendationslista 2014-2015 ställa krav på att företaget ska vara anslutet till läkemedelsförsäkringen för att kunna finnas med på rek-listan om andra likvärdiga alternativ finns.

Bifogas § 136

Landstingsstyrelsens remissyttrande SOU 2013:23

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2013-09-09

Justerandes sign Sign Utdragsbestyrkande Utdrag till

Handläggare: Henrik Andreasson Dnr CK 2013-0163

Dnr HSS 2013-0161

§ 137

Svar angående motion ”Möjliggör sprututbyte i Uppsala län”

Förslag till beslut

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar att avge följande yttrande till landstingsstyrelsen.

Se vidare bilaga.

Motionen berör ett område som är under utredning och hälso- och sjukvårdstyrelsen vill därför i nuläget inte tillstyrka eller avstyrka motionen.

Ärendet

Landstingsstyrelsen har begärt ett yttrande från hälso- och sjukvårdsstyrelsen över motion Möjliggör sprututbyte i Uppsala län. Motionen från Miljöpartiets Johan Edstav föreslår landstingsfullmäktige att besluta att uppdra till hälso- och sjukvårdsstyrelsen att ansöka hos Socialstyrelsen om att starta sprututbytesverksamhet i Uppsala län samt att hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska inleda en dialog med länets kommuner om införande av sprututbytesverksamhet i länet.

I motionen anförs att det finns stora hälso- och samhällsekonomiska vinster när smittspridning undviks och att den som missbrukar har rätt till en jämlik hälso- och sjukvård. Sprututbytesprogram har på senare tid införts i Stockholm och i Kalmar och finns sen tidigare i Lund och Malmö. Sprututbyte är inte är en narkotikapolitisk åtgärd utan en smittskydds- och hälsoåtgärd. Viktiga nationella och internationella instanser rekommenderar sprututbytesverksamhet som en effektiv metod för att minska

smittspridning och även landstingets egen översyn av missbruks- och beroendevården ser införande av sprututbytesverksamhet som liggande i linje med den utveckling och strävan som genomsyrar länets missbruks- och beroendevård.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens synpunkter

Landstingsstyrelsen har uppdragit till hälso- och sjukvårdsstyrelsen att bearbeta

rapporten Översyn av missbruks- och beroendevården samt lämna förslag till åtgärder.

Rapporten framhåller tre prioriterade utvecklingsområden, där införande av sprututbytesverksamhet i länet är ett av dem. Den fortsatta bearbetningen av detta utvecklingsområde har givit en samlad syn att sprututbytesverksamhet är värt att

undersöka vidare. Det finns särskilda medel ifrån Smittskyddsinstitutet som kan kopplas till det fortsatta arbetet. Denna undersökning bör ha ett bredare perspektiv där

sprututbyte är en möjlig målgruppsanpassad insats bland flera som syftar till minskat riskbeteende och smittspridning i målgruppen. En utredning av ett eventuellt inrättande

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 2013-09-09

Justerandes sign Sign Utdragsbestyrkande Utdrag till

av en sådan verksamhet bör även se över vilka verksamheter som idag riktar sig till målgruppen och om det finns vinster att samla dessa i en verksamhet med ett brett hälsoperspektiv. En dialog med länets kommuner ska också upprättas, då ett eventuellt landstingsbeslut om att ansöka till Socialstyrelsen om införande av

sprututbytesverksamhet enligt lag måste godkännas av kommuner där verksamheten ska bedrivas. Arbetet med de prioriterade utvecklingsområdena ska fortsätta och slutrapport med förslag till åtgärder redovisas senast till hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte i november 2013.

Då motionen berör ett område som är under utredning vill hälso- och sjukvårdstyrelsen därför i nuläget inte tillstyrka eller avstyrka motionen.

Bil § 137

Landstingets ledningskontor

Slottsgränd 2A │ Box 602 │ 751 25 Uppsala │ tfn vx 018-611 00 00 │ fax 018-611 60 10 │ org nr 232100-0024 www.lul.se

2013-06-27 Dnr HSS2013-0161

Hälso- och sjukvårdsavdelningen Henrik Andréasson

Tfn 018 – 611 6112

E-post henrik.andreasson@lul.se

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Yttrande över motion: Möjliggör sprututbyte i Uppsala län